Szalagfűrészek

A szalagfűrész olyan eszköz, amely lehetővé teszi nemcsak fa és fém vágását, hanem más anyagokat is. A vágás egy éles szalagon keresztül történik, amely a vezető és a hajtótárcsa között mozog. A biztonságról vezetőkövek gondoskodnak, amelyek az övet biztonságos helyzetben tartják.

A szalagfűrész nagyon hasznos az otthoni műhelyben, és a szakemberek gyakori eszköze. A szalagfűrész segítségével pontos, gyors és egyenes vágást végezhet kevesebb hulladékkal. Ezt a fűrészt is viszonylag csendes működés jellemzi. A szalagfűrész lehetővé teszi az egyenes vágásokat, de különféle lekerekített formák, hullámok stb.

A szalagfűrész kiválasztásánál kritikus szempont a használat módja. A barkácsolók általában az állványt vagy az asztali fűrészt részesítik előnyben, míg a szakemberek gyakran a vízszintes vagy függőleges opciót választják. A teljesítmény minden szalagfűrésznél fontos. A fűrészek a fűrészlapok minőségében is különböznek, ami befolyásolja a vágás minőségét.

Típusok

Mielőtt úgy dönt, hogy szalagfűrészt vásárol, alaposan fontolja meg, hogyan fogja használni.

Fához Ha csak szalagfűrésszel tervez fát vágni, akkor vannak speciális, kisebb teljesítményű és olcsóbb fafűrészek. A fához való szalagfűrész teljesítménye kisebb, mint a körfűrésznek, de a vágás pontosabb. Ezek a fűrészek lehetővé teszik a vágási sebesség beállítását, így nagyobb fadarabokat nagyobb sebességgel vághat, finomabb munkákat lassabb fűrészelési sebességgel.

A fához való szalagfűrész műanyagok vágására is használható. Ezek a fűrészek kisebb méretekkel, tömeggel, alacsonyabb vételárral, de nagy vágási magassággal is rendelkeznek. Ezek a fűrészek fűrészporhoz és porelszívóhoz csatlakoztathatók, és felszerelhetők dönthető asztallal vagy vezetővel és szögtartóval. Saját asztal nélküli fűrészek is kaphatók, amelyek munkaasztalhoz rögzíthetők.

pasova pila

Fémen

Egy másik lehetőség a fémhez való szalagfűrész, amely lehetővé teszi műanyag vagy üveg vágását is. Ezek a fűrészek két változatban kaphatók, választhat vízszintes és függőleges fűrész között.

Vízszintes - ideális különféle kis és nagy átmérőjű profilok és csövek vágására.

Függőleges - vele különféle formákat vághat fémlemezből. A fémhez való szalagfűrésznek hűtőrendszerrel és speciális kefével kell rendelkeznie a fémforgácsok eltávolítására.

Törzsi

A rönkszalagfűrészt kifejezetten 90 cm vagy annál nagyobb átmérőjű rönkök vágására tervezték. Ezek a fűrészek lehetővé teszik a vízszintes vágás gyors és egyszerű beállítását. A rönkfűrész lehet kézi, elektromos vagy hidraulikus.

Meghatározás

A szalagfűrészt a felhasználók széles körének tervezték, az amatőröktől a profikig. Különböző változatokat talál a piacon, amelyek a következőképpen oszthatók fel cél szerint:

A kézi kézi szalagfűrészek kisebb műhelyek és házi kézművesek számára alkalmasak. Ezek a fűrészek a leggazdaságosabbak, kis méretük előnye, hogy megkönnyítik a szállításukat. A kézi szalagfűrészek általában kaphatók, és vételáruk körülbelül 3000 CZK-tól kezdődik.

Félautomata/Automata Ebbe a kategóriába elsősorban a professzionális szalagfűrészek tartoznak. Ezek nagyméretű fűrészek, amelyek részben vagy teljesen programozhatók, ami lehetővé teszi a kezelő jelenléte nélküli működtetését. Ezek a fűrészek sokkal erősebbek és folyamatos működésre képesek. Beszerzésük költsége több tíz-százezer korona között mozog.

Hajtás

A szalagfűrészeket leggyakrabban elektromos árammal hajtják meg, de kaphatók benzines vagy akkumulátoros fűrészek is a piacon. A benzines fűrész akkor megfelelő, ha nagy teljesítményű fűrészre van szükség, és nincs áram.

