Kerti szivattyúk

A kerti szivattyú a kertészkedés hűséges segítőjeként lehetővé teszi az esővíz hatékony felhasználását. A kerti szivattyú képes vizet szivattyúzni olyan forrásokból, mint például hordók, kutak vagy különféle tartályok. Léteznek olyan felszíni szivattyúk is, amelyek segítségével folyókból, tavakból stb. lehet vizet szivattyúzni. A kerti szivattyúk fő célja a kert öntözése, de hasznosak lehetnek pincékből vagy úszómedencékből való víz eltávolítására is.

Lehet, hogy a kertjéhez ideális szivattyú kiválasztása nem könnyű feladat. Fontos figyelembe venni a különböző szempontokat és paramétereket. Ezek közül a legfontosabb az, hogy milyen célra vásárolja a szivattyút. A szivattyú rendeltetésszerű használata határozza meg, hogy milyen műszaki jellemzőkkel és jellemzőkkel kell rendelkeznie. A megfelelő szivattyú kiválasztásának elmulasztása nem hatékony teljesítményt, csökkent funkcionalitást és a berendezés esetleges károsodását eredményezheti. Másrészt az összes paraméter körültekintő megválasztása biztosítja a szivattyú zökkenőmentes működését és hosszú élettartamát.

Mielőtt egy adott szivattyú mellett döntene, gondolja át, honnan lesz szivattyúzva a víz, és milyen minőségű ez a víz. Ezek a tényezők határozzák meg, hogy melyik szivattyútípus lesz a legalkalmasabb . Búvárszivattyúk esetén döntő fontosságú annak figyelembe vétele, hogy a víz milyen mélységből lesz szivattyúzva. Fontos figyelembe venni a szivattyú áramlási sebességét és használatának gyakoriságát is. Ugyanilyen fontos tényező a szivattyú és a víz felhasználási hely közötti távolság.

A szivattyúk típusai

A megfelelő szivattyú kiválasztása attól a helytől függ, ahonnan a vizet szivattyúzzák. A búvárszivattyú ideális víz kútból vagy fúrólyukból történő szivattyúzására. A búvárszivattyúk tározókból vagy hordókból történő víz szivattyúzására is alkalmasak. Másrészt a felszíni szivattyúkat gyakran használják a kertekben. A víz minősége a szivattyú kiválasztását is befolyásolja; egyesek képesek kezelni az enyhén szennyezett vizet, míg mások hatékonyan szivattyúzzák az erősen szennyezett vizet.

zahradni cerpadlo

Centrifugális pumpa

Ez a szivattyú a búvárszivattyúk közé tartozik, és a leggyakrabban használt szivattyúk közé tartozik. Tiszta vagy enyhén szennyezett víz szivattyúzására alkalmas. A fő előnyök közé tartozik az alacsony ár és az egyszerű karbantartás. A merülő centrifugálszivattyúk megbízhatóságukról és arról ismertek, hogy nagy mennyiségű vizet képesek hatékonyan szivattyúzni rövid időn belül.

A centrifugálszivattyú ideális kis mélységből származó víz szivattyúzására, és például tavakból, aknákból vagy medencékből szivattyúzható vele. Ezek a szivattyúk a pincékben stb. fellépő szivárgó vizek leküzdésében is hatékonyak. A korlátozott lökettérfogat miatt azonban a centrifugálszivattyú nem alkalmas nagy mélységből származó víz szivattyúzására.

Ennek a szivattyúnak a felszerelése nagyon egyszerű. Csak csatlakoztassa a tömlőt, merítse vízbe a szivattyút, és dugja be a hálózatba. Az automatikus működésről úszókapcsoló gondoskodik, mely a biztonságos működést biztosítja.

Orsós szivattyú

Ez a típus is a búvárszivattyúk kategóriájába tartozik. Az orsós szivattyút nagy mélységből történő víz szivattyúzására tervezték, és ideális kutakhoz vagy fúrásokhoz. Kiváló áramlással és nyomással. Az orsós szivattyúnak köszönhetően el tudja látni a háztartást használati vízzel, melyet a wc-ben és a fürdőszobában is használhat.

Öntözőrendszerek táplálására is alkalmas. Ahhoz, hogy a szivattyú hatékonyan működjön, teljesen víz alá kell meríteni. Ne feledje, hogy az orsós szivattyúk beszerzési költsége magasabb.

Rezgő szivattyú

A búvárszivattyúk közül az utolsó, a vibrációs szivattyú alkalmas azok számára, akiknek nagy lökettérfogatra van szükségük, és nagy mélységből, nagyobb távolságra is kell vizet pumpálni.

Ennek a típusnak a hátrányai közé tartozik a zajos működés és az alacsonyabb áramlási sebesség. Működés közben a szivattyút teljesen víz alá kell meríteni. A vibrációs szivattyúkat tiszta víz szivattyúzására tervezték, és érzékenyek az olyan szennyeződésekre, mint a homok és a sár. Ezek a szennyeződések károsíthatják a szelepeket, amelyek elengedhetetlenek a szivattyú megfelelő működéséhez.

