Búvárszivattyúk

A búvárszivattyúkat különféle forrásokból, például kutakból, fúrásokból és egyéb vízforrásokból származó víz szivattyúzására használják. A felhasználási módtól függően többféle búvárszivattyú létezik. Egyes szivattyúkat kifejezetten ivóvíz szivattyúzására tervezték, míg mások kutakból származó víz szivattyúzására alkalmasak. Léteznek enyhén szennyezett víz és erősen szennyezett víz vagy ürülék szivattyúzására tervezett szivattyúk is.

A búvárszivattyúk nem szívással engedik le a vizet, hanem felfelé tolják. Szivattyúzáskor nagy magasságokat tudnak elérni. A megfelelő szivattyú kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szivattyú használatának helyét és a megfelelő konstrukciótípust. Ez hatással lesz a szivattyú egyéb paramétereire és jellemzőire. A megfelelő minőség és hosszú élettartam érdekében fontos figyelembe venni a szivattyú anyagát is.

A szivattyú kiválasztása a vízforrástól függően

A búvárszivattyú kiválasztásakor fontos figyelembe venni a vízforrást, amelyből merít.

Szivattyúk kutakhoz

Ha szivattyút kíván használni egy kúthoz, a legfontosabb paraméter a kút átmérője. Az otthoni és szabadidős létesítmények szabványos furatának átmérője általában 75-100 mm. Vannak azonban keskenyebb, 2,5 hüvelyk átmérőjű kutakhoz alkalmas szivattyúk is. Ipari vagy kereskedelmi építkezésekhez szélesebb, 5-6 hüvelyk átmérőjű furatokat használnak.

Ha ismeri a kút pontos belső átmérőjét, akkor más paraméterekre összpontosíthat. Egy adott típusú szivattyú kiválasztásakor fontos a szivattyú külső átmérője, hogy könnyen illeszkedjen a kútba, és egyben ne okozzon eltömődést.

ponorné čerpadlo

Szivattyúk kutakhoz

A szivattyú kiválasztása kúthoz általában könnyebb, mert a kutak átmérője nagyobb, és szinte bármilyen szivattyú beszerelését lehetővé teszi. A kút közös átmérője 80 cm vagy több. Ha alacsony vízállású kúthoz tervezünk szivattyút beszerezni, akkor fontos figyelembe venni a szivattyú elszívásának helyét is. Egyes szivattyúk vízszintes telepítést tesznek lehetővé ilyen esetekben.

A kút szivattyújának kiválasztásakor ügyelni kell a szivattyú hűtésére. A szivattyú működő motorját a környező folyadék hűti. Ha a szivattyú nem rendelkezik beépített hűtőköpennyel, túlmelegedés és károsodás léphet fel. Az alsó szívószivattyúk általában hűtéssel vannak ellátva. A folyamatos üzemű szivattyú kiválasztásakor mindig érdemes gondoskodni a megfelelő hűtésről.

A megfelelő búvárszivattyú kiválasztása egyéni igényeitől és körülményeitől függ. Fontos figyelembe venni a vízforrást, az építmény típusát, a fúrólyuk vagy kút átmérőjét és egyéb szükséges jellemzőket. Egy megfelelő búvárszivattyúval megbízható eszközt kap a különböző forrásokból származó víz szivattyúzásához.

A szivattyúk típusai

A búvárszivattyúk különböző kivitelben kaphatók, és ez jelentősen befolyásolja az adott alkalmazásokhoz való alkalmasságukat. A szivattyúknak három fő típusa van, amelyek felépítésükben és működésükben különböznek egymástól.

Centrifugális szivattyúk

A centrifugálszivattyúk a vizet előre hajtó járókerék elvén működnek. Ezek a szivattyúk folyamatos teljesítményszabályozást tesznek lehetővé, és kisebb kiegyenlítő nyomástartó edénnyel vannak felszerelve. A centrifugálszivattyúk modern és megfizethető opciók, különféle beállításokkal.

Orsós szivattyúk

Az orsós szivattyúknak van egy hidraulikus része, amely egy orsóból és egy állórészből áll. Ezek a szivattyúk korlátozott lökettérfogatúak, és további tartozékokat igényelnek, például merülő szondákat és szintérzékelőket. Előnyük azonban a könnyű javíthatóság és a pótalkatrészek elérhetősége. A csavaros szivattyúk a vízben lévő koptató részecskékkel szemben is jobban ellenállnak.

Rezgő szivattyúk

A vibrációs szivattyúk alkalmasak ideiglenes használatra, például tározók vagy kerti tartályok víz feltöltésére. Ezeket a szivattyúkat nem állandó működésre szánják, inkább speciális célokra használják, például a kert öntözésére.

ponorné čerpadlo

Telepítési módszerek

A búvárszivattyú megfelelő üzembe helyezése elengedhetetlen a megfelelő működéshez. A szivattyú megfelelő telepítésének és működtetésének többféle módja van.

