Beszúró marók, beszúrógépek

A hornyoló marók vagy falazógépek praktikus eszközök, amelyeket gyakran használnak elektromos kábelek, erősítések vagy csövek falazatba fektetésekor. Ezekben a helyzetekben gyakran szükséges egy megfelelő méretű hornyot vágni az anyagba, és pontosan erre szolgálnak a hornyológép. Ennek az eszköznek köszönhetően munkája gyorsabb, egyszerűbb és egyben kíméletes lesz a környező építőanyaggal.

A hornyológépeknek többféle típusa létezik, amelyek főként a vételárban térnek el egymástól. A vételár gyakran a kivitelezés minőségének és a hornyológép élettartamának mutatója. Ugyanakkor befolyásolja azt a maximális fogásmélységet , amelyet a beszúrógép képes elérni a kiválasztott anyagban. A mélység mellett fontos a horony szélessége is, amelyet a szerszám létrehozhat.

Beszúrógép típusok

A hornyoló marók felépítésükben különböznek, ami meghatározza a motor elhelyezkedését. Ezeknek a vágóknak két fő típusa van a piacon:

  • Hosszirányú rögzítés - A hosszirányú motorrögzítésű marógépek hasonlóak a sarokcsiszolóhoz. Ez a fajta hornyolás nagyon népszerű, és széles választékot kínál a piacon. A vágó mérete és teljesítménye a tárcsa átmérőjétől és a szorítófurattól függ.
  • Keresztirányú rögzítés – A keresztirányú motorrögzítéssel ellátott hornyok hasonlóak egy körfűrészhez, amelyet"mafl" néven ismernek. Ez a típus másfajta kezelést biztosít, és speciális alkalmazásokhoz alkalmas.

Jelenleg is vannak a piacon univerzális beszúrógépek, amelyek széles alappal rendelkeznek, és futókerekekkel vannak felszerelve a nagyobb kényelem érdekében a munkavégzés során.

Energiafelhasználás

A bemeneti teljesítmény fontos paraméter, amely meghatározza a nyerőgép teljesítményét és sebességét. Nagyobb teljesítménnyel még a nagyon kemény anyagokat is hatékonyabban vághatja. Az energiafogyasztástól függően a nyerőgépeket hobbi és professzionális eszközökre osztják.

Hornyok 1700 W-ig - Az otthoni műhelyhez elegendőek az 1700 W-os bemeneti beszúrógépek, ezek a szerszámok kisebb teljesítményűek, általában 900 W körüliek, és legfeljebb 125 mm átmérőjű tárcsákhoz alkalmasak. A vágás mélysége 18 mm körül van. A körülbelül 1200 W bemeneti beszúrógépek 40 mm körüli vágási mélységet kínálnak.

1700 W feletti beszúrógépek - A professzionális szerszámok akár 2800 W-os energiafogyasztással is büszkélkedhetnek. Ezek a beszúrógépek nagyobb fogásmélységet kínálnak, amely 45-53 mm-ig terjed. Igényesebb feladatokra és professzionális használatra alkalmasak.

Lemezek

A horonyvágó minőségét jelentősen befolyásolják a szerszámmal használt vágókorongok. Hornyológéppel kombinálva főként 125, 150 és 180 mm átmérőjű gyémánt tárcsák használhatók. Vannak azonban más átmérőjű korongok is. A lemezrögzítő furat általában 22 vagy 23 mm átmérőjű, ritkábban találunk 25,4 vagy 30,0 mm átmérőjű szorítólyukkal rendelkező modelleket. A gyémánt pengék összetételében és árában eltérőek. Minden anyaghoz külön gyémánt kerék tartozik. Nem megfelelő penge használata vágáskor nem hoz hatékony eredményt, és a penge gyorsan elhasználódik.

Vágásmélység

A vágás mélysége a fűrészlap átmérőjétől függ. A legtöbb hornyológép lehetővé teszi a vágási mélység beállítását egy bizonyos tartományon belül. A maximális vágásmélységet magának a fűrészlapnak az átmérője határozza meg, amely a szerszámmal együtt használható.

Átmérő 125 mm - A legkisebb tárcsák akár 30 mm-es maximális vágási mélységet tesznek lehetővé.

Átmérő 150 mm - A nagyobb hornyológépek vágási mélysége akár 45 mm is lehet. Átmérő 180 mm - Ebben az esetben a maximális vágási mélység legfeljebb 60 mm.

Horony szélessége

A horony szélességét az éltárcsák közötti távolság határozza meg. A legtöbb hornynál lehetőség van a horony szélességének egy bizonyos tartományon belüli beállítására a tárcsák közé helyezett távtartó gyűrűk segítségével. Ez általában 8 és 30 mm között van, és minden gyűrű 3 milliméteres rést jelent. A meghatározott gyűrűk között szükség szerint több lemez is használható. Ez lehetővé teszi a falazat és más anyagok vékony szeletekre vágását, amelyek önmagukban könnyen szétválaszthatók vagy feldarabolhatók.

Forgási sebesség

A forgási sebesség fontos paraméter, amely szorosan összefügg a hornyológép teljesítményével. Az alacsonyabb teljesítményű vágógépek akár 35 000 ford./perc fordulatszámot is elérhetnek, de csak puhább anyagokhoz alkalmasak. Éppen ellenkezőleg, a legerősebb marók 9000-2200 ford./perc fordulatszámúak, és keményebb és tartósabb anyagokkal is dolgozhatnak.

Tápegység

A hornyológépek az elektromos szerszámok közé tartoznak, és az áramellátásnak két fő változata létezik: elektromos és akkumulátoros.

Elektromos - A hagyományos választás a hálózati beszúrógépek, melyeket nagyobb teljesítmény jellemez. Az elektromos hálózatra való csatlakozást követően azonnal használatra készek és rövid szünetekkel lehetővé teszik a folyamatos munkát. Figyelembe kell venni a tápkábel hosszát, ami korlátozó tényező lehet a munkavégzés során.

Akkus - Korszerűbb megoldást jelentenek az akkumulátoros beszúrógépek, amelyek újratölthető akkumulátorral vannak felszerelve. Ebben az esetben már nem a tápkábel korlátozásával kell foglalkoznia, hanem az akkumulátor kapacitását kell figyelni. Meg kell azonban jegyezni, hogy az akkumulátoros szerszámok súlya és beszerzési költsége nagyobb, és általában valamivel alacsonyabb teljesítményt nyújtanak.

Jellemzők és opciók

A hornyológépek felszereltségükben és funkcióikban is különböznek egymástól. Szinte minden hornyológépen lehetőség van a vágásmélység beállítására, és sokuknál az ütköző beállítására is lehetőség nyílik. Az erősebb szerszámok rezgéscsillapító fogantyúval vagy lágyindítási funkcióval vannak felszerelve. Az is hasznos funkció, hogy a hornyológépet porszívóhoz vagy más porgyűjtő rendszerhez lehet csatlakoztatni.

Szerző: Simon Křižák