Fúrók – Az Ön nélkülözhetetlen társa a munkában

A fúró pótolhatatlan eszköz, amely mind a barkácsműhelyekben, mind a hétköznapi háztartásokban megállja a helyét. Mindannyian olyan helyzetbe kerülünk, amikor időnként meg kell feszítenünk valamit, és egy minőségi fúrógép áll rendelkezésre férfiak és nők számára az apróbb beállítások elvégzéséhez.

Ha bérházról van szó, ahol ritkán használják a fúrót, akkor olcsóbb és kevésbé hatékony szerszámmal is meg lehet boldogulni. Másrészt a családi házak tulajdonosai nem kerülhetik el a gyakoribb kisebb javításokat és beállításokat, ezért érdemes megfontolni egy nagyobb teljesítményű fúró beszerzését. A barkácsolók ezután különféle típusú fúrókat vásárolhatnak, amelyeket különböző anyagokba fúrhatnak.

A fúró azonban nem csak különféle anyagok fúrásához használható. Használata magában foglalja a csavarozást és a keverékek egyenletes keverését is, például habverővel. Körültekintően köszörülésnél vagy marásnál is használható.

A megfelelő fúró kiválasztása nem biztos, hogy egyszerű, mivel sok különböző modell érhető el a piacon, amelyek mindegyike kissé eltérő tulajdonságokkal és felhasználási területtel rendelkezik. Ha egy adott modell mellett döntött, fontos az energiaforrást is figyelembe venni, és eldönteni, hogy a fúrókalapácsot választja-e vagy anélkül.

A fúrók típusai

A fúrók az áramellátás módja szerint két kategóriába sorolhatók. Választhat egy kisebb teljesítményű akkus fúró-csavarozó és egy erősebb elektromos fúró-csavarozó között.

Akkumulátoros fúrógép

Az akkumulátoros fúró-csavarozó lehet egy- vagy kétsebességes. Fúráshoz és csavarozáshoz egyaránt használható, illetve egyes modellek kalapács funkcióval is fel vannak szerelve. Általában azonban ajánlott elektromos fúrókalapácsot választani, mivel az akkumulátoros fúró-csavarozók kisebb teljesítményűek.

Az akkumulátoros fúró-csavarozók kisebb teljesítményük miatt némi csalódást okozhatnak. Valódi előnyük azonban, hogy gyakorlatilag bárhol használhatók, köszönhetően a munkát korlátozó elektromos kábel hiányának. A választásnál azonban fontos ügyelni az újratölthető akkumulátor kapacitására.

Az akkus fúró-csavarozók különböző minőségű akkumulátorokkal vannak felszerelve. Az olcsóbb modellek általában nikkel-kadmium (Ni-Cd) akkumulátort használnak, míg a drágább és modernebb változatok lítium-ion (Li-Io) akkumulátorral rendelkeznek. Ezek az akkumulátorok nagyobb kapacitással rendelkeznek, és kevésbé hajlamosak az önkisülésre. Léteznek olyan fúrók is, amelyekben pótakkumulátor is csatlakoztatható, így az eredeti akkumulátor lemerülése után is folytatható a munka.

vrtacka-aku vrtacka

Egy elektromos fúró

Az elektromos fúrók nagyobb teljesítményűek, és lehetővé teszik a különféle puha és kemény anyagok fúrását. Csavarozáshoz azonban nagy nyomatékuk miatt nem ideálisak.

Még az elektromos fúrók is kaphatók kalapács funkcióval vagy anélkül. Elektromos fúrógépek esetén mindig kalapács funkcióval rendelkező modell választását javasoljuk, mert ez a funkció bármikor kikapcsolható és így a fúró puha és kemény anyagok fúrására is használható.

Az ütvefúrók percenként körülbelül 60 000 ütési sebességgel működnek. Alkalmasak betonba, téglafalba és kőbe fúrásra. Ezek többnyire egysebességes fúrók, amelyek csavarozásra nem nagyon alkalmasak. Vannak kétsebességes fúrók is, amelyek lehetővé teszik a fordulatszám változtatását, így fúráshoz is használhatók. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a fúrók általában nehezebbek, és megerőltetőbb lehet a munka.

Fúrókalapács

Még a legerősebb elektromos fúró sem elég hatékony kemény kőbe, vasbetonba vagy panelekbe való fúráshoz. A fúrókalapácsot ezekre a feladatokra tervezték, és aprításra is használhatók. A pneumatikus kalapácsnak köszönhetően ezek a szerszámok nagy erővel rendelkeznek. A hagyományos fúróktól eltérően azonban lassabb sebességgel dolgoznak, ami nehézségeket okozhat puha anyagok fúrásakor.

vrtaci kladivo

Kalapáccsal vagy kalapáccsal

A kalapács jelenléte olyan funkció, amely lehetővé teszi a hatékonyabb fúrást, különösen kemény és törékeny anyagokban. A fúrókalapácsnak van egy fogaskereke a sebességváltóban, ami miatt a fúró előre-hátra ugrál. A kimenő tengely szabad és a tengelyében mozoghat.

