Hogyan osztjuk szét a szivattyúkat?

A szivattyúk felbecsülhetetlen segítséget jelentenek számos területen, az ipartól a háztartásokig, a kertészettől a mezőgazdaságig. Bár mindegyik egy alapvető funkciót lát el, azaz a folyadékok egyik helyről a másikra történő mozgatását, számos szivattyútípust különböztetünk meg, amelyek mindegyike meghatározott célokra és feltételekre van adaptálva. Akár vizet kell szivattyúznia otthonába, vizet kell ellátnia egy uszodába, fenntartani a keringést a fűtési rendszerben, vagy ürítenie kell egy szeptikus tartályt, létezik egy erre a célra tervezett szivattyú.

Szivattyúk forgalmazása

A szivattyú kiválasztásának fontos kritériuma a szivattyú típusa. A szivattyúk két alapvető típusra oszthatók - centrifugális és volumetrikus.

  1. Centrifugális szivattyú - Ezeket a szivattyúkat ivóvíz és használati víz szivattyúzására használják, és nagy átfolyás, megbízhatóság és alacsony karbantartási igény jellemzi őket.

  2. Kiszorításos szivattyú – A térfogat-kiszorításos szivattyúk csoportjába tartoznak a lapátos, csavaros, dugattyús és membrános szivattyúk. Az ilyen típusú szivattyúkat nagyobb nyomásokhoz és kisebb áramlásokhoz használják.

A szivattyúkat aszerint is felosztják, hogy hol és hogyan használják őket. Íme néhány a piacon megtalálható leggyakoribb szivattyútípusok közül:

Háztartási víz üzem

A háztartási víztelep olyan rendszer, amely egy szivattyút és egyéb elemeket (például nyomástartó tartályt és vezérlőegységet) tartalmaz, amelyek együttesen biztosítják a lakás automatikus vízellátását. A víz szivattyúzható saját forrásból, például kútból vagy esővíztartályból.

domaci vodarna

Felszíni és búvárszivattyú

A háztartási víztelepen belül a szivattyúk két fő kategóriáját használhatjuk - felszíni és búvárszivattyúkat .

A felszíni szivattyú 8 méternél nem mélyebb forrásokból, például tartályokból, kerti hordókból vagy aknákból származó víz szivattyúzására szolgál.

A búvárszivattyú ideális mély fúrásokhoz vagy kutakhoz. Ezeket a szivattyúkat úgy tervezték, hogy közvetlenül vízben működjenek. A tiszta víz szivattyúzása mellett egyes búvárszivattyúk szennyezett vizet is képesek szivattyúzni.

ponorné čerpadlo

Keringető

A keringető szivattyút, más néven keringtető szivattyút főként fűtési rendszerekben alkalmazzák, ahol ez biztosítja a melegvíz keringését a hőforrás és a fogyasztók között.

Iszapszivattyú

Az iszapszivattyúkat kifejezetten szennyvíz és iszap kezelésére tervezték. Ezek a szivattyúk szilárd anyagok, például iszap, agyag, zúzott kő, homok és csiszolóanyagok kezelésére alkalmasak.

kalové čerpadlo

Kerti szivattyúk

A kerti szivattyúk ideálisak a kert öntözésére, medencék, víztározók vagy egyéb kerti tartályok feltöltésére. Fő előnyük, hogy különféle forrásokból, például esőtartályokból, kutakból vagy folyókból tudnak vizet vonni. Ennek köszönhetően természetes vízforrásokat használhat, és megtakaríthatja a vízköltséget.

Szivattyúk úszómedencékhez

A medenceszivattyúk elengedhetetlenek a medencevíz megfelelő karbantartásához és tisztaságához. Ezek a szivattyúk egy ciklusban működnek szűréssel, ahol vizet szívnak ki a medencéből, majd azt kiszűrik és ismét visszavezetik a medencébe. Ily módon a víz folyamatosan keringetett és megtisztul, ami szükséges az egészséges és tiszta környezet fenntartásához a medencében.

Nyomásszivattyúk

A nyomásszivattyúkat, amelyeket néha nyomásfokozó szivattyúknak is neveznek, úgy tervezték, hogy növeljék a víznyomást a csővezetékben. Ezek a szivattyúk ideálisak olyan helyzetekben, ahol a víznyomás nem elegendő, például vízellátó rendszerekben vagy locsolórendszerekben.

tlakové čerpadlo

Szennyvízszivattyúk

A szennyvízszivattyúkat szennyvíz és egyéb hulladékok kezelésére tervezték. Ezek a szivattyúk jellemzően ellenállnak a szennyvízben előforduló korrozív és koptató anyagoknak.

Ezen szivattyúk mindegyike egyedi a sajátos alkalmazási területén, és fontos kiválasztani az igényeinek leginkább megfelelő szivattyút. A szivattyú kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak energiahatékonyságát, megbízhatóságát és könnyű karbantartását is.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szivattyút?

A szivattyú kiválasztásakor számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, amelyek befolyásolják annak teljesítményét és megbízhatóságát. Ezek a tényezők a következők:

  1. A szivattyúzás célja : Ez a legfontosabb tényező, amely befolyásolja a szivattyú kiválasztását. Tisztában kell lennie azzal, hogy a kert öntözéséhez, az ivóvíz szivattyúzásához, a fűtéshez vagy a szennyvíz szivattyúzásához van szüksége szivattyúra. A különböző típusú szivattyúkat különböző célokra tervezték, ezért fontos a megfelelő kiválasztása.

  2. A víz mennyisége és mélysége : Egy másik fontos tényező a szivattyúzandó víz mennyisége és az a mélység, ahonnan szivattyúzni kell. Ez befolyásolja, hogy búvárszivattyúra vagy felszíni szivattyúra van-e szüksége, valamint a szivattyú méretét és teljesítményét.

  3. Vízminőség : Fontos mérlegelni , hogy tiszta vagy szennyezett vizet fog-e szivattyúzni. Egyes szivattyúkat piszkos víz és szilárd anyagok kezelésére tervezték.

  4. Energiahatékonyság: Fontos figyelembe venni a szivattyú energiahatékonyságát is. Egy nagy hatékonyságú szivattyú jelentős energiaköltség-megtakarítást eredményezhet.

  5. Megbízhatóság és karbantartás : Válasszon szivattyút egy jó hírű gyártótól, jó ügyfélszolgálattal és rendelkezésre álló pótalkatrészekkel. Ellenőrizze azt is, hogy mennyire egyszerű a szivattyú karbantartása, és milyen gyakran kell szervizelni.

A szivattyú kiválasztásakor ne féljen konzultálni egy szakértővel vagy kereskedővel. Segítenek kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő megoldást. Végül ne felejtse el figyelembe venni a szivattyú tulajdonlásának teljes költségét is, beleértve a telepítési, üzemeltetési és karbantartási költségeket.

Szerző: Simon Křižák