Láncfűrészek

Láncfűrész segítségével tud majd fát tűzifának feldolgozni, fát kivágni, ágakat metszeni. A fűrészt a kert gondozása során használhatja, segítségével bármilyen fafajtát megmunkálhat. A láncfűrész vagy láncfűrész része egy fűrészlánc, amelyet a láncrúdra helyeznek. A rudat többé-kevésbé erős motor forgatja.

Az egykezes láncfűrész többféle formában kapható, így minden háztartásban használhatod. Azonban ahhoz, hogy ne vásároljon alkalmatlan modellt, pontosan tudnia kell, milyen erős fűrészre lesz szüksége, és mennyi pénzt fektethet be a fűrészbe.

Valakinek a láncfűrész egy olyan eszköz, amit évente néhányszor használ, a másiknak egy olyan eszköz lehet, amit mindennap használ a munkahelyén. Kiválasztásában a legfontosabb szerepe annak, hogy milyen gyakran és milyen célra fogja használni a fűrészt. Aki egész évben nem nélkülözheti a fűrészt, annak téli felszerelésre is szüksége lesz. A gyártó fontos szerepet játszik abban is, hogy garantálja Önnek a szükséges szervizelést, amelyet minden fűrész időnként megkövetel. És az egyéb felszerelések elérhetősége iránt is érdeklődnie kell.

Típusok

A láncfűrészek a hajtás típusa szerint osztályozhatók. Korábban a benzines fűrészek voltak a legelterjedtebbek, ma már elektromos vagy akkumulátoros fűrészek széles választéka is megtalálható a piacon.

motorové pily

Benzines fűrészek

Ezek a fűrészek a munkavégzés szerint tovább sorolhatók hobbi-, mezőgazdasági vagy professzionális fűrészekre. Ez a besorolás azonban nem rögzített, és tanácsos minden kulcsfontosságú paraméterre összpontosítani a választás során. Lehet, hogy a gyártó milyen kategóriákba helyezi a fűrészt, és nem mindig felel meg az Ön egyedi igényeinek és elvárásainak.

Hobbifűrészek - a legegyszerűbb és legolcsóbb fűrészek alkalmi , kevésbé igényes használatra. Segítségükkel kisebb mennyiségű tűzifát dolgozhat fel. Gyümölcsfák metszésére vagy különféle faszerkezetek készítésére is használható. Ezeknek a fűrészeknek az elmozdulása általában 30-50 cc (köbcentiméter). A jobb teljesítmény érdekében válasszon nagyobb térfogatú fűrészt, mivel a 30 cm3 körüli fűrész nagyon gyenge lehet, és nehéz vele dolgozni. A hobbifűrészek rúdja leggyakrabban 30-40 cm hosszú, és általában szinte semmilyen kiegészítő felszerelést nem tesz lehetővé. Az anyagminőség és a rezgéscsillapítás általában alacsonyabb. Az egyes alkatrészek többsége műanyag, ami rövidebb élettartamot eredményez. Ennek ellenére a hobbifűrészek között megtalálhatóak neves gyártók minőségi termékei, de magasabb vételárra kell számítani.

Professzionális fűrészek – ezek a fűrészek a legjobbak a piacon, és azok számára készültek, akik naponta több órát dolgoznak velük. Nagy teljesítményűek, 70 cc körüli a lökettérfogat. Ezek a fűrészek prémium felszereléseket is kínálnak, például fűtött fogantyúkat, amelyeket a téli munkavégzés során nagyra értékelnek. Professzionális fűrészek csak a legjobb gyártóktól kaphatók, és magas beszerzési költségekkel kell számolni.

Elektromos fűrészek

A kisebb igényű felhasználók kisebb és könnyebb elektromos fűrészekkel is boldogulnak. Ezeknek a fűrészeknek a minősége a kiváló minőségű hobbi benzines fűrészekhez hasonlítható. Az elektromos fűrészek nők számára is alkalmasak. Segítenek a tűzifa vágásakor, és más kerti munkákhoz is felhasználhatók.

Az elektromos fűrészek egyik előnye a kisebb zaj munka közben. A vágás során nem keletkeznek kipufogógázok, és a fűrész nem igényel bonyolult karbantartást. Az egyetlen probléma, amelyet meg kell oldania, a hálózati csatlakozás. A tápkábel miatt ez a fűrész nem ideális fák metszéséhez vagy olyan munkákhoz, ahol a vezeték akadályozhatja.

Az elektromos fűrészek teljesítménye általában 1600-2200 W. A lécek hossza 30-40 cm között változik. A fűrész minőségét ismét egy jó hírű gyártó határozza meg.

Akkus fűrészek

Az elektromos fűrészek alternatívája az akkumulátoros fűrészek. Ezekkel a fűrészekkel nem a kábel korlátozza, hanem az akkumulátor élettartama. Az akkumulátoros fűrészek kevésbé erősek, ami a láncrúd hosszában is megmutatkozik. Általában 10-30 cm hosszú. Ezt a fűrészt különösen kisebb fák vagy ágak metszésére fogja használni. Különféle asztalos és egyéb munkákhoz is használhatod.

motorová pila

Rúd

A fűrész rúdjának hossza közvetlenül összefügg a teljesítményével. Az erősebb fűrészek általában hosszabb rúddal rendelkeznek.

