Hogyan válasszunk kompresszort?

A kompresszorok feladata sűrített levegő előállítása a környező tér levegőjének beszívásával és egy meghatározott nyomásszintre való változtatásával. Ezt az eszközt nemcsak műhelyekben és ipari üzemekben találhatja meg, hanem hétköznapi háztartásokban is.

Ügyeljen néhány kulcsfontosságú paraméterre, amikor eldönti, melyik kompresszort vásárolja meg. A fő kritérium a kimeneti teljesítmény , amelynek elég erősnek kell lennie az összes szerszám és berendezés, például fúvópisztolyok , különféle gépek és hasonlók meghajtásához. A választott kompresszor típusa – hobbi , félprofi vagy professzionális – a használat gyakoriságától függ. További paraméterek, amelyeket nem szabad elfelejteni, a kompresszor típusa (olaj vagy olajmentes), a tartály kapacitása, a nyomás, a hatékonyság és természetesen az árkategória.

kompresor

Típusok

A dugattyús kompresszorok ideálisak mindennapi használatra kisebb műhelyekben és otthonokban. A nagyobb üzemek és ipari létesítmények gyakran előnyben részesítik a csavarkompresszorokat.

Dugattyús kompresszorok

A dugattyús kompresszor mechanizmusa hasonló az autómotor dugattyújához . A levegőt egy dugattyú sűríti, amely a henger belsejében mozog, és elektromos motor hajtja. A levegőt először beszívják, majd benyomják a légtartályba. Amikor a levegőtartály eléri a kívánt nyomást, a kompresszor a nyomáskapcsolónak köszönhetően automatikusan kikapcsol. Amint a nyomás a beállított érték alá csökken, a kapcsoló újraaktiválja a kompresszort.
A dugattyús kompresszorok korlátja, hogy alkalmasak szakaszos működésre. Ez azt jelenti, hogy szükség szerint be- és kikapcsolhatja őket. A folyamatos működés túlmelegedéshez és a kompresszor károsodásához vezetne, bár léteznek folyamatos üzemre tervezett modellek is, de magasabb vételáron.

Ajánlott gyakorlatok dugattyús kompresszorok használatakor:

  1. Tartson 3:1 arányt a működés és a pihenőidő között; tehát ha a kompresszor 12 percig jár, akkor legyen 4 perc szünet.
  2. Korlátozza a be- és kikapcsolások számát óránként legfeljebb 10-re, hogy elkerülje a túlzott kopást.
  3. A dugattyús kompresszorok zajosak lehetnek, de vannak hangszigetelt változatok is a piacon.
  4. A minimális karbantartás magában foglalja a rendszeres olajcserét és a kondenzvíz eltávolítását a tartályból.

Csavarkompresszorok

A csavarkompresszorok két precízen kialakított csavart tartalmaznak, amelyek tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Ahogy a csavarok forognak, összenyomják a kamrában lévő levegőt, amely azután a hólyagba kerül. Elektromos motor hajtja ezt a kompresszort is, a teljesítmény pedig frekvenciaváltóval szabályozható.
A fő előny a csendes működés és a hosszabb élettartam rendszeres karbantartás mellett, amely magában foglalja az olaj és egyéb fogyó alkatrészek cseréjét. A csavarkompresszorokat folyamatos működésre tervezték, és gyakran használják ipari alkalmazásokban. Nagyobbak és nehezebbek , mint a dugattyús kompresszorok, ezért normál háztartási használatra nem alkalmasak.

A kompresszorok másik részlege

A kompresszorokat két fő csoportba sorolják: olajos és olajmentes . Ez a felosztási módszer mindkét típusú kompresszorra vonatkozik, bár gyakran főleg dugattyús modelleknél alkalmazzák.
A csavarkompresszorokon találkozhat a" kenett" megjelöléssel, amely arra utal, hogy az olajat főként hőelvezetésre és kenőanyagként is használják. Ezzel szemben az" olajmentes" címkével ellátott kompresszorok hűtőlevegő-befecskendezést használnak a hűtéshez.

kompresor

Felhasználási típusok

A használat gyakorisága szerint a dugattyús kompresszorokat tovább osztják hobbi, félprofi és professzionális változatokra.

