Darálók

Minden háztartásban van szükség időnként csiszolni vagy igazítani valamit. Erre a célra csiszológépet használnak. A megfelelő csiszológép kiválasztása azonban nem egészen egyszerű, hiszen sokféle típus és méret létezik a piacon. A megfelelő csiszológép kiválasztásakor fontos tudni, hogy konkrétan milyen célra fogja használni.

Az egyik leguniverzálisabb típus a sarokcsiszoló, amely vágásra és köszörülésre egyaránt alkalmas. Ugyanakkor számos más típusú csiszoló is létezik, például szalagcsiszolók, excentercsiszolók, kombinált csiszolók vagy javítócsiszolók. A speciális csiszolók közé tartoznak a gipszkartonhoz vagy láncokhoz tervezett csiszolók.

Különböző típusú darálóink széles választékával rendelkezünk, melyeket különböző méretű és típusú anyagok csiszolására terveztek. Néhány ilyen típusú daráló a következőket tartalmazza:

Sarokcsiszoló

Ez a fajta csiszoló, közismert nevén"flexa", a legnépszerűbbek közé tartozik. A sarokcsiszoló különféle anyagok vágását és csiszolását is lehetővé teszi. Használhatja beton, fém, fa, műanyag vagy kerámia megmunkálásakor. Lehetőség van különböző célokra különböző lemezek használatára, amelyek könnyen cserélhetők.

A csiszológép megfelelő teljesítményének kiválasztásakor fontos a tárcsa mérete. A kisebb, 115 mm-es kerekekhez egy 600 W-os csiszolóval is meg lehet boldogulni, míg a nagyobb, 230 mm-es kerekekhez 2200-2400 W-os csiszológép szükséges A sarokcsiszoló minden műhelyben nélkülözhetetlen eszköz, a szakemberek kedvence. Vannak elektromos és akkumulátoros változatok, amelyek nagyobb teljesítményt és hálózati csatlakozás nélküli használatot kínálnak.

Rezgő csiszológép

Ez a fajta csiszológép különösen alkalmas fa megmunkálására. Műanyagot vagy fémet is csiszolhat vibrációs csiszolóval , de speciális csiszolópapírra lesz szüksége. A vibrációs csiszoló az anyagot vibráció segítségével dolgozza fel. Kétféle vibrációs csiszoló létezik: kétkezes a nagyobb felületekhez és egykezes a kisebb részletekhez. Ezeknek a darálóknak a teljesítménye 180-650 W között van. A nagyobb teljesítmény inkább professzionális használatra alkalmas, míg a 300 W teljesítményű darálók a szokásos otthoni köszörüléshez elegendőek. Figyelembe kell venni, hogy ezek a csiszolók nem alkalmasak gipszkarton csiszolására, mivel a csiszolás során keletkező finom por károsíthatja a motor csapágyait. Használhatja azonban parketta csiszolásához vagy festék eltávolításához.

Különc

Ezek a csiszolók minden irányban vibrálnak, és alkalmasak különféle lekerekített és sík felületek csiszolására. Azonban nem fogja használni sarkok csiszolására. Értékelni fogja, hogy nagyobb felületet tudnak csiszolni.

Az excenter csiszolók kör alakú csiszolólappal rendelkeznek, de a forgási mozgás kissé eltolt. Ez megakadályozza a körkörös csiszolási nyomokat. Értékelni fogja az excentercsiszoló csiszolási sebességét is, amely akár 2-szer nagyobb, mint más típusoknál.

Szalagcsiszoló

A szalagcsiszolók ideálisak különféle anyagok nagy felületeinek megmunkálásához, de leggyakrabban fához használják. Ezek a csiszolók hatékonyan eltávolítják a festéket a deszkákról vagy deszkákról, és durvább megmunkáláshoz is alkalmasak. Meg kell jegyezni, hogy a szalagcsiszoló csiszolási nyomokat hagy maga után, ezért leggyakrabban durva simításra használják. A vibrációs csiszológép alkalmasabb a befejező munkákra.

Kombinált daráló

A kombinált csiszoló lehetővé teszi puha fémek, fa és műanyag csiszolását. A speciális tárcsáknak köszönhetően ezek a csiszolók keményfémek köszörülésére is használhatók. Csiszoló kefék is kaphatók, melyeket a csiszolt anyagok végső kezelésére használnak. Választhat a műhelyasztalra rögzíthető, kedvezőbb árú csiszoló asztali változata, vagy a tömeggyártásban használt, magasabb csiszolási minőséget biztosító állványos változat között.

A teljesítmény fontos szempont a kombinált csiszológép kiválasztásakor. Ezeknek a darálóknak a teljesítménye 350-1000 W és még több. Alkalmankénti otthoni csiszoláshoz is legalább 450-700 W teljesítményű csiszológép javasolt, a félprofi csiszolók 750-1000 W teljesítményűek, a professzionális felhasználók pedig értékelni fogják az 1000 W-os és nagyobb teljesítményű csiszolókat.

