Kecske fa vágásához

A favágó kecske segít a fát a megfelelő helyen tartani, megkönnyítve a szeletelést. Akár hosszabb, akár szélesebb rönköt vág, a kecske hasznos segítőtárs lesz. Ha nem szeretne kész kecskét vásárolni, saját maga is elkészítheti. Nézzük meg közelebbről ezt a segédprogramot.

Típusok

A favágó kecskék többféle változatban léteznek, amelyek főként a rönkök szükséges vastagságától és hosszától függenek. A különböző típusok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és árban is különböznek.

finn kecske

Ha az a cél, hogy nagy mennyiségű, 1 méteres vagy annál hosszabb fát vágjon ki, a finn kecske lesz a megfelelő eszköz. Jellemzője az alacsony lábszerkezet és a villák magas kinyúlása, amely kettő-négy lehet.

Ez a fajta kecske" csavarral" van felszerelve a fa rögzítésére, néha akár 150 kg teherbírással. A jobb kezelhetőség érdekében gyakran összecsukhatók. Eredetileg a finn Varax cég importálta őket, de ma már népszerűek az olyan cégek összecsukható változatai, mint az amerikai Oregon vagy a német Wolfcraft.

kozy na řezání dřeva

Acél összecsukható kecskék

Az újabb változat az acél összecsukható kecskék, melyeket továbbfejlesztett ergonómia, variálhatóság és biztonság jellemez. Felépítésük általában korrózió elleni védőkezeléssel ellátott acélprofilból készül. Súlyuk 7-10 kg, teherbírásuk 150 kg.

Ez az opció könnyű, könnyen tárolható és szállítható. Jellemzően 20-30 cm átmérőjű és 80 cm hosszú rönkök vágását teszi lehetővé. Némelyikük állítható ütközőkkel vagy fűrésztámaszokkal rendelkezik, néha még fogazott villákkal is rendelkezik a szilárdabb illeszkedés érdekében. Ez a leggazdaságosabb lehetőség is.

Önzáró kecskék - állványok

Az önzáró kecskék, bár hagyományosan nem hasonlítanak a kecskékre, ugyanazt a célt szolgálják. A fogazott bilincs elvén működnek, amely olyan erősen fogja a rönköt, hogy az a helyén marad. 20-25 cm átmérőjű és 120 cm hosszúságú, 100-150 kg teherbírású, 10-15 kg tömegű rönkökhöz alkalmasak. Könnyen tárolhatók, mert összecsukhatóak, de ez a legdrágább megoldás.

Egyéb változatok

Vannak más típusú állványok is, amelyek kecskéknek tűnhetnek, de inkább ácsmunkára, összeszerelésre vagy építési célokra szolgálnak. Ezek a speciális kecskék nem alkalmasak szokásos tűzifavágásra.

Favágó kecskét készítene vagy vásárolna?

Ha úgy dönt, hogy saját favágó kecskét készít, vagy kész modellt vásárol, gondolja át a kérdést:" Milyen gyakran használom a láncfűrészt?" ” Ha nem túl gyakori, jó választás lehet a kecske kézzel történő elkészítése. A fa gyakoribb vágásához a jó minőségű és stabil vásárolt modell alkalmasabb. Ha az otthoni verzió mellett dönt, szüksége lesz:

 • különféle fa prizmák vagy alternatív anyagok, például rönkök, raklapok vagy lécek
 • csavarok és csavarok
 • akkus fúró vagy csavarhúzó
 • elektromos vagy vezeték nélküli dugattyús fűrész

Módszer:

