Hogyan válasszunk betonvibrátort?

Abetonvibrátor olyan eszköz, amely képes a frissen kevert betonból egységes keveréket létrehozni, eltávolítva a felesleges levegőt és az üregeket. Így a beton szilárdsága optimalizálódik, és a felületi réteg, miután megszilárdult, esztétikus megjelenést kap. Ezenkívül biztosítja, hogy a beton kitöltse az összes szükséges helyet. De hogyan válassza ki az Ön igényeinek megfelelő betonvibrátort?

A betonvibrátorok típusai

A betonvibrátorokat kialakításuk és alkalmazásuk szerint három alaptípusra osztják: mechanikus, nagyfrekvenciás és beépített átalakítóval ellátott.

Mechanikus betonvibrátorok

Amechanikus betonvibrátorok egy meghajtóegységből, egy hajlékony tengelyből és egy rezgőfejből állnak. A meghajtóegység általában egy egyfázisú villanymotor, amely egy hajlékony tengelyen keresztül hajtja a rezgőfejet.

A mechanikus vibrátorok előnye a kiváló ár/teljesítmény arány. Hátrányuk a kisebb tengely élettartam és a nagyobb kézrezgés. A rugalmas tengely a vibráció során jelentős igénybevételnek van kitéve, különösen a hosszabb, 4-5 méteres tengelyek esetében (ezért ajánlott rövidebb változatot választani). Hosszú tengellyel való munkavégzéskor arra is ügyelni kell, hogy az ne hajoljon meg túlságosan. Ezt a típusú vibrációs gépet kisebb és közepes méretű betonozási munkákhoz ajánljuk, amelyeket kisebb építőipari cégek végeznek.

Nagy merítési frekvenciájú vibrátorok

Anagyfrekvenciás merülővibrátorok meghajtóegysége egy nagyfrekvenciás átalakító, amely a feszültséget 230 vagy 400 V-ról 42 V-ra alakítja át, és a frekvenciát 200 Hz-re növeli. Ezek a készülékek nem hajlékony tengellyel, hanem gumitömlővel védett elektromos kábellel csatlakoznak a rezgőfejhez.

Ezeknek a rezgőberendezéseknek nagy előnye, hogy akár 4 rezgőfej is csatlakoztatható egy nagyfrekvenciás átalakítóhoz. Ezenkívül ezek a gépek nagy tömörítési teljesítményt, minimális kézre átvitt rezgést, hosszú élettartamot és alacsony feszültséggel működnek, ami növeli a kezelő biztonságát. A nagy süllyedési frekvenciával rendelkező vibrátorok nagyméretű betonozási műveletekhez ajánlottak.

Beépített inverterrel ellátott vibrátorok merítéshez

Azintegrált inverteres vibrátorok az előző típusokhoz hasonló elven működnek, de a karra szerelt kapcsolóba közvetlenül beépített nagyfrekvenciás meghajtóegységgel rendelkeznek.

Ezeknek az elektromos vibrátoroknak a fő előnye a hosszú élettartam, a könnyű használat és a nagyfokú mobilitás. Másrészt viszont magasabb az áruk, és csak egy rezgőfej csatlakoztatható egy inverterhez.

A megfelelő típus kiválasztásakor egy egyszerű szabályt követhet. Ha csak kisebb betonmunkákat végez, és nem a beton tömörítése a munkája fő hangsúlya, akkor támaszkodhat a mechanikus vibrátorra. Másrészt, ha kiváló teljesítményt vár el, és a gép naponta több órán keresztül fog működni, akkor célszerű egy nagyfrekvenciás változatot választani.

Kulcsparaméter: működési tartomány

A betonvibrátor kulcsfontosságú paramétere a szóban forgó készülék munkavégzés közbeni hatótávolsága, amelyet "akciótartománynak" nevezünk.