Leggyakrabban építkezéseken használják őket, de csak kis mennyiségben kaphatók a piacon. Az akkumulátoros láncfűrészek viszont egyre népszerűbbek, mert gyakorlatilag bárhol használhatók. Ezek a fűrészek általában kisebb teljesítményűek, de otthoni használatra elegendőek.

pasova pila

Teljesítmény

A teljesítmény a fűrész egyik kulcsparamétere, amely meghatározza a vágás minőségét. Kezdőknek és csak alkalmanként fűrészelni szándékozó felhasználóknak elegendő egy 500 W körüli teljesítményű fűrész. Alkalmankénti használatra érdemes legalább 250 W teljesítményű fűrészt választani. Rendszeres használathoz teljesítményű fűrészek Az 500 W feletti fűrészek megfelelőek, míg a szakembereknek 1500 W körüli teljesítményű fűrészt kell választaniuk.

Vágási sebesség

A minőségi szalagfűrészeknek lehetővé kell tenniük a vágási sebesség beállítását az Ön igényei szerint. A vágási sebesség közvetlenül függ a vágás minőségétől. Ez a szempont elengedhetetlen lesz, ha nagyobb mennyiségű anyagot kíván feldolgozni a fűrésszel. A vágási sebességet m/sec-ben, a szalagsebességet m/perc-ben adjuk meg. A sebesség a gép típusától függ, és az egyes termékek műszaki adataiban van feltüntetve.

Szelet vastagság

Ez a paraméter meghatározza a vágás szélességét és magasságát, és így meghatározza, hogy mennyi anyagot lehet feldolgozni a fűrésszel. A vastagsága általában 8-25 cm, míg a magassága 15-35 cm. Találkozhatunk azonban eltérő szélességű és vágási magasságú fűrészekkel is.

Fűrészszalag

A fűrészszalagnak alapvető tartozéknak kell lennie, amely minden szalagfűrész részét képezi. A fűrészszalagoknak eltérő számú foguk van, és különböznek az anyagban is, amelyből készültek.

Fogak száma – 4/6-tól 10/12-ig terjedő fogszámú fűrészszalagok állnak rendelkezésre.

Anyag - kiváló minőségű fűrészszalag acélból vagy keményfémből készül. A bimetál öveket a legjobbnak tartják. Ezeknek a szíjaknak a fogai több olyan anyag kombinációjából készülnek, amelyek hőmérséklet-tágulásában különböznek, és hosszabb élettartammal is rendelkeznek.

A hossz - a hossz szintén fontos a fűrészszalagoknál. Az egyes övek hossza 106-263 cm lehet. Ez az információ fontos, ha ki kell cserélni a fűrészszalagot.

Feszítés - A fűrészszalag megfelelő feszítése a pontos és helyes vágás alapja.

pasova pila na kov

Kérdések és válaszok

Milyen tartozékokat lehet vásárolni a szalagfűrészhez?

Számos tartozékot vásárolhat ezekhez a fűrészekhez: fűrészszíj feszességjelző, szívó-, csúszó- és hosszvonalzó, gyorskioldó kar, iránytű, rögzített rögzítőlap és még sok más. Nem minden fűrész teszi lehetővé az összes tartozék használatát, ezért előzetesen ellenőrizze a fűrész bővítési lehetőségeit.

Biztonságosak a szalagfűrészek?

A szalagfűrészek biztonsági funkciókkal vannak felszerelve, amelyek közé tartozik például a motor túlmelegedése elleni védelem. Biztonsági szempontból az is fontos, hogy a vezérlőgombok biztonságos távolságra legyenek a fűrészlaptól.

Milyen karbantartást igényel a szalagfűrész?

Ha karbantartásról van szó, mindig ragaszkodjon a gyártó ajánlásaihoz. Minden használat előtt ellenőrizze legalább a fűrész műszaki állapotát. Minden használat után távolítsa el a fűrészport és a port, különösen a hűtőnyílásokból. Időnként meg kell kenni a fűrész egyes részeit. Ha a fűrész nem működik megfelelően, a bonyolultabb szolgáltatást a gyártóra kell bízni.

Szerző: Simon Křižák