 • Készítsen három X kötést a nyakcsavarral.
 • Mérje meg a sült krumpli közepét, és fúrjon lyukakat a nyakcsavarhoz 30 cm-re az egyik végétől.
 • Fúrja ki a lyukakat függőlegesen egy megfelelő fúróval.
 • Fúrás után csavarja át a nyakcsavart mindkét prizmán, és rögzítse kalapáccsal, hogy ne forogjon.
 • A stabilitás érdekében állítsa be a kecske lábait úgy, hogy az X-et szilárd felületre helyezi, és 80 cm-rel meghosszabbítja.
 • Vágja le a lábakat a talajjal párhuzamosan a kis léc körvonalának megfelelően.
 • Vágja le a ferdéket éles fűrésszel, és csiszolja le a széleket.
 • A lábakat két X-nél ferdítsd meg, a harmadik egyenes marad 90 cm hosszúsággal.
 • Szerelje össze az X részeket egy sík felületre, és kösse össze keresztlécekkel.
 • Használjon két csavart egymás fölött minden csatlakozáshoz, süllyesztve a fejeket.
 • Rögzítse a kecske lánctalpas lábát a keresztdeszkákhoz egy hosszabb csavarral.
 • Az összeszerelt fa kecske minden barkácsolónak megfelelő. Figyelembe kell azonban venni, hogy nem gyakori használatra készült, és nehezebb, mint a kész modellek.
kozy na řezání dřeva

Főbb szempontok a választásnál Milyen paramétereket kell figyelembe venni a favágó kecske kiválasztásakor? Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabbakat:

 • Méret – Válassza ki a magasságot és méretet a kényelmes és biztonságos használathoz.
 • Kapacitás – Minden kecskének más a rönkkapacitása, válasszon igényei szerint.
 • Anyag – Fontos ellenőrizni az anyag élettartamát és tartósságát. Az acél a legjobb minőségű anyag, de fát vagy műanyagot is használnak.
 • Hordozhatóság – Ha a kecskét szállítja, ez a funkció kulcsfontosságú. Ezenkívül ellenőrizze, hogy összecsukható-e, ami megkönnyíti a tárolást.

Funkció

A favágó kecskéket különböző méretű, vastagabb vagy hosszabb rönkök vágására használják. Kiváló segítők, amelyek megkönnyítik a munkát, gyorsabban felmelegszenek és nem fárasztanak ki olyan hamar. Ráadásul ezeknek a modelleknek a többsége összecsukható funkcióval is rendelkezik, így könnyen tárolható anélkül, hogy túl sok helyet foglalna.

Ár

Az 1000 CZK-ig terjedő árkategóriában főként fából készült kecskéket talál, amelyek nem olyan tartósak, és jobban megfelelnek a szabálytalan munkának. Ha ügyes vagy, magad is készíthetsz ilyen kecskét.

Az 1000-2000 CZK közötti árkategóriában vannak fém kecskék, amelyek tartósabbak, mint a fából készült változatok. Néhányan univerzális láncfűrész-tartóval is felszerelhetők. 2000 CZK felett megtalálja a legjobb minőségű modelleket széles lábakkal a stabilitás, nagyobb teherbírás és akár 150 kg-os teherbírás érdekében.

Karbantartás

A fa kecskéknél figyelni kell az időjárásra, különösen az esőre, ami károsíthatja az anyagot. Bár a fa tartós, jobb, ha a kecskéket beltérben tároljuk, amikor nem használják. Az összecsukható funkció megkönnyíti a tárolásukat.

kozy na řezání dřeva

Kérdések és válaszok

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kecskét a fa vágásához?

A kecskeszakállnak összhangban kell lennie az Ön magasságával, hogy kényelmesen dolgozhasson. Azt is figyelembe kell vennie, hogy mennyi rönköt fog ráhelyezni, és milyen anyagból készül. A hordozhatóságot, vagyis az összecsukhatóságot a könnyű kezelés és tárolás érdekében szintén nagyra értékelik.

Jobb kecskét venni, vagy saját kezűleg elkészíteni?

Ez a tervezett felhasználástól függ. Szórványos használat esetén a barkácsolás is elegendő lehet, de ha gyakrabban tervezi a favágást, bölcsebb választás lehet egy minőségi, tartós és továbbfejlesztett kecskébe fektetni.

Milyen fajta kecske a legjobb?

A különböző típusú kecskék különböző célokra alkalmasak. A finn kecske ideális nagy mennyiségben, míg az acél összecsukható kecske megfizethető és ellenáll a korróziónak. Ha rönköt szeretne vágni, akkor fontolja meg az önzáró kecskét, bár ez drágább lehet.

Tekintse meg a favágó kecskék választékát.

Szerző: Simon Křižák