Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Axes

Ha forgácsot, kisebb vagy akár nagyobb rönköt szeretne aprítani, akkor a fejsze az az eszköz, amelyre támaszkodhat. Nem csak a fa kivágásánál, hanem az ágak eltávolításánál is felbecsülhetetlen értékű. Az ácsok még azt is mondanák, hogy a mindennapi munkájuk szinte lehetetlen lenne fejsze nélkül.

Amikor eldönti, hogy melyik fejszét vásárolja, fontolja meg, mire fogja használni. Ha különböző méretű fahasábokat kell aprítania, akkor érdemes lehet hasító fejszékre gondolni, amelyek különböző méretekben kaphatók. A kisebb és ergonómikus kialakítású asztalos fejszéket gyakran választják meghatározott asztalos munkákhoz.
Fontos figyelembe venni a penge élességét, a csatabárd anyagát és a szerszám teljes méreteit is. Ne hagyja figyelmen kívül a jó hírű gyártó fontosságát sem.

sekera

A tengelyek típusai

Többféle tengely létezik, amelyek felépítésükben és rendeltetésükben különböznek egymástól. A legelterjedtebbek a különböző méretű rönkök hasítására szolgáló hasítótengelyek. Vannak könnyű és kompakt univerzális tengelyeink is.

1. Hasító fejsze

A hasító fejsze alapja egy ék alakú fej és egy csatabárd. A fejsze anyaga lehet fa vagy üvegszálas. A nehézfém fejnek köszönhetően ez a fejsze ideális közepes és nagy rönkök hasítására.

2. Kalac

A favágó fejszeként is ismert hasítógép robusztusabb, mint egy hagyományos fejsze, és kifejezetten nagy fadarabok hasítására tervezték. Megkülönböztető tulajdonsága a feje, amelybe kalapálható, így hatékony ék. Hosszabb fogantyúja is van a jobb aprítási dinamika érdekében.

3. Kemping fejsze

Ez a kompakt fejsze ideális kempingezéshez. Bár kicsi és könnyű, általában 1,5 kg-ig, meghosszabbított fejjel és lapos pengével rendelkezik, ami praktikus például sátorfákba kalapáláshoz. Könnyűsége miatt gyakran műanyag tetejű.

4. Ács fejsze

Elsősorban precíz ácsmunkákhoz tervezték. Felismerhető a hosszúkás pengéről és a fej közelében lévő csatabárd sajátos alakjáról. Bár kiválóan alkalmas különféle beállításokhoz, általános aprításhoz nem ideális.

5. Univerzális fejsze

Meg tudja oldani a legtöbb ház körüli vagy nyaralóbeli munkát. Akár fát, akár ágakat kell vágnia, ez az ideális választás. Bár bizonyos asztalos munkákhoz használható, nem várható el olyan professzionális eredmény, mint a speciális fejszéknél .

6. Szelet

A szelet egy speciális fejsze, amelyet az ácsok, faragók és még a szobrászok is kedvelnek. A különböző pengeformák különböző alkalmazásokat tesznek lehetővé, mint például a felületek simítása vagy a vályúk és tálak kimarása.

sekera

Él

A penge alapvető elem a fejsze kiválasztásánál. Ha minőségi szerszámot szeretne, akkor kovácsolt pengéjű fejszét kell keresnie. Edzett, köszörült vagy szénacélból készült tengelyek is vannak a piacon. Ha egy nem bizonyított gyártó szokatlanul olcsó fejszéjét választja, fennáll annak a veszélye, hogy olyan szerszámot kap, amelynek pengéje csak a kívánt formára lett köszörülve.
A fejsze hatékony működése érdekében fontos a penge rendszeres ellenőrzése és karbantartása. A nem elég éles fejsze nem fog jól vágni, és még fog is lehet.

Nyél

A fejsze gyártásának fő anyaga a fa és az egyre népszerűbb üvegszál.

