Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Kézi fűrészek

A fűrész olyan szerszám, amely többféle változatban kapható, és szinte minden háztartás része. Asztalos műhelyekben és a kertben egyaránt megtaláljuk.

A fűrész kiválasztásánál a felhasználás célja a meghatározó. Azok, akiknek rendszeresen szükségük van fűrészre, az elektromos modelleket részesítik előnyben kényelmük és gyorsaságuk miatt. A kézi fűrészek elegendőek a szórványos használathoz, vagy választhat egy kompromisszumot és vásárolhat egy kis akkumulátoros fűrészt.

A kézi fűrészek ugyanakkor továbbra is vonzó választást jelentenek sok felhasználó számára, köszönhetően kisebb méretüknek, alacsonyabb vételáruknak, egyszerű karbantartásuknak, megbízhatóságuknak, ingyenes kezelésüknek és egyszerű kezelhetőségüknek köszönhetően.

A kézi fűrészeknek számos fajtája létezik, melyek rendeltetésük szerint két fő csoportra oszthatók. Az egyik csoport a kertészek számára alkalmas kézi fűrészek, a másik csoport a fa megmunkálására alkalmas kézi fűrészek. Ezután minden kategória különféle felhasználású termékek széles választékát kínálja.

Kategória

Mint már említettük, a kézi fűrészek két fő csoportba sorolhatók. A kerti fűrészek elengedhetetlenek a kertek, fák és cserjék karbantartásához. Másrészt a famegmunkáló fűrészek alkalmasak barkácsolóknak és azoknak, akik elég kézre állnak ahhoz, hogy valami praktikusat készítsenek fából.

ruční pila

Kerti fűrészek

A kerti kézi fűrészek ideálisak ágak vágására és metszésére. A kerti fűrészek lehetnek hagyományos kézi vagy modern elektromosak.

Bow Saw - Ez a leggyakoribb fűrésztípus, amelyet eredetileg fák kivágására és rönkök vágására használtak. Ezek a fűrészek nagyok voltak, és két embert igényeltek a működtetéshez.

A kerti ívfűrészek lényegesen kisebbek, és egy személy számára készültek. Ezeket a fűrészeket fa vágására használhatja, és a fűrészlapcsere lehetőségének köszönhetően gyakorlatilag univerzálisak. A megfelelő pengével akár fémet is vághat.

Břichatka - ez egy nagy fűrész, más néven kétszemélyes fűrész. Ez egy autentikus favágó fűrész, amely használható gerendák, nagy fadarabok vágására, de fák kivágására is.

A fűrészlap hajlékony fémlemezből készül, és munkavégzéskor a fűrészt mindkét végén egy rövid fa nyél húzza. A modern változatok feszítőkerettel rendelkeznek. Ha megunta a fűrészelést, használhatja a fűrészt hangszerként. A fűrész hegedűhöz hasonló íjjal játszható.

Ocaska - egy univerzális fűrész, amely mind a műhelyben, mind a kertben megtalálható. A farfűrész kézi fűrészként is megvásárolható, de nagyon népszerű akkus vagy elektromos változatban is. A kézi fűrészek egyszerűek, olcsók, és akár nagyobb gyerekek is dolgozhatnak vele. Az elektromos fűrészek felnőttek számára készültek, kifinomult szerszámok számos kiegészítő funkcióval.

Metszőfűrész - ez a legkisebb kerti fűrész, amely úgy néz ki, mint egy ívelt kés. Fák és bokrok ágainak metszésére szolgálnak. Akár 120 mm átmérőjű ágak vágására is képesek. A minőségi fűrészfogak ideálisak nyers fa vágására. A metszőfűrészek különböző méretekben kaphatók, praktikus összecsukási lehetőség van. Az egyenes fűrészekhez gyakran védőtok tartozik.

