Hogyan válasszunk hegesztőt vagy invertert?

Hegesztőgépek széles választékát kínáljuk - olyan hegesztőgépeket, amelyek különböző hegesztési módszereket támogatnak, beleértve az MMA (elektróda), MIG/MAG (gáz + huzal), TIG/WIG (gáz + volfrámelektróda + huzal) és a plazmahegesztés anyagvágáshoz. A megfelelő hegesztőgép kiválasztása több kulcsfontosságú tényezőtől, valamint egyéb kisebb tényezőktől függ.

Látogasson el üzletünkbe, és válassza ki az ideális hegesztőgépet - invertert.

1. A hegesztőgép mérete és súlya

Első pillantásra talán nem tűnik kulcsfontosságú tényezőnek, de gondolja végig, hogy gyakran fogja-e hordozni a hegesztőgépet, vagy állandó helye lesz-e a garázsában vagy műhelyében. Gondolja végig, hogy nem akar-e minden nap egy nehéz hegesztőgépet ki- és bepakolni az autójából, vagy esetleg egy nagyobb teljesítményű és kiegészítő funkciókkal rendelkező hordozható hegesztőgép jobban megfelelne Önnek.

1a) Tervez-e hegesztést a műhelyben és a szabadban is, és fogja-e cipelni a hegesztőgépet?

Ha igen, akkor javasoljuk, hogy válasszon egyfázisú inverteres hegesztőgépet MMA (bevonatos elektróda) módszerrel, amely könnyű súlyt biztosít a könnyű hordozhatóság érdekében, valamint elegendő teljesítményt. Ez a módszer lehetővé teszi a szabadtéri hegesztést is, mivel az elektróda burkolata védi a hegesztőfürdőt. Ha a MIG/MAG vagy a TIG/WIG módszert használná védőgázas légkörrel, a szél és a léghuzat problémákat okozhat, mivel elviszi a védőgázas légkört, és a hegesztési folyamat nem megfelelő védelemmel járna.

Az inverteres tápegységek - hegesztők nagy teljesítményt, kis súlyt és pontos vezérlést kínálnak. A gyakorlatban leggyakrabban 2-4 mm vastagságú acélt hegesztenek, és jellemzően 1 mm anyagvastagsághoz kb. 40 A szükséges. Az inverteres hegesztők jellemzően 120-160 A közötti teljesítménytartományban működnek, és kompatibilisek a szokásos egyfázisú 16 A-os aljzatokkal.

1b) A szabványos 230 V-os feszültségtartományon kívül tervez hegeszteni?

Ha terepen, erdőben vagy máshol tervez hegeszteni, és a hegesztő áramellátása generátorról történik, vagy hosszú vezetékeket/hosszabbító kábeleket fog használni, akkor javasoljuk, hogy alulfeszültségű tápegységgel vagy PFC-modullal ellátott hegesztőt válasszon. Ez biztosítja, hogy minden megfelelően működjön és kompatibilis legyen. Azt is meg kell győződnie arról, hogy az elektromos áramkör, amelyhez a hegesztőt csatlakoztatja, rendelkezik a megfelelő megszakító(k)kal. Következő blogcikkünkben egy egyszerű útmutatót talál arról, hogyan válassza ki és használja megfelelően az áramkör-megszakítót a hegesztőgépéhez.

1c) Csak a műhelyben vagy beltéri létesítményben tervez hegeszteni? Milyen anyagokat fog hegeszteni? Vékony vagy vastag anyagot?

Ha vastag anyagokkal fog dolgozni, javasoljuk, hogy a MIG/MAG módszert válassza.

A MIG/MAG módszer (acél vagy rozsdamentes acél) a legjobb eredményeket és hegesztési mintázatot adja, anélkül, hogy utólagos lecsupaszításra és tisztításra lenne szükség.

Otthoni használatra elegendő egy 5 kg-os tekercshez (D200-as tekercs) való huzaladagolóval és két csigás adagolóval ellátott hegesztőgép. Ez a típusú hegesztőgép elég erős, és gond nélkül kezeli a huzal tekercset. Otthon leggyakrabban tiszta CO2 védőgázban hegesztenek. A teljesítmény, a könnyű súly és a pontos vezérlés miatt javasoljuk, hogy inverteres hordozható tápegységet válasszon.

Nem javasoljuk a MIG/MAG inverter megvásárlását azzal a szándékkal, hogy később csőhuzalt használjon, ahol nincs szükség védőgáz atmoszférára. Téves az az elképzelés, hogy ezzel pénzt lehet megtakarítani a palackon és magán a gázon. A teljes huzal és a gáz, valamint a csőhuzal közötti árkülönbség jelentős, például akár 200 CZK is lehet egy kilogramm huzaltól.

Körülbelül 10 kg drót főzése után a gázpalackba való befektetés megtérül, és utána olcsóbban főz. A csőhuzal árán és magának a huzalnak a felhasználásán kívül a csőhuzalhoz etetőcsigát is kell vásárolni, ami nem igazán éri meg. Nem is beszélve a csőhuzallal történő hegesztés utáni utólagos salaktisztítás szükségességéről és magáról a hegesztés látványáról.

A gyakorlatban leggyakrabban 2-4 mm vastagságú acélanyagokat hegesztenek, 1 mm alapanyagonként 40 A-val. A biztosíték méretezése hagyományos egyfázisú 16 A-os aljzatokra vonatkozik, az invertereket pedig leggyakrabban 120 - 160 A tartományban használják. háromfázisú 16 A-os aljzat esetén akkor akár 250 - 300 A.

