Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Padfúrók

Az asztali fúrók nem gyakran vannak jelen a hétköznapi háztartásokban. Ezek a szerszámok különösen azok számára alkalmasak, akiknek számos tökéletesen precíz lyukat kell fúrniuk. Az asztalosok és bútorkészítők el sem tudnák képzelni munkájukat asztali fúrók nélkül. Az asztali fúrókat úgy tervezték, hogy pontos függőleges fúrást tegyenek lehetővé.

Fúrópad kiválasztásakor a kulcsfontosságú tényező a felhasználás módja. A piacon vannak fúrók kategóriákra osztva amatőrök és professzionális szerszámok számára. Az otthoni fúrók olcsóbbak, kisebbek és kisebb teljesítményűek. Éppen ellenkezőleg, a professzionális gépek nagyobb teljesítményt nyújtanak. A teljesítmény mellett fontos figyelni a sebességváltó típusát, a tokmány átmérőjét és az egyes fúrók elérhető funkcióit is.

Típusok

Az asztali fúrók két fő kategóriába sorolhatók. Az első csoportot az asztali fúrók, a második csoportot az állványfúrók alkotják.

Talapzatfúró
Az állványfúró, más néven oszlopfúró, egy nagy gép, amely a padlón ül, mert nagy munkafelülettel is rendelkezik. Ezeknek a fúróknak a fő előnye a nagy teljesítményük, amely lehetővé teszi lyukak fúrását nagyobb anyagokba. Az asztali fúrók általában nagy műveleteknél találhatók. Súlyuk 60-100 kg, a tokmány átmérője 1-20 mm között változik. A professzionális fúrók általában 5-20 mm átmérőjű tokmányokkal rendelkeznek.

A fúró munkaasztala 360 fokban elforgatható és akár 45 fokban dönthető, ami lehetővé teszi a különböző szögekben történő fúrást.

Fúrópad
Az otthoni műhelyekben gyakrabban használják az asztali fúrókat. Ezek a fúrók kisebbek és megfizethetőbbek. Az asztali fúró szilárdan rögzíthető az asztallaphoz és kisebb anyagok függőleges fúrásához használható . A furat átmérője általában 13-16 mm tartományba esik, ami fában és fémben való fúrásra alkalmas.

stolni vrtacka

Energiafelhasználás

Az elektromos szerszámok kiválasztásakor fontos figyelni az energiafogyasztást. A teljesítmény befolyásolja a fúró teljesítményét és teljesítményét, és vannak a piacon 300-800 W teljesítményű gépek. A hobbi felhasználásra szánt fúrók általában 500 W-os bemenettel rendelkeznek, míg a professzionális gépek a tartományba eső teljesítményt kínálnak. 350-1600 W.

Terjedés

A sebességváltó típusa fontos szerepet játszik a próbapadi fúrók kiválasztásában. Két fő lehetőség közül választhat: klasszikus szíjas sebességváltó vagy modern, elektronikusan vezérelt sebességváltó. A sebességváltó megválasztása nemcsak a fúrógép kezelésének kényelmét, hanem az árkategóriát is befolyásolja.
A szíjas sebességváltó lehetővé teszi a fokozatok vagy az orsó fordulatszámának cseréjét különböző méretű szíjtárcsák segítségével. Az ilyen típusú sebességváltó bizonyos ismereteket és készségeket igényel a kezelésben. Különösen előnyös az alacsonyabb vételár miatt.
Az elektronikusan állítható sebességváltó kétfokozatú rendszerrel van felszerelve. Az elektronikus vezérlésnek köszönhetően a fúró könnyebben irányítható, ami kezdők és amatőr barkácsolók számára előnyös. Néhány tapasztalt kézműves azonban jobban szereti a nagyobb szabályozású fúrókat.

Sebesség

Az asztali fúrók a fordulatok számában is különböznek. A forgási sebesség a fogaskeréktől függ, és az anyagtól függ, amelybe fúr. Kemény anyagokba fúráskor, ahol nagyobb erőre van szükség, a fordulatszám 500 ford./perc körül van. Ezzel szemben puhább anyagokba fúrva akár 2500 ford./perc sebességet is elérhet.