Akkus fűrészek - modern kis akkumulátoros fűrészek a kertben is használhatók. Ezek a fűrészek fa vagy ágak gyors vágására használhatók körülbelül 80 mm átmérőig. A fűrész más kiegészítőkkel is kiegészíthető, amelyek lehetővé teszik a műhelyben való használatát is. Számos praktikus funkciót is kihasználhat.

Asztalos fűrészek

Ez a csoport különböző típusú kézi fűrészeket tartalmaz, amelyek ideálisak otthoni barkácsolók számára. Néhány ilyen fűrész sokoldalú lehet, így a kertben is használhatja őket.

Fűrész kerettel - megjelenésében nem különbözik jelentősen az ívfűrésztől. Mondhatni szinte egyforma szerszámról van szó, hiszen a fűrészlapok cseréjét is lehetővé teszi. Így fát és fémet is vághat. A minőségi fűrészek edzett fogakkal rendelkeznek a nyers vagy száraz fa vágásához.

Csapfűrész - asztalosok számára készült fűrész, amely lehetővé teszi a különböző szögekben és a fa erezetében történő vágást. A dugónak lehajtható fogantyúja lehet. A speciális furnércsapok közepes vastagságú és vékony anyagok, például laminált lemezek, rétegelt lemez vagy műanyagok vágására alkalmasak.

Furnér véső - ez egy kis fűrész, amely alkalmas furnér vágására, és hasznos intarzia megmunkálásához is. A keserűeknek lehet egy forgó fűrészlapja, amelynek egyik oldalán kettős, a másikon egyoldalas fogak találhatók.

Lyukfűrész - más néven"tolvaj", ez egy nagyon keskeny fűrész, amelyet egyenes és ívelt profilok lyukak vágására terveztek. Az edzett fogaknak köszönhetően fa és műanyag vágását teszi lehetővé. Az egyes fűrészek közötti különbségek főként a fogak méretében rejlenek - a kisebb fogak vékony fa vágására alkalmasak, míg a nagyobb fogak vastagabb fát is képesek kezelni.

Dugattyús fűrész - ez a fűrész jellegzetes keretformájáról ismerhető fel, amely U betű alakjában ívelt. A fűrészlap a két vége között van rögzítve, és egy kis fogantyú lehetővé teszi a vágást. Ez a fűrész fa, fém és műanyag vágására alkalmas.

japonská pila

Japán fűrészek

Ez egy speciális fűrésztípus, amely a közelmúltban jelent meg a piacon. Ma már nem okoz gondot a japán fűrész vásárlása, a hobbipiacokon és az online üzleti platformokon is kaphatók különféle változatokban. Akik már dolgoztak együtt a japánokkal, azok magasra értékelik. Ahhoz, hogy értékeljük ezeknek a fűrészeknek az előnyeit, fontos a megfelelő gyártó kiválasztása, mert vannak rossz minőségű fűrészek is a piacon.

A japán fűrészek speciális foggeometriával rendelkeznek , ahol a fogak hátrafelé vannak orientálva. Annak köszönhetően, hogy a fűrésszel maga felé vág, nincs feszültség és hullámzás, ami a fűrészlap vastagságát is befolyásolja. A legjobb minőségű japán fűrészek pengevastagsága mindössze 0,3 mm.

A vágandó anyag típusa

Igényeitől függően a fűrészek fa, fém és sok más típusú anyag vágására használhatók. Vásárolhat általános célú fűrészt, amely általában minőségi edzett fogakkal van felszerelve. Léteznek olyan fűrészek is, amelyek fűrészlapcsere lehetőséggel rendelkeznek, amelyek alkalmasak különböző anyagok megmunkálására.

Fa - ha tűzifát kell vágnia, akkor ajánlatos szabálytalan vagy háromszög fogazatú fűrészeket választani, amelyek között nagyobb a távolság a vágás során keletkező fűrészpor eltávolításához. A fűrészlapnak elég merevnek kell lennie.
Tégla – kézi fűrésszel is vághat téglát. Erre a célra vannak speciális fűrészek, amelyeket kifejezetten tégla vágására terveztek, általában"farok" típusú fűrészek.
Forgácslap - a forgácslap egy igényesebb anyag, amelyet például nagy számú kis fogú csap segítségével vághat. Ezek az edzett fogazatú fűrészek furnér, rétegelt lemez vagy gipszkarton vágására is alkalmasak.

