Marógépek

A router egy praktikus eszköz, amelyet általában nem használnak otthon. A szerszámgépekhez tartozik, és forgácsmegmunkáláshoz, úgynevezett maráshoz használják. Marógép segítségével sík, formázott és forgó felületeket dolgozhat meg. Nincs más dolga, mint kiválasztani a megfelelő kiegészítőket.

A marógéppel végzett munka során a fő szerszám a maró. Sokan gyakran összekeverik vagy azonosnak tartják ezeket a kifejezéseket. Fontos megjegyezni, hogy a marógép maga a szerszámgép, míg a maró a marógépbe befogott szerszám neve.

A megfelelő marógép kiválasztása bonyolult lehet, mivel ennek a gépnek számos változata létezik a piacon. Meg kell fontolnia, hogyan kívánja használni az útválasztót. A router lehetővé teszi fa és fém megmunkálását, és egyes többfunkciós gépek mindkét anyaggal dolgozhatnak. A használat gyakoriságától függően választhat otthoni műhelybe hobbi marógépet vagy gyakoribb használatot is tudó professzionális gépet.

Az energiafogyasztás és a fordulatok száma szintén fontos paraméterek, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a teljesítményhez és a használat kényelméhez. Érdeklődni kell azon patronok átmérője is, amelyekbe az egyes szerszámokat befogják. A szerszám ergonomikus kialakítása kényelmesebb munkát garantál.

További érdekességek lehetnek a különböző funkciók, és érdemes ellenőrizni a pótalkatrészek és tartozékok elérhetőségét is. Egy minőségi gyártó gondoskodik arról, hogy elegendő opció álljon rendelkezésére. A gép ára elsősorban attól függ, hogy hobbigépre vagy profi változatra van szüksége.

A marógép típusai

A marógépek felhasználásuk szerint több csoportra oszthatók, a legnépszerűbb típus a felső- vagy direkt marógép.

Egyenes marógép

Ezeket a gépeket közvetlen köszörűknek is nevezik. Ahogy a neve is sugallja, elsősorban anyagcsiszolásra szolgálnak. A közvetlen marógép azonban nemcsak a felület csiszolására korlátozódik, hanem az élek kiegyenlítését is lehetővé teszi. Ez egy kompakt eszköz, amely lehetővé teszi különböző tartozékok vagy szárak használatát. A különböző szártípusoknak köszönhetően a direkt marógéppel fa, fém, műanyag és alumínium módosítására használható.

Felső marógép

A router egy nagy sebességű forgóeszköz, amelyet gyakran használnak barázdák, üregek és dekoratív élek kivágására. Különböző méretű és alakú marókésekkel működik. Az asztalosok, modellkészítők és barkácsolók nagyszerű eredményeket érhetnek el egy útválasztóval.

Speciális marógépek

A két leggyakoribb típuson kívül számos speciális marógép is létezik:

Egykezes maró - fa- és műanyagmunkákhoz, gyakran élsimításhoz használják.

Lamellás marógép - egy speciális típusú marógép, amely szilárd kötések létrehozására szolgál. Faanyagok, laminálás, rétegelt lemez, laminált, biodeszkák, stb. összekötésére szolgál. Különböző szögekben használható összekötő léceket tartalmaz. Élmarógép - ezek a gépek ideálisak deszkák és deszkák éleinek megmunkálására. Horonymarógép – falazatban hornyok létrehozására szolgál. Hasznos víz-, fűtés- és elektromos elosztás szerelésénél.

Felújító marógép - padlóra, falra és mennyezetre szolgálnak. Az univerzális javító marógépet puhább anyagok köszörülésére is használhatja. A javító marógépet vakolat lekaparására, szigetelésére, graffiti eltávolítására is használhatja.

Univerzális marógép - nem fémes és fémes anyagok megmunkálására szolgál.
Asztali marógép - asztali marógépet is használhat nemfémes és fémes anyagok megmunkálására. Az asztali marógépek általában nagy fordulatszám-tartománnyal rendelkeznek, és fúrási és fúrási munkákhoz is használják.
Asztalos marógép - kemény és puha fa megmunkálására alkalmas. Ezek a típusok tartalmaznak egy robusztus asztalt. Kis- és közepes szériás gyártásban használják.
Kombinált marógép - egy vastagító és egyengető marógép kombinációja, hosszabbítós gyaluként is ismert. A megmunkált anyag alulról és felülről is állítható. Egyes modellekre bevésőeszköz is telepíthető.

Teljesítmény

A marógépek elektromos meghajtású gépek, és az egyik legfontosabb paraméter a teljesítményük, wattban megadva. A marógép teljesítménye befolyásolja a teljesítményét, a megfelelő teljesítmény kiválasztása pedig a gép használati gyakoriságától függ. A piacon hobbi és professzionális használatra egyaránt kaphatók marógépek, amelyek teljesítményben és árban is különböznek egymástól.

