Hogyan válasszunk felületi szivattyút?

Az alapvető szivattyúkategóriák, mint például a hagyományos felületi szivattyúk (beleértve az önfelszívó, kerti, rozsdamentes acél, többfokozatú és egyebeket) a legnépszerűbb szivattyútípusok közé tartoznak. Ahogy a neve is sugallja, a felszíni szivattyúkat úgy tervezték, hogy „a felszínen”, szárazabb területeken, a szivattyúzott folyadéktól elkülönítve helyezzék el. Ez technikai különbség a búvárszivattyúktól, amelyeket úgy terveztek, hogy közvetlenül a szivattyúzandó folyadékba merüljenek . A felületi szivattyúkat számos területen használják. Alkalmasak háztartási, kerti vagy otthoni telepítésre, de ipari alkalmazásokhoz, mezőgazdasághoz és épületgépészeti berendezésekhez stb. Bár számos felületi szivattyú márka és modell létezik a piacon, mindegyik hasonlóan működik, és összehasonlítható műszaki paraméterekkel rendelkeznek. A szivattyú kiválasztásának alapelvei ismeretében könnyen megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelőt. Ez az útmutató segít kiválasztani az ideális felületi szivattyút.

A szivattyú szívóképessége

A felületi szivattyúk úgy vannak kialakítva, hogy a szívó funkcióval magukba szívják a vizet, majd elosztják az elosztórendszerben. A régebbi típusú felületi szivattyúknál elengedhetetlen volt, hogy a szívócső mindig tele legyen vízzel és gondosan le legyen zárva. Ha levegő kerül a szívócsőbe, a vízoszlop megszakad, és a szivattyú leáll. Ma azonban szinte minden felületi szivattyú önfelszívó funkcióval rendelkezik.

Az önfelszívó szivattyút speciálisan hidraulikus résszel tervezték, amely egy ejektort és egy diffúzort tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felesleges levegő eltávolítását. Ez nagyon hasznos, ha a szívócső nincs tökéletesen tömített, és levegő jut be. Ez egyben azt is jelenti, hogy az önfelszívó szivattyú szívócsövét nem kell vízzel feltöltenünk. Csak elegendő mennyiségű vizet kell feltöltenie a szivattyúházba, és a szivattyú magát a vizet" szívja". Ügyfeleinknek azonban továbbra is azt javasoljuk, hogy a szivattyú első indítása előtt a szivattyútestet és a teljes szívócsövet is jól töltsék fel vízzel. Ezzel védi a szivattyút, és nem hosszabbítja meg élettartamát.

TIPP : Bár a szivattyú önfelszívó, az első használat előtt mindig töltse fel vízzel a szivattyúházat és a teljes szívócsövet. Ez védi a szivattyút, és nem hosszabbítja meg élettartamát.

povrchove cerpadlo

A szivattyú önfelszívó képessége olyan berendezésekben is hasznos, ahol a szivattyúnak a szivattyú szintje alatti forrásból kell vizet vennie (például kútból) . Ha a víz nyomás alatt vagy szabadon (pl. a szivattyú felett elhelyezett tartályból) jut be a szivattyúba, akkor nincs probléma, és mind az önfelszívó, mind a nem önfelszívó szivattyúk megfelelően működnek. Ha azonban kútból szivattyúzunk vizet, akkor olyan szivattyúra van szükségünk, amely megbízhatóan szívja a vizet mélyről. Ilyen esetekben az önfelszívó szivattyú mindig jobb választás.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szivattyú maximális szívómagasságát a fizika törvényei korlátozzák. Egyetlen felszíni szivattyú sem képes vizet szívni körülbelül 10 méternél nagyobb mélységből (légköri légnyomás). A mi céljainkra azonban ez csak elméleti érték. A szivattyú tényleges szívóképességét negatívan befolyásolják a szívócsövek veszteségei és a szivattyú hidraulikus részének felépítése. Valós körülmények között az önfelszívó szivattyúk maximális szívási magassága körülbelül 8 méter . Ha azt tapasztaljuk, hogy nagyobb szívómagasságot kell leküzdenünk a berendezésünkben, akkor búvárszivattyút kell használnunk (lásd alább).

