Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Esztergagépek

Az esztergálás a leggyakrabban használt és egyben a legegyszerűbb megmunkálási módszer. Ez a módszer lehetővé teszi külső és belső hengeres, kúpos, formázott és általános felületek megmunkálását. Fúrás, dörzsárazás, menetvágás és egyéb speciális munkák, például recézés és hengerlés is elvégezhető az esztergagépen.

Az esztergálás gyökerei egészen az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza, ahol az első esztergagépek a fazekaskorongokból bukkantak elő, és a fa feldolgozására használták őket, amelyből szintén készültek. Az első teljesen fém eszterga 1751-ben készült, és gőzgéppel működött. A mai esztergagépek villanymotorral működnek, és többféle méretben és típusban kaphatók.

soustruh

Típusok

Esztergagépek többféle változatban kaphatók. Otthoni célokra a legmegfelelőbb egy univerzális eszterga, amely fémek, fa és műanyagok megmunkálására használható. Erre a típusra részletesebben fogunk összpontosítani. Más típusok közé tartoznak a homlok-, revolver- és függőleges esztergagépek.

Univerzális tüske

Az univerzális hegyes esztergagépek vezetőcsavarral vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a menetvágást. A nagy fordulatszám- és előtolási tartománynak köszönhetően ez az esztergagép nagyon rugalmas. Az esztergagépek méretét az ágy feletti esztergálási átmérő és a hegy hossza határozza meg.

Az univerzális eszterga több részből áll:

Ágy

Az ágy az esztergagép alapeleme, amelyre az összes többi alkatrészt ráhelyezik. Ez az alkatrész gerenda alakú, és általában szürkeöntvényből készül, amely elég erős ahhoz, hogy működés közben ne deformálódjon. Az ágy gyakran két lábon áll, az egyik az esztergamotort is rejti. Az ágy alatt egy tartály található a vágófolyadék és a forgács összegyűjtésére. Az ágy felső része vezetőként szolgál a támasz és a faroktámasz számára.

Fejtartó

A fejtartó az a rész, amely lehetővé teszi a munkadarab elforgatását és rögzítését. A fejtartó a legtöbb esztergagépben doboz formájú. A fő rész az orsó, ami tulajdonképpen egy csapágyba szerelt üreges tengely. A fejszárat a motor hajtja meg szíjátvitellel.

Csúszó mechanizmus

Az esztergálás során a kés a munkadarab tengelyével párhuzamosan vagy annak körül mozog, akár manuálisan, akár gépi úton. Kézi mozgatással mindent be kell állítani a vezérlőkerekek segítségével, míg a gépi előtolás biztosítja a kés egyenletes mozgását. Gépi előtolás esetén azonban a keresztirányú és hosszanti előtolás nem használható egyszerre.

Támogatás

A támogatás több elemből áll. A hosszanti csúszka az a rész, amely a kés megvezetése mentén mozog, és kézzel vagy mechanikusan működtethető. A keresztszánok manuálisan vagy mechanikusan működtethetők. A késszán egy forgó részben van tárolva, amely pontosan állítható.

A késszán csak kézzel működtethető. A forgó késfej lehetővé teszi több kés rögzítését. Egyes esztergagépeknél a késfejet késtartó helyettesíti, amelybe csak egy eszterga kést lehet befogni.

A faroktartó hosszú munkadarabok megtámasztására vagy fúrók, dörzsárak és egyéb szerszámok rögzítésére szolgál.

Esztergagépek

Az arcesztergákat nagyobb termékek gyártásához használják. A munkadarabok az előlaphoz vannak rögzítve, ami ebben az esetben nehéz és időigényes. Alkalmasabbak darabgyártásra.

Revolver esztergák

Ezeket sorozatgyártásra szánják. Az itt található munkafolyamat lehetővé teszi több művelet végrehajtását egy rögzítéssel. Ez a toronynak köszönhetően lehetséges, amely lehetővé teszi több szerszám rögzítését.

Függőleges esztergagépek

Karusszelnek is nevezik őket, és nagy és nehéz alkatrészek megmunkálására használják. Ezek az alkatrészek kisebbek, mint átmérőjük. A méret határozza meg a legnagyobb forgó átmérőt. 

Esztergaszerszámok

Az esztergálás során a fő mozgás a munkadarab által végzett forgatás. A munkamozgást egy szerszám, azaz egy esztergáló kés valósítja meg.

