Háztartási vízművek

A fogalomnál házi vízművek a szivattyúkra és egyéb kiegészítő berendezésekre gondolunk, amelyek a háztartások tiszta vízzel való ellátásáról gondoskodnak. A házi vízművek teljes körű megoldást kínálnak, ahol egy egyszerű csap elfordításával nyomás alatt álló víz áll az Ön rendelkezésére. Azok, akik inkább kézzel működtetnék a szivattyút, lehetőségük van csak a szivattyút megvásárolni.

Aházi vízművek néhány alapvető alkatrészből állnak, ezek a szivattyú, a szivattyúvezérlő berendezés és a visszacsapó szelep. A választás során a felszíni szivattyú és a búvárszivattyú között kell döntenie. A szivattyú hibátlan működését befolyásoló további kritériumok az áramlási sebesség, a nyomástartály kialakítása, a nyomócső magassága, valamint a különböző biztosítékok és funkciók, amelyek biztosítják a

A házi vízművek szivattyúkból és egyéb tartozékokból állnak, amelyek ivóvizet biztosítanak otthonának. A házi vízművek olyan teljes megoldást jelentenek, ahol egyszerűen elfordítja a csapot, és máris nyomás alatt álló víz áll a rendelkezésére. Azok számára, akik kézzel szeretnék működtetni a szivattyút, lehetőség van arra, hogy csak magát a szivattyút vásárolják meg.

Aházi vízművek több fő alkotóelemből állnak: a szivattyúból, a szivattyúvezérlő készülékből és a visszacsapó szelepből. A választás során a felszíni szivattyú és a búvárszivattyú között kell döntenie. A szivattyú zavartalan működését befolyásoló kritériumokat is figyelembe kell vennie, mint például az áramlási sebesség, a nyomástartály kialakítása, a szállítómagasság, valamint a különböző biztonsági biztosítékok és funkciók.

domaci vodarna

Típusok

Először is el kell döntenie, hogy felszíni vagy búvárszivattyút szeretne-e telepíteni. Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai.

Felszíni szivattyú

A felszíni vízjáték létrehozásához önfelszívó szivattyút kell használnia. Ez a típusú szivattyú kútból vagy más vízforrásból szívhatja a vizet. Miután a vizet beszívták, azt az épületbe szállítják. A telepítés típusától függően kell kiválasztania a megfelelő szivattyú típust.

Azönfelszívó szivattyúk kombinálhatók egy nagy nyomástartó edénnyel, vagy választható a házi vízmű kisebb és kompaktabb változata. Az önfelszívó szivattyúkat a szívómélység korlátozza, amely körülbelül 8 méter. Ha nagyobb mélységből kell vizet szívni, vagy a vízforrás messze van, akkor a búvárszivattyú előnyösebb.

Búvárszivattyú

A búvárszivattyú az a típus, amelyet széles körben használnak a háztartásokban. Itt is a telepítési módnak megfelelően választja ki a szivattyú típusát és az egyéb tartozékokat.

A legnépszerűbbek közé tartozik az úgynevezett vízkészítő szett, amely egy szivattyú, egy kis nyomástartó edény és egy frekvenciavezérlő vagy áramláskapcsoló kombinációja. Alternatívaként kisebb méretű automata merülő vízművek is kaphatók.

Tervezés

A háztartási vízkészítő mellett való döntéskor fontos figyelembe venni a szivattyú típusát és kialakítását.

Felszíni szivattyúk

A felszíni szivattyúknak különböző változatai állnak rendelkezésre.

Nyomástartályos házi vízművek - ez a típus az egyik legnépszerűbb. Ez egy önfelszívó szivattyúból, egy nagy nyomástartó edényből és egy nyomáskapcsolóból áll. Ennek az összetett rendszernek a fő előnye az azonnali üzemkészség.

A legfontosabb paraméterek itt a szivattyú nyomóereje és a nyomástartó edény térfogata. Az ilyen típusú vízművek fő előnye az egyes alkatrészek egyszerű karbantartása. Hátránya lehet a nagyobb helyigény és az általában változó víznyomás.

Presscontrolos vízmű - modern alternatíva a szivattyú és az áramláskapcsoló kombinációja, az úgynevezett presscontrol. Ha megnyitja a csapot, a nyomás csökken, és az áramláskapcsoló ennek a változásnak az alapján indítja el a szivattyút. Ha az összes csap el van zárva, a kapcsoló automatikusan kikapcsolja a szivattyút. Ebben a rendszerben egy kis, 5-8 literes víztartály van beépítve, hogy kompenzálja az alacsonyabb vízfogyasztást, és optimalizálja a szivattyú teljesítményét.

Házi vízadagolók - a legkényelmesebb megoldást jelentik a házi vízrendszerek számára. Ezek kompakt készülékek, amelyek minden szükséges alkatrészt tartalmaznak. Egy automata vízadagoló tartalmaz egy szivattyút, egy kis nyomástartályt és egy frekvenciaváltót. A háztartási vízadagolót úgy tervezték, hogy a felhasználó számára maximális kényelmet biztosítson. A csatlakoztatást követően beállítja a kívánt nyomást, az automata pedig elintézi a többit. A géphez nem kell további tartozékokat vásárolni, és kis méretének köszönhetően a gép a konyhaszekrénybe is beépíthető anélkül, hogy a szivattyú zaja miatt aggódni kellene.

Merülő szivattyúk

A merülőszivattyúk esetében a kialakítás szintén fontos paraméter, amely befolyásolja a kiegészítő tartozékok kiválasztását és a beépítési módot.

