Hogyan válasszunk orsós fűnyírót?

Az orsós kaszák hosszú múltra tekintenek vissza. Fejlesztésük 1830- ig nyúlik vissza, vagyis egy évszázaddal azelőtt, hogy az általánosan használt forgófűnyírók megjelentek volna. Bár az orsós kaszák kezdetben óriási népszerűségre tettek szert, jelentőségük idővel csökkent. Most azonban újra reneszánszukat élik, amit a jelenlegi piacon elérhető széles modellválaszték is bizonyít.

Sok szakértő és fűnyíró szakember részesíti előnyben a tekercses fűnyírókat , mivel speciális fűnyírási módszerük ideális golfpályákhoz, kastélyparkokhoz és más jól látható helyekhez. Mindez azért, mert az orsós kaszák tökéletesen precíz vágást biztosítanak, ellentétben a hagyományos forgófűnyírókkal. A kulcselem a rögzített alsó kés és a körülötte lévő forgó kések, amelyek mindegyike egy forgó hengerben van összekapcsolva. Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy a füvet ne tépjék, hanem gondosan nyírják, ami gyors regenerációhoz vezet.

Bár az orsós fűnyírók ideálisak kisebb területeken, számos lehetőség közül választhat – manuálisan, elektromosan vagy benzinnel . Vannak fogantyús modellek, valamint olyanok, amelyek miniatűr traktornak tűnnek nagy kereskedelmi területekhez. Természetesen érdemes átgondolni, hogy szükség van -e fűgyűjtővel ellátott fűnyíróra . A gyártó minőségét, a szolgáltatás elérhetőségét és a beszerzési költséget is figyelembe kell venni a döntésben.

Különféle hajtástípusok orsós kaszákhoz:

 • Kézi orsós fűnyíró : Meghajtása csak attól függ, hogy a felhasználó milyen erővel nyomja. A kerék fogaskerekeinek köszönhetően az orsó forgása egyenletes és motor nélkül történik. Ezek a fűnyírók megfizethetőek és ideálisak kisebb, akár 100 m2-es területekhez.

 • Elektromos orsós fűnyíró: Az elektromos motor itt kiküszöböli a fizikai erőfeszítést. Könnyűek és csendesek, de hatótávolságukat korlátozza a tápkábel hossza. 100 és 150 m2 közötti területekre ajánlott.

 • Akkus orsós fűnyíró : Az elektromos változathoz hasonló funkciók, de kábelkorlátozás nélkül. A kulcsfontosságú tényező az akkumulátor kapacitása. 100-150 m2 körüli területeken a csend és a rugalmasság az erősségük.

 • Benzines orsós fűnyíró: Ezek a robusztus gépek nagy területeken és kereskedelmi használatra alkalmasak. 2000 m2-nél nagyobb területeket tudnak kezelni, de nehezebbek és zajosabbak. Valószínűbb, hogy speciális üzletekben kaphatók.

Vágási magasság és szélesség

 • Vágási magasság : A legtöbb fűnyírón beállíthatja a vágási magasságot, akár folyamatosan, akár lépcsőzetesen, általában 15 mm és 100 mm között.
 • Vágási szélesség: A kis fűnyírómodellek gyakran körülbelül 30 cm-es vágási szélességet kínálnak, míg a robusztusabb modellek akár 65 cm-t is elérhetnek. Ez a szélesség közvetlenül kapcsolódik a beállítani kívánt területhez; a szélesebb fűnyírók gyorsabban kezelik a nagyobb területeket.

A motor és teljesítménye A motor teljesítménye a fűnyíró teljesítményének kulcsmutatója.

 • Az elektromos és akkumulátoros fűnyírók általában 1900 W-os teljesítményt nyújtanak, és ideálisak 2000 m2-ig.
 • A benzines fűnyírók általában erősebbek, teljesítményük 2000 és 2600 W között van.

