Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Hogyan válasszuk ki a megfelelő közvetlen felsőt?

Ha meghallod a" fűtő" szót, mi jut eszedbe? A legtöbben elektromos vagy más típusú közvetlen fűtőtestek széles választékát képzelik el e kifejezés alatt. Ezeken kívül azonban léteznek más fűtőberendezés-változatok is, amelyekkel lakó- vagy kereskedelmi helyiségeket fűthet.
Miben különböznek egymástól a melegítők? Nos, a különbségek főként a hőtermelés módjában keresendők: lehet konvektív, sugárzó vagy néha a kettő kombinációja.
Amikor eldönti, hogy milyen típusú fűtőtestet vásároljon, ne feledje, hogy sok gyártót vonzanak a különféle „ fejlett ” technológiák és a hatékonysággal kapcsolatos eltúlzott állítások. A valóságban azonban fizikai szempontból az összes direkt fűtésű fűtőberendezés hatásfoka alapvetően azonos, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi bevitt energiát alakítanak át hőenergiává.

Mire kell tehát igazán ügyelni a választásnál? Fókuszáljon az anyag minőségére, a villanyszerelés felépítésére és arra, hogy a termék megfelel-e az összes vonatkozó EU-szabványnak. Egy másik tényező természetesen az ár - nincs értelme többet fizetni egy olyan fűtőberendezésért, amelynek nincs különösebb előnye a többi modellhez képest.

přímotop

Elektromos melegítők

Az elektromos fűtőtestek gyakran az első számú választás a lakóterek fűtésére, és számos lehetőséget kínálnak.

Konvektor
Ez a típusú fűtőelem konvekción működik, és történelmileg az egyik első elérhető közvetlen fűtőelem volt a piacon. Bár ez egy megfizethető lehetőség, a konvektor működése nehézkes lehet.
Fűtőpanel
Az infrapanelnek is nevezett fűtőtestek ideálisak lakóterek fűtésére. Ezeknek a paneleknek a felületi hőmérséklete általában 90-100 °C tartományba esik, és a bevitt energiát hatékonyan alakítják kellemes sugárzó hővé.

Közvetlen sugárzó fűtések

Ez a hibrid típusú fűtőtest egyesíti a konvektor és a fűtőpanel előnyeit. A közvetlen sugárzó fűtőberendezések kompaktak, ugyanakkor nagy teljesítményt és integrált hőmérsékletszabályozást kínálnak.

Tároló fűtőtestek

Az akkumulátoros fűtőtestek egy anyagban (például kerámiában) tárolják az energiát, ami lehetővé teszi a hő fokozatos leadását. Ezeket a típusokat gyakran takarékosnak tartják, de ez nem feltétlenül igaz. A tárolt energia felszabadulása nem mindig szabályozható optimálisan, ami nem hatékony energiafelhasználáshoz vezet.

 • Teljesítmény
  Az elektromos fűtőtest kiválasztásakor a teljesítménye kulcsfontosságú tényező. Ez attól függ, hogy a fűtőberendezés képes-e hatékonyan felfűteni azt a helyet, amelyben tartózkodik. 1 m2 lakótér fűtéséhez általában körülbelül 80 Watt szükséges.
 • Energiafelhasználás
  Az energiafogyasztás egy másik kritikus tényező. Ne feledje, hogy a nagyobb teljesítmény gyakran magasabb energiafogyasztást jelent. Jelenleg az infrapaneleket tartják a leghatékonyabbnak, de itt is fontos a minőségi gyártó kiválasztása.
 • Lehetőségek
  Egyes fűtőberendezések különféle kiegészítő funkciókat kínálnak, például hőmérséklet-szabályozást. Emellett fontosak az olyan biztonsági intézkedések is, mint a túlmelegedés elleni védelem és a fűtőberendezés felborulása elleni védelem.
 • Konvekció vs. Sugárzás
  A konvekció által termelt hő gyorsan felmelegíti a levegőt, amely aztán konvekcióval szétterül a helyiségben. Ezzel szemben a sugárzó hőnek nincs szüksége levegőre a terjedéséhez, és a helyiségben lévő tárgyak elnyelik, majd másodlagosan felmelegítik a levegőt.
 • Konvekció
  A konvekciós fűtéssel a levegő gyorsan eléri a beállított hőmérsékletet, de a komfortérzet sokszor kérdéses. A hő hajlamos a mennyezetre emelkedni, ami nem hatékony.
 • Sugárzás
  A sugárzó hőt viszont kényelmesebbnek tartják. A hő egyenletesen oszlik el, kisebb a különbség a padló és a mennyezet hőmérséklete között, és az összesített energia jobban hasznosul.

elektrické topidlo

Gázfűtők

A gázfűtők , más néven direkt gázfűtők, elsősorban megfizethető működésük miatt népszerűek. Ezeknek a berendezéseknek a működésükhöz gázellátásra van szükségük, ami akár gázvezetékről történő csatlakozással, akár propán-bután palackokkal biztosítható. Különböző kivitelben kaphatók:

 • Falra szerelhető : Ideális, ha a fűtőtestet hosszú ideig szeretné használni. Ebben az esetben a készüléket szilárdan a falra kell rögzíteni, és a füstgáz a falon vagy a kéményen keresztül távozik.