Az akciótartomány a rezgőfej és a hatásának külső határa közötti távolságot jelöli. A rezgőfej átmérője befolyásolja leginkább a hatótávolságot. Minél nagyobb a rezgőfej átmérője, annál nagyobb a vibrátor hatótávolsága (és ezáltal a teljesítménye). Általában a hatótávolság körülbelül nyolc-tízszerese a rezgőfej átmérőjének. Ez azonban nem mindig teljesen pontos, és más tényezőktől függ.

A rezgőfejek különböző méretei gyakoriak, általában 25 és 100 mm közöttiek. Mint már jeleztük, minél nagyobb a fej átmérője, annál több beton tömöríthető óránként. A rezgőfej hossza is fontos, és legalább 30 cm-nek kell lennie. A beton vibrálásakor általában 30 cm mély rétegekben öntik a betont, és a fejnek teljesen az aljára kell merülnie. A részleges bemerítés a csapágyak elégtelen hűtéséhez és károsodásához vezethet. Ha kisebb betonréteggel dolgozik, ajánlott a beton "húzására" szolgáló vibrátor használata.

A megfelelő betonvibrátor kiválasztásakor fontos figyelembe venni a vibrátor frekvenciáját is. Tanulmányok kimutatták, hogy a mi körülményeink között az optimális frekvencia körülbelül 12 000 fordulat/perc (200 Hz). Ez a frekvencia ideális a hazánkban leggyakrabban használt, legfeljebb 32 mm szemcseméretű adalékanyagokat tartalmazó betonokhoz.

Egy másik fontos paraméter a rezgés amplitúdója, amely a fej maximális kitérését jelzi a nyugalmi helyzetből. Ajánlott, hogy az amplitúdó meghaladja az 1 mm-t. Ne feledkezzen meg a készülék teljes súlyáról sem, mivel azt állandóan a kezében fogja tartani, és a hosszan tartó használat kellemetlenséget okozhat. Minél könnyebb a vibrátor, annál jobb. Az is fontos, hogy a rezgésszint a fogantyúban a lehető legalacsonyabb legyen, ideális esetben 2,5 m/s2 körül.

A megfelelő eszköz kiválasztásakor vegye figyelembe a vibrátorfej méretét is, és azt, hogy könnyen elférjen a tömöríteni kívánt térben. Legalább 7 cm távolságra kell lennie a zsaluzat vagy a megerősítés széleitől. Magának a betonnak a vibrálásakor ajánlott, hogy a pontokat a gép hatósugarának körülbelül 1,5-szeresének megfelelő távolságban vibrálja.

Tömlőhossz és áramforrás

Az előző cikkben említettük, hogy a mechanikus betonvibrátorok esetében célszerű a tengelyt inkább rövidebbre (legfeljebb 4 m-re) venni. A rövidebb tengely kevésbé terhelődik, hosszabb élettartamú, és a vibrátorral könnyebb dolgozni.

Ne feledje azonban, hogy ha például magas pilléreket vibrál, akkor a pillérek végét kell elérnie, gyakran akár 20 méterre is. És ugyanilyen hosszú tömlőre lesz szüksége. Vannak elektromos vibrátorok, de itt gondot okozhat a fej lehűlése, ha nagyobb mélységből húzza. Erre a célra a pneumatikus vibrátorok a legalkalmasabbak, mivel ezek légáramlásos hűtéssel rendelkeznek.

Abetonvibrátorok a meghajtás módjában is különböznek. A már említett elektromos vibrátorokon kívül léteznek benzines, pneumatikus és hidraulikus vibrátorok is. A benzines vibrátorok használatakor ügyelni kell a füstképződés elkerülésére, amely különösen a kevésbé szellőztetett helyiségekben okozhat problémákat. Ami a pneumatikus vibrátorokat illeti, ha van egy elég erős kompresszora, mindenképpen próbálja ki őket. Kiváló és megbízható teljesítményt nyújtanak alacsony üzemeltetési költségek mellett.

By Simon Křižák