Hogyan válasszunk gérfűrészt

Ha egy otthoni ezermester valódi precizitással szeretne foglalkozni az anyag vágása során, és tökéletesen valódi kötést szeretne létrehozni, egy hagyományos fűrész nem lesz elég. A gérvágó fűrészt , amelyet gyakran gérfűrésznek neveznek, éles, precíz vágásokra tervezték, és kiválóan teljesít a különböző típusú anyagok megmunkálásában. Lássuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő gérfűrészt.

1) Gérfűrész kiválasztása kategória szerint

Csöpögő
A gérvágó fűrész lényegében egy többfunkciós gérfűrész, amely lehetővé teszi a szögben történő vágást két irányban. Ideális illesztések kialakításához díszléceken, kereteken, kerítésléceken vagy bútorok készítésekor. A munkavégzés során a por csökkentése érdekében szívással is csatlakoztathatja. Kiválóan alkalmas fa, műanyag és alumínium elemek feldolgozására.

Korlátozott pengeátmérővel rendelkezhet, és elsősorban rövidebb anyagdarabokkal való megmunkáláshoz készült.

Hajtással
A görgős gérfűrész lehetővé teszi a fűrészkar egyenletes mozgását előre és hátra, ami megkönnyíti és gyorsabbá teszi a munkát. Kiválóan alkalmas hosszú és széles anyagdarabok feldolgozására. Ez a típus alkalmas profik és barkácsolók számára egyaránt. Nagyobb vágókorongátmérővel rendelkezik, és alkalmas hornyok és bevágások készítésére az asztalosmunkákhoz.

De nagyobb súlyra és magasabb zajszintre számítson.

pokosové pily

2) Hogyan válasszunk gérfűrészt az áramforrás szerint

Elemmel működő
Az akkumulátoros gérvágó fűrész egyre népszerűbb megoldás, bár nem olyan elterjedt. Általában legfeljebb 1500 W teljesítményt kínál. Kábel nélkül kiválóan alkalmas olyan helyeken történő munkához, ahol nincs hozzáférés elektromos áramhoz. Az akkumulátor élettartama azonban korlátozza a működési időt.

Elektromos
Az elektromos gérvágó fűrész vezetékes meghajtású, és gyakran akár 2150 W-ig és még nagyobb teljesítményt is kínál. Kiváló eszköz az asztalosok számára, amikor különböző anyagokkal dolgoznak. A fűrészlapot a fűrészkaron található elektromos motor hajtja.

3) A gérfűrész legfontosabb jellemzői

Teljesítmény
A teljesítmény határozza meg a vágás sebességét és minőségét. Kevésbé igényes munkákhoz, például puhább anyagok vágásához elegendő egy 1000-1500 W teljesítményű és 3000 ford./perc fordulatszámú fűrész. A professzionális modelleknek legalább 2000 W teljesítménnyel és 4500-5000 ford./perc sebességgel kell rendelkezniük.

Gérszög
Jelzi a fűrész vágási szögét és a fűrész lehetséges forgási tartományát az állványon. Általában 45°-os tartományban van. A penge dőlésszöge jelzi a vágópenge lehetséges elfordulási szögét.

Vágás mélysége és szélessége
Ezek a paraméterek a vágókorong méretéből származnak. A mérés két vagy több értékben is megadható, például a 200 x 80 mm a vágás hosszát és mélységét jelzi. 90°-os vágásoknál a fogásmélység 50 és 120 mm között lehet. 45°-os szögben történő vágásnál a penge dőléséből adódóan 30 és 100 mm közötti keresztmetszet várható.

Gérvágó versus gérfűrész – mit kínál?

 • Porszűrés : Megakadályozza a túlzott porképződést munka közben.
 • Elszívás : A belépő szintű fűrészeknél az elszívórendszert külön kell megvásárolni, míg a professzionális modellek lehetővé teszik az ipari porszívóhoz való csatlakoztatást.
 • Stabil alap : Könnyebb megtalálni az optimális helyet a fűrész elhelyezéséhez, és stabilabb pozíciót biztosít.
 • LED lámpa : Jobb láthatóságot biztosít, ha sötét környezetben dolgozik.
 • Lézeres mutató : Segít precíz és tiszta vágást elérni.
 • Utazási funkció : Ez a funkció ideális hosszabb és szélesebb anyagok megmunkálásához.
 • Túlfeszültség- védelem : Biztosítja, hogy a fűrész ne sérüljön meg a hirtelen feszültségingadozások miatt.
 • Penge védőburkolat e: További biztonsági szintet ad a vágás során.
 • Hővédelem : Ha veszélyes hőmérséklet-emelkedést észlel, automatikusan leállítja a fűrészt, megelőzve a károsodást.
 • Szállítási védelem : Megakadályozza a fűrész véletlen bekapcsolását szállítás vagy kezelése közben.

pokosové pily

Tartozékok és szerszámok:

Védő felszerelés:

 • Munkakesztyű
 • Védi a szemüveget
 • Védő fejhallgató

Más típusú fűrészek:

 • Láncfűrészek
 • Körfűrészek
 • Asztali fűrészek
 • Fűrészek mélységi vágáshoz
 • Egyenes fűrészek
 • Szalagok fűrészekhez

Végső tippek:

Mit jelent a"vágófűrész"?

A gérfűrészt gyakran használják a gérfűrész alternatív kifejezéseként. A letörés olyan módszer, amikor az anyag végét úgy vágják le, hogy az oldalával derékszöget képezzenek. A gérfűrész lehetővé teszi a vágást meghatározott szögben.

Javaslatok a választás során

Összpontosítson az erőre és a felépítési minőségre, különös tekintettel arra, hogyan csatlakozik a fűrészfej a testhez. A teljesítmény szintén kulcsfontosságú ; hobbimunkához elegendő egy 1500 W teljesítményű fűrész. A fordulatszám egy másik fontos mutató - hétköznapi célokra 4500 fordulat/perc elegendő.

Érdemes odafigyelni a fűrészhez rögzíthető penge méretére és a mozgatható kar beállítási lehetőségeire is. Ha a penge a csúszókaron van, a fűrésszel való munkavégzés rugalmasabb.

Lemez pozicionálás

A penge elhelyezésének képessége befolyásolja, hogy milyen mélyre és milyen messzire tud vágni. A belépő szintű modelleknél általában három irányban állíthatja be a lemezt: előre/hátra, függőlegesen és vízszintesen. Ennek köszönhetően könnyedén beállíthatja az anyag vágási magasságát, és gyorsan egymás után több vágást is végezhet.

Tekintse meg a gérfűrészek választékát.

Szerző: Simon Křižák