Hogyan válasszunk hómarót

A hófúvók ideálisak olyan munkákhoz, ahol a kézi hóeltakarítás gereblyével vagy lapáttal rendkívül nehézkes lenne. Bár ezek a gépek különösen a hegyvidéki területeken kulcsfontosságúak, közterületek karbantartására is használják őket. Még ha csak egy kis hóréteg is van, a marók , különösen a kisebb elektromos modellek, rövid időn belül segítenek a rendrakásban .

A hófúvó kiválasztásakor nemcsak a motor típusát kell eldöntenie, hanem a teljesítményét és a méreteit is, például a tartozék szélességét és magasságát. Minden vágóhoz saját típusú csiga tartozik, amely gondoskodik a hó összegyűjtéséről és kidobásáról. Míg egyes hófúvók ideálisak a frissen hullott hóhoz, az erősebb modellek a jeges vagy letaposott havat is elbírják.

sněhová fréza

A hómaró típusai

A hómarókat két fő változatban találja – elektromos és benzines . Míg a benzines modellek nagyszerűek egyenetlen terepen, az elektromos vágógépek kisebb teljesítményűek, de csendesek és könnyen karbantarthatók.

1. Benzines hómaró

A benzinvágók három változatban kaphatók – egyfokozatú, kétfokozatú és háromfokozatú .

 • A) Egyfázisú
  Ezek a benzines marók ideálisak a hó eltávolítására kemény felületekről, például járdáról és aszfaltról. Akár 25 cm-es havat is képesek eltávolítani, és kisebb súlyuknak és kompakt méretüknek köszönhetően kitűnnek, ami egyszerűsíti a kezelést. Főleg közepes méretű területekre ajánljuk.
 • B) Kétlépcsős
  Ez egy nagyobb teljesítményű modell egy kiegészítő csigával, ami növeli a hatékonyságát. Ezek a marók ideálisak nagy mennyiségű hóhoz és igényesebb terepre. Még az idősebb, fagyott hóval is megbirkóznak. Felszerelhetők akár kerekekkel, akár lánctalpas alvázzal, amely gyakorlatilag bármilyen terepen elbír.
 • C) Háromlépcsős
  Ha hegyvidéken él, vagy professzionális használatra van szüksége routerre, akkor a háromlépcsős router a legjobb választás. Ezek a gépek hatalmas mennyiségű havat tudnak eltávolítani, és a fagyott vagy jeges hó sem jelent problémát számukra. De figyelembe kell venni a nagyobb súlyt és árat.

2. Elektromos hómaró

Kisebb területeken ideális az elektromos vágó, amely gyakran népszerű a hétköznapi háztartásokban. Nagyon könnyű felépítésű.

 • A) Kábel
  Ezekhez a vágógépekhez hálózati csatlakozásra van szükség, ami nem biztos, hogy mindenki számára praktikus. Alkalmasak kis mennyiségű frissen hullott hó eltávolítására sík felületeken.
 • B) Elemről működik
  Ez egy modernebb és rugalmasabb lehetőség, bár általában kevésbé erősek. Ideálisak kis mennyiségű hó eltávolítására. Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy az akkumulátor kapacitása elegendő-e az Ön igényeinek.

Teljesítmény

A hómaró alapmutatója a teljesítmény, amelyet általában lóerőben ( LE ) vagy kilowattban ( kW ) adnak meg. A motoros vágó árammal, akkumulátorral vagy benzinnel üzemeltethető. Az elektromos modellek általában kisebb teljesítményűek, míg a benzinesek a legerősebbek közé tartoznak.
Leendő hófúvója teljesítményének meg kell felelnie annak a terepnek, amelyen használni fogja. Sík és kemény felületeken egy kisebb teljesítményű gép is elegendő, míg az igényesebb, strapabíró terepen nagyobb teljesítményű marógépre lesz szükség.

 • Kisebb teljesítmény : A 6-10 LE teljesítményű hómarók optimálisak a kisebb és közepes területeken történő hótisztításhoz.
 • Nagyobb teljesítmény : Ha nagyobb területekről vagy hegyvidéki helyekről tervezi a hó eltakarítását, válasszon 10 LE-nél nagyobb teljesítményű marókat.

sněhová fréza

Lövés szélessége

A klasszikus fűnyírókhoz hasonlóan a hómaró szélessége is fontos. Ez határozza meg, hogy az adott területet milyen hatékonyan és gyorsan sikerül megtisztítani a hótól. De vigyázat, nagyobb munkaszélesség mellett a gép súlya és a fizikai erőnléttel szembeni követelmények is megnőnek.

