Körfűrészek

Az általánosan ismert körfűrész a körfűrész, a mafl vagy a körfűrész kifejezések alatt is megtalálható. A körfűrész fő eleme a tárcsa, amely lehetővé teszi különböző méretű anyagok vágását. A körfűrész többféleképpen használható. Ez az eszköz az asztalosok kedvelt segítője, de mindenkinek, akinek deszkát kell vágnia, padlót rakni, hasznos lehet kerítés építésénél vagy különféle faszerkezetek megvalósításánál. Az asztali fűrésznek köszönhetően tűzifát vághat vagy nagyobb anyagokat dolgozhat fel.

A körfűrészeket két változatban kínálják, a kézi fűrészek nagy népszerűségnek örvendenek. Az asztali fűrészek lehetővé teszik nagy anyagdarabok feldolgozását, hátrányuk azonban a nagyobb súly és ezért a nehezebb kezelhetőség. A legfontosabb tényezők a teljesítmény, a penge mérete és a gyártási anyag.

Kategória

A körfűrészeket felhasználás és méret szerint két fő kategóriába sorolják. Nagyon népszerűek a kisméretű kézi fűrészek, de vásárolhatunk tipikus asztali változatot is, közismertebb nevén körfűrészt.

Kézifűrész

Egy kisebb kézifűrész, más néven mafl. Amikor ezzel a fűrésszel dolgozik, mozgatja a vágott anyagot. A fő előny a nagyobb mobilitás és a rendelkezésre állás elektromos vagy akkumulátoros változatban. A kézi fűrészek hobbi és professzionális használatra egyaránt kaphatók. Fát és fémet egyaránt vághat kézi körfűrésszel.

Asztali fűrész

A fűrész az asztalban van elhelyezve, ebben a formában általában körfűrésznek nevezik. A vágott anyagot kézzel kell áthelyeznie az asztalon. Az asztali fűrész tartalmazhat vonalzót is. Az asztali fűrészek a nagyobb teljesítményű szerszámok közé tartoznak, de nincsenek felszerelve olyan nagy vágótárcsával, mint a klasszikus körfűrészeknél.

okružní pila

Hajtás

Leginkább a körfűrészek képviseltetik magukat, amelyek működésükhöz villamos energiát használnak. Vannak azonban akkumulátoros fűrészek is a piacon.

Elektromos fűrészek – az elektromos fűrészek népszerűek a nagyobb teljesítményük miatt, amelyet különösen a nagyobb körfűrészeknél fog értékelni. Hátrányuk lehet a konnektorhoz való csatlakozás szükségessége, a magasabb ár és súly. Az elektromos kéziszerszámok jobban megfelelnek az igényesebb felhasználóknak és szakembereknek.

Akkus fűrészek – akkus szerszámok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A fő előny az, hogy a fűrészt bárhol használhatja. Kevésbé előnyös a kisebb teljesítmény, ami az akkumulátoros szerszámoknál gyakoribb.

Teljesítmény

A teljesítmény szerint a körfűrészek hobbi és professzionális eszközökre oszthatók.

Hobbi - ezek a fűrészek a hétköznapi felhasználók számára készültek. A teljesítmény 600 és 1200 W között van. A hobby fűrészek kevésbé robusztusak, műanyag alkatrészeket tartalmazhatnak, és kevesebb funkciójuk van.

Professzionális - ha nagy mennyiségű fát kell feldolgoznia, akkor erősebb és tartósabb gépre van szüksége. A teljesítmény 1000-1700 W között van. Ezek a fűrészek tartósabb anyagokból készülnek, több funkciójuk van, és nagyobb a percenkénti fordulatszámuk.

Sebesség

A körfűrész egyik fontos paramétere a percenkénti fordulatszám is. A forgási sebesség befolyásolja a vágás minőségét és a munka hatékonyságát. A legolcsóbb fűrészek percenkénti fordulatszáma mindössze 2500, ami nem teszi lehetővé a tökéletesen tiszta vágást. Másrészt a legerősebb fűrészek akár több mint 6000 percenkénti fordulatot is elérhetnek, és ebben az esetben a vágás sokkal tisztább lesz.

okružní pila

Vágókorong

Minden fűrész szíve a vágótárcsa. A körfűrészek méretei, így a tárcsa mérete is eltérő.

