Elérhetőségek
winter tree winter tree winter tree winter tree
0 0 Ft Kosár A kosár üres

Hogyan válasszunk Aku fúrót

Az akkumulátoros fúró-csavarozó felbecsülhetetlen értékű társ még a kevésbé tapasztalt barkácsolók számára is. Ez a sokoldalú szerszám nem hiányozhat egyetlen műhelyből sem, és remek segítőtárs lehet kisebb háztartási javításoknál is, köszönhetően annak, hogy csavarhúzóként is használható. Az akkus fúrógép kulcseleme egy kiváló minőségű hárompofás tokmány, amely lehetővé teszi különféle szárú szerszámok rögzítését.

Leggyakrabban kerek szárú fúrókról van szó, de a tokmány alkalmas csavarfejek vagy egyéb tartók befogadására is. A megfelelő tokmánynak könnyen kézzel visszahúzhatónak kell lennie, de a fejlettebb akkus fúró-fúrógépeknél a pofák teljesen automatikusak.
A fúró vezérlése egyszerű, köszönhetően egy egyszerű kapcsolónak és egy hagyományos kapcsolónak, amely megváltoztatja a forgásirányt. Ennek a funkciónak köszönhetően a fúró nemcsak fúrásra, hanem csavarok meghúzására és lazítására is használható. Az akkumulátoros fúró-csavarozó kiválasztásakor célszerű figyelembe venni az olyan paramétereket, mint a nyomaték, az akkumulátor típusa és egyéb szükséges jellemzők, hogy a szerszám ideálisan illeszkedjen az Ön igényeihez.

aku vrtačka

Elemtípus

Az akkumulátoros fúró-csavarozó kiválasztásakor fontos figyelembe venni az akkumulátor típusát. Az akkumulátor kulcsfontosságú eleme ennek a készüléknek, mivel befolyásolja a fúró teljesítményét és használati idejét. A minőségi fúrót az akkumulátorok minőségéről is felismerheti.

A következő típusokat találja a piacon:
Ni-Cd - nikkel-kadmium akkumulátor meglehetősen ritkán jelenik meg. Ez a legrégebbi típus, amelynek kisebb a kapacitása. Az előnyök közé tartozik az alacsonyabb vételár és a kisülési ellenállás.
A Ni-Mh - nikkel-fém-hidrid akkumulátor viszonylag nagy kapacitással, hosszabb élettartammal és gyorsabb töltési idővel rendelkezik. Azonban még ennek a típusnak sem túl nagy a kapacitása.
Li-ion – a lítium-ion akkumulátort tartják a szakértők a legjobb választásnak.
A Li-ion akkumulátorok nagyobb tartósságot, kisebb súlyt és könnyebb karbantartást kínálnak. Hátránya a magasabb ár, de mégis ez a típus a legelterjedtebb.

Az akkumulátoros fúrógép sebessége

A fúrási sebesség különösen az indításkor fontos. Alapértelmezés szerint alacsonyabb sebességgel indul, és miután a fúró beleharapott az anyagba, növelheti a sebességet. Értékelni fogja azt a lehetőséget is, hogy csavarozáskor szabályozható a fúró sebessége.
A minőségi fúrógépek sebességváltóval vannak felszerelve, amely általában két sebességet biztosít. Néha találkozhatunk három sebességes professzionális fúrógépekkel is. A sebesség egy kapcsolóval nagyon egyszerűen változtatható.

Sebesség 1 - alacsonyabb fordulatszám és nagy munkaerő jellemzi. Ezt a sebességet akkor használhatja, ha kemény anyagokba, például falazatba vagy vasba csavar vagy fúr.
2-es sebesség - nagyobb sebességet és alacsonyabb munkaerőt jelent, amely lehetővé teszi, hogy puhább anyagokba, például fába fúrjon.

