Hogyan válasszunk megfelelő fémollót?

A fémlemez olló minden bádogos elengedhetetlen kelléke. Azonban még a házak, nyaralók vagy nyaralók tulajdonosai is találkoznak azzal, hogy időnként fémlemezzel kell dolgozni . A lemeztetők szerelése, az ereszcsatornák vagy az ablakpárkányok felszerelése gyakori feladatok, amelyekhez minőségi szerszámokra, például lemezollóra van szükség.
A fémlemez ollók széles választéka létezik, kézi és elektromos ollók . Ezen lehetőségek mindegyike széles választékot kínál. Ha úgy dönt, hogy kézi ollót használ, a választás nem nehéz - a fontos, hogy megtudja, milyen vastagságú fémlemezt tudnak vágni.

Hogyan válasszunk megfelelő fémollót?

Fontos a megfelelő típusú olló kiválasztása. A különböző modellek hajtásuk és pofaszerkezetük szerint különböznek egymástól . A másik fontos szempont a kiválasztásnál a vágni kívánt fémlemez vastagsága . Az elektromos szerszámok esetében az energiafogyasztás és a vágási kapacitás is fontos .

Javaslatunk: Fémlemez vágásához próbálja ki ezt a STANLEY lemezollót , amely a minőséget és a nagyon kedvező árat egyaránt bizonyítja. Alkalmasak alumínium , réz , drótháló , bőr vagy műanyag vágására is . 0,7-1,2 mm-es hengerelt acélt vágnak, és még ergonomikus fogantyújuk is van, amely precíz és szilárd fogást garantál a kezében.

Hajtás

Ma az elektromos hajtás szinte minden szerszám része. Ez vonatkozik a fémlemez ollókra is. A hagyományos mechanikus ollók mellett elektromos változatokat is találunk a piacon. Ennek ellenére a mechanikus szerszámok továbbra is dominálnak fő előnyeik miatt:

Mechanikus olló: mechanicke nuzky

Előnyök:
+ Alacsony ár
+ Hosszú távú tartósság
+ Nagyobb nyírószilárdság

Hátrányok:
- Lassabb munka
- Sérülésveszély
- Kisebb pontosság

Elektromos olló: elektricke nuzky

Előnyök:
+ Pontos éles vágás
+ Nagyobb sebesség
+ Kisebb a sérülésveszély
+ Könnyebb kezelhetőség

Hátrányok:
- Magasabb ár
- Kevesebb állóképesség

Az elektromos ollók előnyei ellenére a klasszikus mechanikus ollóknak megvan a fő előnyük: 3 mm-nél vastagabb lemezeket is képesek kezelni. És ezért továbbra is népszerűek maradnak, akár otthon, akár kézműves műhelyekben, még akkor is, ha kicsit tovább tart a munka.

Lapszélesség

Mielőtt egy adott típusú olló mellett döntene, fontolja meg, hogy milyen fémlemezt szeretne vágni. A választás a vastagságától függ.
A legtöbb klasszikus és elektromos olló 1,5 mm-es lemezvastagságig képes kezelni. Ha nem kell vastagabb anyagokat vágni, akkor azok ideálisak, különösen a megfizethetőség miatt.

Pofa felépítése

Az olló kategorizálásának végső módja az állkapcsa kialakítása. Változatok jelennek meg a pengék számában és alakjában, ahol minden változatnak megvan a maga sajátos felhasználása. Ez a kategorizálás az alábbi áttekintésben foglalható össze:
A pengék száma és alakja = rendeltetés
Egy egyenes kés = Vágja ki a íveket
Egy kés ívelt pofákkal = Kerek formák kivágása
Két kés = Egyenes vágás

Vágási kapacitás

Amikor eldöntjük , hogy mekkora anyagvastagsággal dolgozhatunk , a vágási kapacitás kulcsfontosságú mutató. Ez a kapacitás a különböző anyagok keménységétől függően változik. Például egy bizonyos modell könnyen el tud vágni egy 2 mm-es alumíniumlapot, míg jó minőségű acéllal csak 0,7 mm vastagságot tud kezelni.

