Favágók

A fatüzelésű kályha mindenhol megtalálja a helyét, ahol fát használnak tüzelőanyagként a családi ház, nyaraló, nyaraló vagy egyéb tárgy fűtésére. Kisebb mértékben azok is használhatják, akik csak fát használnak a grill fűtésére . Akár kisebb, akár nagyobb mennyiségű fára van szüksége, mindig használhat praktikus fáskamrát, vagy akár nagyobb fát is. Annak érdekében, hogy a fa jól égjen, megfelelően meg kell szárítani. A fa az időjárás hatására is viszonylag gyorsan veszít értékéből, soha nem szabad csupasz talajra rakni, mindig 15 - 20 cm magasságban kell elhelyezni.
Ideális feltételekkel rendelkezik a fáskamrában történő szárításhoz, amely lehetővé teszi a megfelelő légáramlást. Egy védtelen helyen elhelyezett megfelelő menedéknek sem kell tető nélkül lennie. A faház kifejezés nem csak egy nagyobb és nem teljesen dizájnos szerkezetet takar, annak kiválasztásakor meglehetősen nagy eltérésekkel találkozhatunk megjelenésben vagy méretben. Ezeken a paramétereken kívül különböző anyagokat is választhat. A választás előtt tisztázza, hogy pontosan hol fog állni a faház, attól függően, hogy tetős vagy tető nélküli faházat választ.

Típusok

Sokaknak a"rönkház" szó hallatán az az egyszerű faszerkezet jut eszébe, amelyet gyakran látunk vidéki házakban. A fából készült növények azonban változatosak lehetnek - kicsitől nagyig, és az új technológiáknak és anyagoknak köszönhetően egyesek akár a belső terek dizájn kiegészítőjeként is szolgálhatnak.

dřevník

Fának való fészer

Különböző méretű, fából, fémből vagy hálóból készült szerkezetek, amelyek fő célja, hogy a fa számára optimális feltételeket biztosítsanak a friss levegőn történő száradáshoz. A menedékhely elhelyezésének helye legyen az egyik fő szempont a menedék kiválasztásakor. A faházaknak ideális esetben tetővel kell rendelkezniük, de ha nincs tető, akkor érdemes fedett helyre, például teraszra vagy más építmény alá építeni.

Állvány

Ezek a kisebb tárolóegységek ideálisak kisebb mennyiségű fa tárolására, és gyakran használják dekorációs elemként kandallókban. A legjobb, ha már megszáradt fát helyezünk el bennük, azonnali használatra készen. Bár sok állványnak nincs tetője, fontos, hogy azokat úgy helyezzék el, hogy védjék a fát a nedvességtől, különösen alulról.

Kertes ház

A kertes házban fát is tárolhat. Inkább száraz fát célszerű elhelyezni benne, ami a száraz helyen történő tárolás miatt nem tud átázni, és azonnali felhasználásra használja. Ha nem ideálisan száraz fát helyez el a kertes házba, gondoskodnia kell a rendszeres szellőztetésről. A kertes ház előnye természetesen a nagy mennyiségű kerti felszerelés vagy szerszám tárolásának lehetősége.

Méretek

A faház mérete kulcsfontosságú tényező a választásban. Kezdje azzal, hogy becsülje meg az egy télen felhasznált fa mennyiségét, de ne feledje, hogy az optimális száradás érdekében a fának körülbelül 4 évig kell feküdnie.
Egy ideális faháznak ezért 3-4 évszakra kell bírnia. Ha nem biztos abban, hogy a fáskamra kapacitása elegendő-e, vásárolhat másikat, vagy gondolkodhat más lehetőségen, például egy fáskamrát bővítéssel vagy akár egy kertes házat fa tárolására.
Ha kisebb fatüzelésű tüzelőt keres kandallóban való fűtésre, akár kültéren, akár lakásban, kisebb kapacitásra lesz szüksége. Kényelmesen elhelyezhet egy kisebb fáskamrát a ház mellett, amiben több napig is elfér a fa.

Anyagtípus

A faház anyagának megválasztása a kialakításában és a karbantartás igényében is megmutatkozik. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, és vásárlás előtt érdemes megfontolni, hogy mennyi ideig tartson fenn faháza, és milyen karbantartást hajlandó elvégezni. A fa lugasok természetes megjelenésüknek és népszerűségüknek köszönhetően szinte minden kerthez illeszkednek.
Aki korszerűt és minimális karbantartást keres, annak vannak fém vagy fonott faállványok, bár ezek kicsit drágábbak lehetnek. A leggazdaságosabb lehetőség a ponyvás faházak, de nem ideálisak fa tárolására.