Hobbi: Ezt a típust elsősorban otthoni használatra szánják, ahol például kerékpárok vagy úszómedencék felfújásánál segít. Ez a típusú kompresszor nem gyakori használatra készült, és általában kicsi és olcsó. A javítás általában nem lehetséges, ha hiba lép fel.
Félig professzionális : Ezek olyan kompresszorok, amelyek alkalmasak mindennapi alkalmazásokra, szakaszos működés lehetőségével. Általában kevésbé tartós anyagokból, leggyakrabban alumíniumból készülnek.
Professzionális: A professzionális kompresszorokat folyamatos működésre tervezték, és különféle műhelyekben alkalmazzák. Kiváló minőségű anyagokból , gyakran öntöttvasból készülnek, és ellenállnak a magas hőmérsékletnek.

A kompresszorok tápegységének típusa

Kompresszor 230 V a konnektorba

Ha otthon vagy a műhelyben van elektromos áram, a 230 V-os kompresszor a megfelelő választás. Az ilyen típusú kompresszorok általában erősebbek, és képesek hosszú ideig üzemelni szünet nélkül. Ideálisak professzionális használatra vagy hosszú távú projektekhez, ahol megbízható és erőteljes teljesítményre van szükség.

Biztosítékként 12 V-os kompresszor az autóhoz

Ha például egy hordozható légkompresszort keres, hogy segítsen útközben, akkor érdekelheti a 12 V-os légkompresszor. Ezek a légkompresszorok kiválóan alkalmasak autógumik, csónakok, kerékpárok vagy akár felfújható bútorok gyors felfújására. . Előnyük az autós konnektorba való csatlakoztathatóság, ami nagyon praktikus útközben.

Kombinált kompresszorok

Egyes modern kompresszorok 230 V-os és 12 V-os tápegység kombinációját kínálják. Ezek a kompresszorok nagyon sokoldalúak, mivel az otthoni elektromos hálózatról és az autó konnektoráról is táplálhatók. Ideálisak azok számára, akiknek otthoni használatra és utazáshoz egyaránt kompresszorra van szükségük.

Akkumulátor kompresszor

A teljes mozgásszabadságra vágyók számára egy akkumulátoros kompresszor is rendelkezésre áll. Ez a kompresszor akkumulátorral működik, amely egyszerűen tölthető egy szabványos elektromos aljzatból. Kompaktak, könnyen hordozhatók és ideálisak olyan gyors feladatokhoz, mint a kerékpárok vagy bútorok felfújása.

A légkompresszor különböző felhasználási területei

A légkompresszorok rendkívül sokoldalúak, és számos területen használhatók. Mindenekelőtt személygépkocsik, teherautók és motorkerékpárok gumiabroncsainak felfújására alkalmas. A speciális adaptereknek köszönhetően sport- és szabadidős felszerelések felfújására is használhatók. Például:

  • Személygépkocsi, teherautó és motorkerékpár gumiabroncsok felfújása.
  • Gyors gumiabroncsok felfújása kerékpárokon, felfújható csónakokon, napozóágyakon és matracokon.
  • A terjedelmes tárgyak, például ugrálóvárak vagy úszómedencék gyors leeresztésének lehetősége.

Kiválasztás teljesítmény szerint

A kompresszor kiválasztásánál az egyik kulcsfontosságú tényező a teljesítménye , liter/percben megadva. A kompresszorral használt összes eszköz teljes fogyasztása alapján kiszámíthatja a szükséges teljesítményt. Javasolt 50%-kal nagyobb teljesítményű kompresszort választani, hogy más szerszámokhoz is használható legyen.
Kisebb munkákhoz, például gumiabroncsok felfújásához 50-160 l/perc teljesítményű modelleket választhat. A 100-260 l/perc kapacitású modellek alkalmasak közepesen igényes feladatokra, mint például festékszóró . Professzionális célokra, például abroncsszervizekre pedig a legjobb modellek a 410-660 l/perc.