Egy tárcsa az átmérője és a vágásmélysége alapján értékelhető.

A tárcsa átmérője - a tárcsa mérete határozza meg a fűrész hatékonyságát. A piacon 160-190 mm átmérőjű tárcsás fűrészt talál. A 160 mm átmérőjű tárcsával megközelítőleg 5 cm széles, míg a 190 mm átmérőjű tárcsával akár 6,5 cm vastag fát is vághatunk.

Vágásmélység - ez a paraméter határozza meg a fűrésszel feldolgozható anyag méretét. A vágás mélysége 45-75 mm között változik.

Gyártási anyag

Az anyag, amelyből a fűrész készült, befolyásolja annak tartósságát és élettartamát. Az olcsó fűrészek általában gyengébb műanyag szerkezetet és felszerelést tartalmaznak. A műanyag szerkezet azonban könnyebbé teszi a fűrészt, súlya körülbelül 4 kg.

A kiváló minőségű fűrészek fémszerkezettel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a nagyobb igénybevételt jelentő feladatok elvégzésére is. Hátránya a fűrész megnövekedett súlya, amely akár 6 kg-ot is elérhet. Ezenkívül ezek a fűrészek tartós fém sebességváltóval vannak felszerelve. Ez az alkatrész kulcsszerepet játszik a fűrész élettartamában, de hozzájárul a magasabb vételárhoz is. A fém hajtómű előnye a jobb rezgéselnyelés is, amit a hosszú távú használat során értékelni fog.

Funkcionalitás

A körfűrészek számos hasznos funkciót kínálnak, amelyek javítják a munkavégzés kényelmét.

Sebességszabályozás - lehetővé teszi a vágási sebesség beállítását a vágott anyagnak megfelelően.

Túlmelegedés elleni védelem – biztonsági funkció, amely megakadályozza a fűrész túlmelegedését működés közben.

Lockout - egy másik biztonsági funkció, amely biztosítja a vágótárcsa biztonságos cseréjét.

Porelszívás – sok fűrész lehetővé teszi az elszívótömlő csatlakoztatását, ami különösen praktikus zárt térben végzett munka során.

Sima indítás – hasznos funkció, amely megakadályozza, hogy a fűrész indításkor felugorjon.

Tárcsafék – biztosítja a tárcsa gyorsabb leállását a fűrész kikapcsolása után.

okružní pila

Kérdések és válaszok

Miért hívják a körfűrészt maflnak?

A körfűrészek"mafl" elnevezése a német Mafell gyártótól származik, aki az első körfűrészeket gyártotta. Ezt a kifejezést általában a szakemberek használják, és általában egy kisebb fűrészre utal, amelyet az asztalosok deszkák vagy deszkák vágására használnak. Ez a fűrész asztalba is helyezhető anélkül, hogy a tengelyt vagy a szalagot be kellene állítani.

Milyen tartozékokat tartalmaz a körfűrész?

A kézifűrészt vezetősínnel lehet ellátni a pontos és precíz vágások érdekében. Asztali fűrészeknél a vonalzók biztosítják a vágás pontosságát. Néhány kisebb kézi fűrészhez munkaasztal is hozzáadható, ami lehetővé teszi a fűrész kis körfűrészként való használatát.

Milyen legyen az alaplap?

A körfűrészek alaplemeze általában gyengébb minőségű fémlemezből, tartósabb alumíniumból vagy nagy szilárdságú ötvözetekből készül. A gyenge minőségű hajlított lemez korlátozhatja a munka közben a fűrészre gyakorolt nyomást. Ha gyakrabban használja a fűrészt, akkor legalább az alumíniumlemezt részesítse előnyben. A minőségi körfűrésznek képesnek kell lennie az alaplemez megdöntésére, és így akár 45°-os szögben vágni.

Szerző: SIMon Křižák