Forgási sebességek

A sebesség szorosan összefügg a fúró teljesítményével, és percenkénti fordulatszámban adják meg. Az olcsóbb fúrók általában 500 ford./perc körül működnek, míg a professzionális gépek akár 2000 ford./perc sebességet is elérhetnek. Minden anyagnak meghatározott sebességre van szüksége. Ha fémbe kell fúrnia, az ideális fúrási sebesség 1000 ford./perc körül legyen.
Falazatba vagy csempébe fúrásnál viszont a fordulatszámnak kisebbnek kell lennie, percenként több száz fordulat körüli nagyságrendben. Csavarozásnál alacsonyabb fordulatszám is javasolt. Ahogy fentebb említettük, a piacon 1-3 különböző sebességgel kaphatók fúrók.

Nyomaték

Az akkumulátoros fúró-csavarozók fontos funkciója a nyomaték beállításának lehetősége. Ezt a nyomatékot gyakran különböző fokozatokra osztott gyűrűvel állítják be. Egyes fúrók 1-13 fokos nyomatékot kínálnak, míg a jobb minőségű modellek 20 fokos forgatónyomatékot kínálnak. A nyomaték határozza meg azt az erőt, amelynél a sebességváltó megcsúszik, és a fúró leáll.

Ez a funkció lehetővé teszi a csavar pontos becsavarását az igényeinek megfelelően. Különösen előnyös, ha törékeny anyagokkal, például gipszkartonnal dolgozik. A forgatónyomaték helyes használatával gyakorlatilag megkerülheti a kézi szerszámokat, még akkor is, ha nagyon törékeny anyagokkal dolgozik.
A forgatónyomaték Nm-ben van megadva, a fúró kiválasztásakor pedig a következő szabályt követheti: lágyabb anyagok megmunkálásához 0-20 Nm tartományba eső nyomaték is elegendő, míg kemény anyagok fúrásához ajánlott használjon 55 Nm-nél nagyobb nyomatékot.

aku vrtačka

Teljesítmény

Minden akkumulátoros szerszámon, beleértve az akkumulátoros fúrókat is , fel van tüntetve az akkumulátor kapacitása. Ez azonban marketingfogás, mivel a gyártók gyakran felkerekítik a teljesítményt, és megadják a maximális üresjárati teljesítményértéket, ami nem teljesen igaz.

Az akkumulátor teljesítményét a névleges feszültség határozza meg. Az akkumulátor lítium cellákból áll, mindegyik cella névleges feszültsége 3,6 V az európai szabvány szerint. A cella azonban 4,2 V- ig tölthető, és leggyakrabban a 2,5 V-os tartományban működik. Ha az akkumulátor 5 ilyen cellából áll, akkor a teljes kimeneti feszültsége 18 V. A 18 V-os akkumulátor üzemi feszültsége 12,5 és 21 V között van. Az ebben a tartományban megadott és névleges teljesítményként nem jelölt feszültségérték igaz. A gyártók gyakran használnak kerekített számokat, hogy a vásárlókat termékeik megvásárlására csábítsák.

A három cellás akkumulátorok teljesítménye 3 x 3,6 V, azaz 10,8 V. Ezeket az akkumulátorokat gyakran 12 V-os címkével látják el. A 40 V-os akkumulátorok tényleges teljesítménye egy 36 V-os akkumulátoré, ami egy másik marketingfogás. Hasonlóképpen, a 60 V-os címkével ellátott akkumulátorok tényleges teljesítménye az 54 V-os akkumulátoré.

Motor

A motor az akkus fúró-csavarozó hajtóegysége, és kétféle motor létezik, amelyek befolyásolják az élettartamot, a minőséget, a hatékonyságot, a meghibásodási arányt és az árat.
Szénmotor - az ezzel a motorral szerelt fúrók vételára alacsonyabb, de a motor élettartama rövidebb. Ezek a motorok hajlamosabbak a meghibásodásokra, és hatásfokuk idővel csökken.
Kefe nélküli motor – ezek a fúrók drágábbak, de tovább tartanak. Minimális meghibásodási arány jellemzi őket, és hatékonyságuk hosszú használat után is szinte változatlan marad.