Akkus fűrész - korlátozott teljesítménye miatt ennek a változatnak a maximális hossza 30 cm. Elektromos fűrészek – ezeknek a fűrészeknek általában 40-50 cm hosszú rúdjuk van. Ez a hosszúság a benzines hobbifűrészeknél is megtalálható. Benzines fűrészek - itt a rúd hossza a fűrész kategóriájának kérdése. A kisebb teljesítményű hobbifűrészeknél körülbelül 45 cm hosszú a rúd, a mezőgazdasági fűrészeknél általában 50-70 cm, a professzionális fűrészeknél pedig 70-120 cm.

Tömeg

A fűrész súlya is meghatározza a teljesítményét. A legkisebb teljesítményű fűrészek mindössze 4-5 kg-ot nyomnak, és még ha könnyen kezelhetők is, ne várj tőlük rendkívüli teljesítményt. A normál mezőgazdasági fűrészek súlya 5-7 kg. A legerősebb professzionális fűrészek körülbelül 10 kg tömegűek.

Rendelkezésre álló felszerelés

A láncfűrészek különböző modelljei felszereltségükben különböznek. Íme néhány lehetőség:

Dekompressziós szelep – a szükséges erő csökkentésével megkönnyíti a fűrész beindítását.

Félautomata fojtó – ez az elem a fűrész beindítását is megkönnyíti. A félautomata fojtószelepes fűrész úgynevezett félgázra van állítva.

Biztonsági fék – biztosítja a lánc azonnali leállítását visszarúgás esetén.

Láncfogó - ha a lánc megcsúszna, ez az elem megfogja, és megakadályozza az esetleges sérüléseket.

Kenésszabályozás – lehetővé teszi a sínre felhordandó olaj mennyiségének beállítását vagy beállítását.

Téli/nyári üzem – beállítja a levegő hőmérsékletét, amelyet a fűrész működés közben beszív. Ez megkönnyíti a fűrésszel való munkát, különösen télen.

Rezgés – a minőségi fűrésznek képesnek kell lennie arra, hogy csillapítsa azokat a rezgéseket, amelyek egyébként átkerülnének a kezére.

kiegészítők

A láncfűrészekhez számos tartozék megvásárolható.

Állvány – helyet biztosít a fűrész elhelyezéséhez munka közben, ami növeli a biztonságot és a kényelmet. Reszelő - lánckarbantartáshoz szükséges, akár élezőszerszámként, akár reszelőként. Kompakt, így magával viheti az erdőbe vagy bárhová, ahol használni fogja a fűrészt. Üzemi folyadék – a benzines fűrészek rendszeres benzinutántöltést, de kenést is igényelnek. Erre a célra speciális olajat kell vásárolni. Az üzemi folyadékoknak mindig a megfelelő arányban kell lenniük, amely a mellékelt kézikönyvben található. A fűrészláncot is meg kell kenni.

Mezőgazdasági fűrészek - ezek a fűrészek a félprofesszionális szerszámok kategóriájába tartoznak, gyakori és igényes használatra készültek. Gyakori választás azok számára, akiknek nagy mennyiségű fát kell feldolgozniuk, be kell vinniük a fűrészt az erdőbe, vagy különféle módon kell használniuk a kertben. Fő előnyük az erős motor, amely általában 50-70 cc. A rúd hossza általában 45 cm körül van, de sok ilyen fűrész lehetővé teszi a rúd hosszának beállítását, ami nagyon praktikus a különböző műveleteknél. A fűrészek minőségi és robusztus anyagokból készülnek, és különféle fejlesztéseket tartalmazhatnak, amelyek megkönnyítik a fűrész használatát.

Ezek közé a fejlesztések közé sorolhatjuk a könnyű indítást, jobb rezgéscsillapítást, automata fojtórendszert stb. Még ebben a kategóriában is ügyeljen a gyártó kiválasztására. Néhány kevésbé megbízható márka a mezőgazdasági fűrészeknél gyengébb minőségű hobbifűrészeket kínálhat. Ezért csak megbízható gyártókra kell összpontosítania.

motorové pily

Kérdések és válaszok

 

Mikor kell a fűrészt szervizbe küldeni?

A láncfűrész rendszeres karbantartást és néhány szervizműveletet igényel, amelyeket saját maga is elvégezhet. A bonyolultabb javítások azonban szakszerű szervizt igényelnek. Például saját maga is megtisztíthatja a légszűrőt, valamint megtisztíthatja a motor bordáit a jobb hűtés érdekében. Ezenkívül ellenőriznie kell a gyújtógyertyákat és ki kell cserélnie az üzemanyagszűrőt. A igénybevett részek rendszeres kenése is fontos. A rendszeres és alapos karbantartás ellenére a fűrészt érdemes évente egyszer szakszerűen átvizsgáltatni.

Milyen karbantartást igényel a lánc?

A hatékony vágás érdekében a láncnak teljesen élesnek kell lennie. Így nem fogja elkerülni a rendszeres csiszolását. Ehhez szüksége lesz egy láncreszelőre. Reszelővel a láncot nagyjából négyszer lehet élesíteni egymás után, utána célszerű darálóval alaposabban élezni. Minden fogat a megfelelő szögben tud élezni. Ezenkívül ellenőriznie kell a fogak magasságát, amelyet a mérőeszköz lehetővé tesz.

Szerző: SIMon Křižák 2023.08.14