Egy másik fontos tényező a kerék átmérője, amely befolyásolja az őrölt anyag szélességét. A legkisebb darálók 125 mm átmérőjű tárcsával, míg a legnagyobb gépek 180 mm átmérőjű tárcsával rendelkeznek.

A tárcsa mellett az öv szélességét is kiválaszthatja. Kisebb munkákhoz elegendő egy 6 - 20 mm széles szalag, a 20 - 50 mm-es szalag rendszeres csiszolást tesz lehetővé, gyorsasága miatt népszerű. A durva köszörülésre alkalmas köszörűk szalagszélessége 105 mm.

Gipszkarton csiszológép

A gipszkarton olyan anyag, amely csiszoláskor sok port képez, ezért fontos, hogy speciális, ehhez az anyaghoz tervezett csiszolót használjunk. Gipszkarton csiszolóink szívótömlővel vannak felszerelve, és gyakran teleszkópos rúddal is kaphatók, ami lehetővé teszi a falak és a mennyezet könnyű csiszolását.

Javító csiszolók

A javítócsiszolók ideálisak betonpadlók, aszfalt, kő, gránit és hasonló anyagok csiszolására. Ezeket a robusztus csiszolókat gyakran használják otthoni vagy fürdőszobai felújítások során. A köszörüléshez gyémánt vagy keményfém korongokat használnak. Ezeknek a darálóknak a teljesítménye 1,5 és 1,8 kW között változik, a csiszolási terület általában 20 és 50 cm között van.

Egyenes köszörűk

Az egyenes köszörűk finomcsiszolásra, gravírozásra vagy fúrásra alkalmasak. Kis méreteikkel könnyen elférnek bárhol, és ideálisak szűk helyeken történő munkához. Ön is értékeli a könnyű súlyukat. Direktcsiszolóink más tartozékokkal kombinálva is elérhetők.

A direkt darálók teljesítménye 120 és 500 W között van. A kisebb teljesítmény alkalmas alkalmi otthoni használatra, míg a szakemberek értékelni fogják az 500 W-nál nagyobb teljesítményű darálókat.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Mikor érdemes pneumatikus csiszolót vásárolni?

A vásárlók többsége elektromos vagy akkumulátoros csiszolót választ, de pneumatikus csiszolók is kaphatók, amelyek hajtásként sűrített levegőt használnak. A légnyomás egyszerűen szabályozható gombbal vagy kioldóval. Kínálatunkban pneumatikus szalagcsiszolók és vibrációs csiszolók találhatók.

A szalagcsiszolók ideálisak a rozsda vagy fémforgács eltávolítására, de a fényezéssel is megbirkóznak. A könnyebb vibrációs csiszolók finomcsiszolásra alkalmasak, és gyakran használják autókarosszéria- vagy bútorjavításhoz.

Mit jelent az univerzális kerék?

Az univerzális tárcsákat sarokcsiszolókkal való használatra tervezték. Előnyük, hogy különböző anyagok csiszolására használhatók. Ezzel időt takarít meg, amit egyébként az egyes lemezek cseréjére fordítana, és pénzt is megtakaríthat. Az univerzális tárcsák csiszoláshoz és vágáshoz egyaránt használhatók.

Mi az oszcilláló csiszológép?

Az oszcilláló csiszoló egyfajta excentercsiszoló, amelyet körkörös köszörülés jellemez. Ideális befejező munkákhoz és faanyagok simításához. Kínálatunkban megtalálhatóak a klasszikus kézi oszcilláló csiszológépek, de a padlók csiszolására és javítására alkalmas nagyobb modellek is.

Következtetés

Ha műhelyébe megfelelő csiszolót keres, amit nem elsősorban szeretne meghatározni, javasoljuk, hogy válasszon univerzális sarokcsiszolót. Ez a sokoldalú eszköz sokféle helyzetben használható. A vibrációs csiszoló ideális fa megmunkálásához, amikor nagy területeket kell megmunkálni.

Ha szereti az formázott fát vagy az autó karosszériáját, érdemes megfontolni egy excentercsiszolót. Ezt a típusú csiszolót kifejezetten ezekre a feladatokra tervezték. Ekkor az egyenes csiszoló alkalmas finomcsiszolásra vagy nehezen elérhető területeken végzett munkákra.

Ha gipszkarton csiszolására van szükség, akkor speciális porelszívású csiszolót kell használni, amelyet kifejezetten ehhez az anyaghoz terveztek. Ha pedig gyorsan és helyesen kell éleznie a fűrészláncot, fontolja meg egy speciális láncélező használatát.

Kínálatunkban ezen darálók széles választékát találja, hogy az igényeinek megfelelő szerszámot tudja kiválasztani.

Szerző: Simon Křižák