Milyen hegesztési módszerek vannak?

A hegesztés jelenleg az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer olyan anyagok közötti tartós kötések létrehozására, amelyeket nem lehet könnyen, sérülés nélkül szétválasztani.

A hegesztés fő elve a következő két vagy több anyag összekapcsolása tartós kötés létrehozására. Ennek a kapcsolatnak az eléréséhez külső energiaellátásra van szükség. A hegesztés során külső energiát használnak az alapanyagok részleges vagy teljes megolvasztására, amelyeket aztán összekapcsolnak. Számos különböző hegesztési módszer létezik, amelyek a külső energia alkalmazásának módjában különböznek (elektromos ív, láng, súrlódás, robbanás stb.). A különböző módszerek részletes leírása és elnevezésük az EN ISO 4063 szabványban található.

Hegesztési módszerek:

módszer - Kézi ívhegesztés bevont elektródákkal

Ez a módszer az idők során veszített népszerűségéből, és nagyrészt felváltotta a 135. módszer, amelyet az alábbiakban ismertetünk. Összeszerelések és kültéri munkák esetén azonban még mindig népszerű választás. Ennek a módszernek az egyik legnagyobb előnye a hegesztési varrat védelme. A védelmet nem külső gáz biztosítja, amelyet a kedvezőtlen időjárási körülmények könnyen elfújhatnak, hanem az elektródaburkolat égése során keletkező gáz. A töltet részei feloldódnak a hegesztett fémben, és védő salakot képeznek, amely védi a hegesztést. Ezt a salakot azonban a hegesztés befejezése után el kell távolítani.

módszer - Ívhegesztés olvadékelektródával védőgázban

Ez a megnevezés több különböző módszert takar, amelyek különösen az alkalmazott adalékanyag és védőgáz tekintetében különböznek egymástól. E módszerek alapelve az ív égetése az olvadékelektróda (amely egy huzal formájában lévő töltőanyagból áll) és az alapanyag között. A védőgáz a hegesztőhuzal körül áramlik, hogy megvédje a hegesztőfürdőt, és segítsen meggyújtani és stabilizálni az elektromos ívet.

Kétféle gáztípust használnak: Inert gázok (argon, hélium stb.) és aktív gázok (szén-dioxid önmagában vagy inert gázokkal keverve).

A módszerek közötti további különbségek a felhasznált adalékanyagban rejlenek. A tömör huzal a legelterjedtebb, de egyre népszerűbbek a csőszerű huzalok, amelyek vagy fluxustöltésűek, vagy fémporral töltöttek. Léteznek olyan csőhegesztőhuzalok is, amelyek helyettesítik a külsőleg adagolt védőgázt, és a bevont elektródákhoz hasonlóan működnek.

Az egyes módszerek megnevezése:

131 - Izzóelektródás ívhegesztés védőgázzal, MIG-hegesztés.

132 - Inertgázos fúziós ívhegesztés

133 - Fémpor-olvadékos ívhegesztés védőgázzal

135 - Ívívóelektródás olvadékelektródával aktív gázban, MAG-hegesztés

136 - Porközi ívhegesztés aktív gázzal

138 - Fémporos ívhegesztés aktív gázzal

Ha a berendezésre koncentrálunk, ez az egyik legdrágább módszer. Elengedhetetlen egy nagy teljesítményű, lapos karakterisztikájú hegesztőáramforrás, egy hegesztőhuzal adagoló, egy hűtött hegesztőpisztoly és a hegesztett fém védelmére szolgáló gáztartályok.

14. módszer - Ívhegesztés nem olvadó elektródával védőgázzal

Erre a módszerre jellemző, hogy az ív a nem olvadó elektróda és az alapanyag között ég. Az elektróda vagy tiszta volfrám, vagy volfrám és nemesfémek ötvözetét tartalmazza. A nem olvadó elektródával végzett ívhegesztést gyakran alkalmazzák különböző fémek, például alumínium, magnézium, rozsdamentes acélok, nikkel, réz, bronz, titán, cirkónium és más nem-ferritikus fémek hegesztésére. Ez a módszer jelentős szakértelmet igényel a hegesztő részéről, aki egyik kezével tartja a hegesztőpisztolyt, a másikkal pedig további anyagot ad hozzá. Ha a technológiai eljárást helyesen követik, kiváló minőségű hegesztési varratok készíthetők. Ennek a módszernek azonban hátránya a kisebb hegesztési teljesítmény, amely nem éri el például a 135. módszer szintjét.

A különböző módszerek megnevezése:

141 - volfrámmal töltött védőgázas ívhegesztés, WIG, TIG hegesztés.

142 - Volfram inertgázos ívhegesztés töltőanyag nélkül

143 - Volfram ívhegesztés védőgázzal, tömött elektródával vagy rúddal

145 - Wolfram ívhegesztés gázredukcióval, egyébként védőgázban, tömör huzallal vagy rúddal

146 - Wolfram ívhegesztés gázredukcióval egyébként inert gázban, töltött huzallal vagy rúddal

147 - Wolfram ívhegesztés aktív gázzal egyébként inert gázban

A szerző.