Vékony anyagok és finom hegesztések esetén a TIG módszer alkalmas.

A TIG-hegesztés ideális vékony acél, rozsdamentes acél és alumínium anyagokhoz. A hegesztőgép kiválasztásakor keressen olyan modellt, amely nagyfrekvenciás (HF) gyújtást alkalmazó közelharci gyújtással rendelkezik. A védőgáz tiszta argon, általában a 4,6-os tisztaság elegendő, de néha tisztább, 4,8-as változatot is használnak.

A gyakorlatban gyakran kis áramokkal hegesztenek, ezért a jó ívvezérlés és egyéb jellemzők fontosabbak, mint a forrás terhelhetősége. Ezek a jellemzők javítják a hegesztési eredményeket és megkönnyítik a hegesztő munkáját. Ezek közé tartozhat a digitális vezérlés, az előfúvás, az utófúvás, a hegesztési áram felfutási és tartózkodási beállításai és sok más funkció.

Ha alumíniumhoz és annak ötvözeteihez kell hegesztőgép, javasoljuk, hogy válasszon AC/DC működésű modellt, és ideális esetben impulzusfunkcióval is.

2. Hegesztési áram és hegesztési terhelhetőség

A hegesztőgép terhelhetősége az egyik legfontosabb kiválasztási kritérium. A hegesztőgép által leadandó hozzávetőleges hegesztési áram kiszámításához vegye a használni kívánt elektróda átmérőjét, és szorozza meg 40-gyel. Ez megadja a hegesztőgép által kezelendő hegesztési áram hozzávetőleges értékét, legalább 60%-os terhelhetőség mellett. Például egy 2,5 mm-es szabványos elektródaméret esetén ez körülbelül 100 A. Ezért a hegesztőgép kiválasztásakor nézze meg a gép címkéjét vagy leírását, hogy képes-e a hegesztési ciklus megfelelő részében a szükséges áramot biztosítani.

A hegesztés 10 perces ciklusokban történik, és a terhelhetőségi érték azt mutatja meg, hogy hány percig lehet folyamatosan dolgozni, és hány percig kell hűteni. Ha a hegesztő címkéjén azt látja, hogy a szükséges 100 A 30%-os terhelhetőség mellett érhető el, akkor csak három percig tud hegeszteni, és utána hét percig kell hagyni a gépet hűlni.

Példa:

A hegesztő vagy az inverter 20%-os terhelésnél 160 amper, 60%-os terhelésnél pedig 92 amper terhelhetőséget garantál. Ez azt jelenti, hogy 160 amperrel két percig folyamatosan hegeszthet, majd szünetet kell tartania, és nyolc percig hagynia kell a hegesztőgépet hűlni. Alternatívaként hat percig 92 amperrel is működhet, majd ismét négy perc szünetet tarthat. Összességében tíz perc tekinthető 100%-os terhelhetőségnek. Minden értéket 40°C-os környezeti hőmérsékleten határoztunk meg és adtunk meg. Ha a környezeti hőmérséklet 40 °C alatt van (pl. műhelyben vagy szabadban), akkor a terhelhetőségi értékek még magasabbak és kedvezőbbek.

3. Különböző anyagok hegesztése hegesztővel

A különböző méretű és vastagságú acélok hegesztéséhez különböző típusú hegesztőgépek léteznek, például MMA, MIG/MAG vagy TIG hegesztők. Fontos, hogy a megfelelő hegesztési módszert válasszuk ki, és vegyük figyelembe a hegesztési eredményre vonatkozó kívánt követelményeket, legyen szó akár minőségről, mennyiségről vagy gazdaságosságról. Valószínűleg már említette ezeket a szempontokat, és most össze tudja hozni őket.

Ahegesztőgépek hasonlóak az autókhoz. Vannak Trabantok, Mercedesek és Rolls-Royce-ok. Mindegyiknek van kormánykereke, négy kereke, és elviszi Önt oda, ahová akarja. De a sebesség, a kényelem, a gazdaságosság és az általános vezetési élmény nagyban eltérhet.

Ugyanilyen fontos szempont a szerviz és a fogyóeszközök elérhetősége Csehországban, valamint a gyors műszaki támogatás. Egy hegesztőgépet az országon kívülre küldeni garanciális vagy garanciát követő javítás vagy karbantartás céljából nagyon költséges lehet mind anyagilag, mind időben.

Inspirálódjon tehát üzletünkben található hegesztőberendezések kínálatából. Itt a hegesztőberendezések és egyéb hegesztési kellékek széles választékát találja vonzó csomagokban. Például MMA hegesztőgépek - elektróda - akciós készlet, MIG/MAG hegesztőgépek - védőgázzal - akciós készlet, vagy TIG hegesztőgépek - volfrámelektródával történő hegesztéshez - akciós készlet. A hegesztőgép vagy inverter készletben azt jelenti, hogy a készlet árában magához a hegesztőgéphez további termékek is hozzáadódnak, mint például hegesztőháztető, hegesztőpisztoly MIG vagy TIG hegesztéshez, hegesztőkábelek - földelő bilincs és elektródatartó, nyomáscsökkentő szelep a CO2 vagy argon védőgáz palackhoz, sőt maga a hegesztőgáz palack is. Összességében tehát a hegesztőkészlet nagyon kényelmes.

A szerző: Hegesztés és hegesztés.