Ágvágó olló

A kertészet különféle tevékenységeket foglal magában, beleértve a fák, cserjék, szőlő és sok más növény megfelelő nyírását. Ebben a tekintetben elengedhetetlen a jó minőségű metszőolló . Bár a piacot elárasztják a különböző lehetőségek, nem szabad pusztán az első benyomás alapján választani.

A megfelelő favágó kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen gyakran és milyen célra fogja használni, valamint a vágni kívánt fák és növények típusát és méretét. A kínálatban megtalálhatóak a kis egykezestől a kétkezesekig teleszkópos, karos és akkumulátoros olló. A döntés meghozatalakor figyelembe kell vennie a pengék számát, a vágás maximális átmérőjét és a hajtómű típusát is.

Második

Különböző növények vágásakor különböző típusú ágvágó ollót használhat. A választásnak a kezelni kívánt növények típusától kell függnie.

nuzky na vetve

Egykezes

A legnépszerűbb típusok az egykezes ollók, amelyek többfunkciósak és a legtöbb kertbe alkalmasak. Ezek az eszközök hatékonyan vágják le az ágakat körülbelül 26 mm átmérőig. Kiválóan alkalmasak cserjékre, virágokra, sőt zöldségek, például paprika, paradicsom vagy uborka vágására is. Egykezes és kétkezes változat is elérhető, némelyikben hajtómű is található a jobb teljesítmény érdekében.

Karok

A karos ollók vastagabb ágak vágására alkalmasak 55 mm átmérőig. Méreteinek köszönhetően a kétkezes műszerek közé tartozik. Gyakran hajtóművel vannak felszerelve, ami leegyszerűsíti a vágást. Lehetnek egy- vagy kétlapátos kialakításúak.

Teleszkópos

A teleszkópos ollónak köszönhetően a föld feletti ágakat is elérheti létra nélkül. Néha „lánctalpas” ollónak is nevezik, ezek az ollók gyakran tartalmaznak fűrészlapot, és vonórúddal könnyen kezelhetők.

Elemmel működő

Az akkumulátoros olló egy modern megoldás, amely lehetővé teszi a vágást az elektromosságnak köszönhetően. Ezeknél a szerszámoknál fontos az akkumulátor kapacitása, ami befolyásolja a töltésenkénti működési időt. Bár erősek, vételáruk általában magasabb.

Bonsai ollók A bonsai és más kis fák speciális szerszámokat igényelnek. Ezeknek a növényeknek a vágásához kisebb ollóra van szükség, amely lehetővé teszi a precíz munkát.

Építkezés

Választhat klasszikus és fogaskerekes olló között.

Klasszikus - Ez egy megfizethetőbb lehetőség, amely kisebb átmérőjű ágakhoz alkalmas. Bár a velük való munka igényesebb, ideálisak kisebb számú növény nyírására.

Fogaskerekes – Ez a drágább opció nagyobb nyíróerőt biztosít a hajtómű miatt. A fogaskerekes ollóval kisebb erőfeszítéssel akár vastagabb ágakat is levághatunk, ami nagyobb munkamennyiség esetén előnyös.

nuzky na vetve

Pengék

A hatékony és sima vágás érdekében elengedhetetlen, hogy az olló éles pengékkel legyen felszerelve. A pengék általában rozsdamentes, szén- vagy szénacélból készülnek. Az anyag típusa mellett dönthet egy vagy két pengéjű olló között.

Egylapátos

Száraz és merev ágak vágásakor előnyben részesítjük az úgynevezett egyélű üllőollót. Egy éles pengével és a másik oldalon ütközővel rendelkeznek, amely rögzíti az ágakat vágás közben. Tartósak, élettartamuk sokszor hosszabb, gyökerek nyesésére is alkalmasak. Előfordulhat azonban, hogy a vágás simasága és pontossága nem mindig optimális.