Nyomás specifikációk

A nyomónyomás egy másik fontos paraméter, amelyet általában bar-ban adnak meg. Általában 8-15 ütem tartományba esik. A pneumatikus szerszámokhoz legalább 8 bar nyomású kompresszor alkalmas.
A nyomástartó edény szerepe : A nyomástartó edény légtartalékként szolgál lökéselszíváshoz, ami jellemző például homokfúvásnál vagy festékszórásnál. Ha azonban állandó igényű kompresszort üzemeltet, nem kell különös figyelmet fordítania erre a paraméterre.

Karbantartás

Nyilvánvaló, hogy minden kompresszornak szüksége van bizonyos szintű karbantartásra. Mindig figyelmesen olvassa el a kompresszormodellhez mellékelt kézikönyvet minden részletért. Általában évente egyszer kell cserélni a szívószűrőt és az olajat is. Ha az ékszíjkompresszorokról van szó, érdemes a szíjat körülbelül kétévente egyszer cserélni, a használat gyakoriságától függően.
Más alkatrészek, amelyek idővel elhasználódnak, és javításra vagy cserére szorulhatnak, többek között a visszacsapó szelep, a szeleplemez tömítés, az utóhűtő tömítése és az intercooler . Ne felejtse el rendszeresen tisztítani a szívószűrőt sem, mert annak eltömődése negatívan befolyásolhatja a kompresszor teljesítményét. A szűrőket megtisztíthatja, vagy teljesen kicserélheti.

kompresor atmos

Kérdések és válaszok

Milyen kompresszor otthoni műhelyhez?

Ha otthoni műhelyébe keres kompresszort, olajkompresszort ajánlunk. Az olyan egyszerű feladatokhoz, mint a gumiabroncsok felfújása, elegendő egy kis 12 V-os levegő nélküli kompresszor, amely az autó szivargyújtójára csatlakoztatható. De ha kompresszorra van szüksége az igényesebb műhelymunkához, fektessen be egy robusztusabb, legalább 8 literes légtartályos modellbe.

Milyen kiegészítők használhatók?

A fúvóka nagyon praktikus lehet a fűrészpor és egyéb szennyeződések elfújásában, vagy a nehezen elérhető rések megtisztításában. Ha el kell távolítania a rozsdát a fémfelületekről, fontolja meg homokfúvó pisztoly vásárlását.

Mire jó a nyomáskapcsoló?

A nyomáskapcsoló kulcselem, amely állandó nyomást tart fenn a tartályban. Amint a nyomás lecsökken, a kapcsoló automatikusan aktiválja és elindítja az elektromos motort. Amikor a nyomás eléri a beállított határértéket, a kompresszor ismét kikapcsol, ami energiát takarít meg és meghosszabbítja a berendezés élettartamát.

A kompresszor kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve az egyéni igényeket és a professzionalizmus szintjét. A dugattyús kompresszorok kisebbek, könnyebbek, és gyakran kerekekkel és fogantyúval vannak felszerelve a könnyű kezelés érdekében. Ideálisak otthoni műhelyeknek, gumijavító műhelyeknek, élelmiszeripari vállalkozásoknak és másoknak. A piacon egyaránt találhatunk olcsóbb időszakos üzemű modelleket és drágább változatokat is folyamatos használathoz.
A csavarkompresszorok viszont csak ipari alkalmazásokra alkalmasak. Nagyobbak, nehezebbek és általában drágábbak, de hosszú élettartamot és rendkívül megbízható teljesítményt nyújtanak.

Reméljük, hogy ez az útmutató segít eligazodni a kompresszorok piacán, és kiválasztja az Önnek legmegfelelőbb modellt.

A kompresszorok kínálatát itt találja.

Időpont: 2023.09.04
Szerző: Simon Křižák