Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Porelszívók - fűrészpor

A fafeldolgozás során jelentős mennyiségű hulladék keletkezik, beleértve a fűrészport és a port. Ha zárt térben dolgozik fával, akkor jól jön egy fűrészporelszívó , amely nemcsak a nagy részecskéket, hanem a légzőszerveket és a szemet irritáló finom port is eltávolítja. A por és a hulladék nem csak a kezelő számára okozhat egészségügyi komplikációkat, hanem magát a berendezést is károsíthatja. Ha rendszeresen dolgozik fával, a fűrészpor elszívó nem hiányozhat a műhelyéből. Jelenleg gyakorlatilag bármilyen famegmunkálási eszközhöz csatlakoztatható elszívó.

A fűrészporelszívók többféle formában kaphatók. A választott típus attól függ, hogy hol és milyen gyakran fogja használni az elszívót. Egy kevésbé használt otthoni műhelyhez elegendő egy porszívó formájú elszívó. Ha gyakrabban foglalkozik fával, egy nagyobb elszívó jobb választás lesz. További fontos paraméterek közé tartozik az energiafogyasztás és a légáramlás. A minőséget a gyártás anyaga is befolyásolja. Az elszívók beszerzési árai eltérőek, és különböző gyártók képviseltetik magukat a piacon.

Típusok

A fűrészporelszívókat kis iparosok és nagy műhelyekben dolgozó szakemberek használhatják. Ennek az eszköznek azonban mindenkinek szüksége lesz egy kicsit más változatra. Az elszívókat felhasználásuk szerint mobilra és állóra osztják.

Mobil fűrészpor elszívók

Könnyen hordozható kis készülék. A mobil porszívók közé tartoznak a gyakori műhelyporszívók, amelyek számos szerszámhoz rögzíthetők. Egy másik típus a klasszikus elszívók, amelyek csak por, fűrészpor és forgács elszívására szolgálnak. A mobil páraelszívók szállítókerekekkel vannak felszerelve az egyszerű áthelyezés érdekében.

Helyhez kötött fűrészpor elszívók

A nehezebb páraelszívók állandó helyet igényelnek a műhelyben. Ezek az elszívók nagyobbak és robusztusabbak, és azok számára alkalmasak, akik rendszeresen nagy mennyiségű fát dolgoznak fel. Félprofi és szakmai műhelyekben egyaránt megtalálhatóak. Egyes helyhez kötött elszívók központi elszívásra is használhatók.

Központi szívás

A legdrágább a központi elszívás telepítése. Ezt a rendszert nagy asztalos- vagy fafeldolgozó cégek használják. A központi egység az egész műhelyből egy gyűjtőhelyre képes felszívni a fűrészport és a port. Ennek a rendszernek a hátránya a magas vételár és a szakszerű összeszerelés szükségessége.

odsavac pilin

Anyag

Különféle anyagokat használnak a búrák gyártásához. Az anyag, amelyből a készülék készült, jelentősen befolyásolja annak élettartamát, minőségét, valamint súlyát és vételárát. A motorháztetők gyártásához leggyakrabban használt anyagok a műanyag és a fém.

Műanyag

A műanyag burkolatok olcsóbbak és könnyebbek. Másrészt előfordulhat, hogy kevésbé ellenállnak a gondatlan kezelésnek.

Fém

Tartósabb anyag, amely hosszú élettartamot biztosít. Hátránya a magasabb vételár és súly.

Teljesítmény

A fűrészporelszívó kiválasztásakor kulcsfontosságú tényező a teljesítménye. A W-ban kifejezett teljesítmény határozza meg az elszívó hatékonyságát. Otthoni használatra a teljesítmény értéke nem eshet 500 W alá.

Teljesítmény akár 900 W - ezek a kisebb teljesítményű elszívók kevésbé intenzív felhasználók számára alkalmasak. Otthoni műhelynek alkalmasak. Teljesítmény akár 1400 W - ezek az erősebb elszívók kiválóan alkalmasak otthoni műhelybe, és olyan félprofik számára is alkalmasak, akik rendszeresen foglalkoznak fával. 1400 W feletti teljesítmény – a legerősebb eszközök ideálisak nagyobb műveletekhez. Egy géphez több táska is csatlakoztatható.

Légáramlat

A légáramlás egy másik paraméter, amely azt jelzi, hogy az elszívó mennyi levegőt képes percenként feldolgozni. Ezt az értéket köblábban fejezzük ki, és a CFM rövidítéssel jelöljük. Minél magasabb az érték, annál hatékonyabb az elszívó. A kisebb páraelszívók általános értéke 50 CFM körül van. A munkakényelmet a 140 CFM körüli légáramú motorháztető növeli. A nagyobb teljesítményű páraelszívók akár 300 CFM-ig és még tovább is áramolhatnak.

Tárolási kapacitás

A fűrészporelszívók a fűrészpor gyűjtésére szolgáló tartály térfogatában is különböznek. Ez a választás elsősorban a felhasználói kényelemtől függ. Egy kisebb tartályt gyakrabban kell üríteni. Ezért javasolt a tároló tartály térfogatát a keletkező hulladék mennyiségéhez viszonyítva megválasztani.

A tartályok jellemző térfogata 30-280 liter között van . Otthoni műhelyekhez általában elegendő egy legfeljebb 100 literes tartály. A nagyobb műhelyek minden bizonnyal értékelni fogják a nagyobb térfogatú tartályokat. Egyes elszívók két tartályban is összegyűjthetik a fűrészport.

Szívócső átmérője

A szívótömlő átmérője a famegmunkáláshoz használt szerszám típusától is függ. Otthoni műhelyekben elegendő lehet egy 100 mm-es tömlőátmérőjű elszívó is. A műhelyekben általában nagyobb tömlőátmérőjű elszívókat használnak, amelyek akár 200 mm-t is elérhetnek. A szívótömlők általában rövidek, de egyes elszívócsövek további tömlők vásárlását is lehetővé teszik. Ne feledje, hogy a tömlő hossza befolyásolja a szívóerőt – a túl hosszú tömlő csökkentheti a szívóerőt.

odsavac prachu

Kérdések és válaszok

Miért hasznos, ha van egy fűrészporszívó a műhelyben?

A fűrészporelszívó segítségével tiszta és biztonságos környezetben dolgozhat. Az elszívónak köszönhetően munkaeszközei nem szennyeződnek be, ami jelentősen meghosszabbíthatja hasznos élettartamukat. Az elszívó nagyban leegyszerűsíti a műhely és a munkaruha tisztítását is. Ezenkívül a páraelszívó csökkentheti a gépek szikrái által okozott tűzveszélyt, amelyek meggyújthatják a kis forgácsokat.

Mekkora a fűrészporszívók jellemző súlya?

Az elszívó tömege a típusától függ. A kisméretű, hordozható egységek körülbelül 10 kg-ot nyomnak. A kisebb műhelyporszívók még könnyebbek is lehetnek. A helyhez kötött elszívó tömege elérheti a 150 kg-ot is. A súly a felhasznált anyagot is befolyásolja.

Mi a fűrészporelszívók jellemző zaja?

Nem kell aggódnia a túlzott zaj miatt. A porszívók zajszintje jellemzően 75-85 dB tartományba esik, ami egy hagyományos porszívóéhoz hasonlítható. Az indukciós motorral felszerelt páraelszívók még csendesebbek lesznek. A csendes működésért azonban magasabb árat kell fizetnie.

Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...