Kerti olló

A legnépszerűbb kerti ollók:
1. Fűollók
2. Ágvágó olló
3. Sövénynyírók
Akinek van kertje, vagy legalább virágot, gyógynövényt vagy díszfát nevel a lakásában, annak gondoskodnia kell erről a zöldről. A növényeket, füvet, cserjéket és fákat rendszeresen nyírni vagy nyírni kell. Az ápolás során értékelni fogja a kiváló minőségű kerti ollót, amely egyszerűvé és gyorssá teszi a növények gondozását.

A kerti ollót mindig a felhasználási mód alapján válassza ki. Egy fajta olló azonban gyakran nem elegendő, és több különböző modellt kell vásárolnia.

Fűollók

Ezek az eszközök minden kertész felszerelésének alapvető részét képezik, és sokoldalúan használhatók. Nehezen elérhető helyek levágására szolgálnak, virágot vagy gyógynövényt vágnak, minőségi ollóval pedig bokrok vagy fák vékony ágait is levágják.

Kézi - különösen népszerűek a kézi ollók, amelyeket jó árarány jellemez, és mindig használatra készek. Az olló mérete változó, így míg a nagyobb fajták jobban passzolnak a férfiak kezéhez, a hölgyek gyakran a kisebb fajtákat részesítik előnyben.

Akkumulátoron - azok számára, akik nagyobb hatékonyságot keresnek, vannak akkumulátoros ollók. Bár töltésre van szükségük, sokkal gyorsabb velük dolgozni. A szokásos vágás mellett léteznek speciális fűre szánt modellek is, amelyek kialakításukban egy mini kaszához hasonlítanak. Az ollót gyakran teleszkópos rudakkal és egyéb adapterekkel szállítják, amelyeknek köszönhetően működhetnek például kis bozótvágóként vagy bokrok formázására.

zahradni nuzky

Ágvágó olló

Ez az olló is elengedhetetlen eszköz, sőt, szinte minden háztartásban megtalálható.
Univerzálisak - alkalmasak virágok, gyógynövények, fű, ágak alkalmi vágására és bokrok formázására is.

Ebben a kategóriában kézi és elektromos változatokat egyaránt találhat. A hagyományos ollók mellett lehetőség van speciális fogaskerekes ollókra is beruházni, amelyek a merevebb ágakat is könnyedén elbírják. Ezeket az eszközöket tovább kategorizálhatjuk:

Egykezes – ez a változat a legelterjedtebb, virágok, fűszernövények, de egyes zöldségek, például paprika, paradicsom vagy uborka vágására is használható. Akár 26 mm átmérőjű ágakat is le tudnak vágni.
Kétkezes - hosszabb nyéllel, ideális 40 és 50 mm közötti vastagságú ágakhoz.
Kar - ideális merevebb, 50 mm-nél nagyobb átmérőjű ágakhoz. Nem olyan sokoldalúak, mint a kisebb fajták, de nagyszerűek azoknak a kertészeknek, akik gyakran vágnak merevebb ágakat.
Teleszkópos - kiválóan alkalmas magasabb pozíciókban történő vágáshoz. Lehetővé teszik az ágak vágását létra nélkül, ami nagyon praktikus. Néha"hernyónak" nevezik őket.
Bonsaihoz - kisebb speciális olló, ideális bonsaihoz és gyógynövényekhez.

Sövényvágó

Ideálisak sövénynyíráshoz és sövényalakításhoz. Választható kézi és elektromos változatok között.

Kézi - alkalmas, ha kevés bokrot vagy fát szerkeszt. A tőkeáttétel elve alapján. Elektromos – a nagyobb területek gyors és pontos vágásához az elektromos opció a legjobb. Különösen a motor teljesítménye fontos; a minőségi ollók általában 450 W- os vagy nagyobb teljesítményűek. Ha merevebb ágakat kell vágnia, akkor a 700 W körüli teljesítményű modelleket ajánljuk. A teljesítményt gyakran a vágórész hosszához kötik – például egy 500 W-os ollónak 50 cm hosszú rúdja lehet. Leggyakrabban 45-80 cm hosszúságú változatokkal találkozhatunk. Az akkumulátoros szerszámok szerelmesei számára fontos az akkumulátor kapacitása és az akkumulátor élettartama. A legtöbb esetben az olló körülbelül 30 percig működik, mielőtt újra kell tölteni. Az elektromos változatok folyamatosan működhetnek, de biztosítani kell az áramellátást.