 • Kisebb vágás : Az akár 50 cm-es vágásszélességű marógépek könnyebbek és könnyen irányíthatók.
 • Nagyobb lefedettség : Az 50 cm-nél nagyobb fedőszélességű talajművelők ideálisak nagyobb területekhez, de várhatóan nehezebbek lesznek.

Hajtás

Egy másik paraméter, amely érdekli Önt, a meghajtó típusa. Vannak kerekes marók, szíjvágók és hajtás nélküli modellek is.

 • Kerekek : Ezek a marók a legelterjedtebbek, és többnyire elektromos és benzines modelleken találhatók meg.
 • Hevederek : Ha egyenetlen terepen takarítja el a havat, akkor egy lánctalpas maró az ideális választás az Ön számára.
 • Hajtás nélkül : Ezek a vágógépek a leggazdaságosabbak, de Önnek kell megnyomnia őket.

Bunker

A bunker, azaz a csiga háza a gép elején található, magassága pedig fontos mutatója annak, hogy a vágó mennyi havat tud felszedni.

 • Alsó bunker : Kisebb mennyiségű hóhoz elegendő egy körülbelül 50 cm magas bunker.
 • Magasabb bunker : Ezzel szemben egy 60 cm magas bunkerrel rendelkező vágó alkalmas nagyobb mennyiségű hó eltakarítására.

Kidob

A hómaró nyomókéménye lehet műanyag vagy fém, és lehetővé teszi a hódobás irányának szabályozását. A drágább modellek lehetővé teszik a szög beállítását 300°-ig, az alapmodellek 180° körüliek.

Jellemzők és tartozékok
Egyes vágógépek további funkciókat is kínálnak, amelyek megkönnyítik a munkát. Ezek közé tartozik az elektromos indító, a szervokormány, a távirányító és a fűtött markolat . További tartozékok, például ekevas vagy hólánc is elérhetők.
Tehát most, hogy ismeri az összes kulcsfontosságú tényezőt , amelyet figyelembe kell venni a hómaró kiválasztásakor, semmi sem akadályozza meg abban, hogy az igényeinek leginkább megfelelő hómarót válassza.

Karbantartás
A hómaró gondozása nem bonyolult , de a biztonságnak mindig az első helyen kell lennie. A karbantartási munkák megkezdése előtt feltétlenül ki kell kapcsolni a vágót. A hómaradványokat nem szabad kézzel eltávolítani ; használjon helyette ecsetet vagy más megfelelő eszközt. A biztonság növelése érdekében sok hómaró érzékelőkkel van felszerelve, amelyek érzékelik egy személy jelenlétét, és megakadályozzák a nem kívánt indítást.

sněhová fréza

Kérdések és válaszok

Biztonságos a hómaró?

Igen, ha betartja a gyártó összes ajánlását és utasítását, a hómaró kezelése biztonságosnak tekinthető. Jó azonban észben tartani, hogy a vágó apró köveket vagy jégdarabokat dobhat ki. Ezért fontos, hogy gondosan állítsa be a kibocsátás irányát, hogy minimalizálja az autók, épületek vagy emberek sérülésének kockázatát. A ruházatnak megfelelőnek és nem bőnek kell lennie, nehogy beleakadjon a gépbe.

Hogyan kell helyesen tankolni benzint?

Ha benzines modellel dolgozik, a legfontosabb az, hogy tankolás előtt hagyja lehűlni a motort. A forró vagy működő motorba benzint önteni veszélyes, ezért kerülni kell.

Milyen routert vásároljunk otthoni használatra?

Ha azt tervezi, hogy letakarítja a havat az úttestről, a járdáról vagy akár a teraszáról, egy elektromos fúvó vagy egy egyfokozatú benzines modell megteszi. A lövés ideális szélessége körülbelül 50 cm. Ha kevésbé hozzáférhető helyen található, és nagyobb területet kell megtisztítania, akkor célszerű kétlépcsős rendszerű, szélesebb, 50 cm-t meghaladó hatótávolságú benzinvágót választani.

- A hómaró olyan befektetés, amelyet komolyan meg kell fontolni. A minőségi anyagok és konstrukció fontos mutatói a gép megbízhatóságának és hosszú élettartamának. Különösen figyelni kell a bunker minőségére; robusztusnak és tartósnak kell lennie. Szintén fontos a csavar anyaga, aminek fémnek kell lennie. Ezenkívül ne felejtse el ellenőrizni, hogy mennyire egyszerű a vágó vezérlése, és hogyan állíthatja be a kidobási irányt.

A Snowblowers ajánlatát itt találja.

Időpont: 2023.01.09
Szerző: Simon Křižák