A felületi szivattyúk megfelelő működésének egyik kulcstényezője a visszacsapó szelep felszerelése a szívócső végén. Visszacsapó szelep (más néven lábszelep) nélkül a víz minden alkalommal visszaszivárogna a szívócsőből, amikor a szivattyút lekapcsolják. Ez elfogadhatatlan, mivel a szivattyú következő indításakor késlekedés következik be, mielőtt a szivattyú ismét vizet szív fel és megkezdi a szállítást. Emiatt általában szívókosárral és visszacsapó szeleppel ellátott szívótömlőt vásárolunk a felületi szivattyúval. A szívókosár megakadályozza a nagy szennyeződések felszívását. A kosár belsejében egy visszacsapó szelep található, amely megakadályozza, hogy a szivattyú leálljon a víz a szívótömlőből.

A szívócső nem megfelelő tömítettsége , amelyet annak sérülése vagy a sérült (eltömődött) szívókosárból való szivárgás okoz, az egyik leggyakoribb oka annak, hogy az önfelszívó szivattyú nem tud vizet szívni és nem szivattyúz. Ha a szívócső megsérül, a szivattyú folyamatosan szívja be a levegőt szívás közben, ami alacsonyabb teljesítményt vagy egyáltalán nem képes vizet szívni. Ha a szívókosárból szivárog a víz, akkor a szivattyú elindítása után elég sokáig tart a működés megkezdése, mert minden alkalommal újra kell vizet szívnia. Ha új szivattyút szeretne csatlakoztatni a régi szívócsőhöz, javasoljuk, hogy mindig vegyen be egy új szívótömlőt is, vagy legalább alaposan ellenőrizze, hogy a régi cső feszes-e, és a szívókosárból nem szivárog-e víz.

A szabványos felületi szivattyúk általában 1" átmérőjű szívótömlőket (csöveket) használnak. Azonban olyan helyzetekben, amikor a szívómagasság (konzolos + szívócső veszteségei) nagyobb, mint öt méter, előnyösebb egy szélesebb, 5/4" átmérőjű szívótömlő. A szívótömlő átmérője befolyásolja a szivattyú szívóteljesítményét, ezért nagyobb szívómagasságok esetén célszerűbb szélesebb tömlőt használni, amely kisebb veszteséggel rendelkezik és nagyobb vízáramlást tesz lehetővé a szivattyú szívóüzeme során.

TIPP : Ha a szívómagasság (magasság + veszteségek a szívócsőben) 5 méternél nagyobb, használjon 5/4" átmérőjű szívótömlőt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szivattyút?

Amikor ügyfeleink általános otthoni vagy kerti telepítéséhez felületi szivattyút választunk, általában az alábbiak szerint járunk el:

  1. Meghatározzuk a szivattyú szükséges szívómagasságát és ellenőrizzük, hogy lehetséges-e önfelszívó felületi szivattyút használni. Ha felületi szivattyú nem használható, akkor búvárszivattyút kell választanunk.
  2. Meghatározzuk a szivattyú szükséges hidraulikus teljesítményét (max. lökettérfogat, max. átfolyás). Ez alapján megtudjuk, hogy az adott telepítéshez milyen teljesítményű szivattyúra van szükségünk.
  3. A szivattyú felhasználási célja alapján mérlegeljük, hogy hagyományos öntöttvas szivattyút, kerti szivattyút, rozsdamentes acél szivattyút, vagy direkt vízadagolót vagy házi vízüzemet válasszunk.
  4. Az adott kategórián belül úgy választjuk ki a szivattyút, hogy az megfeleljen az elvárt teljesítménynek és megfeleljen a vevő minőségi és árbeli preferenciáinak.
  5. A kiválasztott szivattyúhoz megfelelő tartozékokat választunk, hogy a szivattyú telepítése és használata a lehető legegyszerűbb és problémamentesebb legyen.

