Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Hogyan válasszuk ki helyesen a feszültségátalakítókat?

A feszültségátalakító , amelyet gyakran konverternek is neveznek, egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a feszültség 12 V-ról vagy 24 V-ról 230 V-ra történő átalakítását. Ennek köszönhetően a hagyományos aljzatból táplált háztartási készülékeket olyan helyeken is használhatja, ahol hiányzik a szabványos tápegység.
Egy ilyen eszköz rendkívül hasznos utazáskor vagy olyan helyzetekben, amikor 230 V-ra van szüksége , de nem fér hozzá. Autóakkumulátor vagy más egyenfeszültség- forrás és inverter segítségével könnyedén hozzájuthat a szükséges feszültséghez. Olyan helyeken is jól jön, ahol gyakori áramszünet.

feszültség átalakító

A feszültségváltó gyakorlati használata

A feszültségátalakítók kényelmes elektromos áramellátást biztosítanak olyan területeken, ahol nincs hozzáférés az elektromos hálózathoz. Akár laptopot, TV-t, vízforralót, mikrohullámú sütőt vagy szerszámokat szeretne táplálni nyaralójában, az inverter a megoldás. A napelemes erőművek tulajdonosai számára is szükségesek, mivel a fotovoltaikus panelekből származó egyenáramot 230 V-os váltóárammá alakítják.
Különféle forrásokat, gyakran például autóakkumulátorokat használhat a csatlakozókkal ellátott kábeleken keresztül az inverter csatlakoztatásához. Az átalakítók egyes változataiban lehetőség van a szivargyújtóhoz való közvetlen csatlakoztatásra is.

Különböző típusú konverterek

Az inverterek alapvető feladata a feszültség átalakítása 24 V-ról 12 V-ra, 12 V-ról 230 V-ra vagy 12 V-ról 24 V-ra. A legtöbb elérhető modell módosított, gyakran trapéz alakú szinuszos görbével rendelkezik.

1. A trapéz hullámformájú inverterek a leggazdaságosabb megoldások olyan eszközökhöz, mint például izzók, töltők vagy egyszerű motorok. Ezek a konverterek azonban teljesítményük 10%-át is elveszíthetik.

2. A módosított szinuszhullámú inverterek ideálisak világításhoz, fűtőtestekhez vagy laptopokhoz. Egyes készülékek azonban enyhe szabálytalanságokat, például zúgást tapasztalhatnak. Bonyolultabb elektronikai vagy szabályozott eszközökhöz azonban nem ezek a legjobb megoldások.

3. Igényes alkalmazásokhoz tiszta szinuszhullámú inverter megfelelő. Stabil teljesítményt kínál, ideális hűtőszekrényekhez, klímaberendezésekhez és indukciós motorokhoz. Rendkívül megbízható, jó minőségű és hosszú élettartamú, de magasabb áron.

měnič napětí

Inverter UPS funkcióval
Az inverterben található UPS funkció azt jelenti, hogy az eszköz tartalék áramforrásként szolgálhat. Előnye, hogy áramszünet esetén biztosítja a csatlakoztatott eszközök zavartalan működését. Használható számítógépekhez, szerverekhez, szivattyúkhoz vagy akváriumokhoz. Ha rendelkezésre áll a hálózati feszültség, az inverter tölti a csatlakoztatott akkumulátort, és azt tartalék forrásként használja áramkimaradás esetén.

Feszültségváltók teljesítménye

Amikor úgy dönt, hogy feszültségátalakítót vásárol, nagyon fontos tudnia a szükséges teljesítményt. Tartsa szem előtt az összes olyan készüléket, amelyet az inverterhez szeretne csatlakoztatni. Minden egyes eszköz esetében nézze meg az energiafogyasztását wattban.
Javasoljuk, hogy az inverter állandó terhelése ne haladja meg az inverter teljes teljesítményének 80%-át. Ha az inverter folyamatosan a kapacitásának 80-100% -án üzemel , az negatívan befolyásolhatja az élettartamát. Alkalmi használat esetén az inverter terhelése nem haladhatja meg a kapacitásának 80%-át, míg 50% körüli terhelés mellett folyamatosan használható. Ez a szabály azonban nem vonatkozik a kompresszoros készülékekre.

A készülék energiafogyasztásának meghatározásához gyakran használják a gyártó címkéjét.
Az energiafogyasztás a következőképpen számítható ki:

feszültség (V) × áram (A) = készülék teljesítménye (W)

Ha 230 V és 0,8 A értékeink vannak, ezeket megszorozva 184 W bemenetet kapunk.

Válasszon olyan invertert, amelynek teljesítménye legalább 1,5-2-szer nagyobb , mint a legigényesebb készüléke energiafogyasztása. Ha figyelembe vesszük a fenti példát, akkor egy 300-400 W-os inverter lenne az ideális, egyszerűbb készülékeknél, például számítógépeknél vagy telefonoknál ez a számítás elegendő.

Igényesebb berendezéseknél, például elektromos szerszámoknál (fúró, fűrész), az inverter teljesítménye 2,5-3-szor nagyobb legyen. Aszinkron motorral rendelkező berendezések (például fűrészek vagy szivattyúk) esetén az átalakítónak 6-8-szor nagyobb teljesítményt kell kínálnia.
Kompresszoros készülékekhez, például hűtőszekrényekhez, 15-20-szoros teljesítményű invertert kell keresnie . Egy 100 W-os hűtőszekrényhez az ideális inverternek legalább 1500 W teljesítményűnek kell lennie.

měnič napětí

Az inverter bemeneti és kimeneti feszültsége

Fontos ismerni az inverter bemeneti és kimeneti feszültségét . Személygépkocsikban a bemeneti feszültség általában 12V, amit az átalakító 230V- ra alakít át. Teherautóknál gyakran 24V.
Egyes inverterek 5 V kimeneti feszültségű USB-porttal rendelkeznek , míg a napelemes akkumulátorok feszültsége általában 12 vagy 24 V. 

Ár
A minőségi feszültségátalakítók védelmet nyújtanak különféle problémák ellen, mint például túlfeszültség, túlterhelés vagy fordított polaritás. Alacsony feszültség- és hővédelemmel is rendelkeznek. A beszerelés előtt ismerkedjen meg az inverter funkcióival. Minden információ megtalálható a használati útmutatóban. Az inverter szakképzetlen kezelése súlyos következményekkel járhat.
A népszerű márkák közé tartozik a Carspa és a Geti . A konverterek ára 1.000 és 10.000 CZK között változik, az általuk használt szinuszhullám teljesítményétől és típusától függően.

A feszültségátalakítók választékát itt találja.

Időpont: 2023. szeptember 14
Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...