Felszíni kerti szivattyú

Kertekben is gyakran használják a felszíni szivattyúkat, amelyek vizet vonnak ki a felszínről, és képesek szívni. Ezek a szivattyúk nagy hatásfokuk, megfelelő lökettérfogatuk és áramlásuk miatt népszerűek. Gyakran beépítik öntözőrendszerekbe, kedvező vételáruk van.

A felszíni szivattyúknál fontos a szívási mélység, ami korlátja lehet. Ezek a szivattyúk maximum 8-9 méteres mélységből képesek hatékonyan szivattyúzni vizet.

zahradni cerpadlo

Áramlási kapacitás

Az egyik legfontosabb szempont a kerti szivattyú megfelelő átfolyási kapacitása. Ez a tényező befolyásolja a szivattyú használatának módját. Ha a szivattyút főként a kert öntözésére tervezi használni, kisebb áramlási sebesség is elegendő. A kert öntözéséhez elegendőek a 2000 liter/óra áramlási sebességű szivattyúk.

Nagyobb áramlási sebességű szivattyú szükséges a háztartás vízellátásához, vagy amikor a medencét ki kell üríteni.

A szállítás hossza

Ez a mutató azt a távolságot határozza meg, amelyet a víznek meg kell tennie a szivattyúzás során.

Szívási magasság - kerti felszíni szivattyúknál általában körülbelül 8 méter. Búvárszivattyúk esetében a fő mutató a maximális merülési mélység, amely azt jelzi, hogy a szivattyú milyen mélységben képes működni.

Kiürítési/szállítási magasság - a kívánt nyomáshoz csatlakozik, amely bar-ban van kifejezve. Ezt a nyomást ezután átszámítják méteres szállítási magasságra, ahol 10 méter szállítási magasság 1 bar nyomásnak felel meg.

Anyag

Kerti szivattyú kiválasztásakor vegye figyelembe azt is, hogy milyen gyakran kívánja használni a szivattyút. A használat gyakorisága befolyásolja a villanymotor kapcsolását, ami befolyásolja annak élettartamát. A használat gyakoriságától függően figyelembe kell venni azt az anyagot, amelyből a szivattyú egyes részei készülnek.

Műanyag - megfelelő anyag olyan helyzetekben, amikor a szivattyút szórványosan használja. A műanyag szivattyúk kisebb súlyúak és megfizethetőbbek.

Acél/rozsdamentes acél – ezekből az anyagokból jó minőségű, gyakrabban üzemelő szivattyúkat készítenek. A szivattyúk a fém alkatrészeken kívül műanyag alkatrészeket is tartalmazhatnak. Előállításukhoz gyakran használnak kiváló minőségű műanyagot, például norilt vagy technopolimert.

zahradni cerpadlo

Kérdések és válaszok

Hogyan válasszunk szivattyút a szívási mélységtől függően?

Akár 8 méteres mélységből történő vízszivattyúzásnál célszerű felszíni szivattyút használni. A szivattyút a vízszint felett kell elhelyezni, ami megkönnyíti a karbantartását. Ha nagyobb mélységből, például mély kutakból vagy fúrásokból kell vizet szivattyúzni, búvárszivattyúra van szükség. Fontos, hogy a búvárszivattyú mindig a vízszint alatt legyen. Búvárszivattyúknál fontos figyelembe venni a fejet is. Ehhez a paraméterhez a maximális áramlási sebesség is hozzá van rendelve.

Mi az a házi vízi növény?

A házi vízüzemek olyan rendszerek, amelyek átfogó megoldást nyújtanak a hasznos vagy ivóvíz elosztására a házban és a kertben. A háztartási víztelep egy szivattyúból és egy tartályból áll, amely víztározóként szolgál. A megfelelő tartályméret kiválasztásakor figyelembe kell venni annak az épületnek a méretét, ahol a víz felhasználásra kerül.

Kisebb házakhoz vagy üdülőépületekhez egy 25 liter körüli tartály is elegendő lehet. A tartály méretét a mintavételi helyek száma és a vízmintavétel gyakorisága is befolyásolja. A szivattyú károsodástól való megóvása érdekében a víztelep tartalmaz egy szűrőt, amely eltávolítja a vízből a különféle szennyeződéseket.

Milyen szivattyút válasszunk a szennyezett víz kiszivattyúzásához?

A szennyezett víz helyiségekből vagy tartályokból történő eltávolítására tervezett szivattyúk kulcsfontosságú szempontja a víz szennyezettsége. Az enyhén szennyezett víz kiszivattyúzásához használhat szabványos búvárszivattyút. Erősen szennyezett víz szivattyúzásához azonban vágószerkezetes merülő iszapszivattyúra van szükség. Ez a szivattyútípus alkalmas szennyvíz ürülékkel történő szivattyúzására, de a vágószerkezetnek köszönhetően vastag iszapszemcséket és egyéb hulladékokat is képes kezelni.

Szerző: Simon Křižák