Szúrós kaszák

A fűnyíró a fűnyírók egy meghatározott kategóriáját képviseli. Ez a kis méretű és könnyű segédeszköz különösen a fűnyírás befejezésekor lesz jól, vagy a kert nehezen elérhető részein, ahol egy nagyobb kaszával lehetetlen lenne elérni. Bár ezeket a területeket hagyományos fűnyíró ollóval is nyírhatja, a szálas fűnyíró megkönnyíti és gyorsabbá teszi az egész folyamatot.

A fűnyírókat trimmernek vagy bozótvágónak is nevezhetjük. Bár szinonimáknak tűnhetnek, vannak különbségek a termékek között. Az egyik kulcstényező a hajtás, amely meghatározza az adott fűnyíró teljesítményét, súlyát és esztétikáját.

Vásárlás előtt alaposan fontolja meg, hogy a fűnyírót milyen tevékenységekre fogja használni. A motor típusa mellett a kapcsolódás szélessége is fontos, ami jelentősen befolyásolhatja a munkatempót.

strunové sekačky

Kaszák típusai

Vágófűnyíró, trimmer vagy bozótvágó? A jelenlegi piac a fűkaszák különféle változatait kínálja. A trimmerek ideálisak az egyszerű gyep karbantartásához. A fűnyíró a fű mellett vékonyabb bokrokat vagy keményebb füvet is elbír, míg a bozótvágó a fiatalabb fáktól sem riad vissza. A motor típusa határozza meg a fűnyíró képességeit.

Elektromos modell

Az elektromos szálvágók és trimmerek könnyen kezelhetők, és vonzó árkategóriát kínálnak. Kis és közepes méretű kertek gondozására alkalmasak, teljesítménytől függően szívósabb füvet vagy kisebb bokrokat is elbírnak.

Az elektromos hajtás előnyei közé tartozik a karbantartás hiánya: csak csatlakoztassa a fűnyírót, és már indulhat is. Vigyázni kell azonban a tápkábellel, ami zavaró lehet munka közben.

Akkumulátoros fűnyíró

Az akkumulátoros fűnyírók és trimmerek az utóbbi időben egyre népszerűbbek. Bár lehet, hogy valamivel kisebb teljesítményűek, általában elbírják a szokásos kaszálási munkákat. Fontos paraméter az akkumulátor kapacitása és az akkumulátor élettartama. Míg az olcsóbb modellek néhány percig, a jobbak akár 30 percig is bírják. Ezek a fűnyírók nem igényelnek különleges karbantartást.

Benzines fűnyíró

Az igényes feladatokhoz benzines bozótvágók állnak rendelkezésre. Velük nagyobb, igényesebb növényzettel benőtt területeket is le lehet kaszálni. Hatékonyan kezelik az erősebb bokrokat is. Másrészt velük együtt jár a nagyobb zaj, bonyolultabb gondozás, tüzelőanyag hozzáadása, gépalkatrészek kenése. Ezek a modellek nehezebbek és drágábbak.

Motorkapacitás

A motor kapacitása kulcsfontosságú a megfelelő fűnyíró kiválasztásához. A kert méretétől és a karbantartási igényektől függően válassza ki a megfelelő teljesítményt. A motor befolyásolja a gép súlyát, hatékonyságát és árát.

 • 700 W-ig – ideális kisebb, világos növényzettel rendelkező kertekhez. Jól bírják a rendszeres gyepápolást.
 • 700 - 2000 W - tökéletes választás közepes méretű kertekhez, keményebb füvekkel és magasabb növényzettel.
 • 2 000 - 3 000 W - benzinüzemű gépek nagy, sűrű növényzettel rendelkező területeken végzett robusztus munkákhoz.
strunové sekačky

A szerszám sebessége

A fordulatok gyakorisága kulcsfontosságú a fűnyíró hatékonysága és a vágás minősége szempontjából.

 • Akár 7000 ford./perc - ideális általános kertészeti munkákhoz.
 • Több mint 7000 ford./perc - nagyobb igénybevételű feladatokhoz, beleértve a keményebb fák aprítását is.

Lefedettség tartománya

A kert méretétől függően válassza ki a megfelelő szélességű rendet.