Rögzítés

A munkaeszközök tokmányba vannak szorítva, ami általános gyakorlat. A legtöbb modern fúró gyorskioldó tokmányokkal van felszerelve, amely lehetővé teszi a szerszám egyszerű és gyors rögzítését. Néha azonban találkozhat orsózárral ellátott fúrógépekkel, amelyek más rögzítési módot kínálnak . A továbbra is népszerű módszer pedig a kézi szorítás, amely bár hagyományos, mégis biztos fogást biztosít.

aku vrtačka

Funkció

Az akkus fúró-csavarozók számos hasznos funkcióval vannak felszerelve. Néhányat általában elvárnak, míg mások kiváló tulajdonságokat képviselnek.

Nagyon gyakori funkció a kalapács és a hátramenet, amelyek lehetővé teszik a fúró számára, hogy jobban kezelje a különféle feladatokat. A szabványon felüli funkciók közé tartozik például a LED világítás , amely javítja a láthatóságot munka közben, vagy a gyorstöltés lehetősége, amely lehetővé teszi az akkumulátor gyors töltését. A rezgések csillapítására gumi elemeket használnak, amelyek a fúró kényelmesebb és precízebb kezelését biztosítják.
A funkciókon kívül különféle kiegészítőket is használhat. Például a saroktokmány nagyon hasznos a korlátozott hozzáférésű helyeken. A fúrószártartó vagy a külső fogantyú szintén népszerű tartozékok, amelyek növelik a fúrógép kényelmét és irányíthatóságát . Ha pedig biztonságosan szeretné tárolni a fúrót és a tartozékokat, használhat kemény tokot.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Hogyan működik a fúró?

A fúró vezérlése egyszerű és intuitív. Csak egyetlen gomb használható, amely triggerként szolgál. Ha ezt a gombot megnyomja, a fúró forogni kezd. A sebességszabályozásnak egyenletesnek kell lennie. A ravaszt enyhén megnyomva a fúró lassan, teljesen lenyomva gyorsabban forog. Egyes fúrómodelleknél lehetőség van a maximális sebesség beállítására egy egyszerű kerék segítségével.

Mit jelent az elektromos energia szám?

Az elektromos energiára vonatkozó információk gyakran szerepelnek az akkumulátorokon. Ez a szám az elektromos energia mennyiségét mutatja wattórában. Ez a feszültség, az áram és az idő szorzatának eredménye. Például egy 18 V feszültségű, 3 A áramerősségű és 1 órás használati idővel rendelkező akkumulátor esetén ez 54 Wh lenne . Meg kell jegyezni, hogy még ez az információ is félrevezető lehet, ezért jobb a névleges teljesítményt követni.

Mikor kell fúrókalapácsot használni?

A kalapács funkció akkor hasznos, ha kemény anyagokba, például falakba fúr. A kalapács nélküli fúrók fába, műanyagba fúrásra alkalmasak, és fém fúrására is alkalmasak. Az erős elektromos vagy pneumatikus fúrókat általában kalapács funkcióval látják el, amely lehetővé teszi a kemény anyagok hatékony fúrását.

Az akkumulátoros fúró-csavarozók választékát itt találja.

Időpont: 2023. szeptember 11
Szerző: Simon Křižák

SK
Már vásároltam
Új ügyfél vagyok
Elfelejtettem a jelszómat

A Stroje a vybavení s.r.o., mint személyes adatok kezelője, ezen a weboldalon a weboldal működéséhez szükséges cookie-kat kezel, elemzési célokra és az Ön hozzájárulása esetén, a célzott reklámokhoz. TÖBB INFORMÁCIÓ

Načítam zboží...
Načítám PPL ParcelShop...