Fahasítók

Azok számára, akik úgy döntöttek, hogy otthonukat ökológiailag fával fűtik, elengedhetetlen egy olyan készülék, amely megkönnyíti a munkáját a fa előkészítésekor. Az egyik ilyen eszköz a fahasító , amely nélkülözhetetlen segítőtárs lesz a különböző méretű farönkök feldolgozásakor.

Az egyes elosztók stabilitását szilárd konstrukció biztosítja. Ízlésétől függően a fát vízszintesen vagy függőlegesen is elhelyezheti. Az ék ezután a hidraulika segítségével hasítja a rönköt . A legtöbb ilyen eszköz meglehetősen nehéz, de a beépített kerekeknek köszönhetően könnyen mozgatható.
Fontos kiválasztási szempont a hasítani kívánt fa maximális átmérője és hossza. Egy másik szempont, amit figyelembe kell venni, a hasítógép teljesítménye, amely meghatározza a keményebb és nagyobb rönkök feldolgozásának képességét .

Típusok

Az osztók két alapvető kategóriáját különböztetjük meg: vízszintes és függőleges .

Vízszintes - vízszintes

A vízszintes hasítók ideálisak kisebb és puhább fadarabokhoz. Jellemzően tűzifa aprítására szolgálnak, amelyet már előre vágnak kisebb, körülbelül 50 cm hosszúságú és 25-30 cm átmérőjű szegmensekre. Kompakt méretük és könnyebb súlyuk ( 40-60 kg tartományban ) megfizethetőbb megoldást kínál. Ez a modell praktikus állvánnyal is megvásárolható, amely lehetővé teszi az optimális munkamagasság beállítását.

štípač na dřevo

Függőleges - függőleges

A függőleges hasítók ideálisak nagyobb és keményebb fadarabokhoz. Legfeljebb 50 cm átmérőjű és 1 métert meghaladó rönkök dolgozhatók fel velük. Ezek a robusztus gépek lehetővé teszik a munkafelület magasságának beállítását a különböző hosszúságú faanyagokhoz. A 100 kg körüli súlyú függőleges hasítók lehetőséget kínálnak a hasítóék cseréjére, így választhat a négy-, hatkarú ékek vagy a tágulási ékek között.

vertikální štípač na dřevo

Méret

A piacon széles méretű bárdokat találhat. A kisebb modellek elegendőek az alkalmi fafeldolgozáshoz, például nyaralókban. Ezzel szemben a nagyobb modellek ideálisak a szilárd tüzelőanyagot használó háztartások számára. Bár a kisebb aprítók nem a leggyorsabbak, a hagyományos simítóval történő aprításhoz képest kényelmet és fizikai energiát takarítanak meg. Lehet, hogy egy hasító nem takarít meg időt, de a hátadat és a kezeidet mindenképpen.

Hajtás

Az elektromos motoros elosztók nagy érdeklődést mutatnak a piacon. Fő vonzerejük a könnyedség és a vonzó ár . Ideálisak olyan helyeken, ahol van elektromos áram. Bár az elektromos kábel néha akadályozhatja, a legtöbb háztartás számára ezek a modellek jelentik az optimális megoldást.
A másik oldalon benzinelosztók találhatók. Nagyobb teljesítményt nyújtanak, és könnyedén megmunkálják az igényesebb fát is. Jóllehet drágább a befektetésük, professzionális alkalmazásokhoz különösen alkalmasak.

Teljesítmény

A 220 V-ról meghajtott villanymotoros vízszintes hasítók teljesítménye 1500-2200 W között van. Kompressziós kapacitásuk 4-6 tonna között van, és akár 50 cm hosszú és 20-30 cm átmérőjű fát is meg tudnak dolgozni.
Éppen ellenkezőleg, a háromfázisú motorral rendelkező függőleges elosztók teljesítménye közel 3000 W. 7-12 tonnás nyomóképességüknek köszönhetően akár 30 cm átmérőjű, 1 méter körüli hosszúságú faanyagot is képesek feldolgozni.

Biztonság

Az elosztókat a biztonság szem előtt tartásával tervezték. Fontos, hogy mindkét kezét távol tartsa az elosztó munkaterületétől. A biztonsági kapcsolóknak köszönhetően, ha valamelyiket nem nyomják meg, a gép azonnal leáll, minimalizálva a sérülésveszélyt.
A vízszintes hasítóknál azonban előfordulhat olyan helyzet, amikor egy hasított fadarab leeshet és veszélyeztetheti a felhasználó lábát, különösen, ha az ajánlottnál nagyobb fát dolgozunk fel. Biztonsági okokból védőszemüveg vagy védőpajzs , valamint tartós kesztyű használata javasolt.

štípač na dřevo

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan működik a fahasító?

Az elosztó elektromos motorral van felszerelve, amely meghajtja a hidraulikus rendszert. A hasító függőleges változatánál a hasítóéket a rönk felé tolják, míg az alsó rész, ahol a fát fektetik, stabil támaszként szolgál. Ez a nyomás hatékonyan hasítja a fát. Ha vízszintes elosztóról beszélünk, az egy kicsit másképp működik. Itt rögzítik a hasítóéket, és a fémtömb felé mozgatja a rönköt.

Mit jelent az"tágulási ék" kifejezés?

A szélesítő ék egy speciális szerszám, amelyet nagy vagy csavart fadarabok hasítására terveztek. Ha szeretne egy tágító éket a függőleges elosztójához, ellenőrizze, hogy a berendezése támogatja-e a hasítóékek cseréjét. Van még egy kereszthasító ék, amely egyenesen négy részre hasítja a fát, és egy hatkarú ék, amely hat részre hasítja a fát.

Mi az a kúposztó?

A kúpos hasító egy megfizethetőbb alternatíva, amelyet nem mindig talál meg a normál kínálatban. Ha jártas az alkotásban, saját maga is megépíthet egy ilyen elosztót. Ehhez megfelelő hasítókúpra és villanymotorra van szükség. Számos utasítás létezik egy ilyen eszköz otthoni elkészítésére. Természetesen különféle online bazárokon is találhatunk kúphasítókat.

Tekintse meg a fahasítók választékát.

Szerző: Simon Křižák