Ez a módszer a szabványos háztartási berendezésekre vonatkozik - a háztartás vízellátása, a kert öntözése, a tartály szivattyúzása stb. Ha az Ön telepítése valamilyen szempontból specifikus (pl. rendkívül nagy távolságra történő szivattyúzás, nagy vízáramlást vagy nyomást igényel, szivattyú műszaki berendezésekhez stb.), akkor célszerűbb, ha felveszi velünk a kapcsolatot, és tanácsot kér a megfelelő szivattyú kiválasztásához.

Szívási magasság meghatározása

Ha a rendszerben lévő víz szabadon jut a szivattyúhoz (például a szivattyú feletti tartályból), vagy akár nyomás alá kerül (például az elosztóhálózatból), akkor egyáltalán nem kell foglalkoznia a szívási magassággal, és ezt a lépést nyugodtan kihagyhatja. Ha azonban a szivattyú önmagánál alacsonyabb szintről szívja a vizet, először meg kell határozni a szívási magasságot. A szivattyú teljes szívómagasságát a vízszint és a szivattyú közötti tényleges különbség határozza meg. A szívómagasságot azonban nagyban befolyásolja a szívócső vesztesége is, amit a számításba kell számítani.

Könnyen meghatározhatjuk a magasságkülönbséget: ez a tényleges függőleges távolság a vízszinttől a szivattyú bemenetéig. De vigyázni kell, például egy kútban a vízszint év közben jelentősen ingadozhat. Száraz évszak esetén a vízszint akár több métert is leeshet, ami megnöveli a szivattyú szívási magasságát. Ezért mindig biztonságosabb a magasságkülönbséget a forrás minimális vízszintjéhez képest kiszámítani.

A szívócső veszteségeit a víz áramlása és a csőfalhoz való súrlódása okozza. A veszteségeket tehát a szívócső hossza és átmérője befolyásolja. A veszteségek kiszámításához használhatunk egy egyszerű szabályt, amely szerint minden 10 méter cső körülbelül 1 méter magasságkülönbségnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy ha a szivattyú egy síkban szivattyúzza a vizet egy 20 méter hosszú csövön keresztül, akkor körülbelül 2 méteres magasságkülönbségnek megfelelő veszteségeket kell leküzdenie. (Ne feledje, ez a szabály csak a normál otthoni telepítésekre vonatkozik.)

A szükséges teljesítmény meghatározása

Az ügyfelek gyakran a motor névleges teljesítménye (750 W, 1100 W, 1500 W stb.) alapján választják ki a szivattyút. Ez azonban hibás megközelítés, mert minket a szivattyú hidraulikus teljesítménye érdekel, amelyet a szivattyú maximális nyomása és maximális térfogatárama határoz meg. Teljesen normális, hogy egy nagyobb motorteljesítményű szivattyú alacsonyabb nyomással (nyomással) vagy kisebb vízmennyiséggel rendelkezik, mint egy másik" gyengébb motorú" szivattyú. Mindegyik szivattyú hidraulikus alkatrészének felépítése eltérő lehet. És csak a szivattyú hidraulikus része befolyásolja, hogy a szivattyú mennyi vizet és milyen nyomás alatt szállít. A szivattyú hidraulikus teljesítménye szempontjából a motor névleges teljesítménye nem lényeges és nem kell ettől vezérelnünk a szivattyú kiválasztásánál.

A szivattyú hidraulikus teljesítményét két alapvető paraméter határozza meg: a maximális nyomás és a maximális térfogatáram.

povrchove cerpadlo

A szivattyú típusának kiválasztása

Ha a szívómagasság meghatározásával azt találtuk, hogy használhatunk felületi szivattyút , akkor kiválasztjuk a megfelelő típusú szivattyút. Elsősorban a szivattyú tervezett használati célja és preferenciáink alapján döntünk. A szivattyú típusának megválasztása nem lesz nagy hatással a teljesítményére, de megkönnyítheti a használatát. A megfelelő típusú szivattyú tehát szubjektív igények és felhasználói kényelem kérdése.