Centrifugálszivattyú - A centrifugálszivattyú egy járókerék alapján működik, amely előre hajtja a vizet. A kiszorítás több járókerékkel érhető el. Ezek a szivattyúk lehetőséget nyújtanak teljesítményszabályozásra, így a szivattyú áramláskapcsolóval vagy frekvenciaváltóval vezérelhető. A rendszerbe egy kis puffertartályt is be kell építeni. A centrifugálszivattyúk sok háztartás számára modern és megfizethető megoldást jelentenek.

Orsós szivattyú - a szivattyúk másik típusa az orsós szivattyú, amelynek hidraulikus része egy állórészből és egy orsóból áll. Ez a lehetőség a korlátozott kiszorítás miatt kevésbé kedvelt. A szivattyú védelmére merülő szondákat és szintérzékelőket kell felszerelni. A szivattyúhoz egy nagyméretű nyomástartó edénynek is tartoznia kell. Ez a szükséges tartozék megnöveli a szivattyú beszerzési árát. Előnye azonban a könnyebb javíthatóság és a pótalkatrészek elérhetősége. Az orsós szivattyú jobban megbirkózik a vízben lévő szennyeződésekkel, például homokkal vagy koptató részecskékkel is.

Rezgőszivattyú - ezt a szivattyúfajtát nem folyamatos működésre tervezték. A rezgőszivattyút különböző víztározók alkalmi feltöltésére használhatja.

domaci vodarna

Áramlási sebesség és ürítés

Két szempont játszik kulcsszerepet a megfelelő szivattyúválasztás eldöntésében, mégpedig az ürítés és az áramlás. Ez a két jellemző határozza meg, hogy a szivattyú adott idő alatt mekkora vízmennyiséget képes szállítani, illetve milyen nyomáson történik a víz szállítása. Ne feledje mindig, hogy a gyártó a lehetséges maximális értékeket adja meg, de a szivattyú tényleges teljesítményét a rendszerben keletkező veszteségek figyelembevételével kell beállítani. Minden szivattyúhoz tartozik egy teljesítménygörbe, amely segít a tényleges teljesítmény becslésében.

Aszivattyú kimeneti értéke azt a maximális magasságot jelzi, amelyig a szivattyú képes vizet szállítani, illetve azt a maximális nyomást, amelyet a szivattyú képes létrehozni. Fontos megjegyezni, hogy a szivattyú kiszorítási igényének növekedésével csökken a szivattyú által szállítható maximális vízmennyiség. A cél tehát az optimális teljesítményű szivattyú elérése.

Az áramlási sebességet a szivattyú tervezett felhasználásától függően kell kiválasztani. Ha házi vízellátáshoz keres szivattyút, az áramlási sebességnek 2 és 4 m3/óra között kell lennie. Öntözéshez körülbelül 1,5 m3/óra áramlás elegendő.

Maximális szállítási magasság

A maximális szállítási magasság egy másik döntő tényező, amelyet a szivattyú kiválasztása előtt szem előtt kell tartani. Ez az érték határozza meg azt a maximális távolságot vagy magasságot, ahová a szivattyú a vizet el tudja szállítani. Ez tehát a vízforrás és a víztorony közötti távolság.

Aszívási magasság azt jelzi, hogy a szivattyú milyen messzire vagy milyen mélyre képes vizet szívni. Ezt a magasságot méterben adják meg, ahol 1 méter szívási magasság 1 függőleges méternek felel meg. Vízszintes csövek esetében 1 méter szívómagasság 10 méter csőnek felel meg. A hagyományos felszíni vízművek esetében a szívási magasság körülbelül 8 méter.

Azürítési magasság azt a maximális magasságot jelzi, ahová a szivattyú a vizet nyomni tudja. A feltételek ugyanazok, mint a szívási magasság esetében, azaz 1 méter nyomómagasság 1 függőleges méterrel és 10 vízszintes méterrel egyenértékű.

domaci vodarna

Kérdések és válaszok

Hogyan határozható meg a nyomástartó edény mérete?

A nyomástartó edény méretének kiválasztásakor figyelembe kell venni a háztartásban élők számát és a felhasználási helyek számát. Általános szabályként egy tipikus négytagú család számára egy 80-100 literes tartály az ideális. Ha azonban a vízvételi pontot kisebb, szezonális ingatlanokba telepítik, a kapacitás lényegesen kisebb is lehet.

Hogyan válasszunk búvárszivattyút?

A búvárszivattyú kiválasztása a helytől függ. Az első típusba tartoznak a fúrólyukszivattyúk, ahol az adott modell kiválasztása a fúrólyuk átmérőjétől függ. A szokásos fúrólyuk átmérője 3 - 4" között van. Egy másik lehetőség a búvárkút szivattyú.

Ebben az esetben a szivattyú mérete nem korlátozza Önt, mivel a szabványos kútátmérő általában legalább 80 cm. Ha azonban a kút vízszintje alacsony, akkor figyelembe kell vennie a szivattyú szívórendszerének helyét. Egyes szivattyúk vízszintesen is telepíthetők.

Milyen biztonsági elemekkel kell rendelkeznie egy házi vízszivattyúnak?

A legfontosabb biztonsági funkció a szárazra futás elleni védelem, amelyhez a vízműveket gyakran biztonsági érzékelőkkel szerelik fel, amelyek leállítják a szivattyút, ha a vízszint lecsökken. A túlmelegedés elkerülése érdekében nem hiányozhat a termikus biztosíték sem. A visszacsapószelep szintén fontos jellemzője a házi vízműnek, amely megakadályozza a víz visszaáramlását a forráshoz. A nyomástartó edényben lévő aktuális nyomás ezután nyomásmérővel ellenőrizhető.

A szerző: K.