Hogyan válasszunk fűnyírót?

Gondolkozik azon, hogy milyen fűnyírót válasszon kertjébe? A helyes választás számos fontos tényezőtől függ, amelyeket ebben a cikkben elmagyarázunk Önnek.

Tekintettel a kertje adottságaira
A megfelelő fűnyíró kiválasztásánál a kert mérete és formája kulcsszerepet játszik. Fontos figyelembe venni a gyakran nyírni kívánt fű hosszát is. Az erős benzines fűnyíró ideális nagy területekhez. Éppen ellenkezőleg, egy elektromos fűnyíróval könnyedén nyírhatja a kis kerteket. Ha olyan megoldást keres, amely egyszerűbbé teszi a pázsit karbantartását anélkül, hogy rendszeres nyírásra lenne szüksége, akkor egy robotfűnyíró megfelelő lehet az Ön számára.

Kényelem fűnyírás közben
A modern fűnyírók számos olyan funkciót kínálnak, amelyek növelik a fűnyírás kényelmét. Az olyan funkciók, mint az elektromos indító vagy a függőleges tárolási lehetőség, jelentősen megkönnyíthetik a munkát.

Kasza meghajtó típusok

A fűnyírók hajtásmódjukban különböznek egymástól. A piacon találhat benzines, elektromos, akkumulátoros, robot- és kézi fűnyírókat.

 • Elektromos fűnyírók : Ideálisak akár 400 m2-es kertekhez, hálózati csatlakozást igényelnek, ami néha megnehezítheti a kezelést.

elektrická sekacka

 • Benzines fűnyírók : Nagyobb kertekhez ajánlott. Fő előnyük az áramellátástól való függetlenség, de nagyobb odafigyelést igényelnek üzemanyaggal és olajjal való feltöltéskor.

benzinova sekacka

 • Akkus fűnyírók : Kiváló választás nagyobb kertekbe, a csendes és környezetbarát működés előnyével. Újratölthető akkumulátorokkal vannak ellátva, amelyek gyakran kompatibilisek ugyanazon gyártó más eszközeivel.

aku sekacka

 • Robotfűnyírók : Egyre népszerűbb választás minden kerttípushoz. Ezekkel az automata fűnyírókkal időt takaríthat meg, és mobilalkalmazással is vezérelheti őket.

robotická sekačka

Az aprítás módja
A kaszák rotációs, szalagos, dobos és orsós kaszákra oszthatók.

 • Rotary: Ideális 3-8 cm magas pázsitokhoz. Gyűjtőkosárral vagy mulcsozóval is felszerelhetők.

 • Léc: mozgatható pengékkel ellátott lécet használ a fű nyírására.

 • Dobok: Magasabb fűhöz és bokrokhoz ajánlott. Nagyobb teljesítmény, de nagyobb súly is.

 • Orsó: Tökéletes vágás kiváló vágási minőséggel.

Lövés szélessége
A fűnyíró mérete befolyásolja a vágás hatékonyságát és sebességét. A kert méretétől függően:

 • 250 m2-ig : lefedettség szélessége 30 cm
 • 500 m2-ig : lefedettség 45 cm-ig
 • 1000 m2-ig : lefedettség 50 cm-ig
 • 1000 m2 felett : a lefedettség szélessége nagyobb, mint 50 cm.

A fűnyírási magasság beállítása
A fűnyíró kiválasztásakor fontos utánajárni, hogyan változtathatja a vágási magasságot. Egyes olcsóbb modelleknél minden kerék magasságát külön kell beállítani. A modernebb és jobb minőségű fűnyírók azonban gyakran kínálnak egyszerű központi beállítást, ahol az összes kerék magassága egyszerre változik.

Motor típus
Az elektromos fűnyírók fő előnye a csendes működés, általában 1-2 kW teljesítmény mellett. Ezzel szemben a 120-190 cm³- es motorral szerelt benzines fűnyírók 1,8-3 kW teljesítményre képesek. Ezek a fűnyírók ideálisak akár több cm magas fű nyírására. Vastagabb fű esetén érdemes nagyobb teljesítményű modellt választani. A benzinüzemű fűnyírók gyakran négyütemű motorokat használnak, ami azt jelenti, hogy nem kell olajat keverni a benzinnel, és gyakran automata fojtókkal és húzóköteles indításokkal rendelkeznek. A fényűzőbb változatok kulcsos indítógombot vagy akár egyszerű indítógombot is kínálhatnak.

Súly
A fűnyíró súlya 10 és 70 kg között változhat. Az elektromos és akkus fűnyírók a könnyebbek közé tartoznak, míg az orsós fűnyírók nehezebbek lehetnek. A benzines fűnyírók általában 20-30 kg tömegűek.

Zajszint
A motoros fűnyírók zajszintje 93 és 100 dB között lehet, míg a robotfűnyíróké csendesebb is lehet, körülbelül 60 dB körüli zajszinttel.

sekacka

Alváz anyaga
Az alváz anyagának minősége és típusa változó. A leggazdaságosabb változat az AB műanyag , amely a fűnyírókat könnyebbé teszi, de élettartama rövidebb. A fém alváz tartósabb, gyakran megtalálható a benzines fűnyírókban. A legjobb minőségű fűnyírók öntött ötvözetből készült alvázzal rendelkezhetnek, amelynek legtartósabb anyaga az öntött alumínium.

A gyűjtőtartály mérete
Ha a fűnyíró gyűjtőkosárral is rendelkezik , érdemes odafigyelni a kapacitására. A nagyobb kosarak lehetővé teszik nagyobb terület kaszálását gyakori ürítés nélkül. A űrtartalom gyakran 50-75 liter között van. Az olcsóbb modelleknél a nyílások eltömődhetnek, különösen nedves fű nyírása esetén, ami azt okozhatja, hogy a kosár nem telik meg teljesen.

Vezetési sebesség
A minőségi fűnyírók gyakran állítható haladási sebességet kínálnak, általában 3 km/h körül, de néha akár 5 km/h-ig is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyorsabb fűnyírás magasabb füvön nem feltétlenül hatékony.

Kerékméret
A nagyobb kerekek megkönnyítik a kezelést és jobban kezelik az egyenetlen terepet is. Fontos tényező a golyóscsapágyak jelenléte is, amelyek növelik a tartósságot és az élettartamot.

Különleges képességek

 • Elektromos indító : A fűnyíró gombbal történő indításának kényelmét kínálja.
 • Variátor : Lehetővé teszi a vezetési sebesség zökkenőmentes megváltoztatását.
 • Központi magasságállítás : A fűnyírási magasság gyors és egyszerű beállításához.
 • Mulcsozás : A levágott füvet finom darabokra alakítja, amelyek természetes műtrágyaként szolgálnak.
 • 4 az 1-ben : Több funkciót kombinál – gyűjtés, mulcsozás és oldalsó/hátsó fűkiürítés.
 • Függőleges tárolás: A fűnyíró helytakarékos tárolása.

sekacka

A fűnyírók választékát itt találja.

Időpont: 2023.10.20
Szerző: Simon Křižák