Hogyan válasszuk ki a megfelelő darálót?

A köszörülés nem kell, hogy nehéz legyen, számos elektromos szerszám létezik, amely segíthet - csiszológépek. Ezúttal a kifejezetten fa és hasonló anyagok csiszolására tervezett elektromos kéziszerszámokra összpontosítunk. Az otthoni műhelyben leggyakrabban háromféle elektromos kézi csiszológéppel találkozunk, amelyeket sík fafelületek csiszolására terveztek. Mindegyik típus kissé eltérő feladatra alkalmas.

Szalagcsiszoló kiválóan alkalmas nagy felületek durva csiszolására és régi bevonatok eltávolítására. Az oszcilláló csiszoló ideális a nehezen hozzáférhető helyeken és sarkokban való munkavégzéshez. Az excentrikus csiszológép kivételesen jó felületet biztosít.

Szalagcsiszoló

Ez a szalagcsiszoló kiváltja a fárasztó kézi mozgást csiszolópapírral. A percenként akár 400 méteres szalagsebességnek köszönhetően nagyon hatékony. Azonban vigyázni kell, mivel a csiszolószalag mindig ugyanabban az irányban fut, és nem kívánt nyomokat hagyhat a felületen, különösen a puhafák csiszolásakor az évek során. A szalagcsiszoló a legmegfelelőbb durva munkákhoz, mivel a legnagyobb anyageltávolítással rendelkezik. A befejező munkákhoz ajánlott más szerszámot, például excentrikus csiszolót használni.

Hogyan válasszunk megfelelő szalagcsiszoló?

A szalagcsiszoló kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szalag szélességét és a kerület hosszát. A hagyományos szalagcsiszolók 60-110 mm-es szalagszélességet és 400-620 mm-es kerületi hosszúságot használnak. A leggyakoribb méretek a 75 × 457 mm és a 75 × 533 mm vagy a 100 × 610 mm.

A szalagméret és a csiszolási felület alapján a csiszoló helyes kiválasztása a csiszolandó felületek jellegétől függ. Ha főként kisebb felületeket tervez csiszolni, akkor elegendő egy kisebb csiszolószalaggal rendelkező csiszológép. Nagyobb felújítási és építési munkákhoz inkább egy nagyobb csiszolófelülettel és nagyobb teljesítménnyel rendelkező csiszológép alkalmas.

Minden szalagcsiszolók szalagkioldó és -váltó mechanizmussal van felszerelve. A szalagnak a csiszolóhengerekre történő felhelyezése után centrírozásra van szükség. Ez a folyamat elvégezhető a beállítócsavarral vagy a legtöbb csiszológépünk által kínált automatikus centrírozási funkcióval.

Egy másik tényező, amit figyelembe kell venni a csiszológép kiválasztásakor, az a külső vákuum csatlakoztathatósága a csiszológéphez. A csiszolási por felfogására szolgáló vákuumrendszer alapfelszereltség, de néha szükség lehet további tartozékok vagy külső vákuumelszívó használatára.

A szalagcsiszolók egyes modelljei felállíthatóak és álló gépként használhatók, vagy a nagy területek egyenletes megmunkálásához csiszolókerethez rögzíthetőek. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a funkciók nem minden csiszológép alapfelszereltségéhez tartoznak, és egyesek nem vásárolhatók meg külön tartozékként.

Excentrikus csiszoló

- Csiszolási minőség és munkakomfort

Bemutatjuk az excentrikus csiszolót, amely kiváló választás a kiváló minőségű csiszolás eléréséhez. A csiszolótárcsa oszcilláló és forgó mozgásának kombinációjának köszönhetően a csiszolószemcsék véletlenszerű irányban mozognak, így a legjobb eredményt adják a többi csiszolótípushoz képest.