Csatlakozás nyomástartó edényhez

A legáltalánosabb módja a szivattyú és a nyomástartó edény csatlakoztatása. A nyomástartó edény a nyomás kiegyenlítésére és az állandó vízellátás fenntartására szolgál. Ez a megoldás általános az orsós szivattyúknál, és stabil működést biztosít, bár nyomásingadozások előfordulhatnak.

Beszerelés áramláskapcsolóval

Korszerűbb megoldás egy áramláskapcsolós szivattyú beépítése, amely presscontrol néven ismert . Ez a rendszer egy áramláskapcsolót használ, amely a vízáramlás alapján automatikusan elindítja és leállítja a szivattyút. Amikor kinyitja a vízcsapot, a nyomás csökken, és a szivattyú automatikusan elindul. A csap elzárása után a szivattyú ismét kikapcsol. Ehhez a rendszerhez egy kis puffertartály beépítése szükséges, amely biztosítja a szivattyú zavartalan működését kis vízkivételek esetén.

Beépítés frekvenciaváltóval

A telepítés legkényelmesebb módja a frekvenciaváltó használata. A frekvenciaváltó figyeli a vízáramlást és szükség szerint állítja be a szivattyú teljesítményét. Ez biztosítja az állandó víznyomást egész nap. A frekvenciaváltó lehet a szivattyú része, vagy külső eszközként is beépíthető. Ez az opció biztosítja a legnagyobb kényelmet és energiahatékonyságot.

Mindegyik beépítési módnak megvannak a maga előnyei és alkalmassága az egyedi igényektől és feltételektől függően. Fontos a megfelelő beépítési mód kiválasztása, amely biztosítja a búvárszivattyú megbízható működését és optimális használatát.

Kisülés és áramlás

Bármely szivattyú kiválasztásakor a legfontosabb paraméterek az elmozdulás és az áramlás. Ezek az értékek határozzák meg, hogy a szivattyú mennyi vizet képes mozgatni egy adott időintervallumban és milyen nyomás alatt. A gyártók általában maximális értékeket adnak meg, de fontos figyelembe venni a rendszerveszteségeket. Ezért a szivattyú tényleges teljesítményét az adott körülmények figyelembevételével kell kiszámítani. Minden szivattyúhoz rendelkezésre kell állnia egy teljesítménygörbének.

Anyag

A búvárszivattyúknak kellően tartósnak kell lenniük, ezért a választásnál a robusztus acélmodellekre kell összpontosítani. Fontos a motorház minőségének és a tengely megfelelő megmunkálásának ellenőrzése. A drágább szivattyúk gyakran rozsdamentes acélból és más prémium fémekből készülnek, így hosszabb élettartamot és nagyobb tartósságot biztosítanak. Ezeket a termékeket gyakran kiterjesztett garancia is kíséri.

ponorné čerpadlo

Kérdések és válaszok

Hogyan válasszuk ki a megfelelő búvárszivattyút?

A szivattyú kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak rendeltetését. A háztartás vízellátásához szivattyúra van szükség, amely nagyobb nyomást biztosít, bár kisebb áramlási sebességgel. Szennyvíz szivattyúzásakor viszont előnyben részesítjük a nagyobb áramlási sebességet és a kisebb nyomást. A nagyobb nyomású és áramlási sebességű szivattyú alkalmas a kert öntözésére. A víz medencéből vagy pincéből való szivattyúzásához nagy átfolyású és alacsony nyomású szivattyú szükséges.

Mi az az olajteknő szivattyú?
Az olajteknő szivattyú gyakorlatilag minden családi házban használható. Segítségével kiszivattyúzhatja a zsomban lévő vizet, eltávolítja a vizet az elárasztott pincéből, és a medence leeresztésére is használható. A hígtrágyaszivattyúk még az ürülékkel erősen szennyezett vizet is képesek kiszivattyúzni. Ezek a szivattyúk vágótartozékot tartalmaznak. Az olajteknő szivattyú kiválasztásakor ismét figyelembe kell venni, hogy mennyi szennyezett vizet kíván szivattyúzni.

Igényel-e különös gondot a búvárszivattyú?
A szivattyú általában nem igényel karbantartást. Gyakorlatilag csak két helyzetben rongálhatja meg. A szárazon futás tönkreteheti a szivattyút, ebben az esetben a mechanizmus valószínűleg hamarosan kiég. Ezért célszerű időnként ellenőrizni a vízállás állapotát és az úszó elhelyezkedését. A szívókosár állapotát is ellenőrizni kell. Eltömődhet, ami ismét a szivattyú károsodásához vezet.

Szerző: Simon Křižák