Fúrókalapács

A fúrókalapács hasznos eszköz számos anyag fúrásához. Lehetővé teszi fába, kőbe, betonba és fémekbe fúrást. Különféle festékek vagy építőanyagok keveréséhez használhat fúrókalapácsot is, hasonlóan a fúróhoz. Ez az eszköz ideális építési munkákhoz, de gyakrabban találja meg a szakemberek kezében.

A pneumatikus hajtású ütvefúró légdugattyúval van felszerelve, amely biztosítja a szükséges ütést. Az ütvefúrókhoz képest az ütvefúrók fordulatszáma alacsonyabb, de az ütőerő nagyobb.

A fúrókalapács kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe vennie, csakúgy, mint bármely más szerszám esetében. Fontos a bemeneti teljesítmény, az ütközési erő, a fordulatok száma és a szerszámok tartása. A kényelmes használat érdekében figyelmet kell fordítani a további funkciókra és súlyra is.

A fúrókalapács típusai

Ha elektromos kalapácsot keres, fúró-, bontó- és kombinált kalapáccsal találkozik.

Fúrás – Ez a fajta kalapács megjelenésében hasonlít egy hagyományos fúróhoz, de erősebb, és alkalmas nagy lyukak fúrására különféle anyagokban tartós forgószerszámok segítségével.

Bontás – Ezt a kalapácsot robusztus felépítéséről lehet felismerni, és vizuálisan hasonlít egy pneumatikus tűzőgéphez. Elsősorban bontásra és darabolásra szolgál.

Kombinált - Fúrásra és bontásra egyaránt alkalmas kalapács, a megfelelő funkció kiválasztásával. Lehetővé teszi a tartozékok cseréjét, és fúráshoz és bontáshoz egyaránt hasznos.

vrtaci kladivo

Hajtás

A fúrókalapács különböző teljesítményi lehetőségek közül választhat. A vezetékes kalapácsok a hagyományos, míg az akkumulátoros kalapácsok egy modernebb megoldás.

Elektromos

Ez egy népszerű, nagyobb teljesítményű lehetőség, amelyhez hálózati csatlakozásra van szükség. A kábel korlátozó lehet, de a kalapács könnyebb és mindig korlátlan ideig használható.

Elemmel működő

Az akkus kalapács fő előnye a tápkábel hiánya. Ez a kalapács bárhol használható hálózati csatlakozás nélkül. Itt fontos szerepet játszik az akkumulátor kapacitása és tartóssága, amelynek korlátozott működési ideje van, mielőtt újra kellene tölteni. Másrészt az akkumulátor növelheti a szerszám súlyát.

Energiafelhasználás

Az elektromos kéziszerszámoknál különös figyelmet kell fordítani a teljesítményre, ami nemcsak a szerszám képességeit, hanem a méretét és súlyát is befolyásolja.

A legkisebb, akár 600 W-os ütvefúrók ideálisak a kevésbé igényes és alkalmi feladatokhoz, mint például a vékonyabb falazat fúrásához. Általános használat esetén a kalapács teljesítménye nem lehet kevesebb 500 W-nál.
Ellenállóbb anyagokkal, például betonnal vagy panelekkel végzett munkákhoz legalább 800 W teljesítményű kalapácsot célszerű választani. A legerősebb professzionális fúrókalapácsok teljesítménye meghaladja az 1200 W-ot, és jól bírják a munkát. vasbetonnal.

Melléklet

Kiválaszthatja a fúró rögzítésének típusát. Mindkét befogási mód a gyors cserén alapul, ami lehetővé teszi a gyors szerszámcserét anélkül, hogy nagy erőkifejtést kellene alkalmazni. A nagy méretű professzionális fúrókalapácsoknál a kézi meghúzással is találkozhatunk, amit még mindig a leghatékonyabbnak tartanak.
SDS PLUS – ez a rögzítési rendszer a könnyebb fúrókalapácsoknál található. A kisebb teljesítmény korlátozza, másrészt viszont könnyebb kezelhetőséget tesz lehetővé. A fúrási tartomány 4-32 mm. Megtalálható a hobbi- és félprofi fúrókalapácsoknál.