A munkadarab tengelye mentén irányított munkamozgást hosszirányú előtolásnak nevezzük. A pengepályát ebben az összefüggésben hélixnek nevezzük. A második típusú munkamozgás a keresztirányú előtolás, amely merőleges a munkadarab tengelyére. A kés útját ebben az esetben arkhimédeszi spirálnak nevezzük.

A kés egy előtolást is végez, ami egy olyan mozgás, amely meghatározza a vágás mélységét. Munkájának sikeres végrehajtásához ki kell választania a megfelelő típusú kést.

soustruh

Vésők esztergálása

A fával való munka során nem eszterga kést, hanem esztergavésőt használunk. Többféle esztergavéső létezik:

Véső – ez a sokoldalú véső többféle átmérőben kapható. A hosszabb vésők több anyag eltávolítására szolgálnak, míg a kisebbek kör alakú tárgyak formázására használhatók.
Simítás - sík és domború felületek esztergálására alkalmas. V-alakú formák esztergálására és tisztítására is szolgálnak.
Üregekhez - tálak és üreges formák megmunkálásához használják.
Hornyolás - hornyok létrehozására szolgál.
Hornyolás - ezzel az eszközzel hornyokat hozhat létre és feloszthatja az anyagot.
Lapos - ideális kör alakú formák tisztítására.

Az eszterga méretei

Az eszterga mérete eltérő lehet - a kompakt asztali modellektől, amelyek könnyen elférnek a műhelyben, a nagy ipari eszközökig. Az, hogy mekkora esztergagépre van valójában szüksége, a felhasználás céljától függ. Választhat asztali változatok vagy hagyományos, talapzattal ellátott modellek közül. 

Modellezőknek

A 10 cm körüli pontos hosszúságú és 35 cm-es esztergálási átmérőjű kis esztergagépek megfelelnek az Ön igényeinek. Ezek a kompakt gépek lehetővé teszik kisebb munkadarabok előállítását, de korlátozott teljesítményük miatt kihívást jelenthet a nagyobb darabok kezelése.

Hobbiból

A 45-50 cm pontos hosszúságú és 25-30 cm átmérőjű esztergagépek a legnépszerűbbek a hétköznapi otthoni használatra. Ezek a gépek sokféle műveletet tesznek lehetővé, és alkalmasak fa és fém megmunkálására egyaránt. 

Haladóknak

Ha rendszeresen szeretné használni az esztergagépet kis és nagy munkadarabok megmunkálására, akkor célszerű a 100 cm körüli pontos hosszúságú és 35 cm-es és nagyobb átmérőjű gépeket választani.

Munkadarab mérete

Az eszterga kiválasztásakor fontos átgondolni a megmunkálni kívánt munkadarabok méretét. Ez elsősorban a teljes hossz, amely alapján meghatározzák az ún. Ez az esztergálási hossz befolyásolja a munkadarab átmérőjét. Az olcsó esztergagépek általában kisebb pontosságúak, ami ideális a modellgyártók számára. Barkácsolóknak és szakembereknek legalább 50 cm pontos esztergagépek ajánlottak. 

soustruh

Kérdések és válaszok

Hogyan határozzuk meg a minőségi esztergagépet?

Az eszterga minősége többek között attól is függ, hogy milyen anyagból készült. Munka közben az eszterga semmilyen esetben sem deformálódhat vagy vibrálhat.

A masszív és robusztus felépítés a minőséget is meghatározza. Ha egy eszterga nehéz, az általában azt jelenti, hogy szilárd szerkezetű. Ezért a választás során hasonlítsa össze a különböző modellek súlyát is.

Mi az a CNC eszterga?

A CNC eszterga egy számítógéppel felszerelt gép. Ennek köszönhetően a megmunkálási programot bármikor megváltoztathatja, akár maga a megmunkálás során is. Minden szükséges információ elmentésre kerül, és bármikor visszatérhet hozzá.

Ezt a fajta esztergagépet főként sorozatgyártásban használják, és a mérnöki gyártásra összpontosító munkahelyeken is megtalálható.

Mekkora legyen a motor teljesítménye?

A motor teljesítményét nagyban meghatározza az eszterga mérete. A kis esztergagépek teljesítménye általában 300-500 W között van. Ezek a gépek ideálisak barkácsoláshoz és hobbigyártáshoz. Igényesebb háztartási célokra akár 600 W teljesítményű esztergagépek is alkalmasak lehetnek.Az erősebb modellek ipari gyártásra szolgálnak.

Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...