Fogak

A kézi fűrészek fogainak száma változó. A fűrészfogak száma nem véletlenszerűen van meghatározva, hanem ez határozza meg, hogy milyen anyagot fog tudni vágni a fűrésszel. A fogak számával kapcsolatos információk TPI-ben vannak megadva - fog/hüvelyk.

Farok - ezek a fűrészek 7-12 TPI-vel rendelkeznek
Pin - a fogak száma 12-15 TPI
Ívfűrész - fogak száma 18 - 36 TPI, a szabály az, hogy minél hosszabb a fűrész, annál finomabbak a fogak.
Fűrészek fém vágásához - fogak száma 18 - 24 TPI
Kerti fűrészek - fogak száma 6 - 8 TPI
Téglafűrészek - fogak száma 17 - 34 TPI

Kijelölés

A részletes termékinformációkban különböző fogaskerekű megjelölésekkel találkozhat:

XT - ez az elnevezés az univerzális fogaskerekes áttételre vonatkozik, ahol minden harmadik fog ferde és rövidebb, míg a többi fog nem ferde és egyenes. Ezek a fűrészek akár 20%-kal gyorsabban keresztmetszetek, mint a hagyományos fűrészek. A hosszirányú vágás akár 50%-kal gyorsabb is lehet.
GT – ez a váltó nagy teljesítményéről ismert. A fogak háromszög alakúak, és minden fafajtához használhatók. A vágási sebesség akár 20%-kal nagyobb.
UT - ez a jelölés univerzális hajtóművet jelöl, amely ellenálló és kopásálló. Ez a fogazás különböző fafajtákhoz alkalmas.

Őrlés

A gyengébb minőségű fűrészek idővel eltompulnak, és újra kell élezni. Ezt az élezést szakemberre is rábízhatja, de ha úgy érzi, maga is megélezheti a fűrészt. A háromszögfogú fűrészek otthoni élezése azonban csak akkor javasolt, ha a fűrészt egy satuban szilárdan rögzítheti.

pila na kov

Kérdések és válaszok

Miben különbözik a japán fűrész a hagyományos fűrésztől?

A közös európai fűrész fogai általában előre tájoltak. Ezzel szemben a japán fűrészek fogai hátrafelé néznek. A fogak felépítése tehát teljesen más, ami a fűrésszel történő vágásnál kifejtendő erőben is megmutatkozik.

Európai fűrész használatakor gyakran találkozik hullámossággal, és a vágás nem teljesen pontos. A japán fűrész lehetővé teszi, hogy önmaga felé vágjon, kiküszöbölve a felesleges stresszt.

Melyik japán fűrészt vásárolja meg?

Ha nem ismeri ezt az eszközt, és szeretné kipróbálni, javasoljuk, hogy egy Ryoba nevű fűrésszel kezdje. Ez a fűrész univerzális, dupla fogazású - az egyik oldalát keresztvágáshoz, a másikat pedig hosszirányú vágáshoz használhatja. A Ryoba fűrész többféle méretben kapható, a legnagyobbal nagy fákat vagy gerendákat vághat.

Mit ne meneküljön egy kézi fűrész?

A kézi fűrésszel végzett munka megerőltetőbb, mint az elektromos fűrésszel. Tehát a saját kényelmére is gondolnia kell. Ha gyakran szeretné használni a fűrészt, válasszon egy ergonomikus fogantyús változatot. Előnyösebb olyan fűrészeket választani, amelyek lehetővé teszik a fűrészlapok cseréjét. Néhány fűrész össze is hajtható a könnyű tárolás érdekében.

Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...