Forgácsfűrészek

A kirakós fűrész , más néven faragófűrész, egy olyan eszköz, amelyet ívvágásra és sugarak készítésére terveztek. Ideálisan használható külső és belső dekorációk gyártásánál, és nagyon népszerű a modellkészítők körében is. Ezzel az eszközzel díszítő tárgyakat, rejtvényeket vagy játékokat is készíthet. A forgácsfűrész alkalmas olyan anyagok vágására, mint a fa, műanyagok, plexi, gipsz és sok más.

A forgácsfűrészek egyszerű kézi vagy fejlettebb elektromos változatban kaphatók. A kézi fűrész kiválasztása nem bonyolult, a lényeg a fűrészlapok megfelelő méretének és rögzítési módjának eldöntése. Éppen ellenkezőleg, az elektromos fűrész kiválasztásakor számos különböző paramétert kell figyelembe vennie, mint például az energiafogyasztás, az oszcillációk száma, a vágás vastagsága, a fűrészlapok rögzítésének módja és egyéb jellemzők.

Típusok

A forgácsfűrészek két fő kategóriába sorolhatók. Az első csoportot a hagyományos kézi fűrészek, míg a második csoportot a modern elektromos fűrészek alkotják.

Kézifűrész

Ez a fűrész egy kis szerszám U-alakú középső fémkerettel, amelynek mindkét végén fűrészlap-rögzítő mechanizmus található. A fűrészlap egy nagyon vékony fogazott fűrészlap, amely általában csavarral és szárnyas anyával rögzíthető.

A kézi fűrészek a rögzített keret alakjában és méretében, majd a fűrészlap méretében különböznek egymástól. A fűrészlap mérete határozza meg a fűrész hatótávolságát. Egyes modelleket csak egy méretű fűrészlaphoz tervezték, míg mások lehetővé teszik a keret távolságának beállítását.

A fűrész vételára a fűrész gyártási keretének anyagától függően változhat. Különböző alumíniumötvözetekből vagy acélból készült fűrészek közül választhat.

Elektromos fűrész

Az elektromos forgácsfűrész szilárd alappal, nagy munkalappal és hosszú karral rendelkezik. A nagyobb biztonság érdekében általában műanyag burkolattal van ellátva. Ezeket a fűrészeket szúrófűrésznek is nevezik, és fő előnyük a gyors, precíz és sima vágás, különösebb erőfeszítés nélkül. Ez a fajta fűrész ideális azok számára, akiknek rendszeresen kell faragniuk. Azonban magasabb beszerzési költségekkel kell számolni.

lupínková pila

Energiafelhasználás

A piacon lévő forgácsfűrészek teljesítményükkel tűnnek ki. Elmondható, hogy a bevitt teljesítmény nagysága határozza meg a legtöbb egyéb paramétert. A kisebb teljesítményű hobbifűrészek alacsonyabb vételárat, de kisebb teljesítményt is kínálnak. Ezzel szemben a nagyobb teljesítményű félprofesszionális vagy professzionális fűrészek sokkal jobb teljesítményt nyújtanak. Az energiafogyasztási értékek általában 75-200 W között mozognak.

Az ütések száma

A vágási sebességet a löketek száma határozza meg, és a fűrész típusától függően változik. Az olcsóbb hobbiforgácsfűrészek általában 2 vágási sebességet kínálnak. A drágább professzionális fűrészek folyamatos fordulatszám-szabályozással vannak felszerelve. Általában a forgácsfűrészek percenként 450-1600 oszcillációval oszcillálnak.

Szelet vastagság

A vágás vastagsága a fűrész vételárától függően változik. A hobbifűrészek általában legfeljebb 30 mm széles anyagot tudnak átvágni. Másrészt a professzionális fűrészek a vágás vastagságának kétszeresét is elbírják.

A torok hossza

A torok hossza a fűrész hátulja és a fűrészlap közötti távolság. Az olcsóbb fűrészek torkának hossza általában körülbelül 16 mm, ami a minimumnak számít. A piacon kaphatók 30-40 cm-es nyakhosszúságú fűrészek. Otthoni használatra általában elegendő egy 16-20 cm-es torokhosszúságú fűrész.

Tömeg

A súly gyakran figyelmen kívül hagyott paraméter, de egy elektromos fűrész esetében befolyásolja a stabilitást. Ezért legalább a súlyt figyelembe kell vennie. A kevésbé stabil fűrészek súlya 1,5-2 kg. Egy professzionális fűrész azonban több mint 15 kg-ot nyomhat.

A fűrészlapok típusai

Két alapvető fűrészlaptípust különböztetünk meg, a sima és a karos fűrészlapokat. A drágább fűrésztípusok hasznos rendszert biztosítanak a fűrészlapok egyszerű cseréjéhez.

Sima fűrészlapok - szorítóblokkokkal rögzítve. Ezek a pengék nagy pontosságú vágási lehetőséget biztosítanak, és nagyon népszerűek.

Karos fűrészlapok – ezeknek a pengéknek mindkét végén csapok vannak, amelyek biztosítják a fűrészlap szilárd rögzítését. A kar kései nagyobbak, és nem alkalmasak kis belső vágásokra.

Funkció

Az elektromos forgácsfűrészek beépített hasznos funkciókkal rendelkezhetnek, amelyek nagyban leegyszerűsítik a használatukat.

LED világítás - lehetővé teszi a faragást még nem optimalizált fényviszonyok között is.

Elszívás - a fűrésszel való gyakoribb munkavégzéshez kényelmes a fűrészt páraelszívóhoz vagy munkaporszívóhoz csatlakoztatni.

Lábkapcsoló – növeli a fűrészhasználat biztonságát. Biztonsági okokból néhány fűrész tartalmazhat csúszó biztonsági védőburkolatot.

Állvány – a szilárd állvány pontosabb vágást biztosít és minimálisra csökkenti a vibrációt.

Szög- és hosszütköző – nagyon pontos vágást tesz lehetővé.

lupínková pila

Kérdések és válaszok

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fűrészlapot kézi fűrészhez?

A kézi fűrészekhez való fűrészlapok különböző méretekben kaphatók. A legfinomabb pengék 8/0, míg a legdurvább pengék 6 jelzéssel vannak ellátva. A leggyakrabban használt pengék a 4/0-tól 3-ig terjedő méretűek. A finomabb pengék ideálisak precíziós vágásokhoz, míg a durvább pengék keményebb anyagokhoz. A nagyon vékony lemezek fő hátránya a megnövekedett törésveszély. A fűrésszel végzett munka során ne gyakoroljon túl nagy nyomást.

Mire figyeljek elektromos fűrész kiválasztásakor?

Meg kell fontolni, hogy a munkaasztal milyen szögben dönthető. Az olcsóbb fűrészek csak egy irányba, körülbelül 45 fokos szögben teszik lehetővé a billentést. A drágább fűrészek mindkét oldalra dönthetik a munkaasztalt.

Mi az elektromos forgácsfűrész fő előnye?

Az elektromos fűrész használata gyors és egyszerű. Faragás közben mindkét keze szabadon van, így teljes mértékben a faragásra koncentrálhat. Ezenkívül a fűrész lehetővé teszi az oszcillációk számának szabályozását, ami megkönnyíti a különböző anyagokkal való munkát. A kézi fűrész használatakor először erősen kell tartani az anyagot, fizikailag megterhelőbb és lassabb is vele dolgozni.

Szerző: Simon Křižák