Facsiszolók

A fa szinte minden háztartásban megtalálható anyag. Fő előnyei a könnyű elérhetőségben és az egyszerű feldolgozás lehetőségében rejlenek. Sok otthoni kézműves számára a fa népszerű anyag a különféle kerti szerkezetek és kiegészítők építéséhez. A fa csiszolására különböző típusú csiszolók használhatók, a legnépszerűbbek a szalagcsiszolók , a vibrációs csiszolók és az excentercsiszolók , de vannak más, kevésbé hagyományos szerszámok is. A fafeldolgozás kívánt eredményétől függően kiválaszthatja a megfelelő eszközt.
Ha megfelelő csiszolót keres, ne csak a teljesítményére koncentráljon, ami kulcsfontosságú a használati mód szempontjából, hanem az egyéb funkciókra és tartozékokra is.

A darálók típusai

Ha a megfelelő facsiszolót keresi, ne feledje, hogy több modell közül is választhat. A választásnál a döntő tényező a szerszámmal végzett munka célja és mennyisége kell, hogy legyen. Fontolja meg, hogy univerzális csiszolóra van-e szüksége, vagy bizonyos feladatokra speciális csiszolóra.

Rezgő csiszológép

A legnépszerűbbek a fa vibrációs csiszolói , amelyek elve a gyors oszcilláló mozgáson alapul. Ez a csiszoló kiváló közepes és finom csiszoláshoz. Ideális a régi festék eltávolítására, és rugalmas csiszolást tesz lehetővé különböző irányban. Tipikus téglalap alakú kialakítása ideális sarkok csiszolásához. A darálók közötti különbségek a teljesítményükben és a csiszolófelület méretében lehetnek. Az erősebb modellek gyakran nagyobb csiszolási felületet kínálnak. Javasoljuk továbbá, hogy ellenőrizze a csiszolópapírok árát és elérhetőségét. Bár lehet vásárolni speciális papírokat egy adott modellhez, nagyobb munkák esetén előnyös lehet a papírt az udvaron vásárolni.

vibrační bruska

Szalagcsiszolók

A szalagcsiszolók ideálisak nagyobb felületek csiszolására. Ezek a darálók nemcsak fa, hanem műanyag és fém megmunkálására is alkalmasak. Ezek egy forgó csiszolószalagon működnek, két henger között, amelyek megfeszítik a szalagot. Többféle csiszolószalag létezik, eltérő érdességekkel, amelyek befolyásolják a csiszolási mélységet:

  • Durva csiszoláshoz : 80-as szemcsenagyság
  • Közepes csiszoláshoz : 100-as szemcsenagyság
  • Finom kikészítéshez : szemcseméret 120

A fát az erezet irányában kell csiszolni, és soha ne keresztbe, hogy elkerülje a felület károsodását. A szalagcsiszolók elengedhetetlenek a professzionális műhelyekben, de gyakran megtalálhatók otthoni műhelyekben is. Jó, ha lehet porelszívóhoz csatlakoztatni.

pásová bruska

Excentrikus csiszológép

Az excentrikus csiszoló kombinálja a körkörös és az oszcilláló mozgást, ami biztosítja, hogy ne hagyjon látható nyomokat a fán. Ideális befejező munkákhoz. A fa mellett karosszéria vagy fémfelületek csiszolására is használható, mivel a csiszolópapírt polírozókoronggal lehet helyettesíteni. Az excentrikus csiszolók kiválóan csiszolják az ívelt felületeket, de nem alkalmasak éles élek csiszolására. Vásárlásukkor figyelembe kell venni a csiszolópapír árát és elérhetőségét is.

excentrická bruska

Többfunkciós csiszológép

A többfunkciós csiszolók , más néven felújítók vagy deltacsiszolók sokoldalúságuk miatt népszerűek. Használhatók köszörülésre, vágásra és sok más műveletre a szerszámfejek cseréjének köszönhetően. Tökéletesek a nehezen elérhető helyekre.

multifunkční bruska

Mini csiszológép

A mini darálók kompaktak és két változatban készülnek:

  • Egyenes csiszoló : alkalmas fán és fémen végzett részletes megmunkáláshoz.
  • Görgős csiszoló : ideális festék eltávolításához és durvább csiszoláshoz.

