Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Hogyan válasszunk fájlokat?

A reszelő elengedhetetlen eszköz a lakatosok, asztalosok, gépészek és modellezők számára, akár fával, akár fémmel dolgoznak. Ez a kézi szerszám lehetővé teszi az anyag felületének precíz tisztítását és formázását, és nélkülözhetetlen szövetségese műhelyében. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk, hogyan válasszuk ki az igényeinek megfelelő fájlt.

pilniky

Fájlok típusai

A reszelők különböző formájúak és érdességűek, vagyis kiválaszthatja azt, amelyik a legjobban megfelel egyedi igényeinek. Az iratok alapvető felosztása a műhely-, reszelő-, precíziós, fűrész-, tű-, gravír- és patkolókovács-reszelőket tartalmazza.

Műhelyfájlok
A műhelyreszelők univerzálisak és alkalmasak hétköznapi háztartási munkákra, valamint lakatosműhelyekre. Keresztvágás jellemzi őket, és több forma közül választhat:

 • Lapos reszelő : Ideális sík felületek tisztítására.

 • Négyzet alakú reszelő : Négyszögletes lyukak, hornyok és belső sarkok reszelésére, de a vágószerszámok kisebb beállítására is alkalmas.

 • Háromszögreszelő: Lehetővé teszi a sorjázást, a belső sarkok és szögek reszelését.

 • Félkör alakú reszelő: Szegmensreszelőként is ismert, sík és homorú felületek, nagy lyukak reszelésére és sorjázásra alkalmas.

 • Körreszelő : Használja furatok, nagy ívek és homorú felületek reszelésére.

Reszelő
A rácsok speciális reszelők, amelyeket fa és más puha anyagok, köztük műanyagok reszelésére terveztek. Ezek a reszelők hosszukban vagy formájukban nem sokban különböznek a klasszikus fájloktól, de különböző formák közül választhat. A reszelő vastagságát a cm²-enkénti fogak száma határozza meg.

rasple

Precíziós fájlok
Ezek a reszelők hasonlóak a bolti fájlokhoz, és keresztmetszetük is van. Gyakran elkeskenyednek a hegyükhöz képest, lehetővé téve a precíziós munkát és a befejezést.

Fájlokat látott
A fűrészreszelőket kifejezetten körfűrészek és fűrészlapok élezésére tervezték, de más szerszámok élezésére is használhatók. A körfűrészek élezhetők háromszög- vagy kardprofillal, míg a láncfűrész élezéséhez megfelelő átmérőjű, spirálvágású körreszelő kell.

pilniky

Tűreszelő
A tűreszelők kicsik és pontosak, olyan szakmák használják, mint az órások, gravírozók, ötvösök és lakatosok. Ezek a reszelők keresztmetszetűek, és kisebb méretben is kaphatók 140-200 mm között.

jehlove pilniky

Fájlok gravírozása
A gravírozó dossziéi mindkét végén vésővel vannak ellátva, középen nincs véső. Ezeket a fájlokat inkább a szakembereknek szánják, és nehezen elérhető helyeken használják.

Patkóreszelő
A patkóreszelő csak olyan lovasoknak készült, akik lovak patáinak tisztítására és kondicionálására használják őket. Ezeknek a reszelőknek két különböző oldaluk van, eltérő formájú és érdességű, ami lehetővé teszi a precíz megmunkálást.

Durvaság
A reszelő kiválasztásakor az egyik legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni, a reszelő érdessége. Az érdességet a vágások száma határozza meg, amelyek a reszelő fogai, és ez nagyban befolyásolja a reszelő simaságát és teljesítményét. A több vágással rendelkező reszelő simább felületű és kevesebb anyagot távolít el.

A műhelyreszelőknél az érdesség az 1 cm-enkénti fogak számával adható meg, míg az átlós és maróreszelők a hüvelykenkénti fogak számát használják. A reszelők esetében a durvaságot a fogak száma cm²-enként fejezzük ki.