Öntöttvas szivattyúk

Ezeket a klasszikus felületi szivattyúkat öntöttvas testük jellemzi. Ezáltal a szivattyú ellenáll a külső hatásoknak, és általában olcsóbb, mint más típusú szivattyúk. Másrészt lényegesen nehezebb, ami megnehezíti a kezelését (például a kertben való hordásakor). Az öntöttvas is fokozatosan korrodálódik, amit ezeknél a szivattyúknál különösen hosszú tétlenség után veszünk észre, amikor a szivattyú beindítása után rozsda és egyéb szennyeződések kerülhetnek a vízbe.

Kerti szivattyúk

A kerti szivattyúkat rendszeres kerti használatra tervezték. Általában kisebbek, könnyebbek és fogantyújuk van, amely megkönnyíti a kertben való szállításukat. Egyes modellek teljes egészében műanyagból készültek, így nagyon könnyűek. A kerti szivattyúk kapcsolója közvetlenül a szivattyúházon is található, így gyorsan és egyszerűen be- és kikapcsolhatók. Egyes kerti szivattyúk beépített szűrővel rendelkeznek, ami különösen hasznos esővíz vagy nyersvíz folyóból vagy tóból történő szivattyúzásakor.

Rozsdamentes acél szivattyúk

Az öntöttvas szivattyúkkal ellentétben a rozsdamentes acél szivattyúk teste rozsdamentes acélból készül. Ennek köszönhetően a leállások után a szivattyúból származó esetleges szennyeződések (rozsda) nem kerülnek a szivattyúzott vízbe, így ezeket a szivattyúkat elsősorban ivóvíz szivattyúzására használják. Ugyanakkor célszerű azokat olyan esetekben alkalmazni, ahol a beépítés helyén fokozott a páratartalom (kútakna, nedves pince stb.). Kisebb súlyuk miatt gyakran használják kertekben is. Hátránya általában a magasabb ár az öntöttvas szivattyúkhoz képest.

Felületi szivattyúk automatikus vezérlése:

Felületi szivattyúkkal végzett munka során gyakran találkozunk azzal, hogy ezeket automatikusan be- és kikapcsolni kell. A klasszikus szivattyú azonnal megkezdi a vízszivattyúzást, amint csatlakoztatva van a hálózathoz, és csak akkor áll le, ha leválasztják. De minden bizonnyal érdekes lesz tudni, hogy vannak olyan automata szivattyúk és háztartási vízüzemek, amelyek teljesen automatikusan működnek. Ezért a felületi szivattyú típusának kiválasztásakor mérlegelnünk kell, hogy automata szivattyút vásároljunk-e.

Vízgépek

A vízgépek kompakt felületi szivattyúk, amelyek automatikus vezérlésű elektronikával vannak felszerelve. Amint kinyitja a tömlő végén lévő szelepet, vagy megnyomja a permetezőt, a szivattyú érzékeli a vízfelvételt és magától bekapcsol. Az előfizetés lejártakor automatikusan kikapcsol. Az elektronika megvédi a szivattyút a víz nélküli működéstől is. Ha a forrásból kifogy a víz, a szivattyú automatikusan kikapcsol, hogy elkerülje a károsodást. Az automata gépek ideálisak olyan helyzetekben, amikor a vizet hosszabb ideig és ritkábban szivattyúzzák (például kert öntözése, tartály feltöltése, hordó ürítése stb.).

Háztartási vízművek

A háztartási vízüzemek felszíni szivattyúból, nyomástartó edényből és nyomáskapcsolóból álló rendszerek. Egy nyomáskapcsoló vezérli a szivattyút, így az aktiválódik, amikor a tartályban a vízszint csökken. Ez biztosítja a víz egyenletes és automatikus áramlását. Ezenkívül a nyomástartó edény lehetővé teszi a szivattyú kapcsolási ciklusainak csökkentését, ezáltal meghosszabbítva élettartamát. A háztartási víztelepeket általában olyan létesítményekben használják, ahol gyakori és kismértékű vízvétel történik, jellemzően a háztartás vízellátása során (vécéöblítés, kézmosás stb.).

Szerző: Simon Křižák