 • 20 - 25 cm - tökéletes kisebb területek és díszkertek precíz kezelésére.
 • 30-50 cm - a legtöbb kertben szokásos tartomány. Gyorsabb és hatékonyabb aprítást tesz lehetővé.

Állítható vágófej - a modernebb gépek lehetőséget kínálnak a fej dőlésszögének beállítására a kényelmesebb és hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Építőanyagok

Válasszon minőségi anyagokból készült fűnyírót a hosszabb élettartam érdekében.

 • Fém - tengely és keret a nagyobb tartósság érdekében.
 • Műanyag - fogantyúk és kormány a könnyedség és a kényelem érdekében.
 • Ház - műanyag változatok gyakoribbak, míg a fém változatok az erősebb modelleken találhatók.

String típus

A szál minősége határozza meg a vágás hatékonyságát és élettartamát.

 • Átmérő - 1,2 mm-től normál aprításhoz 4 mm-ig robusztus munkához.
 • Anyag - az alapszilikontól a tartósabb nylonon át a legtartósabb hőre lágyuló műanyagokig.
 • Profil – kerek, négyzet vagy csillag – a csillagfüzér biztosítja a legjobb aprítási eredményt.

Húrfeszítő rendszer

Egyszerűsítse munkáját a megfelelő nyújtórendszer kiválasztásával.

 • Kézi - azok számára, akik előnyben részesítik a kézi vezérlést.
 • Félautomata - a húrt a talajra koppintva feszítik.
 • Automatikus – zökkenőmentes nyújtás az Ön beavatkozása nélkül.
 • Egykarakterlánc vs. dupla húr - kettős feszítőrendszer növeli a hatékonyságot és csökkenti a húr kopását.
strunové sekačky

Fogantyú

A nyél formája jelentősen befolyásolja a fűnyíróval végzett munka kényelmét. Találkozhat D vagy T alakú fogantyúkkal . Vannak kombinált fogantyús fűnyírók is. Azoknál a modelleknél, amelyeket gyakran szeretne magával vinni, nagyszerű lesz az összecsukható fogantyú funkció, amely a tárolást is leegyszerűsíti.

D forma - ez a forma kisebb és kisebb teljesítményű modelleknél szokásos, különösen alkalmas dekoratív kertek részletes karbantartására. T-alakú – a fűnyíró ezzel a formázott nyéllel való kezelése egy hagyományos kaszához hasonlít. Ez a megoldás általános a nagy és erős bozótvágóknál. A nehezebb modellekkel való munka leegyszerűsítése érdekében gyakran vállszíjat is mellékelnek, amely lehetővé teszi a fűnyíró felakasztását.

Kérdések és válaszok

Mi a jelentősége a vágófej szögének?

A magasabb kategóriájú fűnyírók lehetővé teszik a vágófej szögének beállítását. Ez a funkció kényelmesebbé teszi a fűnyírót a különböző felhasználók számára. Így a szerszámmal való munkavégzés kényelmessé válik a különböző formájú emberek számára. A fej gyakran 90°-ig elfordítható. A forgó fej mellett nagyon hasznos az állítható magasságú fogantyú is, amely lehetővé teszi a fűnyíró hosszának beállítását.

Mi mást várhatunk a fűnyíróktól?

A hagyományos fűnyírókhoz képest a fűkaszák általában egyszerűbbek, de mégis számos funkciót kínálnak. A vágófej dőlésszögének vagy a fogantyú hosszának beállítására vonatkozó, már említett lehetőségeken kívül a könnyebb kezelhetőség érdekében további kerekekkel felszerelt modellek is találhatók. Az erősebb modellek rendelkezhetnek rezgéscsillapító rendszerrel, és az osztott tengely is nagyon hasznos.

Mikor elegendő egy elektromos fűnyíró?

Az elektromos és akkumulátoros modelleket általában alkalmi és kevésbé megerőltető munkákra tervezték. Ha azonban azt tervezi, hogy gyakran és igényesebben dolgozik a fűnyíróval, akkor a benzinmotoros modell a javasolt választás.

Tekintse meg a fűnyírók választékát.

Szerző: Simon Křižák