 • Hordozható : Az ilyen típusú gázfűtők szabadon állnak, és gázcsatlakozáshoz vagy nyomástartó palackokhoz csatlakoztathatók. Rugalmasak és szinte bárhol elhelyezhetők, amennyiben füstgázelvezetés biztosított.

 • Gázradiátor : Elegáns kültéri fűtőtestek, ideálisak erkélyekre, teraszokra, télikertekbe vagy pavilonokba. Gyakran láthatók kereskedelmi terekben is, például szabadtéri éttermek teraszain.

 • Gázhőmérő : elsősorban kültéri és ipari helyiségek fűtésére szolgál.

Teljesítmény
A megfelelő teljesítmény kiválasztása kulcsfontosságú. Általánosságban elmondható, hogy 1 m³ helyiség fűtéséhez a fűtőelemnek 30 és 50 W közötti teljesítményűnek kell lennie. A legtöbb gázfűtőben lehetőség van teljesítményszabályozásra.

plynové topidlo

Dízel fűtőtestek

A dízel fűtőtesteket gyakran használják mobilházak, teherautók, de garázsok és műhelyek fűtésére is. A gázfűtőkhöz hasonló elven működnek, és két fő típusban kaphatók:

 • Közvetlen égés : Ez a típus leginkább nem lakóhelyiségekre alkalmas, ahol jó levegőellátás és kipufogógázok biztosíthatók. Rendkívül erősek, a kilépő levegő hőmérséklete eléri az 500-800°C-ot. Itt biztonsági intézkedésekre van szükség, különös tekintettel a fűtőberendezés gyúlékony anyagokhoz viszonyított elhelyezésére.

 • Közvetett égés : Ezek a modellek lakóterek fűtésére is alkalmasak. Ventilátorral osztják el a meleg levegőt, és itt fontos a füstgázelvezetés megoldása, amit például kéménnyel is meg lehet tenni.

Teljesítmény
A teljesítmény szintén kulcsfontosságú tényező a dízel fűtőberendezéseknél. Ezek az eszközök nagyon nagy teljesítményűek, teljesítményük általában 10 és 50 kW között van. Egyes modellek még nagyobb teljesítményt kínálnak, és nagyon nagy terek fűtésére is alkalmasak. A teljesítményt gyakran feltüntetik az egyes fűtőtestek címkéjén, és általában m³-ben fejezik ki, hogy fűteni tud.

naftové topidlo

Kérdések és válaszok

Mi az az egyenes felső?

A közvetlen fűtőelem a fűtőelemek speciális kategóriája, amely közvetlenül egy adott helyen termel hőt. Ezeknek a fűtőelemeknek az a legfontosabb jellemzője, hogy maximális hatásfokkal, azaz 100%-os hatásfokkal állítják elő a hőt, felesleges energiaveszteség nélkül.

Mi a különbség az infrapanel és a sugárzó panel között?

Bár az"infravörös panel" és a"sugárzó panel" kifejezéseket gyakran felcserélhetően használják, mindkét eszköz sugárzáson alapul, amely az elektromágneses hullámokon keresztüli energiaátvitel egyik formája. Pontosabban, ez a hő átadása egy melegebb tárgyról egy hidegebbre. Mindkét panel infravörös hősugárzást használ, egy olyan energiaformát, amelynek hullámhossza hosszabb, mint a látható fény. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem látható fény formájában adják át az energiát, hanem hőként, amit mi érzékelünk.

Milyen funkciói vannak a gázmelegítőknek?

A minőségi gázfűtőknek számos olyan funkciót kell kínálniuk, amelyek növelik hatékonyságukat és biztonságukat. Az alapvető funkció a fűtőberendezés teljesítményének szabályozása. Egy másik gyakran használt funkció a lángszabályozás, amely működés közben figyeli a láng stabilitását. Biztonsági szempontból egy hőbiztosíték is legyen, amely automatikusan lekapcsolja a fűtést, ha a hőmérséklet eléri a veszélyes értéket. Végül a gázfűtőket fel kell szerelni egy füstgáz-ellenőrzővel, az úgynevezett oxystop-val, amely figyeli a környezet oxigénkoncentrációját. A fűtőberendezés indítása általában egyszerű a piezoelektromos gyújtásnak köszönhetően.

Az elektromos fűtőtestek a legnépszerűbb fűtőtestek, de kaphatók gáz- vagy dízel-változatok is. Bár mindkét alternatíva égéstermék-elszívást igényel, üzemeltetési költségük általában alacsonyabb. Bármely fűtőtest kiválasztásánál a legfontosabb szempont a teljesítmény és a biztonsági intézkedések. Ezen alapvető kritériumok mellett a fűtőberendezéseknek lehetőséget kell biztosítaniuk a hőmérséklet szabályozására is. Tehát, függetlenül attól, hogy milyen típusú fűtőberendezést választ, ne feledje ezeket a kritikus szempontokat a maximális hatékonyság és biztonság érdekében.

A fűtőtestek választékát itt találja.

Időpont: 2023.09.06
Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...