Benzin - a legerősebb és legkevésbé elterjedt változat. Kiemelkednek a nagy teljesítményben, ami lehetővé teszi a vastag ágak levágását is. Magasabb árának köszönhetően azoknak alkalmasak, akik rendszeresen karbantartanak nagyszámú bokrot vagy fát. Gyakran találkozunk velük a közterületek karbantartásában.

Penge típusa

Minden metszőolló kulcseleme kétségtelenül a penge. Fontos, hogy robusztus, éles és kopásálló legyen. A pengék gyakran készült anyagok közé tartozik a rozsdamentes, szén és szénacél. A dizájn szempontjából egy vagy két pengéjű ollóval találkozhat.

Olló egyetlen pengével

Gyakran üllőnek vagy üllőnek nevezik. Ezeknek az ollóknak csak egy éles élük van, míg a másik oldalon van egy olyan felület, amely segít az ág megtartásában vágás közben. Ideálisak durvább vágásokhoz, ahol nem a tökéletes pontosság a kulcs. Ráadásul nem igényelnek ilyen intenzív ápolást, és gyökerek vágására is alkalmasak.

Olló két pengével

Ezek az ollók tisztább, pontosabb vágást tesznek lehetővé, és kiválóan alkalmasak friss ágak vágására. Ideálisak sövény formázására vagy fák metszésére. Fontos azonban ezek rendszeres karbantartása.

Gondozás és karbantartás

A kerti ollók gondozása elengedhetetlen a hosszú élettartamuk érdekében. Az olló jó állapotban tartásának kulcsa, hogy alapos tisztítás után száraz helyen tárolja. Egyszerűen használhatja a kezét vagy egy puha ruhát az enyhe szennyeződések eltávolításához, míg a szappanos víz alkalmas a makacsabb foltok eltávolítására. Mosás után fontos, hogy az ollót alaposan hagyja megszáradni, hogy elkerülje a maró hatást.

A pengék időnkénti megélezése javasolt. Bár a csiszolást saját maga is elvégezheti, néha tanácsos szakemberhez fordulni. Az is jó ötlet, hogy időnként beolajozza a pengéket, és erre a célra gyakran javasolt a WD-40 univerzális spray használata .

zahradni nuzky

Gyakran Ismételt Kérdések

Mire gondoljak még?

Bár a metszőolló nem mindennapi használatú eszköz, az ergonómiának a prioritások listáján kell szerepelnie. Az ergonómikus fogantyúk növelik a kényelmet a munka során, és minimálisra csökkentik a kézfájdalmat. A kiváló minőségű olló gyakran csúszásmentes felületet biztosít, ami megakadályozza, hogy a szerszám elcsússzon a kezében. Intenzív vágáshoz célszerű rezgéscsillapítós ollót keresni.

Biztonságosak a kerti ollók?

Megfelelő használat esetén a kerti ollók biztonságos eszközök. Ezen kívül számos modell fel van szerelve olyan biztonsági funkciókkal, mint például biztosítékok vagy zárak, amelyek lezárják az ollót, hogy megvédjék a pengéket és a felhasználót.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyírórudat?

A vágórúd a sövénynyíró kulcseleme. Választhat egy- és kétoldalas rúd között. Az egyoldalas rúd ideális sík felületek vágására, és gyakran forgólapátokkal rendelkezik. A kétoldalas lécek viszont nagyobb rugalmasságot biztosítanak a bokrok alakításában, amit a tapasztaltabb kertészek különösen értékelnek. Előnyük a vágási szög beállításának lehetősége is.

Tekintse meg a kerti ollók választékát.

Szerző: Simon Křižák