Hogyan válasszunk szórót?

A szórógépek nélkülözhetetlen eszközök a kertek és pázsitok trágyázásához, de télen a bekötőutak vagy járdák sózásához is. Elengedhetetlen részei a nagyobb földterülettel rendelkező háztartásoknak, de a hivatásos gazdálkodóknak is.

Miért van szükség szórófejre? Akár kertje van otthon, akár nagy területe van, a műtrágyaszóró mindig megkönnyíti a munkáját. Míg egy egyszerűbb kézi modell is elegendő kisebb területeken, a nagyobb területeken vontatott szórógépre van szükség, amely egy kerti traktorhoz csatlakoztatható.

rozmetadlo

Szórógépek forgalmazása

 1. Kézi terítők:

  • Ideális kisebb területekhez, akár 1000 m^2-ig.
  • Űrtartalom: 1,5 litertől 3 literig.
  • Kézi esztergálással, fogantyúval hajtva, de vannak akkumulátoros változatok is, amelyek még könnyebbé teszik a munkát.
  • Lehetővé teszik a szórónyílás méretének beállítását, amely alkalmas különböző típusú műtrágyák és sók számára.
 2. Szórásos teherautók:

  • Kiválóan alkalmas közepes méretű, 2000 m^2-es területekhez.
  • Űrtartalom: 3 és 50 liter között.
  • Fontos szempont: sebességváltó anyaga. Ritkább használathoz elegendő egy műanyag sebességváltó. Igényesebb célokra robusztus fém hajtóművet ajánlunk, amely jobban ellenáll a nedvességnek és az ütéseknek.
 3. Vontatott szórógépek:

  • A legnagyobb területekre és ideálisan kombinálható kerti traktorokkal.
  • Űrtartalom: 45 literig.
  • Felépítés: tömör fémszerkezet, széles kerekekkel. A garatrész lehet műanyag vagy fém.
  • Számos modell kábeles vezérléssel rendelkezik, amely megkönnyíti a szórási sebesség és a nyílásszélesség beállítását.

Terítési szélesség
A kocsiszóró kiválasztásakor érdemes odafigyelni a szórási szélességre. Ez a paraméter elengedhetetlen, ha nagy területeken kíván dolgozni. Egyszerűen fogalmazva, a nagyobb eltérés hatékonyabb és gyorsabb munkát jelent. A kis modellek körülbelül 45 cm-es szóródást kínálnak, míg a legerősebbek akár 350 cm-t is elérhetnek.

Anyagösszetétel
Az alapterítő modellek gyakran műanyagból készülnek. A műanyag elterjedt anyag, különösen a kocsiszórók tartályaiban. Ha azt szeretné, hogy a műtrágyaszóró hosszabb ideig tartson, összpontosítson a felhasznált műanyag minőségére – a minőség gyakran összefügg az árral. Az olcsó szórófejek gyakran nem olyan tartósak.

rozmetadlo

A troli modelleknél érdemes megnézni a sebességváltó felépítését. A kiváló minőségű anyagok ebben az alkatrészben hosszabb élettartamot jelentenek. A fémvázas és sebességváltós szórógépek általában tartósabbak, bár drágábbak is lehetnek. Szerencsére vannak masszív felépítésű minőségi kocsik elfogadható árkategóriában, még ha kisebb tartálykapacitással is.

Kerekek
A kocsiszórók eltérhetnek a felhasznált anyagtól és a kerekek típusától. A piacon szélesebb és keskenyebb kerekekkel rendelkező modelleket talál. A nagyobb és szélesebb kerekek könnyebb kezelhetőséget biztosítanak. Még ha a keskenyebb kerekeket részesíti előnyben, keressen nagyobb kerékátmérőjű modelleket.

Ami a kerék anyagát illeti, a műanyag általános választás a gazdaságosabb modellekhez. A nagyobb teljesítmény és tartósság érdekében gumi vagy bantam kerekek javasoltak.

Jellemzők és funkciók
Bár a szórógépek nem rendelkeznek számtalan funkcióval, mégis van néhány szempont, amelyet érdemes figyelembe venni. A legtöbb szórógép lehetővé teszi a kiszórni kívánt anyag mennyiségének beállítását, és különböző anyagokhoz állítható. Egyes szórógépek a szórási sebességben is változtathatók . A gyorsabb diszperzió gyakran szélesebb tartományt jelent, egyes modellek akár 10 sebességbeállítást is kínálnak.

rozmetadlo

A kézi szórófejek előnye, hogy hevederre akaszthatók, ami leegyszerűsíti a munkát. Ha nem szeretné manuálisan működtetni a szórófejet, választhat olyan akkumulátoros modellt, amely minden munkát elvégez Ön helyett. Egyes szórófejek speciális mechanizmusokat is kínálnak, amelyek megakadályozzák a lyukak eltömődését.

Kérdések és válaszok

Mi a jelentősége a gyep rendszeres és egyenletes műtrágyázásának?
A jó minőségű pázsit eléréséhez elengedhetetlen a rendszeres trágyázás. Ha egyenletesen juttatja ki a műtrágyát, megakadályozza a gyep egyenetlen fejlődését, ahol egyes részek túltrágyázhatók, mások pedig alultrágyázottak. Míg a túltrágyázott területek érzékenyebbek a penészgombák kialakulására, az alultrágyázott területek gyengének és nem feltűnőnek tűnnek.

Mit jelent a"szórókocsi" kifejezés és használható-e műtrágyázásra?
A szórókocsi gyakran a szórógéphez hasonló eszközre utal. Egyes szórógépeket elsősorban sószórásra tervezték, és nem ideálisak a pázsit trágyázására. Azonban gyakrabban találkozik többfunkciós kocsikkal, amelyeket különféle célokra terveztek, beleértve a műtrágyázást is. Egyes esetekben a"szóró" és a"szóró" kifejezés felcserélhető.

Mi az ideális gyeptrágyázási ütemezés?
A pázsit kiváló állapotának megőrzése érdekében ajánlott egész évben trágyázni, szükségleteinek megfelelően. Kezdje az első trágyázással tavasszal. Nyáron a műtrágya típusától függően további adagra lehet szükség. Ősszel pedig érdemes káliumban gazdag műtrágyát adagolni, hogy a pázsit ellenálló képességet nyerjen és készen álljon a téli hónapokra.

rozmetadlo

A rendszeres és egyenletes műtrágyázás biztosítja, hogy pázsitja minden szükséges tápanyagot megkapjon az egészséges növekedéshez . Így a pázsit sűrű, buja zöld és egészséges marad. A szórógépek nem csak pázsitokhoz valók; virágok, fák vagy virágágyások trágyázására is használhatók. A műtrágyázás mellett a műtrágyaszóró ideális új füves területek vetésére vagy jeges utak permetezésére is a téli hónapokban. A műtrágyaszóró kiválasztásakor fontos figyelembe venni a kezelni kívánt terület nagyságát, valamint a tartály megfelelő típusát és kapacitását. A készülék hosszú élettartama gyakran az anyagok minőségétől függ, míg a fémszerkezetek általában robusztusabbak és tartósabbak .

A műtrágyaszóró választékot itt találja.

Időpont: 2023.10.27
Szerző: Simon Křižák