Hogyan válasszunk olajteknő szivattyút?

Az olajteknő szivattyú kulcsfontosságú eszköz az erősen szennyezett víz szivattyúzásához, például szennyvíz és ürülék szivattyúzásakor egy szeptikus tartályból. Pincékből vagy más olyan helyekről történő víz szivattyúzására is használják, ahol szennyezett víz fordulhat elő. Az olajteknő szivattyú kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, és számos kulcsfontosságú szempont figyelembevételét igényli. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan válasszuk ki az olajteknő szivattyút.

A hígtrágyaszivattyúk típusai

A hígtrágyaszivattyúknak 2 fő típusa van: búvárszivattyú és felszíni .

A merülő iszapszivattyút úgy tervezték, hogy közvetlenül a szivattyúzott vízbe merítse. Így nem kell aggódnia a szívási mélység miatt, de fontos ismerni a maximális merülési mélységet, amely meghatározza, hogy a szivattyú milyen mélységben helyezhető el a megfelelő működés érdekében.

A felszíni iszapszivattyú száraz felületre, a szivattyúzott víz szintje feletti elhelyezésre szolgál. Ennél a típusnál kulcsfontosságú a maximális szívási mélység, amely azt jelzi, hogy a szivattyú milyen mélységből képes vizet pumpálni.

ponorné kalové čerpadlo

A hígtrágyaszivattyúk típusai

Különféle típusú hígtrágyaszivattyúk léteznek, amelyek speciális igényeknek megfelelően használhatók.

A vízelvezető szivattyú ideális könnyű szennyvíz szivattyúzására, amely nem tartalmaz rostos szennyeződéseket, köveket vagy homokot. A székletszivattyú robusztusabb, és vágószerkezettel van felszerelve a széklet és a szennyvíz szivattyúzására. A szeptikus tartály szivattyúját gyakran használják aknák, szeptikus tartályok vagy aknák kiszivattyúzására, és általában a csatornarendszerhez csatlakoznak. Az alacsonyabban fekvő helyekről származó hulladékot a csatornába vagy szeptikus tartályba szivattyúzzák .

Szivattyú meghajtás

Azt is fontos mérlegelni, hogy milyen meghajtást szeretne az olajteknő-szivattyúhoz . Két lehetőség van - elektromos vagy benzines meghajtás. Az elektromos hajtás csendesebb és könnyebben irányítható, de megfelelő áramforrást igényel. A benzinmotor nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a szivattyú elhelyezésében, de zajosabb is lehet.

technikai paraméterek

A maximális nyomás határozza meg, hogy a szivattyú milyen magasságig pumpálja a vizet. A maximális áramlási sebesség azt jelzi, hogy a szivattyú mennyi vizet tud kiszivattyúzni egy bizonyos időn belül. A részecskeáteresztő képesség kulcsfontosságú abban, hogy a szivattyú mekkora szennyeződésrészecskéket képes kezelni.

Szivattyú anyaga

Az olajteknő szivattyúnak tartós anyagból kell készülnie, általában acélból vagy rozsdamentes acélból. Az olcsóbb műanyag változatok csak enyhén szennyezett víz kiszivattyúzására alkalmasak.

További tartozékok

Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni az olajteknő szivattyú kiválasztásakor, a kiegészítő tartozékok. Gyakran érdemes beruházni egy jó minőségű vízelvezető kígyóra, amely kibírja a hosszú távú használatot, és nem sérül meg könnyen a piszkos víz szivattyúzásakor. Egy másik hasznos kiegészítő lehet egy úszó, amely a vízszintnek megfelelően automatikusan be- és kikapcsolja a szivattyút.

Szerviz és garancia

Az olajteknő szivattyú kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szervizelhetőséget és a garanciális időszak hosszát is. A gyártónak vagy a kereskedőnek képesnek kell lennie arra, hogy minőségi szolgáltatást és javítást nyújtson, ha szükséges. A hosszú távú garancia megnyugtatja Önt, hogy ha bármilyen probléma adódik, azt fedezi.

ponorné kalové čerpadlo

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Hogyan működik az olajteknő szivattyú?

A hígtrágyaszivattyúkat úgy tervezték, hogy képesek legyenek nagy sűrűségű folyadékok szivattyúzására, amelyek szilárd vagy rostos szennyeződéseket, például homokot, agyagot vagy iszapot tartalmaznak. Ez különbözteti meg őket a szabványos búvárszivattyúktól.

Hogyan használják a búvárszivattyút?