Elektromos olló

Az elektromos olló ideális a gyors vágáshoz. Ezzel az ollóval akár 2,5 mm vastag anyagokat is vághat. Főleg sík felületek vágására alkalmasak, lekerekített ívű formákhoz kevésbé. Elektromos ollóval lehetséges a maximális lemezvastagság mutatója.
Ha az elektromos olló között dönt, választhat a tápkábellel vagy akkumulátoros változat között. A választás a felhasználás módjától és az Ön preferenciáitól függ.
A fő szempont, amelyre összpontosítania kell, az akkumulátor élettartama és az újratöltési idő . Az elektromos ollók viszont erősebbek, és elektromos csatlakozást igényelnek. Az ilyen típusú olló azonban gyakran megfizethetőbb. 

Ollós teljesítmény

A teljesítmény kulcsfontosságú paraméter, amely befolyásolja a vágási sebességet és a minőséget. Általában 500 W körüli teljesítményt ajánlanak az elegendő teljesítményhez. A legtöbb nyírógép teljesítménye 300 és 650 W között mozog.
A teljesítmény az ollók vastagabb fémlemezek vágására való képességét is tükrözi. Az acéllemez és alumínium vágásához szükséges maximális erőt az egyes termékek műszaki adatai között kell keresni.

Videó arról, hogy milyen egyszerű a fémlemez olló használata:

nuzky na plech

Vágógépek

A metszővel akár 1,6 mm vastagságú egyenes, hullámos vagy más formájú lapokat is vághat. Ideális különösen kerek formák vágásához. A fémlemez vágása körprofilú üreges lyukasztóval történik. A lyukasztó ezután a lyukasztó átmérőjével megegyező szélességű hornyot hagy a lapban. 

Kiterjesztés

A hagyományos ollók mellett lehetőség van fémlemezek vágására is egy speciális rögzítőelem segítségével, amely a fúróhoz van rögzítve, és akár 1,8 mm vastagságú lemez vágását is lehetővé teszi. Ez a tartozék több részből áll, a legnagyobb részek az ergonomikus fogantyú és a tartozék teste. A vágófejet a tűvel ezután egy szorítókulcs segítségével rögzítik a tartozék testébe.

A rögzítés helyes összeszerelése után a teljes mechanizmust a fúrótokmány segítségével rögzítik a fúróhoz, és elkezdheti a vágást. A kényelmes és biztonságos használat érdekében a fúrót egy tartóba lehet helyezni, amely lehetővé teszi, hogy munka közben szabadon maradjon a keze . Kis sugarú fémlemez vágásához körvágó is rendelkezésre áll.
A tartozék általában több vágófejet és tűt tartalmaz, amelyek lehetővé teszik különféle anyagok, például réz, alumínium, műanyagok, polikarbonát, karton és egyebek vágását.

Reméljük, hogy ez a cikk segített Önnek. Kínálatunkban széles típus-, márkájú és gazdag jellemzőkkel rendelkező lemezollót talál, melyből biztosan mindenki válogat. Minden nálunk vásárolt ollóhoz tartozékot is kínálunk . Csak választania kell. Kiválasztással, vásárlással vagy fizetéssel kapcsolatos tanácsért ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, szívesen segítünk.

Ár

A fémlemez olló árfekvés szerint 4 csoportba sorolható.

1. Minimális áron , akár 500 CZK-ig is beszerezhet klasszikus fémlemez ollót.
2. Számítson a legjobbakra 500 - 1000 CZK ártartományban.
3. Az elektromos változatok 1500 CZK-tól kezdődnek. Klasszikus olló és olló egyaránt kapható.
4. Igényesebb vásárlók számára jobb minőségű olló is kapható 2000 CZK-tól felfelé.

A fémlemez olló választékát itt találja.

Frissítve: 2023.09.19
Szerző: Simon Křižák