A fűnyíró sebessége
Egyes fűnyírók fix sebességgel rendelkeznek, míg mások beállíthatják a sebességet. A sebesség jellemzően 4 és 5 km/h között van.

Papírkosár
Nem minden orsós fűnyíró van felszerelve gyűjtőkosárral, így Önön múlik, hogy a kosárral vagy anélküli modellt részesíti előnyben. Ha magasabb füvet kíván nyírni, egy fűgyűjtő hasznos lehet. Egyes fűnyírók lehetővé teszik, hogy később kosarat vásároljon.

A kések száma orsónként
Ez a jelző megmutatja, hogy a fűnyíró milyen fűvel birkózik meg a legjobban.

 • Kevesebb penge: Magasabb fű szabálytalan nyírására optimalizálva.
 • Nagyobb kések száma : Ideális sűrű pázsit gyakori karbantartásához.

Egyéb hasznos funkciók Bár az alapszintű, orsós fűnyírók különféle funkciókat tartalmazhatnak a nagyobb kényelem és teljesítmény érdekében:

 • Kazettás rendszer : Lehetővé teszi az orsó egyszerű cseréjét kefével, fésűvel vagy súrológéppel.
 • Világítás : Gyenge nyíráshoz félhomályban vagy éjszaka.
 • Állítható fogantyú : Hogy a fűnyíró jobban illeszkedjen a testéhez, és kényelmesebb legyen.
 • Rezgéscsillapító rendszer: Minimálisra csökkenti a vibrációt, és ezáltal növeli a munkahelyi kényelmet.

Kérdések és válaszok

Mi különbözteti meg a forgófűnyírót az orsós kaszától?
A rotációs fűnyírók a legnépszerűbb fűnyíró-típusok közé tartoznak, köszönhetően a forgó pengéjüknek, amely nyírás közben levágja a füvet. Az ilyen vágás gyakran szabálytalan, ami lassú gyógyuláshoz és a fű nem kívánt kiszáradásához vezethet. Azokon a helyeken, ahol a füvet nyírják, könnyen kialakulhat penészgomba vagy egyéb betegségek. Az orsós fűnyírók ezzel szemben finoman nyírják a füvet, így tiszta és sima vágást hoznak létre, ami felgyorsítja a gyógyulást és minimálisra csökkenti a fűkárosodás kockázatát.

Melyek az orsós fűnyíró gyengeségei?
Az orsós fűnyírók ideálisak a rendszeresen karbantartott pázsitokhoz. Egyenetlen talajon vagy sziklákkal és egyéb akadályokkal teli helyeken gondjuk lehet, mivel bármi, ami a pázsiton marad, károsíthatja a késeket. Ezért fontos, hogy fűnyírás előtt távolítsuk el az apró gallyakat és egyéb törmeléket. A késeknek mindig élesnek és megfelelően beállítottnak kell lenniük, hogy jól le tudják nyírni a füvet.

Általában mennyi az orsós fűnyíró súlya?
A kézi orsós fűnyírók különösen könnyűek, súlyuk gyakran 5 és 10 kg között van. Ha elektromos vagy akkumulátoros változatokat néz, azok tipikus tömege általában 15 és 18 kg között van.

Összegzés:
Az orsós fűnyírók ideális választás azok számára, akik a pázsitjukat tökéletes állapotban szeretnék tartani. Bár nem olyan népszerűek, mint a forgó társai, számos oka van annak, hogy érdemes megfontolni egy ilyet. Az orsós fűnyírók ideálisak kisebb kertekbe, ahol a fű gyakran ki van téve a napnak, de friss és zöld marad. Nyírás után a pázsit gazdag zöld tájnak tűnik. Ezeknek a fűnyíróknak a legfontosabb előnye, hogy képesek a füvet optimális állapotban tartani.

Az orsós kaszák választékát itt találja.

Időpont: 2023.10.23
Szerző: Simon Křižák