A műhelyfájlok számos különböző érdességet kínálnak:

 • 00 SEK - nagyoló reszelő, alkalmas durvább tisztítási munkákhoz

 • 0 SEK - eltávolító fájlok, durva munkákhoz tervezve

 • 1 SEK - durva reszelő, alkalmas előkészítő reszelésre

 • SEK 2 - közepesen durva reszelő, ideális tiszta reszeléshez

 • 3 SEK - finom reszelők, tiszta reszeléshez

 • 4 SEK - nagyon finom reszelők, amelyeket illesztési munkákhoz használnak

pilniky

Karaj
A fájlban három alapvető típusba sorolhatók:

 • Egyszerű vágás - univerzális köszörüléshez használható, kemény anyagokat reszelhet vele, és élezheti a fűrészláncokat.

 • Keresztvágás - ideális puha anyagok csiszolásához.

 • Többfájl mp - ennek a fájlnak kétféle mp van a különböző oldalán. Az egyik oldal durva reszelésre, míg a másik oldala befejező munkákra alkalmas. Ez a fajta reszelő kemény és puha anyagokhoz egyaránt használható.

Fájlkezelés és tartás
A reszelő kiválasztásakor ne felejtse el a fogantyú alakját és hosszát. A fogantyúnak kényelmes és biztonságos tartást kell biztosítania. Néhány reszelő ergonomikus fogantyúja csúszásmentes felülettel rendelkezik, amely még piszkos kézzel is szilárd fogást biztosít.

A fogantyúknak három fő típusa van:

 • Kerek fogantyú – lehetővé teszi a reszelő könnyű forgómozgását.

 • A lapos fogantyú stabil és szilárd fogást biztosít.

 • Dupla műanyag fogantyú – puha és kemény anyagokat ötvöz, ami a drágább reszelőknél gyakori, és kiváló fogást biztosít.

Reszelési technikák
Maga az iratkezelés több technikára osztható:

 • Keresztirányú fűrészelés - az anyagra merőlegesen vagy átlósan hajtják végre.

 • Hosszirányú reszelés - sík felületek simítására szolgál, és az anyag hosszabbik oldalával párhuzamosan történik.

 • Keresztfűrészelés - átlós fűrészelés mindkét oldalon.

 • Becsomagolás - javítja a fűrészelt felület minőségét. A reszelő mindkét végén meg van tartva, és az anyag hosszabbik oldala irányába mozog.

pilniky

A reszelő helyes megválasztása és a megfelelő reszelési technika kulcsfontosságú tényező az optimális eredmény eléréséhez a műhelyben . Ha elkezd dolgozni egy fájllal , fontos megjegyezni néhány kulcsfontosságú szempontot. A fájl első pillantásra egyszerű eszköz , de a helytelen használat negatívan befolyásolhatja élettartamát. A lehető legjobb eredmény elérése és a fájl minőségének megőrzése érdekében kövesse az alábbi tippeket:

 • Rendeltetésszerű használat: A fájlt csak azokhoz az anyagokhoz használja, amelyekhez azt szánták. Minden fájltípust meghatározott célra terveztek, és a nem megfelelő fájl használata pontatlanságot vagy az eszköz károsodását okozhatja.

 • Karbantartás : Tartsa a reszelőt jó állapotban úgy, hogy megfelelő helyen tárolja, és rendszeresen tisztítsa meg az anyagmaradványoktól. Ez segít meghosszabbítani élettartamát és fenntartani az optimális teljesítményt.

 • Biztonság: Reszelés közben fa-, fém- vagy műanyagforgácsok kilazulhatnak, ami sérülést okozhat, különösen a szem környékén. Ezért fontos védőszemüveg viselése a látás biztonsága érdekében. Fémreszeléskor is ajánlott kesztyű viselése, hogy megvédje a kezét az éles fémforgácsoktól.

Ne próbálja meg egyedül megoldani a bejelentési nehézségeket. Ha további tanácsra van szüksége, vagy bármilyen kérdése van a megfelelő fájl kiválasztásával kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Azért vagyunk itt, hogy szakértői támogatást nyújtsunk, és segítsünk a legjobb eredmények elérésében projektjei során. Az Ön biztonsága és elégedettsége számunkra a legfontosabb.

A fájlok körét itt találja.

Időpont: 2023.11.10
Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...