A búvárszivattyú közvetlenül vízbe merül, ahol azonnal képes elkezdeni a vizet a csatlakoztatott csőbe vagy tömlőbe nyomni. Másrészt a felszíni szivattyú a vízen kívül található, és egy szívótömlőn keresztül szívja ki belőle a vizet.

Hogyan válasszunk búvárszivattyút?

A búvárszivattyúk nagyszerű eszközt jelentenek a víz kiszivattyúzására úszómedencékből vagy alagsorokból. Kiválasztásukkor fontos a maximális szivattyúzási magasságra és áramlási sebességre összpontosítani. A maximális vízhozam (l/h) mindig nulla nyomásra van megadva, míg a maximális szivattyúzási magasság a lehető legkisebb vízhozamot jelenti.

Hogyan kell megfelelően ápolni az olajteknő szivattyút?

A hígtrágyaszivattyúk robusztusak és ellenállnak a zord körülményeknek, ezért nem igényelnek sok karbantartást. Fontos azonban, hogy a szívókosárból rendszeresen eltávolítsuk a szennyeződéseket, és a munka befejezése után tanácsos a szivattyút vízzel öblíteni. 

Milyen szennyeződést tud kezelni egy vágóval ellátott iszapszivattyú?

A vágóval ellátott iszapszivattyúkat úgy tervezték, hogy képesek legyenek kiszivattyúzni a nagyobb szennyeződéseket tartalmazó vizet. A vágónak vagy aprítónak köszönhetően először ledarálják, majd kiszivattyúzzák a szennyeződést. Egyes kiváló minőségű szivattyúk még higiéniai cikkeket vagy textíliákat tartalmazó vizet is képesek kiszivattyúzni.

Mennyi az olajteknő szivattyú jellemző élettartama?

Az olajteknő szivattyú élettartama a gyártás minőségétől, a használat intenzitásától és a használati körülményektől függően változhat. Rendszeres karbantartással és megfelelő használattal azonban hosszú évekig ki kell szolgálnia.

ponorné kalové čerpadlo

 

Melyek a búvár- és felszíni hígtrágyaszivattyúk fő előnyei és hátrányai?

A búvárszivattyú olyan helyzetekben előnyös, amikor közvetlenül vízbe meríthető, például mély tartályokban. Általában nagyobb az áramlási sebességük, és nagyobb sűrűségű szennyeződéseket képesek kiszivattyúzni. Másrészt a felszíni szivattyúk rugalmasabbak az elhelyezésükben, és hatékonyak lehetnek olyan helyzetekben, amikor nem lehetséges vagy nem célszerű búvárszivattyút használni. 

Biztonságos az olajteknő szivattyú felügyelet nélkül használata?

Bár egyes olajteknő-szivattyúkat úgy tervezték, hogy felügyelet nélkül működjenek, működés közben mindig ajánlott rendszeres ellenőrzéseket végezni. Bármilyen probléma, mint például a holtpontok vagy műszaki problémák, gyorsan azonosítható és megoldható.

Mi az úszó, és hogyan működik a hígtrágyaszivattyúban?

Az úszó egy olyan eszköz, amelyet egyes hígtrágyaszivattyúkban használnak a szivattyú automatikus be- és kikapcsolására a vízszint alapján. Amikor a vízszint elér egy bizonyos szintet, az úszó aktiválja a szivattyút. Amikor a vízszint lecsökken, az úszó deaktiválja a szivattyút, hogy elkerülje a károsodást.

Hol a legjobb hely a búvárszivattyú elhelyezésére?

A búvárteknős szivattyút stabil és vízszintes helyre kell helyezni, ahol elegendő hozzáférés áll rendelkezésre a vízhez. Azt is úgy kell elhelyezni, hogy könnyen hozzáférhető legyen karbantartás és ellenőrzés céljából. A biztonság is fontos, ezért a helyet gyermekektől és állatoktól elzárva kell tartani.

Összegzés

Az olajteknő szivattyú kulcsfontosságú eszköz a szennyezett víz szivattyúzásához, legyen szó szennyvíz szivattyúzásáról szennyvízgyűjtő tartályból vagy pincéből. Kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni, beleértve a szivattyú típusát, a szivattyú típusát, a hajtás típusát, a műszaki paramétereket, az anyagot és a kiegészítő tartozékokat. A szervizre és a garanciára is fontos odafigyelni. Ne feledje, hogy nem mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb választás, mivel a minőségi szivattyú befektetés a hosszú távú megbízhatóságba és hatékonyságba

 

Iszapszivattyúk széles választékát vásárolhatja meg tőlünk.

Szerző: Simon Křižák