Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Mérőlézerek

A mérőlézerek a házépítés során nélkülözhetetlenek, felbecsülhetetlen értékűek az építőiparban jártas szakemberek számára. A lézeres mérőeszközök legnagyobb előnye a pontosság, amit nem csak a külső falak építésénél fog értékelni, hanem a polcok beépítésénél vagy a képek felakasztásánál is. A mérőlézer egy olyan eszköz, amely bárki számára jól jöhet.

A mérőlézereket számos változatban találja a piacon. Konkrét mérőeszköz kiválasztása előtt gondolja át, milyen gyakran és milyen célokra tervezi használni a lézert. Az olcsóbb, alkalmi otthoni használatra elegendő mérőeszközök 10 méterenként körülbelül 5 mm-es eltérést mutathatnak, míg a drágább professzionális eszközök 10 méterenként mindössze 1 mm-t.

Típusok

A mérőlézerek változatos kivitelben kaphatók, a háztartásokba leggyakrabban az egyszerű keresztlézereket vásárolják, míg a profiknak jobb minőségű pont- vagy forgólézerre, vagy a jelenleg nagyon népszerű lézeres távolságmérőkre van szükség.

Keresztlézer

A keresztlézer az alapvető mérőlézer. A keresztirányú lézermutató megadja a vízmértéktől elvárható pontosságot. A keresztlézer függőleges és vízszintes vonalat is képes kivetíteni. Ezek a vonalak azután keresztet alkotnak egy sík felületen. Alapjellegük ellenére nagy pontosságú keresztlézereket találunk, melyek eltérése 10 méter távolságban +-2 mm is lehet.

Ennek a típusnak a hátránya a kisebb láthatóság, a sugár várható elérhető távolsága 10 méter körül van. A keresztlézer ezért elsősorban beltéri használatra ideális, ahol a sugár láthatóságát nem csökkenti a napfény.

A keresztlézer zöld vagy piros sugarat használ. A láthatóság szempontjából előnyösebb a zöld lézer, melynek láthatósága kb. 4-szer jobb, mint a piros sugár láthatósága. A zöld lézer kültéri mérésekre is alkalmas. Speciális szemüveg használatával növelheti a sugár láthatóságát.

měřící laser

Forgó lézer

A forgó lézer függőleges és vízszintes síkban is vonalakat vetít. Ezenkívül a forgólézer a tengelyek dőlésével is képes dolgozni, ami szögben végzett munka esetén előnyös. Ennek a típusnak a fő előnye a képessége és a teljesítménye. A fénysugár jobb láthatóságának köszönhetően a forgólézer építkezéseken és kültéren is használható.

Csőlézer

Ez a speciális típusú mérőlézer vízvezeték-szerelőknek, fűtéstechnikusoknak és padlómunkásoknak készült. A csőlézer alkalmas csőszerelésre, ahol értékelni fogja a fénysugár nagy hatótávolságát, az átlag feletti teljesítményt és a nagy pontosságot. A mérő hátránya a magasabb vételár.

Lézeres távolságmérő

A lézeres távolságmérő vagy lézermérő egy nagyon népszerű építőipari mérő, amelyet elsősorban távolsági mérésekre szánnak. A távolságmérőnek köszönhetően nagy távolságokat mérhet más személy segítsége nélkül.

A lézeres távolságmérő alkalmas belső tárgyak mérésére, valamint kültéri mérésre. A lézeres távolságmérő 150 - 1500 m távolságra képes mérni, így erdészetben, útépítésben, vadászatban vagy mezőgazdaságban is használható.

A lézeres távolságmérőket számos olyan funkció egészíti ki, amelyeket különösen a szakemberek használhatnak majd. Jellemző funkciója az autokalibrálás, a festők funkciója, a mérés a Pitagorasz-tétel segítségével.

