Dugattyús fűrészek és minden ami velük kapcsolatos

A dugattyús fűrész egy többfunkciós szerszám különféle vágási célokra. Anyagok gyors vágásához és nagy pontosságot igénylő munkákhoz egyaránt használható. A tiszta, élegyenetlenségek nélküli vágásnak köszönhetően szükségtelenné válik a további behívás. Bár az egyenes fűrésszel ívelt vágásokat is lehet készíteni, ez inkább rövidebb szakaszokra alkalmas, és nem helyettesíti a körfűrészt.
Az oszcilláló fűrész számos, különböző hosszúságú és rögzítési módú pengét tartalmaz. Különböző típusú dugattyús fűrészek kaphatók a piacon, amelyek teljesítményben és árban különböznek egymástól. Az otthoni használatra alkalmas modellek általában olcsóbbak és kisebb teljesítményűek, míg a nagy teljesítményű fűrészek még az igényes professzionális mesteremberek igényeit is kielégítik.

A fűrész kiválasztásakor hangsúlyozni kell az erőt, mivel ez határozza meg a munka sebességét és minőségét. Ezen túlmenően, összpontosítson olyan speciális jellemzőkre, mint a fogantyú alakja, a fűrészlapcsere-rendszer és egyéb funkciók vagy tartozékok.

přímočará pila

A dugattyús fűrészek típusai

1. Az elektromos fűrészek a nagyobb teljesítmény és a kedvezőbb ár miatt népszerűek. Csak dugja be őket a konnektorba, és már indulhat is. Hátrányuk a műhelyen kívüli, bonyolultabb használat lehet az elektromos hálózatra való csatlakozás szükségessége miatt.
2. Az akkumulátoros fűrészek nagy mobilitást biztosítanak, és szinte bárhol használhatók. A fő korlátozás az akkumulátor kapacitása, az alacsonyabb teljesítmény és a magasabb ár. Ezek azonban teljesen elegendőek a barkácsolók számára.

Energiafelhasználás

1. A hobbifűrészek bemeneti teljesítménye 500 és 700 W között van.
2. A Profi fűrészek teljesítménye 800 W-tól kezdődik, ami elérheti az 1000 W-ot is.
Ezek a fűrészek még igényesebb anyagok kezelésére is képesek

Forgási sebesség

A forgási sebesség percenkénti fordulatszámban kulcsfontosságú mutató, amely befolyásolja a vágás minőségét. A fűrész nagyobb fordulatszáma ideális bonyolultabb formák precíz faragásához. Míg az olcsó fűrészek 500 fordulat/perc körüli fordulatszámmal rendelkezhetnek, kényelmesebb az akár 1500 fordulat/perc sebességű fűrész használata. A professzionális modellek akár 2500 fordulat/perc sebességet is elérhetnek.

Fogantyú típusa

A dugattyús fűrészek a markolat kialakítása szerint osztályozhatók. Választhat vasmarkolat és gombás markolat között. Ezt a választást személyes preferenciáinak kell befolyásolniuk, mivel a legpraktikusabb forma nincs egyértelműen meghatározva. Vásárlás előtt érdemes kipróbálni a fűrészt.

přímočará pila

Vasfogantyú - gyakrabban találkozik majd ezzel a formával, amely kiváló irányíthatóságot biztosít, és az igényesebb vágásokat is elbírja vele. Ez a fajta fogantyú szilárd egykezes fogást tesz lehetővé, és még fej feletti vágáskor is használható. Gomba nyél - ez a forma megkönnyíti a fordított vágást, ahol a fűrészt fejjel lefelé tartva az anyag aljáról vághat. A gombás markolat használatakor a fűrész könnyen rányomható az anyagra.

A szorító mechanizmus formája

Két fő szárforma létezik: T és U.
T-alakú - a Bosch fűrészekre jellemző, amely csak T-alakú pengék használatát teszi lehetővé.
U-alakú - univerzális rendszer, lehetővé teszi az U-alakú és T-alakú szeletek rögzítését.

A fűrészlapok típusai

A fűrészlapok minden dugattyús fűrész elengedhetetlen részét képezik, és külön is megvásárolhatók. A különbség a hosszukban és az anyagukban van, ami meghatározza őket különböző anyagok, például fa, laminátum, fémek vagy műanyagok vágásához.

HC S - puha fa vágására alkalmas szénacél pengék alacsony áron.
HSS - nagy sebességű vágókés fémanyagokhoz.
BiM - acélok bimetál kombinációja, rendkívül ellenálló és rugalmas, hosszabb élettartammal és jó ár/teljesítmény aránnyal.
HM - keményfém lemezek, amelyek alkalmasak gipszkarton, laminált és egyéb építőanyagok vágására.

Funkció

A piac a fűrészek széles választékát kínálja, amelyek a funkciók számában különböznek egymástól. Mit tud nyújtani egy egyenes vonal ?

Előoszcilláció – megkönnyíti a vágást a penge gyorsabb mozgatásával. Főleg durva vágásokhoz alkalmas, kemény anyagokhoz viszont nem ajánlott.
Világítás – A LED-es világítás akkor hasznos, ha rosszul megvilágított helyeken dolgozik.
Vágás lejtése - lehetővé teszi a fűrészlap helyzetének megváltoztatását.
Szívás – leegyszerűsíti a fűrész tisztítását.
Irányzó lézer – segít a hosszú és pontos vágásokban. Ezekhez a funkciókhoz további tartozékokat is hozzáadhat, például körfűrészkart, párhuzamos vezetőt vagy tokot a fűrész egyszerű tárolására.

přímočará pila

Kérdések és válaszok

Mi különbözteti meg a professzionális egyenes vonalat?

A professzionális egyenes vonalakat nagyobb teljesítmény jellemzi, ami gyorsabb és pontosabb munkavégzést tesz lehetővé. Gyakran találkozhat velük kétkezes kialakítással és fokozott markolattal. A hobbi használatra szánt modellekhez képest általában kevésbé zajosak és rezgéscsökkentő technológiával vannak felszerelve.

Hogyan cserélhető a fűrészlap?

Ha különböző típusú anyagok vágását tervezi, valószínűleg gyakran kell cserélnie a fűrészlapokat. Senki sem tudja teljesen elkerülni ezt a folyamatot, függetlenül attól, hogy mit vág. A kedvezőbb árú fűrészek némelyike lehetővé teszi a pengék cseréjét egy speciális kulccsal. Ez a módszer lehet kicsit lassabb is, de biztosítja a szeletek nagyon szilárd rögzítését. Egy modernebb alternatíva a gyorskioldó mechanizmussal történő csere. 

Milyen vágási dőlésszög állítható be?

A piacon szinte minden dugattyús fűrész lehetővé teszi a vágás ferdeszögének beállítását. A leggyakoribb szögek, amelyeknél a dőlésszög állítható, a 15, 30 és 45 °.

Tekintse meg a dugattyús fűrészek választékát.

Szerző: Simon Křižák