SDS Max - szorítás, amely a nehezebb és erősebb kalapácsokra jellemző, amelyeket erős ütés és nagyobb fordulatszám jellemez. A fúrási tartomány 12-52 mm, és a kalapácsok inkább profiknak készültek.

vrtaci kladivo

Sebesség

Ez a jelző mutatja a fúrókalapács egy perc alatti fordulatszámát terheletlen állapotban. Javasoljuk, hogy az érték legalább 800 ford./perc legyen, de a legtöbb fúrókalapács lehetővé teszi a forgási sebesség egyedi igények szerinti beállítását.

Becsapódási erő

A kulcsparaméter a kalapács ütőereje, Joule-ban (J) kifejezve. Ez az ábra határozza meg, hogy milyen erős a kalapács ütközőereje. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb az ütőerő, annál keményebb az anyag, amelyet hatékonyan fúrhat.

Az 1,5 J körüli minimális ütőerő hasznos a kevésbé megerőltető feladatokhoz. A 2,5 J teljesítmény több lehetőséget kínál, és még keményebb anyagokban is lehetővé teszi a fúrást. A legerősebb kalapácsok ütőereje akár 6 J is lehet, és különösen népszerűek a szakemberek körében.

A fúrószárak típusai

A kalapácsfúrók különböző hosszúságúak, a leghosszabbak elérik az egy métert. Nagy fúrószárak használatakor általában rövidebb fúróval kell kezdeni az indítófurat létrehozásához, majd tovább kell haladni a hosszabbakra.

Klasszikus fúrók - a hengeres szárú fúrók ütvefúróval használhatók. Fontos, hogy olyan fúrót válasszunk, amely kompatibilis az ütőfunkciós kalapáccsal. A fúrófejet szűkítővel vagy speciális rögzítőeszközzel lehet rögzíteni.

Kétélű – a pár éllel rendelkező fúrók ideálisak a gyorsabb fúráshoz és az anyag hatékony eltávolításához. Alkalmasak kemény és üreges anyagok megmunkálására, és népszerűek a felhasználók körében.

Vésők - szabványos fúrókalapácsokhoz alkalmasak. A vésők penge alakúak, és hasznosak csempék eltávolítására, felületek tisztítására vagy lyukak készítésére.

Négyélű - a négy élű fúrók precíz és egyszerű fúrást tesznek lehetővé a felesleges anyag gyors eltávolításával. Robusztusak és nagyon kemény anyagok, például vasbeton fúrására alkalmasak. Ezek a fúrók a legjobb választás az SDS-Max szorítórendszerrel rendelkező nagy ütvefúrókhoz.

Áttörés – ezek a fúrók nagyon robusztusak, és SDS-Max tokmányos nagy kalapácsokhoz készültek. Fő előnyük, hogy hatékonyan és gyorsan tudnak lyukat létrehozni anélkül, hogy a furatot további módosítani kellene.

Üreges - ezek üreges fúrók, amelyek alkalmasak SDS-Max tokmányos kalapácsokhoz. Az átmenő lyukfúrókkal ellentétben nem feltétlenül hoznak létre tökéletes furatot, ezért bizonyos fokú furatkidolgozást kell biztosítania.

Funkció

A fúrókalapács alapvetően egyszerű eszköz, de számos hasznos funkciót kínál.

A legkeresettebbek közé tartozik:

  • Forgási sebesség szabályozás
  • Az ütemek számának beállítása
  • Gyorskioldó rendszer
  • Carbon állapotjelző

Ezek a funkciók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a fúrókalapácsot az adott projekt igényeihez igazítsák a hatékony és pontos fúrás biztosítása érdekében.

Szerző: Simon Křižák