Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Kézi repülőgépek

A gyalu minden fával dolgozó eszköz. Mindegy, hogy profi vagy amatőr, a gyalu kis faszerkezeteknél is hasznos, ahol a falapokról vagy gerendákról eltávolíthatod a forgácsot. Szórványos használathoz elegendő egy klasszikus kézi gyalu, de vannak modernebb lehetőségek is, például elektromos vagy akkumulátoros gyalu.

Az elektromos gyalugép melletti döntésnél több szempontot is figyelembe kell venni. Nem csak a teljesítményt kell figyelembe vennie, hanem a keret szélességét és mélységét, valamint a különböző funkciókat és lehetőségeket is.

típus

A gyalugépeket a hajtásmód szerint különböztetjük meg. Két lehetőség közül választhat. A kézi gyalu egyszerűbb megoldás, de manapság gyakrabban használják a modern elektromos gyalugépeket, amelyeket a profik és az amatőr barkácsolók egyaránt kedvelnek.

A kézi gyaluval bármilyen felülethosszt megmunkálhat, az eredmény kiváló minőségű lesz anélkül, hogy az esetleges durva foltokat le kellene csiszolni. Az elektromos gyalugépek, bár gyorsabbak és erősebbek, nem dolgozzák fel olyan jól az anyagot, és gyakran kétszer kell dolgoznia. Bizonyos esetekben szükség lehet a deszkák vagy deszkák csiszolására.

hoblík

Kicsi

A kézi gyalugépeket különösen értékelni fogják a klasszikus módszerek és a hagyományos kézművesség kedvelői. Ezek a hagyományos gépek már nem kaphatók a szokásos üzletekben, de megtalálhatóak a speciális asztalosüzletekben.

A kéziszerszámok ára általában alacsonyabb, mint az elektromos szerszámoké. De minőségi kézi gépeknél az ár gyakorlatilag ugyanannyi lehet. De a kézi repülőgépek kisebbek és könnyebben szállíthatók.

Bárhol dolgozhat velük, mert nem korlátozza a hálózati csatlakozás szükségességét. A minőségi kézi gyalugépek élettartama gyakorlatilag korlátlan, így nem kell aggódnia a szervizelés vagy alkatrész vásárlás miatt. Maga a fa pedig nagy pontossággal van megmunkálva ezekkel a síkokkal. De a velük való munka lassabb és nehezebb lehet.

A kézi síkok alakja és mérete eltérő. Vásárolhat eltávolítót, simítógépet, tisztítószerszámot, macskakopogtatót vagy fogpiszkálót.

Eltávolító – alapvető feldolgozásra, azaz anyageltávolításra szolgál.
Cidič - ideális keményfa feldolgozására
Gyalu - A legegyszerűbb gyalu, amely alkalmas vésővel kezelt felületre, de kezeletlen felületre is használható.
Kopogtató - ugyanúgy használják, mint a simítót, de egy fém résszel van kiegészítve, amely megakadályozza a forgácsok törését
Macek - egy hosszú gyalu nagy felületekre
Fogazott - a pengének kicsi fogai vannak, ezeket a síkokat olyan felületekhez használják, amelyeket később összeragasztanak.

Elektromos

Egy modern és hasznos elektromos gyalu többféle változatban is megtalálható. Előnye a nagy teljesítmény, melynek köszönhetően gyorsan és hatékonyan dolgozhat fel faanyagot. Hátránya lehet a tápkábel, ami korlátozhatja a munkát. Az elektromos gyaluk két kategóriába sorolhatók. A kompakt gyalu alkalmas otthoni műhelyekhez, a professzionális változat inkább a professzionális asztalos munkákhoz.

Elemmel működő

Ha nem szeretné, hogy egy kábel korlátozza, választhat egy újratölthető akkumulátoros gyalut. A választásnál elsősorban az akkumulátor élettartamára kell koncentrálni, ami bizonyos esetekben meglehetősen alacsony is lehet.

Annak ellenére, hogy az akkumulátoros gyalugépek szinte semmiben sem különböznek az elektromosaktól, kisebb teljesítményre kell számítani. A teljesítmény fokozatosan csökken, ahogy az akkumulátor lemerül. Kisebb gyalulási szélességük és mélységük miatt az akkumulátoros gyalugépek alkalmasabbak a szabálytalan használatra.

hoblík

Teljesítmény

A teljesítmény kritikus jellemző az elektromos szerszámok kiválasztásakor. Befolyásolja az áramfogyasztást, valamint az anyagfeldolgozás sebességét és minőségét. Az 500 W körüli teljesítményű olcsó gyaluk nem biztos, hogy a legjobb választás.

Otthoni használatra a gyalu teljesítménye 700-1200 W tartományban legyen. Professzionális használatra az erősebb, 1000-1300 W teljesítményű gyalugépek alkalmasabbak, bár vannak még erősebb gépek is.

A gyalugép teljesítménye meghatározza a gyalulási vágás számát és méretét is:

A legfeljebb 10 cm-es vágással rendelkező gyalugépek teljesítménye általában 600-1000 W. A 10-20 cm-es gyaluvágáshoz 1000-1300 W közötti teljesítmény szükséges. Professzionális gyaluk 20-30 gyaluvágással cm teljesítménye 1300-2000W vagy több.