Ütés nélküli fúrók

Alkalmasak fába fúrásra, és főleg asztalos vagy lakatos szerszámmal rendelkező műhelyekben ajánlottak. Alkalmasak menetes furatok szegecselésére, rögzítésére és menetfúrására is. Ezekkel a fúrógépekkel a tengely rögzített és a fúrás pontosabb. Általában kisebb teljesítményűek, és gyakran nincs kiegészítő fogantyújuk, vagy nem rögzíthetők az állványhoz.

Ütőfúrók

Sokoldalúbbak és különböző anyagok fúrásához használhatók. Használhatja csavarozáshoz, lekerekítéshez és megfelelő rögzítéssel együtt csiszoláshoz is.

Az ütőfúrók kétféle kivitelben kaphatók :

  • Állandó fogaskerekes fúrók, amelyek percenkénti fordulatszáma 0 és 3000 között van.
  • A kétfokozatú sebességváltóval rendelkező fúrók két sebességgel rendelkeznek.
  • Az alacsonyabb fordulatszám 0-tól 1000-ig, míg a magasabb fordulatszám 1000-től 3000-ig terjed.

Chuck

A tokmány a fúró szorítófejének a neve , amelybe a fúrószárakat rögzítik. Kétféle tokmány létezik, amelyek a meghúzásuk módjában különböznek egymástól.

Az első típus egy kézzel meghúzható gyorskioldó fej. Ez a fajta tokmány könnyen kezelhető, és lehetővé teszi a fúró egy kézzel történő cseréjét munka közben.

A második típus egy gyűrűs fogaskerekes tokmány, amelyet csavarkulccsal kell meghúzni. A fúrószár cseréje ennél a tokmánytípusnál kicsit nehezebb, de erősebb szorítóerőt is biztosít.

vrtacky-sklicidlo

Villanyfúró

A fúró kiválasztásakor természetesen a teljesítménye is fontos. A szükséges teljesítmény a használat módjától és gyakoriságától függ. A nagyobb teljesítményű fúrók kemény anyagokon, például betonon is képesek fúrni, és általában a drágább lehetőségek közé tartoznak.

Ha azonban nincs szüksége ilyen erős szerszámra, akkor lehet, hogy felesleges beruházni egy erősebb fúrógépbe. Kevésbé igényes feladatokhoz és hobbihasználathoz a hobbiszerszámok kategóriájába tartozó, akár 600 W teljesítményű fúrógépek felelnek meg.

Gyakoribb használathoz 700-1000 W teljesítményű fúrógépet javasolt választani. Ha barkácsoló vagy profi, akkor 1500 W körüli teljesítményű fúrót kaphat.

Nyomaték

A nyomaték azt az erőt jelzi, amellyel a fúró működik, és newtonméterben (Nm) van kifejezve.

A kisebb fúrók 5 Nm körüli nyomatékkal rendelkeznek, és különösen alkalmasak csavarozásra. A 30-50 Nm forgatónyomatékú fúrók normál otthoni használatra alkalmasak. A professzionális szerszámok általában 50-100 Nm nyomatékkal dolgoznak.

A fúró funkciói

A fúró kiválasztásakor biztosan értékelni fog néhány olyan funkciót, amelyek megkönnyítik a munkát. A legnépszerűbb funkciók közé tartozik a forgásirány megváltoztatásának lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a csavarokat nem csak meghúzhatja fúróval, hanem meg is lazíthatja

Napjainkban szinte minden fúrómodell LED világítással van felszerelve, ami nagyon praktikus szűk helyeken vagy rossz fényviszonyok mellett végzett munka során.

Egy másik fontos biztonsági funkció a túlterhelés elleni védelem, amely túlterhelés esetén megvédi a fúrómotort a sérülésektől. Az akkumulátoros fúró-csavarozóknál gyakran találkozhat az akkumulátor túltöltése elleni védelemmel is, amely meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát és tartósságát.

Az automatikus orsórögzítés szintén hasznos funkció, amely lehetővé teszi az egyszerű szerszám nélküli fúró- vagy fúrófej-cserét.

Egyes fúrók kézi fordulatszám-szabályozást tesznek lehetővé, amely lehetővé teszi a fordulatszám igény szerinti szabályozását.

Igényesebb körülmények között végzett munkákhoz előnyt jelent a második fogantyú megléte is, amely jobb stabilitást és manőverezhetőséget biztosít fúráskor.

Ha elektromos fúrót választ, fontos figyelembe venni a tápkábel hosszát is. Javasoljuk, hogy olyan fúrót válasszon, amelynek kábele legalább 3 méter. A gumírozott kábel jobb választás, mert alacsony hőmérsékleten is rugalmas marad és nem merev meg.

Egyes fúrók lassú indítási funkcióval is rendelkezhetnek, amely biztosítja a fordulatszám fokozatos gyorsítását, és csökkenti az ellenőrizetlen mozgás kockázatát bekapcsoláskor.

Vannak olyan fúrómodellek is, amelyek porelszívásra tervezett tömlővel vannak felszerelve, ami növeli a tisztaságot és a kényelmet a munka során.

Szerző: Simon Křižák