Lézeres vízmérték

A lézeres vízmérték a klasszikus vízmértéktől eltérően lézersugárral van kiegészítve. Bármilyen sík felületre képes síkot vetíteni. A lézeres vízmértékkel történő mérés nagyon pontos. A mérési eltérés kb.0,5 mm/1 méter. A lézeres vízmérték jó minőségű-e a mart élek alapján megállapítható. Az olcsó vízmértékeknek nincsenek marott élei, így a pontosságuk is kisebb.

A lézerszintek különböző hosszúságban kaphatók. A rövid vízmértékek legfeljebb 40 cm hosszúak, és kevésbé igényes mérésekhez készültek. A legfeljebb 60 cm hosszú vízmértékek univerzálisnak tekinthetők. A legigényesebb felhasználók akár 200 cm hosszúságú vízmértéket is vásárolhatnak.

Tápegység

A lézermérők működéséhez áramforrásra van szükség. A lézer által használt tápegység típusától függően lehetőség van két csoportra osztani.

Elemmel működő

Az akkumulátorral működő lézermérők általában kisebb teljesítményűek. Így kisebb hatótávra számíthatsz. Ezek az eszközök elsősorban normál háztartási használatra alkalmasak.

Elemmel működő

A nagyobb teljesítményű készülékek professzionális használatra készültek, de igényesebb otthoni mérésekhez is használhatók. Ezeknél a lézeres mérőeszközöknél fontos figyelni az akkumulátor élettartamát, ami optimális esetben körülbelül 6 óra. Egyes lézerek töltés közben is használhatók, ami korlátlan használati időt tesz lehetővé.

měřící laser

Mérés

A lézeres távolságmérőknél a legfontosabb paraméterek a mérési pontosságra, a láthatóságra és a fénysugár hatótávolságára vonatkoznak.

Mérési pontosság - az eltéréseket általában mm/m-ben adják meg. A gazdaságosabb készülékek mérési eltérése körülbelül +-5mm/10 méter, míg a professzionális eszközök +-0,5 mm/10 m körüli eltéréssel lényegesen pontosabbak.

Láthatóság

A pontos méréshez elengedhetetlen, hogy a fénysugár jól látható legyen. Tiszta időben a kültéri használatnál gyengébb látási viszonyok várhatók. A lézermérők vörös vagy zöld fénysugarat használnak. Ha kültéri méréshez lézerre van szüksége, javasoljuk, hogy válasszon zöld fénnyel világító mérőt. A piros fénysugár akár háromszor gyengébb láthatóságot biztosít.

Hatótávolság

A hatótávolság határozza meg a mérhető távolságot. Otthoni használatra elegendő egy 20 méteres hatótávolságú lézermérő , professzionális igényekre 500 méternél nagyobb hatótávolságú készülékek állnak rendelkezésre.

Mértékegység

A mérések végezhetők méterben, centiméterben és milliméterben. Használhat azonban kevésbé elterjedt mértékegységeket is, mint például a láb (amit a ft rövidítés jelöl) vagy a hüvelyk (az in rövidítés jelöli). A mértékegység a vezérlőgombokkal állítható be.

Teljesítmény

A teljesítmény közvetlenül befolyásolja mind a láthatóságot, mind a lézersugár hatótávolságát. Arányosságuk nyilvánvaló - nagyobb teljesítmény mellett javul a láthatóság és nő a hatótáv.

Az olcsóbb lézermérők jellemzően 1-5 mW, míg a professzionális eszközök 10-50 mW közötti teljesítményt nyújtanak. A teljesítményt gyakran nem adják meg a műszereken, ezért a hatótávolságra és a láthatóságra vonatkozó információk alapján kell megbecsülni.

Kitartás

A lézeres távolságmérőket gyakran használják az építőiparban, ezért ellenállónak kell lenniük a nehezebb körülményekkel és a kedvezőtlen időjárással szemben. A készülék védettségi fokát az IP kód jelzi, amelyet két szám követ. Az első szám a vízzel szembeni ellenállást, a második pedig a szilárd és porrészecskékkel szembeni ellenállást jelöli. Az alapszabály az, hogy a magasabb értékek jobb védelmet jelentenek.

