Hogyan válasszunk kerti traktort?

Ha van egy nagy kertje, és szeretné megkönnyíteni és kellemesebbé tenni a munkát, akkor fontolja meg egy kerti traktor beszerzését. Ezzel a nagyszerű eszközzel sokkal könnyebbé válik a munkája – dőljön hátra, és hagyja, hogy a gép elvégezze helyette a nehéz munkát. Az egyre kedvezőbb áraknak köszönhetően a kerti traktorok egyre népszerűbbek.

zahradni traktor

A traktor funkciói és felhasználási területei:
A kerti traktor funkciók széles skáláját kínálja. Elsősorban gyepápolásban használatos, legyen szó rendszeres karbantartásról vagy a le nem kaszált és elfelejtett részek nyírásáról.

Ezen kívül, ha iparvágányt adunk a traktorhoz, könnyedén szállíthatunk vele különféle anyagokat a kertben. A traktorhoz számos tartozék is megvásárolható , amelyek lehetővé teszik a pázsit levegőztetését, tisztítását vagy a levelek gereblyézését. A traktor az ültetésben, a vegyszerek kijuttatásában, a terepegyengetésben vagy a téli hóeltakarításban is segítséget nyújt.

Kiválasztási feltételek
Amikor a kerti traktor vásárlása mellett dönt, több szempontot is figyelembe kell vennie. Fontos figyelembe venni, hogy mire tervezi használni a traktort, mekkora a gyűjtőkosár térfogata , a tábla szélessége, a sebességváltó jellege, a lehetséges tartozékok és természetesen az ár .

Kerti traktorok típusai
A kerti traktoroknak számos fajtája létezik, a legalapvetőbbtől a teljesen felszerelt modellekig.

zahradni traktor

Kerti lovas
Ez egy alaptípus, amely különösen kisebb területeken találja meg alkalmazását. Felépítésének köszönhetően egyenetlen terepen is ideális. A motorosok számára a motor az ülés alatt található, így munka közben nagyszerű kilátás nyílik.

Nagyobb kerti traktorok
Ezeket a traktorokat nagy területek karbantartására tervezték. Számos változat áll rendelkezésre. A legfontosabb kiválasztási kritérium az a tereptípus, amelyen dolgozni kíván. Szintén fontos figyelembe venni a motor típusát - egyhengeres vagy kéthengeres . Ezek a traktorok motorja a motorháztető alatt található, ami robusztusabbá és nagyobbá teszi őket, mint a motorosok.

Motor
A motor kiválasztása kritikus tényező. Az ingatlan mérete és a traktor rendeltetése alapján válasszon az egyhengeres és egy kéthengeres motor között. Kisebb területeken elegendő egy kevésbé erős motor, amely kevesebb üzemanyagot fogyaszt.

A 9-12 lóerős egyhengeres motor ideális sík terepre.

Ha nagyobb telket vagy jelentős lejtős terepet birtokol, érdemes erősebb, akár 28 lóerős, kéthengeres motort választani.

Sebességváltó típusa
A kerti traktor kiválasztásánál az egyik kulcsfontosságú szempont a megfelelő váltótípus kiválasztása. Kézi, hidrosztatikus vagy variátoros sebességváltóval szerelt traktorok közül választhat.

A kézi sebességváltós traktorok az alapok közé tartoznak, és általában gazdaságosabbak. A fő hátránya, hogy gyakran meg kell állítani a traktort, ha sebességet akar váltani. A váltás után azonban a traktor állandó sebességgel halad tovább anélkül, hogy folyamatosan nyomni kellene a pedált.

A hidrosztatikus sebességváltó egyszerűbb és kényelmesebb vezérlést kínál, ahol a sebességet a két pedál egyikének megnyomásával állíthatja be – az egyik az előre, a másik pedig a hátramenethez. Ez a fajta sebességváltó ideális a változó domborzatú terepen, sima kormányozhatóságának köszönhetően.

Ha a kettő között keres valamit, egy variátoros traktor jó választás lehet. Ez a traktor lehetővé teszi a sebességváltást vezetés közben a karral, kivéve hátramenetben. Ezek a traktorok a legjobbak sík terepen, és nem ideálisak nagyobb terhek vontatására.

Kaszáló mechanizmus
A kerti traktor fontos eleme a minőségi fűnyírórendszer, amelyet fel kell szerelni szikrázó kerekekkel, hogy ne sérüljön meg a pázsit forduláskor, ütések leküzdésekor.

zahradni traktor

Lövés szélessége
A kerti traktorok kitűnnek abban, hogy szélesebb területeket nyírnak a szélesebb késszélességnek köszönhetően. Ez jelentősen csökkentheti a kert nyírásának idejét a hagyományos fűnyírókhoz képest. Bár a kiválasztás során számos szempontot figyelembe vesz, érdemes szem előtt tartani a telek méreteit is.