A) Fa csatabárd

A legtöbb minőségi fejsze fából készült nyéllel rendelkezik, különösen kemény fából, például bükkből, dióból, kőrisből vagy tölgyből. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a fejsze erős és kényelmes a fogása. A fa csatabárddal télen nem okoz gondot a hidegérzet és a melegebb napokon sem csúszik ki a kezedből.
Másrészt a fa érzékenyebb lehet a külső körülményekre, például a páratartalomra vagy az esőre. És érdemes megjegyezni, hogy a fából készült fejsze idővel meggyengülhet a fejhez való kapcsolódási ponton. Sérülés esetén a fa fejsze kicserélhető.

B) Üvegszálas csatabárd

Néhányan szkeptikusak lehetnek az üvegszálas fejszékkel kapcsolatban, különösen az esetleges rövid élettartam miatt. Azonban kisebb a súlyuk, és nem kell tartani a penészképződéstől.
Az üvegszálas szelvényeket gyakran kiegészítik biztonsági elemekkel, ami növeli a kényelmet és megakadályozza, hogy a szerszám véletlenül kicsússzon a kézből. Ráadásul a fejsze a fejhez is kapcsolódik, ami erősebb és tartósabb.

Hossz

A fejsze hosszának meghatározásakor jó ötlet annak a személynek a magassága alapján vezérelni, aki leggyakrabban használja. A fejsze ajánlott hosszának meg kell egyeznie a felhasználó karjának hosszával.
Tesztelje a hosszt egy egyszerű teszttel. Fogja meg a fejszét közvetlenül a penge alatt, és nyújtsa ki a kezét úgy, hogy a csatabárd a vállad felé mutasson. A fejsze vége a vállhoz közel végződjön, ne érjen hozzá, és semmiképpen ne legyen hosszabb. Túl rövid fejszével nem ér el optimális vágást, míg túl hosszú fejszével nehezebben fog dolgozni.
A kisebb, 30-40 cm közötti tengelyek ideálisak kisebb fa hasítására. A hagyományos fahasításhoz az ideális hossz 50-70 cm. Ha pedig nagyobb fadarabokat kell aprítani, akkor 70 cm-nél hosszabb fejszét válasszunk.

sekera

Tömeg

Lehet, hogy egy nehezebb fejszének erősebb a hatása, de nem szabad azt gondolnunk, hogy a nehezebb automatikusan jobb. A túlságosan nehéz fejszével való aprítás gyorsan kimeríti, ami fájdalmat okozhat a kezében és kimerültség érzését.
A fejsze optimális súlya körülbelül 1 kg, az ideális tartomány 900 és 1300 gramm között lehet. A kempingbalták súlya általában 0,5-2,5 kg, míg a csatabárd 3-5 kg.

- A fejsze nagyszerű eszköz, amely sok helyzetben jól szolgálhat. Míg a kisebb fejsze ideális kisebb fadarabok hasítására vagy ágak vágására, addig a nagyobb fejsze közepes méretű rönkök hasítására alkalmas. Az igazán hatalmas fadarabokhoz egy gyalu és egy jó hasítóék kell. És természetesen nem feledkezhetünk meg a biztonságról sem – védje szemét védőszemüveggel, kezét pedig kesztyűvel.

Kérdések és válaszok

Hogyan kell helyesen élezni a fejszét?

A fejsze élezéséhez használhat fenőkőt, reszelőt vagy akár elektromos köszörűt is. A vízcsiszoló ideális a kemény acél pengékhez, míg a reszelő a lágyabb acélokhoz. A pengét 30-35 fokos szögben kell élezni. Ha Ön kezdő az élezésben, kereshet speciális, kifejezetten fejszeélezésre tervezett szerszámokat is.

Milyen felszerelést vásárolhatok még a hasító fejszéhez?

Valószínűleg nem lesz szüksége további szerszámokra a normál fejszehasználathoz. De ha nagyobb fadarabokat szeretne hasítani, akkor jól jöhet egy hasítóék, egy erős kalapács vagy pálcika. A közönséges hasítóékek 1-3 kg-os súlyban kaphatók, és megkönnyítik a különböző méretű fa hasítását.

Miért válasszak svéd acél fejszefejet?

A svéd acél kivételes szilárdságáról, tartósságáról és hosszú távú tartósságáról ismert. Bár drágább, megéri a befektetés, ha nagy mennyiségű fával történő munkavégzés során erősen igénybe kívánja venni a fejszét.

Tekintse meg a tengelyek tartományát.

Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...