A legolcsóbb készülékeknél előfordulhat, hogy nem szerepel a védelmi fokozat. A középső árkategóriába tartozó készülékek általában IP65-ös kóddal vannak ellátva, míg a legluxusabbak elérhetik az IP68-ast.

Üzemi hőmérséklet - minden lézernél fel kell tüntetni azt a hőmérsékletet, amelyen az eszköz használható. A legtöbb mérőeszköz egész éven át -10 °C és +40 °C közötti hőmérsékleten működik.

Funkció

A lézeres távolságmérőket számos különböző funkció egészíti ki. Egyes funkciók nagyon hasznosak lehetnek, míg másokat egyáltalán nem kell használnia. A funkciók számának növekedésével a vételár is növekszik, ezért alaposan gondolja át, hogy mely funkciókat fogja használni.

Kijelző – a kijelző jelenléte minden jó minőségű mérőn alapfelszereltség. Választhatunk színes és fekete-fehér kijelző között, de sokkal fontosabb a láthatósága, olvashatósága. A drágább készülékeknél háttérvilágítás is rendelkezésre állhat.
Automatikus szintezés - hasznos funkció, amely még akkor is pontos mérést biztosít, ha a készülék kissé meg van döntve. A lézerek képesek kompenzálni a dőlést 4-5°-os tartományban.
Számítások - a mért tér térfogatának vagy területének automatikus kiszámítása nagyon praktikus, különösen tárgyakon belüli méréseknél. Ezt a funkciót gyakran használják például festők vagy padlószerelők.
Mérési módok - a lézermérők különböző formátumú pontokat vagy vonalakat vetíthetnek ki. A mérési módoknak köszönhetően a vonalakat különböző szögekben jelenítheti meg.
Vízmérték - a mérőket integrált vízmértékkel is fel lehet szerelni, amely segít a mérő ideális helyzetében.
Mágnes - mágnessel rögzítheti a mérőt egy fém felületre.
Memória – a mérőknek általában van memóriája, így megtekintheti a korábbi mérések adatait. A vezeték nélküli Bluetooth-on keresztüli adatátvitel lehetőségével rendelkező eszközök lehetővé teszik a mérési eredmények számítógépre vagy más eszközre történő átvitelét.
Automatikus kikapcsolás – Ez a funkció segít meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát. Az akkumulátor állapotjelzője alacsony kapacitásra figyelmeztet.

měřící laser

Kérdések és reakciók

Mi a zöld lézer természete?

A zöld lézer előnye a jobb vizuális tulajdonságok, lehetővé téve a fénysugarat olyan anyagokra vetítve, ahol a vörös lézer hatástalan lenne. A zöld lézereknél az is fontos, hogy ismerjük azt a hőmérsékleti tartományt, amelyben működhetnek. Az olcsóbb lézerek -10°C és +35°C között, míg a drágább modellek -15°C és +45°C közötti hőmérsékleti tartományban működnek.

Miben különböznek a pont- és vonallézerek?

A pontlézerek fénypontokat hoznak létre, lehetővé téve a középpontok meghatározását vagy meghatározott objektumok megcélzását. A vonallézerek viszont olyan fényvonalakat hoznak létre, amelyek lehetővé teszik a pontos síkok meghatározását. Ezek a lézerek ideálisak precíziós munkákhoz, például polcozáshoz, burkoláshoz, festéshez és egyéb építőipari tevékenységekhez.

Miért fontos a lézerpont átmérője?

Ez az érték szorosan összefügg a felhasználó kényelmével, és attól függ, hogy milyen távolságot fog mérni. A hegy átmérője általában 0,2 és 6 mm között van, ennek beállítására van lehetőség.

Nedves vakolaton történő méréskor a fénysugár kevésbé lehet látható, mint a száraz falon. A sugár láthatóságát speciális szemüvegekkel lehet javítani, amelyeket néha bizonyos eszközök csomagolásában is tartalmaznak. Ezek a szemüvegek külön is megvásárolhatók.

Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...