A rendszélességek mérete általában 60 és 120 cm között van. Íme néhány javaslat, hogy könnyebben tájékozódjon:

  • 500 m2-es telkekig a 60 cm körüli munkaszélességű traktorok ideálisak.
  • A 3000 m2-ig terjedő területekhez elegendő egy 60-90 cm széles traktor.
  • 4000 m2 körüli területekhez 90 és 100 cm közötti fedési szélességet ajánlunk.
  • Nagyobb, 5000 m2-es és nagyobb területekhez 100-120 cm munkaszélességű traktornak kell megfelelnie.

A kések száma
A vágópengék száma a vágás szélességéhez is kapcsolódik. Míg a kompaktabb traktorok gyakran egy pengével rendelkeznek, a nagyobb modellek általában kettővel. A választás során ne feledje, hogy a széles hatótávolságú és csak egy késes traktorok nem feltétlenül az optimális választás .

A lövés magassága egy másik kulcselem. Szüksége szerint be kell tudnia állítani, egyes modellek különböző fokú beállítást kínálnak, míg mások zökkenőmentes beállítást tesznek lehetővé. Az általános értékek az alsó végén 25-30 mm , a felső végén 90-95 mm között mozognak.

Gyűjtőkosár
Nem minden kerti traktor van felszerelve gyűjtőkosárral. Választhat a kosaras, anélküli, illetve további vásárlási lehetőséggel rendelkező modellek között. Három fő módszer létezik a levágott fű feldolgozására.

A legelterjedtebb módszer a fű gyűjtőedénybe gyűjtése. A legtöbb traktor fénnyel vagy hangjelzéssel figyelmezteti Önt, ha a szemetes tele van. Az ideális szemeteskapacitás körülbelül 200 liter, de az Ön konkrét preferenciái függhetnek az ingatlan méretétől .

Egy másik lehetőség az oldalsó ürítés, amely különösen akkor hasznos, ha magas füvet nyír a szárításhoz. Az utolsó, de nem utolsó sorban a talajtakarás, amikor a füvet apróra vágják és a gyepen hagyják, ahol természetes trágyaként szolgál.

Egy optimális kerti traktornak mindezeket a lehetőségeket fel kell kínálnia. Ha a kiválasztott traktor nem mulcsol, vásároljon mulcsozószert.

zahradni traktor

Építőanyag
A kerti traktor kiválasztásakor fontos az anyag minőségére összpontosítani, amelyből készült. Javasoljuk, hogy szilárd és robusztus szerkezetű, acélból vagy speciális ötvözetekből készült gépeket válasszon. Ezek az anyagok biztosítják, hogy traktora hosszú ideig szolgálja Önt. A vételár ugyan magasabb lehet, de hosszú távon megtérül.

Az árkülönbség tényező gyakran a felhasznált anyagok minőségével hozható összefüggésbe, még akkor is, ha azonos műszaki jellemzőkkel rendelkező gépekről van szó.

Funkció
A modern kerti traktorok a funkciók széles skáláját kínálják. A fűnyíráskor az alapvető oldalsó kiürítésen túlmenően egy jó traktornak lehetővé kell tennie különféle tartozékok és felszerelések, például iparvágányok, mulcskészletek, levegőztetők, műtrágyaszórók vagy hóekék felszerelését.

A fényűzőbb modelleknél olyan funkciókra számíthatunk, mint a sebességtartó automatika, hogy állandó sebességet tartson fenn anélkül, hogy folyamatosan a gázt kell tartania, vagy a szervokormány a jobb kezelhetőség érdekében nehéz körülmények között. Az elektromágneses vezérlő megkönnyítheti a fűnyírószerkezet működését , a fedélzeti információs rendszer pedig áttekintést ad a gép összes funkciójáról.

Kérdések és válaszok
Hogyan kell gondoskodni a kerti traktorról
A kerti traktor optimális állapotának megőrzése érdekében fontos a rendszeres szakszerű szervizelés. Számos gyártó kínál lehetőséget a közvetlen otthoni szervizelésre, ami a traktor méretei miatt előnyös. A rendszeres karbantartás magában foglalhatja a gyújtógyertyák, az olaj vagy a szűrők cseréjét.

Hogyan készítsünk fel egy kerti traktort a működésre?
A szakkereskedők általában közvetlenül az Ön otthonában kínálják a traktor szállítását, összeszerelését és beállítását. A szolgáltatásnak tartalmaznia kell egy részletes használati útmutatót is.

Közúton lehet vezetni a traktort?
A kerti traktorokat elsősorban nem közúton történő üzemeltetésre szánják. Ha át kell kelnie az úton, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a helyi hatóságokkal és kérje ki a szükséges engedélyeket.

A kerti traktor nagyszerű segítőtárs a nagy kertek karbantartásához. A választásnál az ár költségvetése mellett érdemes a föld sajátosságait is figyelembe venni. A különböző modellek különböző típusú sebességváltókat, nyírási módokat és tartozékokat kínálhatnak. A megfelelő kerti traktor kiválasztása növeli a munka hatékonyságát , és lehetővé teszi a traktor egész évi használatát.

A kerti traktorok választékát itt találja.

Időpont: 2023.10.26
Szerző: Simon Křižák