Hogyan válasszunk vibrációs lemezt

A vibrációs lemezt úgy tervezték, hogy hatékonyan tömörítse az anyagokat, például a homokot és a burkolatot. Ezt a készüléket kompaktsága, könnyű kezelhetősége és kiváló összenyomhatósága jellemzi. A kulcselem az acél vagy öntött acéllemez, amely a fő részt képezi.

A lemezre motoros vibrátor kerül. A vibrátor aktiválásakor a lemez rezgéseket kezd generálni, amelyek azután továbbadódnak a tömörített anyagnak. Ez a tömörítés elengedhetetlen, mert stabilitást biztosít az anyagnak, valamint megakadályozza az összeesést. Ne feledje, hogy az elégtelen tömörítés az alapok vagy a járdák megrepedéséhez vezethet.
A vibrációs lemezeknek számos változata létezik a piacon. Érdemes a szükséges tömörítési kapacitásra és a megfelelő hajtástípusra is koncentrálni.

vibrační deska

A vibrációs lemezek típusai

1. Alap vibrációs lemez : Ez az eszköz egyirányú és kétirányú.

 • Egyirányú táblák : Csak elülső meghajtóval rendelkeznek, de ez nem korlátozza a könnyű használatukat. Ezek a táblák gyakran könnyebbek, általában 120 kg-nál kisebb súlyúak, és könnyen hordozhatók. 15-20 cm mélységig tömöríthetőek, ideálisak burkolatra, aszfaltra vagy gyantára. Célszerű poliuretán alátétet használni a járda védelmére a repedések elkerülése érdekében.
 • Kétirányú lemezek : Hidraulikus mozgással rendelkeznek előre és hátra, ami leegyszerűsíti a nehezebb, akár 160 kg-ig terjedő berendezések kezelését. Ezek a lemezek körülbelül 40 cm mélységig tömörítenek, és alkalmasak kavics és nehéz talajok tömörítésére.

2. Rezgő döngölők: Elsősorban kavicshoz és talajhoz tervezték. Kisebb súly és keskeny kialakítás jellemzi őket, ami lehetővé teszi szűk helyeken, például ásatásokon történő alkalmazásukat.

3. Vibráló hengerek : Ezek az eszközök optimálisak aszfalthoz, bitumenhez, kavicshoz és talajhoz, különösen nagyobb területeken.

Hogyan válasszunk a tömörítési erő szerint: A kN-ban megadott tömörítési erő kulcsfontosságú tényező a kiválasztásnál:

 • 15 kN-ig : Ezek a gépek kevésbé igénybevett felületekre alkalmasak, körülbelül 15 cm-es tömörítéssel. A mélyebb tömörítéshez rétegesen kell eljárni.
 • 15-20 kN : A közepes teljesítmény akár 30 cm-es mélységig is lehetővé teszi a tömörítést. Ideálisak láblécekhez vagy felhajtókhoz.
 • 30 kN felett : Professzionális és nagy projektekhez, például parkolókhoz vagy komplex építményekhez. Akár 75 cm-es mélységig tömöríthető.

Működési sebesség
Amikor elindítja a vibrációs lemezt , az magától elindul. Az Ön fő feladata a helyes irányítás. Ezért fontos, hogy vásárlás előtt ismerkedjen meg a munkasebességgel, amely ezeknél az eszközöknél általában 20-30 méter percenként.

vibrační deska

Meghajtó típusok
A rezgőlemez kiválasztásánál az alapvető kritérium a meghajtás típusa. Itt három fő lehetőség közül választhat: dízelmotor, benzinmotor és elektromos hajtás.

 • Dízel motor
  Különösen a nehezebb, 300 kg-ot meghaladó vibrációs lemezeknél találkozhat dízelmotorral. A fő előnye az elektromos indító, amely megkönnyíti a bekapcsolást.

 • Benzinmotor
  A benzinmotorok gyakoribbak a 300 kg-ig terjedő vibrációs lemezek könnyebb változataiban. Ezek a lemezek könnyen kezelhetők és kézi indító segítségével indíthatók.

 • Elektromos vibrációs lemez
  Bár nem olyan elterjedt, mint benzines vagy dízelmotoros társaik, az elektromos lemezeknek megvannak az előnyei. Alkalmas térkő, terasz vagy homok megmunkálására. Fő előnyük a szinte nulla karbantartási igény, üzemanyag hozzáadása vagy szűrőcsere nélkül.

kiegészítők
Ha optimalizálni szeretné vibrációs lemeze teljesítményét és funkcionalitását, fontolja meg az alábbi tartozékok valamelyikének megvásárlását:

 • Védőszőnyeg - védi a tömörített felületet, különösen alkalmas csempével végzett munka során.
 • Oldalirányú kiterjesztések - növelik a tábla munkafelületét.
 • Óraszámláló – praktikus eszköz a szükséges karbantartások, például a szűrőcsere ellenőrzésére.
 • Szállító alváz – megkönnyíti a vibrációs lemez mozgatását.
 • Víztartály – a víz hozzáadása akkor hasznos, ha aszfaltkeverékekkel dolgozik.

vibrační deska

Kérdések és válaszok
Milyen vibrációs lemezt válasszunk kavicshoz?
Általános háztartási cikkekhez 65-100 kg tömegű, 20 kN tömörítési erővel rendelkező vibrációs lemezeket ajánlunk. Professzionális használatra célszerűbb a nehezebb modelleket választani.

Milyen zajt adnak a vibráló lemezek?
A láncfűrész működéséhez hasonló, 100 dB körüli hangerőre számíthatunk.

Vannak különleges tulajdonságokkal rendelkező vibrációs lemezek?
Egyes modellek párnázott fogantyúkkal rendelkeznek, amelyek csökkentik a felhasználóra átvitt rezgéseket.

Következtetés
A vibrációs lemez kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyag típusát és a munkafelület méretét. A választott modellnek meg kell felelnie az Ön igényeinek, akár az elektromos, akár a benzines változatokat részesíti előnyben. Ne feledkezzen meg a rendszeres karbantartásról, és ha szükséges, használjon megfelelő tartozékokat a táblához.

A vibrációs csiszológépek választékát itt találja.

Időpont: 2023.09.08
Szerző: Simon Křižák