Látta a farkukat

A farokfűrész az egyik legsokoldalúbb szerszám, amely sokféle alkalmazásban használható. Ez az eszköz népszerű a barkácsolók, kertészek körében, és építőipari munkákhoz is használható. Ezzel a kompakt fűrésszel nem csak fát, hanem fémet, műanyagot vagy téglát is vághat. Megfelelő pengével kombinálva ezzel a fűrésszel ágakat, gerendákat, fém- vagy műanyagcsöveket, valamint építőanyagokat vághat.

A farkát néha kardfűrésznek vagy kardfűrésznek nevezik. Előnye a kompakt test és a hosszabb vágópenge, amely könnyű kezelhetőséget tesz lehetővé férfiak és nők számára egyaránt. A farokfűrészek változatai között megtalálhatók az egyszerű kézi fűrészek, de az erős elektromos vagy akkumulátoros változatok is. Fontos, hogy ismerje ennek az eszköznek a rendeltetését, mielőtt kiválasztaná.

pila ocaska

Típusok

A farokfűrészeknek számos változata létezik. Bár az akkumulátoros és elektromos fűrészek egyre népszerűbbek, de beszerezhető hagyományos kézi fűrész is, amely szintén univerzális eszköznek számít. Az elektromos és akkus fúrók ugyanazon az elven működnek, mint a szúrófűrészek, minden típusú szerszámnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Kicsi

A hagyományos kéziszerszámok hasznosak műhelyekben, kertekben és építkezéseken. A kéziszerszám fő előnye az alacsony ára, és az összetett alkatrészek hiánya miatt nem hibázhat. Ezek a fűrészek lehetővé teszik a fűrészlap cseréjét is. Hátránya azonban, hogy lassabb és igényesebb a használata.

Elektromos

Klasszikus szerszám, amelynek működéséhez csatlakozni kell az elektromos hálózathoz. Az elektromos szerszámokat gyakran előnyben részesítik a nagyobb teljesítményük miatt, de manapság már nem ez a szabály, hiszen az akkumulátoros szerszámok teljesítménye gyakorlatilag megegyezik. Az elektromos szerszámok előnye a folyamatos működés lehetősége.

Elemmel működő

Az akkus szerszámok nagyon népszerűek hordozhatóságuk és gyakorlatilag bárhol használhatóságuk miatt. Amikor dolgozik vele, nem a tápkábel korlátozza, hanem csak az akkumulátor élettartama. Fontos, hogy az eszköz kiválasztásakor ügyeljen az akkumulátor élettartamára. Ha azonban az akkumulátor élettartama nem felel meg az Ön igényeinek, lehetőség van egy tartalék akkumulátor vásárlására, amely lehetővé teszi a szerszám hosszabb használatát. Ezenkívül az akkumulátoros szerszámok számos hasznos funkciót kínálnak.

Teljesítmény

Az első kritérium, amelyre minden elektromos vagy akkus szerszám esetén összpontosítania kell, a teljesítmény. Ez a tényező meghatározza mind a szerszám minőségét, mind a fűrész azon képességét, hogy különböző típusú anyagokat dolgozzon fel. Ezek a kompakt fűrészek általában kisebb teljesítményűek, mint nagyobb társaik. Általános célokra általában 500 W körüli teljesítményt ajánlanak, az igényesebb felhasználóknak pedig a 800 W feletti teljesítményt A legerősebb fűrészek 1200 W feletti teljesítménnyel büszkélkedhetnek.

A fűrész teljesítményének növekedésével a súlya is nő. A könnyebb, kisebb teljesítményű fűrészek tömege általában 2 kg körüli, míg az erősebb modellek tömege meghaladja a 4 kg-ot. A súly tehát közvetlenül befolyásolja a felhasználó kényelmét.

pila ocaska

Jellemzők és opciók

A farokfűrészek , a többi oszcilláló fűrészhez hasonlóan, a fűrészlap előre-hátra mozgatásának elvén működnek. Minden minőségi fűrésznek képesnek kell lennie arra, hogy szabályozza az oszcillációk számát a vágni kívánt anyagtól függően. Leggyakrabban a fűrészek percenként 500-2700 rezgési sebességgel dolgoznak.

Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a fűrész kiválasztásakor, a keresztmetszete, amely a fűrész teljesítményével is összefügg. Míg a kisebb teljesítményű fűrészek 60 mm körüli keresztmetszetűek, addig a legerősebb modellek 280 mm-nél is nagyobb keresztmetszetűek lehetnek.

A fűrész tervezett felhasználásától függően az IP-érték is fontos, amely a víz- és por behatolással szembeni ellenállást jelzi.

A fűrész tervezésénél fontos a markolat ergonomikus kialakítása is, amely hozzájárul a felhasználói kényelemhez. Az ilyen fogantyúval ellátott fűrészeknek jól illeszkedniük kell a kézbe, és csúszásmentességet kell biztosítaniuk a munka során.

Fűrészlap

A fémfűrészek lehetővé teszik különböző fűrészlapok használatát, amelyek lehetővé teszik különböző anyagok vágását. A fűrészlapok különféle anyagokból készülnek, beleértve a HCS szénacélt, a HSS gyorsacélt, a bimetál BiM vagy a HM keményfémet.

HCS - kések puha fa vágásához.

HSS - fémek és más kemény anyagok vágására szolgáló pengék. BiM - ezek a pengék kemény anyagok vágására is használhatók. Előnye a lap rugalmassága, ami meghosszabbítja élettartamát.

HM - keményfém fogakkal ellátott fűrészlapok, építőipari és csiszolóanyagok vágására alkalmasak. Az anyagon kívül, amelyből a lap készül, ügyeljen a hosszára is, amely általában 100-300 mm között van. A penge fogainak TPI-ben (fogak per hüvelykben) mért száma is befolyásolja a vágás minőségét.

A szorítószár formája

T- és U-alakú formátumok közül választhat.

T - ez a típus, más néven egyhengeres, a leggyakoribb rendszer. A pengék vezető gyártói közé tartozik a Festool és a Bosch, de más márkák is használhatók.

U - ezt a típust univerzálisnak tekintik, de ma gyakran gyengébb minőségű fűrészekkel társítják.

pila ocaska

Kérdések és válaszok

Mit jelent az"előoszcilláció" függvény?

Az „előoszcillációs” funkció számos elektromos és akkumulátoros fűrészen megtalálható. Ha aktiválja ezt a funkciót, a fűrészlap elliptikus mozgást végez vágás közben, ami felgyorsítja a vágási folyamatot. A nagyobb előlengés gyorsabb vágást jelent, míg az alacsonyabb előlengés pontosabb vágást. Az előoszcilláció beállítása 3-4 fokozatban állítható legyen.

Miben különbözik a szúrófűrész a gérfűrésztől?

A farfűrész fő előnye a hosszabb fűrészlap, amely lehetővé teszi a fűrész különböző módokon történő használatát, amelyek egyenes fűrésznél nem lehetségesek. A hosszabb pengének köszönhetően robusztusabb anyagokat, például gerendákat vagy deszkákat vághat. Ezenkívül a fűrészlapok a tartozékok szélesebb skálájának használatát teszik lehetővé, lehetővé téve sokféle anyag vágását, a fától a betontömbökig vagy a gipszkartonig.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fűrészt?

A fűrész kiválasztásánál kulcsfontosságú tényező a használat módja. A könnyű fűrészek ideálisak kertészkedéshez vagy kevésbé tartós anyagok vágásához. A robusztus fűrész képes kezelni a deszkákkal és gerendákkal végzett munkát, amit értékelni fognak azok a felhasználók, akik kiterjedtebb szerkezeti munkákat terveznek, mint például pergolák vagy tetőtartók. A megfelelő tartozékokkal a fűrészfarokkal is lerövidítheti a csavarokat, menetes rudakat stb.

Szerző: Simon Křižák