Fémmegmunkáló gépek

Ezek olyan gépek, amelyeket különféle fém alkatrészek és alkatrészek gyártására használnak. Ezek a fémmegmunkáló gépek nagyon sokfélék és speciálisak lehetnek, de általában néhány alapvető kategóriába sorolhatók, mint például a marógépek, esztergagépek, köszörűgépek vagy fúrógépek. Minden géptípusnak megvannak a maga felhasználási területei és sajátos jellemzői.

Marógép

Olyan fémmegmunkáló gép, amelyet sík felületek létrehozására használnak fém alkatrészeken. A marógép egy forgó marószerszámmal rendelkezik, amely egy tömör fémdarab ellen mozog, hogy létrehozza a kívánt formát és felületet. A marógép lehet függőleges vagy vízszintes, és különböző alkatrészek, például fogaskerekek, fémlemezek és egyéb alkatrészek gyártására használható.

Esztergapad

Olyan fémmegmunkáló gép, amelyet kerek vagy hengeres alkatrészek gyártására használnak. Az esztergapad egy forgó szerszámmal rendelkezik, amely egy tömör fémdarab ellen mozog, és a kívánt forma létrehozása érdekében eltávolítja az anyagot. Az esztergákat sokféle alkatrész, például tengelyek, összekötőrudak és egyéb alkatrészek gyártására használják.

Köszörűgép

Fémalkatrészek csiszolására használják, hogy sima és pontos felületet kapjanak. A köszörűgép egy forgó csiszolókoronggal rendelkezik, amely egy szilárd fém alkatrész ellen mozog. A köszörűgépek különböző típusúak lehetnek, és különböző típusú fémalkatrészek csiszolására használhatók.

Fúrógépek

Fémalkatrészeken lyukak készítésére szolgál. A fúró egy forgó fúrószerszámmal rendelkezik, amely egy szilárd fémdarab ellen mozog, hogy a kívánt alakú és méretű lyukat hozzon létre. A fúrók különböző méretű és alakú lyukak fúrására használhatók.

A fémmegmunkáló gépek ma már a fémalkatrészek és alkatrészek ipari gyártásának nélkülözhetetlen részét képezik.

Szerző: K.