Gyalulás lövés

A gyalulási vonal jelzi az egy mozdulattal állítható felület méretét. A gyalulási szélesség leggyakrabban 65-300 mm. A legalacsonyabb vágással rendelkező gyaluk a hobbi kategóriába tartoznak, míg a népszerű otthoni tervek 100 mm körüli vágást tesznek lehetővé. A 200-300 mm-es vágással rendelkező gyalugépek elérhetők a szakemberek és a szélesebb deszkákat rendszeresen vágók számára.

Gyalulási mélység

Az egy mozdulattal eltávolítható anyag mennyiségét alapvetően a gyalugép teljesítménye határozza meg. Minél nagyobb az erő, annál mélyebben lehet tervezni.

A fa gyalulása gyalukések segítségével történik, amelyeket általában lapos hajtószíj hajt meg. A kések kiváló minőségű anyagokból, például cementezett karbidokból vagy gyorsacélból készülnek. Bár a kések nagyon tartósak, megsérülhetnek, ha például egy szög vagy csavar van a fában.

Háztartási célra általában a 3 mm körüli gyalulási mélységű gyalugépeket használják, ez a vágás viszonylag jó minőségű és sima megmunkálást tesz lehetővé.

A legtöbb gyalu lehetővé teszi a gyalulási mélység milliméterben történő beállítását. A gyalulási mélység 2 mm-től több mint 80 mm-ig változik különböző készülékeknél. Otthoni használatra általában 3 mm körüli gyalulási mélységű gyalugépeket választanak, ami kellően minőségi és gördülékeny megmunkálást biztosító vágás.

Funkció

Az elektromos gyalugépek különféle kiegészítő funkciókat kínálnak, amelyek megkönnyíthetik munkáját. A gyalugép elektronikája vezérli ezeket az egyedi jellemzőket. Az alapvető jellemzők a sebességszabályozás lehetősége. Az egyéb funkciók közé tartozik a gombzár, amely lehetővé teszi a gyalulást anélkül, hogy a gombot nyomva kellene tartani.

Az ergonómikus fogantyú egy másik olyan tulajdonság, amelyet értékelni fog a gyalugépen, mivel ez biztosítja, hogy a gyalu nem csúszik meg munka közben. Egyes gyalugépek rezgéscsillapító funkciót is kínálnak, ami azt jelenti, hogy hosszú idő után is kellemesebb lesz egy ilyen gyaluval dolgozni.

hoblík

kiegészítők

A gyalugéphez számos tartozék is hozzáadható. Némelyikük inkább alkalmas professzionális szintű rendszeres gyalulásra, mások otthoni gyalukra is alkalmasak.

A forgácsleválasztó praktikus a gyakori gyaluláshoz. Szívós gyaluk a porszívó szívótömlőjéhez csatlakoztathatók. A Carpenter síkoknál ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, vágási mélységük akár 4 mm is lehet.

A vezetősín hobbigyalukkal is használható, ami segít a fa egyenletes megmunkálásában.

A forgácsgyűjtő zsák olyan hulladéktárolásnál hasznos, ahol a hulladék közvetlenül a gyűjtőedénybe esik.

Számos gyaluhoz tartozik egy tárolótáska, amely biztonságos tárolást biztosít.

Növelheti a gyalugépek stabilitását olyan rögzítési tartozékok használatával, amelyek lehetővé teszik a gyalugép stabil alapra történő rögzítését.

A munkabiztonságot védőszemüveg és kesztyű garantálja. Nem szabad megfeledkezni a légzésvédelemről sem, amelyet ipari légzőkészülékkel biztosíthat.

Kérdések és válaszok

Mit jelent a kompakt gyalu?

A kompakt gyalu egy olcsóbb, otthoni használatra alkalmas hobbigyalu. Alkalmas azonban olyan szakemberek számára is, akik nem támasztanak túl magas követelményeket a gyaluval szemben. A kompakt gyalu kisebb és könnyebb.

Nem lesz túl megerőltető a vele való munka, és értékelni fogja az alacsonyabb vételárat is. A kompakt gyalugépek azok, amelyek vágási szélessége legfeljebb 10 cm.

Mi az asztalos repülőgép?

Az asztalos gyalu szakemberek számára készült. Segítségével nagy felületek feldolgozhatók. A szélesebb vágásnak köszönhetően a gyalulás gyors, és ezeken a terveken nagyobb teljesítményre és nagyobb fogásmélységre számíthat. Mind a tömeg, mind a vételár magasabb ezeknél a gyalugépeknél. Ezen síkok hatótávolsága 20-35 cm.

Hogyan lehet meghosszabbítani a gyalugép élettartamát?

Annak érdekében, hogy a gyalu a lehető leghosszabb ideig működjön, fontos, hogy megfelelően működjön, és ne hanyagolja el a tisztítást és a karbantartást. Mindig úgy tervezzen, hogy a gyalukések teljesen el vannak forgatva, így elkerülheti a visszarúgást.

Az elején ne sértse meg a gyalut nyomással, hagyja jól működni a késeket, majd fokozatosan növelje a nyomást. Ügyeljünk a helyes gyalulási irányra, a tervek nem engednek hátrafelé mozgást.

Tekintse meg a kézi borotvák választékát.

Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...