Ugyanolyan szemcsés csiszolóanyaggal egy osztállyal jobb eredményt érhet el, mint egy oszcilláló csiszolóval, sőt két osztállyal jobb eredményt érhet el, mint egy szalagcsiszolóval. A csiszolópor hatékony elszívása közvetlenül a csiszolópapír lyukain keresztül szintén fontos szerepet játszik a minőségi eredmény elérésében.

Excentrikus csiszológép oszcilláló és forgó mozgást egyaránt alkalmaz, ami a csiszolókorong kör alakjában tükröződik. A csiszolópapír tépőzárral könnyen rögzíthető a tárcsához, miközben a csiszolópapíron lévő lyukakat a tárcsán lévő lyukakkal kell összehangolni.

Meg kell azonban jegyezni, hogy az excentrikus csiszoló a csiszolófelület kör alakja miatt a sarkokban való használat tekintetében korlátokba ütközik. Mindazonáltal a csiszolóanyag cseréje lényegesen egyszerűbb, mint a szalagcsiszolóknál, és a tépőzáras rögzítés ugyanúgy működik, mint az oszcilláló csiszolóknál.

Az általunk kínált barkácscsiszolók csiszolókorongjainak átmérője 125 mm, osztása legfeljebb három milliméter, bemeneti teljesítménye pedig legfeljebb 300 W. Ideálisak befejező munkákhoz, de nem durva csiszolásra tervezték őket. Az excentrikus köszörű használatakor nem szükséges túlzott nyomást alkalmazni; éppen ellenkezőleg, gyengéd nyomással jobb felületi minőséget érhet el.

Amikor kiválasztjuk excentrikus csiszológépek a csiszolási minőségre és a munkakomfortra összpontosítva, mi itt vagyunk az Ön számára. Széles kínálatunkban különböző modellek közül választhat az Ön igényeinek megfelelően.

Nagy teljesítményű csiszológépek profiknak - Csiszolási minőség és hatékonyság

A piacon vannak professzionális csiszológépek is, amelyek 150 mm átmérőjű csiszolópaddal rendelkeznek, erősebb motorokkal és a csiszolópad és a papír közötti távolság és keménység megválasztásának lehetőségével. Ezekkel a gépekkel a beállítástól függően nagyon finom csiszolást és hatékony anyageltávolítást is végezhet.

Oszcilláló csiszológépek

A között oszcilláló csiszológépek számos különböző változat létezik. A négyzet alakú csiszolófelülettel rendelkező csiszológépekre a rezgőcsiszoló kifejezést használják, míg a háromszög alakú csiszolófelülettel rendelkezőket deltacsiszolóknak nevezik.

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a többcélú szerszámok, amelyek a deltacsiszoló tartozékon kívül számos más szerszám használatát is lehetővé teszik, oszcilláló mozgást alkalmazva. Ebben az esetben azonban az oszcilláló mozgású csiszolókra fogunk összpontosítani általánosságban.

Bár az oldalirányú oszcilláció kedvezőbb a csiszolandó felület minősége szempontjából, mint a csiszolószalag egyirányú mozgása, még mindig elmarad az összetett mozgású excentrikus csiszolók teljesítményétől. Az oszcilláló köszörű előnye azonban az, hogy szinte bármilyen alakú köszörűfelületet használhat.

A négyzet alakú csiszolók nagyobb felületek csiszolására alkalmasak, míg a háromszög alakú csiszolókkal könnyen be lehet jutni a sarkokba. Egyes gépek lehetővé teszik a cserélhető csiszolófelületek használatát, és kör alakú csiszolólemez használata esetén akár excentrikus csiszolóként is működhetnek. A csiszolópapír rögzítésénél tépőzárat használnak, és a legtöbb csiszológépen lyukak vannak a csiszolópor hatékony elszívásához.

Oszcilláló csiszológépek ugyanolyan kis teljesítményűek, mint az excentrikus csiszolók, ezért mindkét típus gyakran akkumulátoros változatban is kapható.

Szerző.