Sarokcsiszoló

A gyakran flexaként emlegetett sarokcsiszolóval a forgó csiszolókorongnak köszönhetően fán és más anyagokon dolgozhat. A sarokcsiszolók a tárcsa átmérője szerint különböznek:

  • 125 mm-es tárcsák : kisebb munkákhoz
  • 150 és 180 mm-es tárcsák : univerzális, gyakran használják a háztartásokban
  • 230 mm-es tárcsák : nehezebb feladatokhoz, pl. beton vágásához.

Most, hogy ismeri a különböző típusú darálókat, jobban meg tudja határozni, melyik lesz a legjobb az Ön igényeinek.

úhlová bruska

Energiafelhasználás

A motor teljesítménye befolyásolja az egyes csiszolószerszámok kapacitását és használatának hatékonyságát. A csiszológép típusától függően az energiafogyasztási értékek változhatnak.

Rezgő csiszológép
A vibrációs csiszolók jellemző tulajdonsága az alacsonyabb energiafogyasztás. Gyakran 250 W a határ, ezek a darálók ideálisak a szokásos háztartási munkákhoz. Ha magasabbak az igényeid, keress erősebb modellt.

Excentrikus csiszológép
Ezekkel a darálókkal a bevitt teljesítmény nagymértékben befolyásolja az őrlési módot és az őrlőanyag kiválasztott szemcséjét. Az akár 500 W bemeneti teljesítménnyel rendelkező modellek kiválóan alkalmasak finom csiszolásra, és 100-400 szemcseméretű csiszolópapírral is használhatók. Másrészt az 500 W-nál nagyobb teljesítményű csiszológépeket durvább munkákra szánják, és megfelelően kombinálható 100-nál kisebb szemcseméretű csiszolópapírral.

Szalagcsiszoló
Ez az eszköz kiválóan alkalmas különböző anyagok szerkesztésére. A teljesítmény kiválasztásakor vegye figyelembe az összes célt, amelyre használni fogja. A fa megmunkálásához gyakran elegendő egy 500 W-os csiszológép, ellenkezőleg, a fém megmunkálásához közel 1000 W bemeneti teljesítményű modellt kell választani. A professzionális modellek még erősebbek.

Multicsiszoló
Általában 200 W körüli alapteljesítményű. Egy ilyen modell sok háztartási feladathoz elegendő. De ha valami erősebbet keres, mindenképpen fektessen be egy erősebb gépbe.

Mini csiszológép
Általános háztartási használatra az ajánlott teljesítmény körülbelül 150 W. A professzionális felhasználóknak 300 W-os vagy nagyobb teljesítményű modellt kell vásárolniuk. Vannak a piacon 130 W körüli fogyasztású modellek is, amelyek a kevésbé erősek közé tartoznak.

Funkció

Minden csiszolószerszám különféle kiegészítő funkciókkal van felszerelve, amelyek növelik a biztonságot és a munka kényelmét. Ezek a funkciók befolyásolhatják a végső árat, ezért alaposan gondolja át, melyikre van szüksége igazán.

Rezgéscsillapító fogantyú – hosszú ideig tartó köszörüléskor értékelni fogja a rezgéscsillapító fogantyú lehetőségét. Ez a funkció gyakran megtalálható a professzionális modelleken.
Elszívás - nagy előny, ha a szerszámot a műhelyben elszívóhoz vagy porszívóhoz lehet csatlakoztatni.
Sebességszabályozás - a sebesség változtatásának lehetősége sok modellben nagyon kívánatos. Lehetővé teszi a csiszoló optimális beállítását a megmunkált anyagnak megfelelően.
Kiegészítő tartó - egyes szerszámok kiegészíthetők egy további tartóval, ami megkönnyíti az irányítást.
LED lámpa – ezzel a funkcióval jobban megvilágíthatja a munkahelyét.

Tekintse meg a darálók választékát.

Szerző: SIMon Křižák