A legjobb excentrikus köszörű: mi az, hogyan használják és miért van szükséged rá?

Excentrikus csiszolók ideálisak lekerekített felületekhez

Minden csiszolótípusnak megvan a maga alkalmazása a különböző munkaszegmensekben. Az excenteres csiszolók különösen alkalmasak lekerekített felületek csiszolására, de nem korlátozódnak ezekre. Bútorok és kisebb fafelületek csiszolásához is remek eszköz lehet. Ha tétovázik egy excentrikus csiszoló vásárlása mellett, és nem tudja, hogyan csinálja, akkor megtaláljuk a megfelelő cikket.

Excentrikus köszörűk: nem csak vibráció, hanem forgás is

Gyakran mondják, hogy az excentrikus csiszolók jobbak, mint a vibrációs csiszolók. De mi különbözteti meg pontosan az orbitális csiszolókat az orbitális csiszolóktól, ha mindkettő a csiszolólap oszcillációjával végzi a csiszolást? A vibrációs csiszológépekkel ellentétben az excentercsiszolók nem csak oszcillálnak, hanem forognak is. Kör alakú csiszolólappal rendelkeznek a téglalap vagy négyzet alakú helyett. A forgás enyhén excenteres, akár 2,5-3 mm-es eltolással, hogy ne képződjenek körkörös nyomok a felületen. Az excentercsiszolóval való csiszolás a forgás miatt hatékonyabb, és ez a laikusok számára is gyakran látható. Ez persze nem mindig igaz minden esetben, mert minden attól függ, hogy pontosan mit akarunk darálni.

A felület optimalizálása excentrikus csiszolómozgások kombinációjával

Az excentercsiszolók egyik fő előnye, hogy hatékonyan eltávolítja az anyagot, ami megkülönbözteti a vibrációs csiszológépektől. Ha azonban sarkokat kell csiszolnia, egy delta csiszolólappal ellátott orbitális csiszoló a legjobb a munkához. Az excentercsiszoló két mozgást egyesít – egy kis, körülbelül 5 mm-es tengely körüli elforgatást és egy vibrációt, amely simább felületet biztosít, mint egy klasszikus vibrációs csiszoló.

Milyen paramétereket kell figyelni egy excentercsiszolónál?

Elvileg hasonló paraméterek vonatkoznak a vibrációs csiszolóra is. Tehát mire kell összpontosítania?

A motor teljesítménye, amely befolyásolja a daráló teljesítményét. Hobbi célokra általában 200 W körüli bemenet is elegendő. A kétkezes markolatú hobbicsiszolók teljesítménye 250-400 W, míg a professzionális csiszolók elérik a 750 W-ot. Csiszolópapírok és rögzítési mechanizmusuk (fémkapcsok , tépőzáras). Mindkét rögzítési típushoz rendszeres csiszológép ajánlott. A csiszolókorongok 125 és 150 mm átmérővel és 40-től a legfinomabb 400-as szemcseméretig kaphatók. Lehetőség van porszívó csatlakoztatására a fűrészpor elszívásához. Gyakori használathoz jobb, ha gyűjtőzsák helyett porszívót használunk. Rezgéscsillapító, amely növeli a munkahelyi kényelmet. A drágább modellek általában jobb rezgéscsillapítást és ergonomikus kialakítást kínálnak.

Excentrikus darálók: Fegyverük a sebesség és a felületi formák

Az excenteres csiszolók egyik fő előnye a nagyobb sebesség, amely akár kétszer olyan magas, mint a többi csiszológépé. Mozgásjellegük ideális egyenetlen felületek csiszolásához. Ha az excentercsiszolók felszereltségére koncentrálunk, akkor egyes modellek lehetőséget kínálnak a fordulatszám szabályozására. A szakértők szerint azonban ez nem feltétlenül szükséges. Ez a vezérlő különösen hasznos olyan kényes munkákhoz, ahol nem kíván nagy mennyiségű anyagot eltávolítani. A gyártók gyakran felsorolják az ajánlott sebességeket a különböző típusú anyagokhoz, és ezeket érdemes betartani.

Könnyű munkákhoz egy egyszerűbb csiszoló is elegendő

Igaz, hogy a barkácsolók alapeszköze a sarokcsiszoló, amely kifejezetten sík felületek csiszolására alkalmas. Ha gyakran dolgozik különböző felületformákkal, érdemes megfontolni egy vibrációs csiszológép hozzáadását. Ha Ön az autókarosszéria-munkák szakértője, vagy történelmi bútorok bonyolult formájú íveinek finom csiszolásával foglalkozik, akkor az excentercsiszoló az ideális választás az Ön számára. Az ilyen típusú csiszolók kiválóan alkalmasak a végső csiszolásra és a felületek részletes megmunkálására. Alkalmi hobbimunkákhoz általában elegendő egy 200-260 W körüli teljesítményű, 1 kg-ot meghaladó tömegű egykezes excentercsiszoló. Kezelése egyszerű és kényelmes.

Az excentercsiszolók választékát itt találja

Szerző: Simon Křižák 2023.08.28