Chuck

Az asztali fúró másik fontos eleme a tokmány, amely a fúró vagy más szerszám rögzítésére szolgál. A tokmány rögzítésének különböző módjai vannak.

A csavarkulcsos rögzítés egy hagyományos módszer, amelyhez speciális kulcs szükséges a szerszám cseréjéhez. Bár a csere időigényesebb lehet, ezek a fúrók pontosságuk és megbízhatóságuk miatt népszerűek a szakemberek körében.

A gyorskioldó rendszer egy modernebb és gyorsabb rögzítési mód. A kioldás és rögzítés a reteszelő gombbal történik. A gyorsbefogó tokmány hátránya a kisebb megbízhatóság, főleg olcsóbb fúróknál a munkaszerszám kilazulhat.

A tokmány mérete határozza meg a használható fúrószárak maximális átmérőjét. A leggyakoribb átmérő 13 vagy 16 mm. A kisebb fúrók olcsóbb és kisebb teljesítményű fúrókhoz alkalmasak, míg a nagyobb fúrók nagyobb teljesítményű gépekhez használhatók. A választásnál célszerű a nagyobb tokmánytartománnyal rendelkező fúrókra koncentrálni, ami lehetővé teszi a különböző munkaeszközök használatát.

stolni vrtacka

Funkcionalitás

Az asztali fúrógépek különféle funkciókkal vannak felszerelve, amelyek biztosítják a kényelmes és hatékony használatot.

Kijelző – A drágább fúrómodellek tartalmazhatnak digitális kijelzőt, amely fontos információkat és adatokat közöl.

Lézeres navigáció – Egyes fúrók beépített lézeres navigációval rendelkeznek kereszt formájában, amely megmutatja, hol kezdje el a fúrást.

LED világítás - A LED világítással felszerelt fúrógépek előnyösek rossz fényviszonyok mellett végzett munka esetén.

Sebességszabályozás - A sebességszabályozási opció biztosítja a pontos fúrást. Az olcsóbb modellek általában két sebességet kínálnak, míg a drágább fúrók öt vagy akár kilenc sebességet kínálnak.

Kalapács – Néhány erősebb fúrónak van kalapács funkciója, ami akkor hasznos, ha kemény anyagokba, például betonba vagy kőbe fúr.

Munkaasztal – Sok asztali fúrógép rendelkezik forgatható és dönthető munkaasztallal. Az asztal 360 fokban elforgatható és 0 és 45 fok között dönthető.

Satu – A satu lehetővé teszi a kisebb anyagok szilárdan tartását fúrás közben.

Mélységmérő - A mélységmérő lehetővé teszi a furatmélység pontos beállítását.

stolni vrtacka

Kérdések és válaszok

Melyek a fúrópad fő előnyei?

Az asztali fúrók számos előnnyel rendelkeznek a precíziós fúráshoz. Az egyik fő előny a tökéletes függőleges fúrás képessége. A legtöbb asztali fúró lehetővé teszi különböző szögek beállítását, ami növeli a munka rugalmasságát. További előnye a nagyobb fúrási sebesség a klasszikus kézi fúrógépekhez képest. Az állványnak köszönhetően, amelyre a fúrót helyezték, munka közben is könnyebben kezelhető, hiszen nem kell az egész fúrót fogni.

Végezhető-e pontos függőleges fúrás kézi fúróval?

A kézi fúrók gyakoribbak az otthonokban, és a legtöbb fúrási munkához használhatók. Ha azonban ritkábban kell precíz függőleges fúrást végeznie, és nem szeretne asztali fúrógépre fektetni, akkor lehetőség van külön állvány vásárlására. A kézi fúrót az állványra rögzítheti, és asztali fúróként használhatja.

Mekkora a próbapadi fúrók tipikus súlya?

Az asztali fúrógépek általában meglehetősen nagy és nehéz gépek. Súlyuk mérettől és típustól függően 10-30 kg között mozog. A nagyobb súly miatt a fúrót szilárdan, stabil helyen kell elhelyezni a műhelyben. Az asztali fúró mozgatása nehézkes lehet, ezért ajánlott külön helyet biztosítani neki.

Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...