500 W-ig - Ez a fajta marógép alkalmasabb alkalmi használatra, teljesítményük 500 W körül mozog . 1000-1500 W - Népszerű marógépek, amelyek nem csak az otthoni műhelyben használhatók. Ezek a gépek rutinfeladatokhoz használhatók, és megbirkózik a nagyobb igénybevétellel járó munkákkal is.

3000 W és több – A professzionális útválasztók sokkal nagyobb teljesítményt kínálnak, és akár 3000 W-ot is elérhetnek. Ezek a gépek gyakori használatra alkalmasak, és még kemény anyagokkal is megbirkóznak.

Sebesség

A sebesség egy másik fontos paraméter, amely meghatározza a marógép használati tartományát. Mindig célszerű nagyobb fordulatszámú modellt választani. A jó minőségű marógépnek lehetővé kell tennie a zökkenőmentes sebességszabályozást.

A fordulatok száma a marógép típusától is függ. Például a javító marógépek fordulatszáma alacsonyabb, általában 20 000 és 30 000 fordulat/perc között van. Ebben a kategóriában minőségi marógépek találhatók, melyek a fordulatszám-szabályozásnak köszönhetően nagyoló és simító munkákhoz egyaránt használhatók.

Emelési magasság

A maximális emelési magasság határozza meg, hogy a marógép milyen mélységig tudja megmunkálni az anyagot. A gyakori hobby marógépekben az emelési magasság általában 40 és 70 mm között van. A professzionális marógépek azonban sokkal nagyobb emelési magasságot kínálnak, 100 és 500 mm között vagy még ennél is magasabb. Ez a paraméter kulcsfontosságú a marógép kiválasztásakor különböző típusú munkákhoz.

Befogópatron átmérője

A befogópatron mérete egy másik fontos paraméter, amelyet figyelembe kell venni. A befogópatron mérete határozza meg, hogy milyen szerszámok használhatók a marógépben. A hobby marógépek általában 6-8 mm átmérőjű befogópatronokat támogatnak.

A professzionális gépek gyakran 9-12 mm átmérőjű befogópatronnal rendelkeznek. A befogópatron nagyobb mérete lehetővé teszi a még kisebb tartozékok szilárd rögzítését. Ezért mindig jobb, ha nagyobb variálhatóságú gépet választunk.

A szerszámokat kézzel, tokmány vagy csavarhúzó segítségével rögzítheti a befogópatronokba. A drágább gépeken gyakran van gyorskioldó rendszer.

Maró

A marógépben különféle típusú szerszámok használhatók. Itt elég széles a választék. Például egy szög-, lemez-, rés- vagy vágóvágó csak néhány a lehetőségek közül. A csapok és keretek marásához más eszközöket használnak, a vékony hegyű vágó lehetővé teszi feliratok készítését és gravírozását.

A marókések kiválasztásakor az is fontos, hogy milyen anyagból készülnek. Az olcsó marók általában nem túl jó minőségűek, és alkalmasabbak puhább anyagok megmunkálására. A drágább, jó minőségű acélból készült marógépek azonban tartósabb anyagokat is képesek kezelni. Ezenkívül a minőségi szerszám használata biztosítja a marógép megbízható teljesítményét, és minimálisra csökkenti a motor túlmelegedésének kockázatát.

Lekerekítő vágó - anyagok éles széleinek lekerekítésére szolgál.

Vágóvágó - ideális furnér vágásához és különböző méretű átfedések igazításához.

Fecskefarkú vágó - dekoratív illesztések létrehozására szolgál.

Szögvágó – 45° -os szögben élmarást tesz lehetővé.

Hornyoló vágó - a kocsi, horony, lécek és hornyok beágyazásához az anyagba.

Lemez - alkalmas horony vagy nyelv létrehozására.
Profil - prizmák és díszlécek díszítésére szolgál.

Funkció

A szabványos funkciókon kívül, mint például a fordulatszám-szabályozás vagy a gyorsrögzítő rendszer, egyes marógépek kiváló funkciókat is kínálnak, amelyek leegyszerűsíthetik a munkát.

Gyengéd indítás - a fokozatos indításnak köszönhetően elkerülheti a kellemetlen rezgéseket a marógép indításakor.

Világítás – a beépített világítás praktikus rossz fényviszonyok melletti munkavégzéshez.

Elszívás – a kiválasztott marógépek műhelyporszívóhoz vagy közvetlenül egy por- és fűrészpor elszívó rendszerhez csatlakoztathatók.

Vezető - íves és párhuzamos vezető segít a marógép pontos vezetésében.

Sablonok és másolás - a sablonok használatának köszönhetően összetettebb és szokatlanabb formákat hozhat létre. Ez a funkció különösen hasznos bútorok éles gyártásánál vagy nagyszámú azonos forma előállításánál.

Szerző: Simon Křižák