  • Fa : Különböző méreteinek köszönhetően a fa faállványok lakásokba és kültéri helyiségekbe is alkalmasak. Hátránya, hogy rendszeres karbantartást igényelnek, beleértve a festést is.

  • Fém : A fém változatok széles méretválasztékot kínálnak. A kicsik ideálisak a modern élethez, míg a nagyobb változatok tetővel is rendelkezhetnek. Előnye, hogy szinte nincs szükség karbantartásra, de drágábbak lehetnek.

  • Hálós : Horganyzott fémlemez faházak hálós falakkal, fémtetővel és acélrácstal praktikus választás. Gyakran zárhatóak, ami alkalmas nyaralókra vagy nyaralókra.

  • Polietilén : Faszárítóként is ismert vászonkamrák acélcső szerkezettel és polietilén lemezzel rendelkeznek, amely átengedi a fényt és a hőt.

  • Üveg : Az üveg tűzifa állványok tartós edzett üvegből készülnek, amelyet fa vagy fém szerkezet egészít ki.

Funkció

Bár a fából készült fészereket egyszerű szerkezetnek tekintik, számos hasznos funkciót kínálhatnak, amelyek javítják gyakorlati használatukat.

Egy hely a szemetesnek
Sok fakamrában, különösen a fából készültekben, van egy alomdoboz elhelyezésére kijelölt rész. Ha ez a hely nem szolgálja Önt erre a célra, használhatja más módon is. Ez a hely kiválóan alkalmas kerti szerszámok tárolására, de akár kutyaházat, madárkalitkát vagy szállást is adhat egy másik kis kedvencnek. Ha ilyen felhasználást fontolgat, kérjük, vásárlás előtt ellenőrizze ennek az alkatrésznek a méreteit.

Tér zárral
Ez a hely nagyon hasonlít a fent leírtakhoz, kivéve, hogy zárható ajtaja van. Ideális szerszámok vagy egyéb kerti kellékek tárolására. A tényleges kapacitása a méreteitől függ.

Ajtó
Egyes faházakban lehetőség van zárható ajtókra is, ami különösen olyan helyeken hasznos, ahol kevesebb időt tölt, például nyaralókban és nyaralókban.
A biztonságos, zárható faház a kert távoli részein is előnyös. De ennek ellenére elegendő légáramlást kell biztosítania, és gyakran találkozhat szellőzővel ellátott vagy hálóból készült fanövényekkel.

dřevník

GYIK

A faházat fel lehet szerelni ponyvatetővel?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fa ponyvával való letakarása nem a legjobb ötlet. A ponyva penészedést okozhat, és lelassíthatja a fa száradását. Ha szeretné használni a ponyvát, szüksége lesz egy szerkezetre, amelyen kifeszítheti.

Tárolhatunk fát a pincében?

A pincék általában nedvességtől szenvednek, ami nem ideális fa tárolására. Ha nem szeretne beruházni egy fáskamrába, és úgy dönt, hogy egy használaton kívüli alagsort használ, akkor problémákkal szembesülhet a fán lévő penészgombával. A tölgyfa jobban ellenáll a penésznek, míg a kőris vagy a bükk érzékenyebb a penészre.

Hogyan készítsek saját magam faházat?

A saját fáskamra elkészítése gazdaságos megoldás lehet azoknak, akiknek nagyobb mennyiségű fa tárolására van szükségük. Sok oktatóanyag található a neten. A gyártás során gyakran használ raklapokat, táblákat és egyéb rendelkezésre álló anyagokat. Ne feledkezzünk meg a megfelelő légáramlás és a minőségi fedés fontosságáról sem.

Következtetés : A nedves fával történő fűtés csökkenti a fűtési hatékonyságot, több füstöt termel és növeli a kémény terhelését. Ezért kulcsfontosságú a fa megfelelő tárolása. Sokféle faállványt talál a piacon, különösen fémből vagy fából, amelyek megfelelnek az Ön igényeinek.

Tekintse meg a Fa termékek kínálatát.

Szerző: Simon Křižák