Dupla pengéjű

Ezek az ollók kiválóan alkalmasak friss és fiatal ágak vágására. Tiszta és sima vágást kínálnak, amely ideális dekoratív bokrok, rózsák és hasonlók formázásához. Ezekkel az ollóval a törzs közelében lehet vágni, de számítani kell a penge rendszeres élezésére.

Vágási átmérő

Fontos mutató az ollóval vágható ág maximális átmérője. Ezt a képességet gyakran befolyásolja az ollók típusa és mérete.

Egykezes – ideális kisebb, akár 26 mm átmérőjű ágakhoz.

Kétkezes – a hosszabb nyélnek köszönhetően könnyedén vághat 40-50 mm átmérőjű ágakat.

Tulajdonságok

Az ollóval jó, ha figyelembe veszünk más olyan jellemzőket is, amelyek alapvetően befolyásolhatják a használat közbeni elégedettséget.

Súly – a könnyű olló megkönnyíti a munkát és csökkenti a fáradtságot. Főleg kétkezes és teleszkópos ollóval jó látni, hogy súlyuk nem haladja meg a 2 kg-ot. A klasszikus egykezes olló általában kevesebb, mint 0,5 kg.
Ergonómia – a kényelmesen kialakított fogantyúk kényelmet biztosítanak és csökkentik a kézfájdalmat hosszú távú használat során.
Csúszásgátló kezelés - a minőségi ollók csúszásmentes felületű fogantyúkat kínálnak, ami praktikus, ha nedves körülmények között dolgozik.
Lengéscsillapítás – egyes ollók beépített ütéscsillapító elemekkel rendelkezhetnek, amelyek kevésbé megerőltetővé és kíméletesebbé teszik a munkát a csuklón.
Zár - elengedhetetlen az olló biztonságos tárolásához és a véletlen használat elleni védelemhez, különösen, ha gyerekek vannak a háztartásban.

nuzky na vetve

Szerszámápolás

A megfelelő gondozás kulcsfontosságú a vágógépek megfelelő működéséhez és hosszú élettartamához. Minden használat után alaposan meg kell tisztítani a pengéket, amelyek különféle szennyeződésekkel és nedvekkel érintkeznek. A pengék időnként speciális olajjal történő kenése is tanácsos. Ha rozsda jelei jelennek meg, finom csiszolópapírral vagy speciális rozsdaeltávolítóval eltávolíthatók. Az éles él megőrzése érdekében ne feledkezzünk meg a pengék élesítéséről sem, amit egy szokásos élezővel vagy egy kővel is meg lehet tenni. 

Kérdések és válaszok

Milyen anyagból készül az ágvágó olló?

A jó minőségű pengék elengedhetetlenek az igazán jó minőségű ollóhoz. A kedvezőbb árú modelleknél a penge gyakran rozsdamentes acélból készül, míg a prémium modelleknél karbon pengék vannak. Ami a fogantyúkat illeti, az olcsóbb változatok általában műanyag, míg a magasabb modellek puha felületű fogantyúkkal rendelkeznek, amelyek hatékonyan elnyelik az ütéseket . 

Mikor érdemes megfontolni akkus olló vásárlását?

Ha sok fát kell rendszeresen vágnia, az akkumulátoros olló lehet a megfelelő megoldás. Viszont ha csak alkalmanként, például tavasszal kis gyümölcsösöknél használod, akkor gazdaságosabb lesz a hagyományos kézi ollót választani, amit más helyzetekben is használhatsz.

Mi is pontosan az ágvágó?

Az ágvágó alapvetően egy kis láncfűrész, amely árammal vagy akkumulátorral működik. Egyes nyírógépek hosszabb nyéllel rendelkeznek, hogy magasabb helyeket érjenek el, hasonlóan a teleszkópos ollókhoz. Vannak kompakt, ollós fűrész formájú nyírógépek is, amelyek szintén árammal működnek.

Tekintse meg az ágvágó ollók választékát.

Szerző: Simon Křižák